FOTOGRAFISANJE NA PUTOVANJIMA

Najbolja Canon oprema za putnu fotografiju

Opremite se za avanturu: oprema za putnu fotografiju namenjena početnicima, kreatorima i entuzijastima.
Osoba koja fotografiše pomoću Canon fotoaparata i objektiva na plaži tokom zalaska sunca.

Prošlo je vreme kada je fotografisanje na putovanjima bilo jednostavno kao kupovina jednokratnog fotoaparata za nekoliko zamućenih snimaka na plaži za ručno pravljeni porodični album.

Uz eksplozivan rast društvenih mreža za deljenje fotografija i video zapisa i uspon profesionalnih foto-albuma na mreži, sada prolaze samo besprekorne slike. Smartfoni su odlični, ali ako želite da pravite slike i otiske koji oduševljavaju, potreban vam je namenski fotoaparat – koji pruža dobar učinak tokom cele godine, bez obzira na uslove u kojima se nađete, a i dalje je dovoljno mali da može da stane u ručni prtljag. Priča je slična i sa objektivima kojima je potrebna svestranost za održavanje tempa sa avanturistima bez kompromisa po pitanju kvaliteta slike.

Ima puno stvari koje treba uzeti u obzir, ali sastavili smo vodič za najbolju opremu za putnu fotografiju. Stoga, bez obzira na to da li ste početnik koji sa uzbuđenjem započinje, ambiciozni putni bloger koji želi da zadivi pratioce ili kreator sa rastućim profilom koji želi da sadržaj i opremu prenese na novi nivo, možete da se budete sigurni da imate alatke koje su vam potrebne da biste uspeli.

Najbolji fotoaparati za putovanja za opuštene fotografe i porodične odmore: Canon Zoemini S2 i Canon PowerShot ZOOM

Canon Zoemini S2 na presavijenim isečenim farmerkama, okružen malim otiscima fotografija.

Canon Zoemini S2 elegantno staje u džep, a pruža sve što vam je potrebno za snimanje neverovatnih porodičnih fotografija i selfija u pokretu.

Porodica na selu pokazuje nešto iznad. Muškarac koristi Canon PowerShot ZOOM.

Durbin i fotoaparat u jednom sićušnom kućištu, Canon PowerShot ZOOM ima neverovatni zum od 800 mm i intuitivni raspored dugmadi kako biste mogli da zabeležite akciju čak i izdaleka.

Porodični odmori predstavljaju više od običnog bega od dnevne rutine. One predstavljaju dragoceno vreme koje provodimo sa najbližim osobama, gde se prave neke od najvrednijih uspomena.

Zahvaljujući senzoru od 8 MP, Canon Zoemini S2 je sjajan saputnik na odmoru koji oživljava dragocene trenutke dok ih doživljavate. Ultraprenosivi fotoaparat i štampač, Canon Zoemini S2 omogućava snimanje kul selfija pomoću ugrađenog ogledala i prstenastog svetla da biste usavršili pozu i ekspoziciju. Zatim možete da izaberete da za manje od jednog minuta odštampate fotografije na licu mesta ili da ih sačuvate na Micro SD karticu i da ih kasnije odštampate.

Kada uparite Canon Zoemini S2 sa aplikacijom Canon Mini Print, takođe možete da proverite kompoziciju u prikazu uživo, da prilagođavate slike pre štampanja, pa čak i da štampate fotografije direktno sa smartfona.

PowerShot ZOOM vas dodatno približava akciji, što ga čini savršenim za sledeći safari odmor. Uz maksimalnu žižnu daljinu od 800 mm, ovaj džepni superzum monokularni fotoaparat predstavlja savršenu alatku za situacije kada vam treba dodatni doseg. Senzor od 12 MP i stabilizacija slike u 4 osa čine ovaj kompaktni moćni uređaj vrhunskom opcijom za sve vrste putovanja, kao i za posmatranje ptica, sportske prilike i opštu porodičnu zabavu.

