PUTOVANJA

Kako da pronađete svoj stil za uličnu fotografiju i fotografisanje na putovanjima

Profesionalni fotograf Martin Bisig izabrao je Canon EOS R10 za fotografisanje na putovanju u Sri Lanki. Ovde otkriva prednosti putovanja sa malo opreme i kako da snimate trenutke koje vredi zapamtiti.
Fotograf Martin Bisig se naginje iz voza koji je stao da pokupi putnike na vijaduktu u Sri Lanki. U ruci mu je Canon EOS R10, a iza njega je brdo sa malim drvenim kućama koje su ugrađene u njega. Snimila je Monika Bisig pomoću fotoaparata Canon EOS R7. 

Kada već posedujete dva vrhunska profesionalna fotoaparata i mnoštvo objektiva sa fiksnom žižnom daljinom, izbor drugog kompleta za putovanje može da iznenadi nekoga, ali za profesionalnog fotografa i Canon ambasadora Martina Bisiga, to je bio očigledan izbor. Tehnologija za fotoaparate neprestano se razvija, pa odvajanje vremena za isprobavanje različitih modela može da vas izloži novim funkcijama koje mogu da vam pomognu da na najbolji način počnete ako ste početnik ili – u Martinovom slučaju – da vam pruže nove alatke sa kojima ćete raditi kao profesionalac.

Sa planiranim jednomesečnim putovanjem u Sri Lanku, Martin je pažljivo istražio opcije za opremu i odlučio da isproba Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Izabrao je APS-C model EOS R10 zbog malih dimenzija, laganog tela i impresivnog rafalnog snimanja – i bio je oduševljen rezultatima. „Zabeležio sam mnogo trenutaka pomoću fotoaparata EOS R10, koje ne bih uhvatio pomoću većih fotoaparata, zato što ih jednostavno ne bih poneo sa sobom“, objašnjava on.

Martin ovde deli fotografije sa putovanja i savete o tome kako da kući donesete profesionalne slike sa avantura.

Posmatranje života na drugačiji način

Krupni plan bosih stopala pored malih gomila povrća, uključujući šargarepe i mnogocvetni pasulj na pijačnoj tezgi u Sri Lanki. Snimio je fotograf Martin Bisig pomoću fotoaparata Canon EOS R10.

„Kada držim fotoaparat u ruci, oči mi se otvaraju za detalje koje ne bih video da sam tu samo da razgledam“, kaže Martin. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 50 mm (ekvivalentno 80 mm na fotoaparatu punog formata), 1/80 s, f/5,6 i ISO 640. © Martin Bissig

Martin se prvi put zainteresovao za fotografiju kao dete u Švajcarskoj, gledajući kako njegov otac razvija fotografije u tamnoj sobi instaliranoj u porodičnom domu. Njegove fotografije su odštampane u novinama kada je imao samo 13 godina, a sada je jedan od najobjavljivanijih fotografa akcionih sportova u Evropi.

Uprkos tome što je izgradio ime u svetu brdskog biciklizma, Martin zna da su veštine naučene u bilo kojoj oblasti fotografije prenosive. Prilike za putovanja pružaju mu slobodu da vežba nove tehnike i isproba različite fotoaparate i objektive, bez pritiska u vidu rokova i klijenata koje treba zadovoljiti.

„Obožavam putovanja i avanture, pa pokušavam da ih uklopim u sve što radim“, kaže on. „Moj komercijalni rad usredsređen je na sportove na otvorenom, a kada ne radim cilj mi je da odem na bar dve ekspedicije godišnje. Ponekad će fotografije sa tih putovanja biti objavljene u časopisima, ali pokušavam da to što više razdvojim od uobičajenog rada.“

Putovanja takođe omogućavaju Martinu da iskoristi pogodnosti za produhovljenost, koje pruža fotografija. „Fotografija me čini prisutnijim“, objašnjava on. „Na primer, možda ne bih video muškarca koji stoji bosonog između povrća na pijaci da nisam razmišljao o kreiranju zanimljive kompozicije. Usredsređivanje na detalje čine me svesnijim svih zanimljivih stvari koje se dešavaju oko mene.“

Učenje kroz iskustvo

Snimljeno kroz prolaz sa ogledalima, devojka prolazi pored jednospratnog autobusa živopisne ružičaste, žute, bele i crvene boje, a odraz scene vidljiv je na levoj strani kadra. Snimio je fotograf Martin Bisig pomoću fotoaparata Canon EOS R10.