Najbolji fotoaparat za putovanja za početnike i kreatore sadržaja: Canon EOS R10

Ruke drže Canon EOS R10, uz vidljiv ekran na kojem se pokazuje fontana i zelenilo.

Iako je Canon EOS R10 težak samo 429 g, priloženi objektiv Canon RF-S 18-45mm f4.5-6.3 IS STM sa težinom od 130 g podjednako je kompaktan, ali ima svestrani opseg zuma i stabilizaciju slike. Te dve stvari zajedno pružaju početnicima i iskusnim fotografima moćnu, ali laganu kombinaciju.

Canon EOS R10 predstavlja savršen izbor za nove i iskusne fotografe putovanja. Kao pristupačna ulaznica u EOS R sistem kompanije Canon, EOS R10 otvara pristup profesionalnom RF sistemu za montažu objektiva, koji početnicima pruža širok asortiman objektiva za brzo fokusiranje, uz puno prostora za napredovanje. Međutim, zahvaljujući impresivnim tehničkim specifikacijama, ovaj fotoaparat takođe je pogodan za entuzijaste i iskusne kreatore sadržaja kojima su potrebne funkcije koje će njihov sadržaj podići na novi nivo.

Zahvaljujući APS-C senzoru od 24,2 MP, EOS R10 daje prelepo jasne fotografije i besprekorni 4K video, za vlogove i priče profesionalnog izgleda. A zahvaljujući naprednom sistemu automatskog fokusiranja koji omogućava praćenje očiju, lica, životinja i vozila, vaš sadržaj će uvek biti oštar, čak i pri slabom osvetljenju.

EOS R10 takođe ima ekran osetljiv na dodir sa promenljivim uglom za uspešno kadriranje bez obzira na ugao, kao i ugrađeni blic za snimanje noću ili kada je svetlo slabo. A težak je samo 429 g, pa vam neće biti naporno da ga nosite kroz prostrane gradove ili uz strme planine.

Najbolji fotoaparat punog formata za entuzijaste za putnu fotografiju: Canon EOS RP

Muškarac u odelu za plivanje na kamenitoj plaži sa daskom za surfovanje u krilu.

Uz senzor punog formata, kompaktne dimenzije i mogućnost tihog snimanja, Canon EOS RP je intuitivan izbor za fotografe koji žele da isprobaju fotoaparat iz EOS R sistema. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/3.200 s, f/1,8 i ISO 100. © Jitka Smelhausova

Za fotografe sa više pečata u pasošu, koji žele da materijal prenesu na još viši nivo, fotoaparat punog formata, kao što je Canon EOS RP, može zaista da doprinese većoj kreativnosti.

Veliki senzori u fotoaparatima punog formata osetljiviji su na svetlo od manjih senzora. Ovo znači da mogu da zabeleže širi dinamički opseg – veoma su praktični za snimanje u sunčanim klimama – i da daju manje šuma pri visokim ISO vrednostima. Takođe pružaju dodatnu kontrolu nad dubinom polja za doterivanje zamućivanja i „bokeh“ efekta, što ih čini pogodnim za umetničke ulične portrete i snimanje sjajnih svetala noćnog gradskog pejzaža.

Uz snimanje 4K video zapisa, pristup profesionalnom asortimanu RF objektiva kompanije Canon i inteligentno automatsko fokusiranje koje biste očekivali od EOS R fotoaparata, EOS RP je idealan za kreatore koji žele da prave sadržaj profesionalnog nivoa. Takođe je težak samo 485 g i otporan je na vodu i prašinu – idealno za avanture.

Najbolji kompaktni fotoaparat za putne vlogere i blogere: Canon PowerShot G7 X Mark III

Muškarac sedi na šljunkovitoj plaži ispred male vatre. Canon PowerShot G7 X Mark III stoji na stativu, sa mikrofonom koji se nalazi na kamenu ispred njega.

Zahvaljujući širokom opsegu žižne daljine, ekvivalentnom sa 24–100 mm na fotoaparatu punog formata, sve od vlogovanja iz ruke do fotografisanja portreta i divljih životinja moguće je pomoću ultrakompaktnog Canon PowerShot G7 X Mark III.

Žena stoji na ulici i smeje se prema fotoaparatu dok drži Canon PowerShot G7 X Mark III sa montiranim mikrofonom i stativom-rukohvatom.

Stativi su neverovatno korisni dodaci na putovanjima i pružaju stabilnost za video i fotografije. Canon stativ-rukohvat HG-100TBR je lagani i kompaktni stativ koji može lako da stane u ranac, a može i da se pretvori u rukohvat za vlogovanje.

Kada vas obuzme žudnja za putovanjima, često imate vremena samo da uzmete ranac i krenete. U tim situacijama, kada je prostor najvažniji, PowerShot G7 X Mark III je savršen partner za putovanja.

Uz vrhunski balans između performansi i profila, PowerShot G7 X Mark III ima veliki senzor slike od 1" koji daje impresivne fotografije od 20,1 MP i 4K video iz tela širine manje od 11 cm i težine od samo 300 g – pa ako nemate dovoljno prostora u rancu, možete jednostavno da ga stavite u džep. Takođe možete da prelazite sa fotografija na video i obrnuto jednim jednostavnim potezom.

Uz ekran koji može da se nagne za 180° i mogućnost strimovanja uživo, ovaj fotoaparat takođe je dizajniran za vlogovanje, a njegov svetli maksimalni otvor blende od f/1,8, AF sa praćenjem lica i širokougaoni zum objektiv garantuju da ćete vi i vaše okruženje uvek biti ispravno eksponirani, u fokusu i u kadru.

Međutim, PowerShot G7 X Mark III nije samo za vlogere. Pristupačna cena i moćan asortiman funkcija čine ga jednim od najpogodnijih fotoaparata za putovanja za početnike.

Spremate se u avanturu? Obavezno preuzmite aplikaciju Canon Camera Connect kako biste fotoaparat mogli da povežete sa smartfonom i da delite snimke sa putovanja direktno na društvenim mrežama. Aplikacija vam takođe omogućava da daljinski upravljate fotoaparatom, za snimke bez podrhtavanja i stabilan video.

Najbolji širokougaoni zum objektiv za putnu fotografiju: Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

Oblaci reflektovani na površini mirnog jezera okruženog planinama.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM je ultraširokougaoni zum objektiv koji je napravljen tako da zadovolji čak i najzahtevnije putne fotografe. Zahvaljujući optičkom stabilizatoru slike sa 5 koraka, svetlom maksimalnom otvoru blende f/4.5 i mogućnostima brzog fokusiranja objektiva sa RF sistemom kompanije Canon, ovaj objektiv garantuje da će sadržaj sa putovanja biti oštar i profesionalan bez obzira na uslove osvetljenja. Snimljeno pomoću Canon EOS R5 sa objektivom Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM pri 17 mm, 2,5 s, f/11 i ISO100. © Verity Milligan

Svestrani širokougaoni zum objektiv najbolji je prijatelj fotografa za putovanja. Uz ultraširokougaoni opseg žižne daljine, Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM neće imati problema sa ubacivanjem svega u kadar, bez obzira da li snimate vlogove kroz gradski centar sa visokim zgradama, krećete se ulicama srednjevekovnog grada ili hvatate panorame spektakularnog planinskog venca.

Ovaj RF objektiv je kompaktan i lagan te predstavlja pristupačan dodatak čak i najlaganijoj putničkoj torbi sa opremom, a zahvaljujući stabilizaciji slike i svetlom maksimalnom otvoru blende f/4.5, ovaj objektiv ima pouzdane performanse u promenljivim uslovima osvetljenja.

Najbolji širokougaoni objektiv sa fiksnom žižnom daljinom za putnu fotografiju: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Činija sa testeninom sa paradajzom i bosiljkom snimljena odozgo, sa viljuškom, listovima bosiljka i avanom i tučkom u kadru.