Fotografije snimljene tokom putovanja poboljšale su Martinovu mogućnost da brzo razmišlja. „Tokom godina razvijao sam samopouzdanje i smirenost, da bih video određene stvari koje neko drugi možda neće videti u istom trenutku“, kaže on. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 18 mm (45 mm), 1/125 s, f/3,5 i ISO 100. © Martin Bissig

Veći deo Martinovog fotografskog posla odvija se na mestima sa kojima nije upoznat, gde snima ljude koje ne poznaje. To zahteva da bude spontan i da iskoristi godine iskustva da bi zabeležio akciju dok se odvija. „Pokušavam da budem što autentičniji“, kaže on.

Turistička fotografija utiče na moj pristup komercijalnim poslovima, zato što u oba scenarija moram da razmišljam u hodu“, nastavlja Martin. „O svemu se trenutno odlučuje. Na primer, na snimku sa devojkom koja hoda ispred autobusa, video sam odraz autobusa u staklu na železničkoj stanici, pa sam video gomilu učenika kako će izaći ispred njega i jednostavno sam stao na trenutak i pripremio kompoziciju dok sam čekao da uđu u kadar.“ 

Kao iskusan akcioni fotograf, Martin je naučio kako da skoro uvek ima pravi tajming. Ali za fotografe koji žele da budu sigurni da će napraviti snimak, Canon EOS R10 ima režim rafalnog RAW snimanja i režim snimanja pre okidanja. „Ako ne vidite subjekat ili znate da će se iznenada pojaviti niotkuda, to su veoma korisne alatke“, kaže on sa oduševljenjem.

EOS R10 takođe ima isti sistem automatskog fokusa Dual Pixel AF CMOS II koji je dostupan na modelima Canon EOS R3, EOS R5 i EOS R6, kao i impresivnu brzinu snimanja, što ga čini idealnim za fotografije i videografe koji žele da eksperimentišu sa naprednijim funkcijama. „Brzo uzastopno fotografisanje doprinosi doživljaju profesionalnog fotoaparata, pa nemate osećaj da je u pitanju model iz sredine asortimana“, kaže Martin.

Izgubiti se u gužvi

Osoba seče ribu na drvenom bloku na pijačnoj tezgi. Snimio je fotograf Martin Bisig pomoću fotoaparata Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

„Ako želite ozbiljno da se bavite fotografijom, korišćenje kompaktnijeg fotoaparata kao što je Canon EOS R10, umesto smartfona, zaista pravi ogromnu razliku“, kaže Martin. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 95 mm (152 mm), 1/160 s, f/6,3 i ISO 160. © Martin Bissig

Bujna zelena dolina retko popunjena visokim stablima, sa tamnim olujnim oblacima na nebu iznad. Snimio je fotograf Martin Bisig pomoću fotoaparata Canon EOS R10.

Manji senzori na APS-C fotoaparatima, kao što je  Canon EOS R10, obično daju veću dubinu polja od fotoaparata punog formata, što može biti korisno za održavanje podjednako oštrog prednjeg plana i pozadine na pejzažima. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 62 mm (99 mm), 1/200 s, f/9 i ISO 100. © Martin Bissig

„Kada snimam za komercijalne klijente, koristim dva Canon EOS R5 tela i asortiman RF objektiva sa fiksnom žižnom daljinom, ali kada putujem pokušavam da budem diskretniji, sa manjim fotoaparatom koji mi omogućava da se slobodno krećem“, kaže Martin.