Uz 5 koraka stabilizacije slike za snimke bez zamućenja iz ruke i mogućnost makro snimanja od 0,5x, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM predstavlja očigledan izbor za snimanje specijaliteta od kojih kreće voda na usta u udaljenom restoranu. Pored toga, tihi stepenasti motor za fokusiranje čini ga fantastičnim objektivom za vlogovanje i strimovanje uživo. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/125 s, f/2,5 i ISO 800. © Natasha Alipour-Faridani

Postoji razlog zašto je objektiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM omiljen među uličnim fotografima, fotografima portreta i putnim fotografima. Dovoljno je širok za prostrane gradske scene, obuhvatajuće snimke pejzaža i detaljne krupne planove, uz nenametljiv profil, veliki maksimalni otvor blende i makro uvećanje do 1:2, ovaj objektiv je veoma pogodan za čitav opseg žanrova.

Iako je napravljen za fotoaparate punog formata, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM takođe može da se koristi na APS-C telima, kao što je Canon EOS R10, gde daje vidno polje ekvivalentno objektivu od 56 mm na telu punog formata.

Najbolji objektiv sa fiksnom žižnom daljinom za početnike u svetu putne i ulične fotografije: Canon RF 50mm F1.8 STM

Žena koja nosi crveni karmin okreće glavu kako bi gledala u fotoaparat. Trepereća svetla se vide u pozadini.

Zahvaljujući asferičnom premazu objektiva, slike snimljene pomoću Canon RF 50mm F1.8 STM biće oštre od ugla do ugla, dok ga sićušne dimenzije čine dragocenim dodatkom opremi, bez obzira na to da li ste avanturistički početnik ili iskusni istraživač.

„Zgodna pedesetica“, kao što je Canon RF 50mm F1.8 STM, prvi je izbor za početnike koji žele da počnu da unose više kreativnosti u putnu fotografiju. Široki maksimalni otvor blende ovog objektiva od f/1,8 omogućava vam da postignete neverovatno malu dubinu polja, za prelepe portrete koji zaista odražavaju kulturološke identitete ljudi koje srećete.

Takođe prima veliku količinu svetla, što znači da ćete biti spremni za sve scenarije osvetljenja koje avanture postave pred vas. Postavite ga na APS-C fotoaparat i dobićete vidno polje ekvivalentno sa 80 mm na fotoaparatu punog formata.

Najbolji svestrani zum objektiv za putnu fotografiju: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Uska, krivudava ulica sa kućama od bledog kamena i saksijama od terakote napunjenim zdravcem koje vise sa zidova.

Uz minimalnu razdaljinu za fokusiranje od samo 13 cm pomoću 0,5x makro funkcije sa fokusom u centru, Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM vam omogućava da zabeležite najsitnije detalje. Ne morate ni da brinete da će vam podrhtavanje fotoaparata upropastiti snimke pošto ovaj objektiv ima optički stabilizator slike sa 5 koraka. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 50 mm, 1/320 s, f/5 i ISO 800.

Putujete sa malo prtljaga i imati mesta u rancu samo za jedan objektiv? Višenamenski Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM predstavlja odličan izbor. Njegov prostrani opseg žižne daljine pruža neverovatnu svestranost, koja je pogodna za sve, od ručnog vlogovanja do zadivljujućih portreta. Pored toga, obuhvata impresivni opseg, uz 5 koraka stabilizacije slike za snimanje iz ruke i pri slabom osvetljenju, u kućištu koje ima dimenzije manje od 9 cm i težinu od samo 395 g. Na APS-C senzoru, opseg žižne daljine ovog objektiva ekvivalentan je sa 38,4–168 mm na fotoaparatu punog formata.

Za avanturiste, ovi fotoaparati, objektivi i dodatna oprema pogodni za nošenje u rancu predstavljaju zaista vrhunske dodatke, za zadivljujuće slike i video zapise bez kompromisa po pitanju slobode kretanja. Za dodatnu inspiraciju za putnu fotografiju, saznajte kako je profesionalac Diana Milos prošla kada je provela 48 sati u prelepoj Sevilji sa fotoaparatom Canon EOS R10.


Napisao: Petar Volinski

Slični proizvodi

Srodni članci