„Ne bih želeo da stojim na pijaci u Sri Lanki sa mojim Canon EOS R5 i objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L USM, zato što bih izgledao previše kao profesionalni fotograf na snimanju. Više volim da se utopim u okruženje, pošto mi to omogućava da se više približim subjektu bez vređanja ili prevelike nametljivosti.“

Kao i EOS R5, EOS R10 sa mnoštvom funkcija intuitivan je i jednostavan za upotrebu, sa intuitivnim tasterima i točkićima sa kojima se Martin lako snašao, kao i sličnom upotrebljivošću i kretanjem kroz strukturu menija. EOS R10 takođe ima panoramski režim, koji spaja seriju snimaka u fotoaparatu snimljenih pomeranjem fotoaparata vertikalno ili horizontalno, a to je omogućilo Martinu da „snimi više okruženja i pruži zaista širokougaonu tačku gledišta“.

Rezultati vredni štampanja

U sumrak, tri ribara balansiraju sa štapovima u plitkoj vodi i strpljivo čekaju ulov dok sunce zalazi ispred njih. Snimio je fotograf Martin Bisig pomoću fotoaparata Canon EOS R10.

Kompaktan, lagan i tih, objektiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ima svestrani opseg zuma – ekvivalentan opsegu 29–240 mm na fotoaparatu punog formata – za snimanje raznih scenarija na putovanjima. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 150 mm (240 mm), 1/250 s, f/6,3 i ISO 200. © Martin Bissig

Mladić sa ogromnim braon očima direktno gleda u fotoaparat. Zamućena u pozadini iza njega, može da se vidi osoba koja nosi narandžastu odoru. Snimio je fotograf Martin Bisig pomoću fotoaparata Canon EOS R10.

Napredni automatski fokus na modelu EOS R10 koristi tehnologiju AF sa detekcijom oka za praćenje osoba sa povećanom preciznošću. „Dosta sam koristio režime automatskog fokusa sa detekcijom životinja i ljudi u Sri Lanki“, kaže Martin. „Neverovatno su precizni i brzi, a zaista su mi pomogli da napravim snimak kada nisam imao mnogo vremena za podešavanje.“ Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 76 mm (122 mm), 1/160 s, f/6,3 i ISO 500. © Martin Bissig

Kada treba brinuti o težini i prostoru, korišćenje smartfona za fotografisanje može da izgleda kao razuman izbor, ali Martin misli drugačije. „Koristim smartfon za snimke na brzinu, ali doživljaj snimanja pomoću fotoaparata se veoma razlikuje“, kaže on. „Snimanje pomoću objektiva Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM u Sri Lanki omogućilo mi je da pravim snimke koje ne bih pokušao smartfonom, kao što su ribari sa obale, kojem je dodatno doprineo APS-C ili senzor sa isecanjem, koji je povećao maksimalni opseg na 240 mm (ekvivalentno punom formatu), snimanje u RAW formatu dalo mi je dodatne opcije u postprodukciji.“

Čak i ako Martin ne namerava da objavi slike u časopisu, on i dalje želi da budu dovoljno dobre za štampanje. „Slike snimljene pomoću telefona mogu da izgledaju dobro na ekranu telefona, ali čim poželite da ih odštampate ili da kreirate foto-album, one pokažu velika ograničenja“, kaže on. 

Isto se može reći i za video; EOS R10 ima funkcije koje ga za videografe čine primamljivom nadogradnjom sa materijala snimljenog pomoću telefona. Ugrađena je podrška za vertikalne video zapise i Wi-Fi povezivanje, što ga čini savršenim za kreiranje i deljenje veoma kvalitetnih postova na društvenim mrežama, dok vam snimanje velikom brzinom (60 kadrova u sekundi u 4K i 120 kadrova u sekundi u 1080p) daje veću kontrolu u postprodukciji.


Martin to vidi ovako – uvek kada ima fotoaparat u ruci, prisutan je i uči. Put u Sri Lanku pružio mu je odličnu priliku da vežba veštine, ali šetnja u lokalnom parku ili izlet na plažu može da vam pruži iste mogućnosti. Ako želite da razvijete svoje fotografske veštine, da naučite nešto od Martina: pronađite subjekat koji vas zanima, izaberite opremu koja vas neće sputavati i snimajte.Napisao Metju Boven

Slični proizvodi

Srodni članci