FOTOGRAFISANJE NA PUTOVANJIMA

10 vrhunskih saveta i trikova za fotografisanje na putovanjima

Fotograf i bloger Diana Milos deli najbolje savete za snimanje neverovatnih fotografija na putovanjima.
Žena u crvenoj haljini bez bretela čuči kako bi fotografisala pomoću fotoaparata Canon EOS R10.

Španski influenser i fotograf Diana Milos počela je da putuju da bi posećivala muzičke festivale i koncerte. To je u njoj probudilo ljubav prema avanturi koja je brzo procvetala u karijeru profesionalnog putnog fotografa i blogera sa više od 140 hiljada pratilaca na Instagram-u.

Ovde Diana, čiji najnoviji poduhvati obuhvataju putovanja na Kubu i u Španiju, deli 10 najboljih saveta za fotografisanje na putovanjima i pravljenje zadivljujućih slika prilikom istraživanja novih lokacija.

Savet 1: Istražite odredište

Ukrašeni plafon sa kupolom snimljen odozdo.

Putni fotograf i bloger Diana Milos uvek istražuje destinacije da bi identifikovala najbolja mesta za snimanje. Ovaj upečatljivi snimak ukrašenog plafona u sali ambasadora u Alcázar of Seville napravljen je tokom gradskog izleta u Španiji pomoću fotoaparata Canon EOS R10. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 18 mm, 1/250 s, f/4,5 i ISO 12.800. © Diana Millos

Dve flamenko plesačice u tradicionalnoj odeći poziraju sa podignutim rukama i šakama na kukovima u dvorištu sa puno zelenila.

Kada kadrirate fotografije, Diana objašnjava da je važno da uzmete u obzir ono što nameravate da uradite sa slikom i da prilagodite kompoziciju u skladu sa tim. Na primer, potrebno je da se portreti koji se objavljuju na Instagram-u uklope u razmeru 4:5. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/200 s, f/1,8 i ISO 200. © Diana Millos

„Smatram da je planiranje unapred apsolutno neophodno za fotografisanje na putovanjima“, kaže Diana. „Kada saznam gde idem, počnem da istražujem zanimljiva mesta onlajn pomoću društvenih mreža, blogova i Pinterest-a.

„Tražim lokacije koje me inspirišu, pa imam dobru ideju o tome gde želim da idem i kako ću tamo stići. To mi daje okvir za planiranje fotografija, ali kada stignem tražim različite uglove i perspektive koje nisam videla onlajn kako bih mogla da budem kreativna i da pokušam da unesem nešto originalno i jedinstveno na svoje fotografije.“

Savet 2: Ponesite namenski fotoaparat koji vas neće sputavati

Fotoaparat Canon EOS R10 baca senku na drveni mol.

Bez obzira na to što je kompaktan i lagan, Canon EOS R10 ima detaljno elektronsko tražilo (EVF) visoke rezolucije i ugrađen blic – savršeno za uslove slabog osvetljenja i druge zahtevne situacije za snimanje.

„Zaista mi se sviđa Canon EOS R10“, kaže Diana sa entuzijazmom. „Jednostavno je savršen za fotografisanje na putovanjima i celodnevno snimanje zato što je tako mali i lagan. Lako staje u torbu veličine tašne, čak i sa dodatnim parom objektiva, ali je snažan i daje besprekoran kvalitet slike. Takođe mi se sviđa mogućnost pregledanja osvetljenosti, kontrasta i boja u elektronskom tražilu, što mi omogućava da znam kako će fotografije izgledati.“

Ako ste početnik u svetu fotografije, a tražite pouzdan osnovni model EOS R fotoaparata za snimanje savršenih uspomena na sledećoj avanturi, Canon EOS R100 je dovoljno mali da možete da ga ubacite u torbu, ali vam omogućava da snimate veoma kvalitetne fotografije i video zapise dok je akcija u toku.

Ako više volite fotoaparat punog formata koji daje izvanredan kvalitet slike čak i pri izuzetno slabom osvetljenju, kao i mogućnost manje dubine polja kada koristite istu žižnu daljinu, kompaktni i lagani Canon EOS RP je odličan saputnik.

Za one koji više vole kompaktni fotoaparat, model PowerShot G7 X Mark III sa fiksnim objektivom ima snažni opseg zuma, kao i 4K video i izvanredne fotografije od 20,1 MP.

Savet 3: Birajte objektive u skladu sa svojim potrebama

Osoba koja nosi žutu haljinu montira Canon objektiv na fotoaparat Canon EOS R10.

Objektiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pruža sve, od širokougaone perspektive do snažnog telefoto dosega, bez potrebe za pakovanjem ili nošenjem dodatnih objektiva.

Fotografija žene koja stoji na natkrivenim pokretnim stepenicama u plavoj suknji, snimljena fotoaparatom EOS R8.

Lagani, kompaktni „pljosnati“ dizajn modela Canon RF 28mm F2.8 STM napravljen je za diskretno snimanje. Kombinacija sićušnih dimenzija, svestrane žižne daljine i velikog otvora blende čini ga odličnim objektivom ako putujete na odredišta koja omogućavaju snimanje zanimljivih gradskih pejzaža i arhitekture. Snimljeno pomoću EOS R8 sa objektivom Canon RF 28mm F2.8 STM pri 28 mm, 1/200 s, f/3,5 i ISO 6.000.

„Ako snimam od svitanja do sumraka, ne želim da nosim tešku torbu sa opremom, pa pokušavam da svedem dodatne objektive na minimum“, kaže Diana.

Objektivi koji su pogodni za putovanja za model Canon EOS R10 obuhvataju RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM koji ima izuzetno kompaktan dizajn koji se uvlači i težinu od samo 130 g. Ako želite sveobuhvatniji opseg zuma, RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM vam omogućava da se trenutno prilagodite skoro svakom scenariju snimanja bez potrebe za dodatnim objektivom.

Odlična stvar u vezi sa EOS R fotoaparatima kompanije Canon jeste to da možete da koristite objektive kompatibilne sa punim formatom na telima APS-C formata i obrnuto. Na primer, Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO IS STM daje isto vidno polje na modelu EOS R10 kao kada se objektiv od 56 mm koristi na fotoaparatu punog formata, kao što je EOS RP. Slično tome, ako želite da iskoristite prednost njihove veličine i prenosivosti, možete da uparite objektive Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM i RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM sa fotoaparatom EOS RP, ali će slika biti isečena.

Canon RF 50mm F1.8 STM predstavlja još jednu odličnu opciju za putovanja za EOS R10 ili EOS RP. Kada su u pitanju zum objektivi, među najboljim opcijama su lagani Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM i telefoto objektiv RF 100-400mm F5.6-8 IS USM koji je veoma kompaktan za objektiv sa tako snažnim dosegom.

Savet 4: Ustanite rano

Žena u majici sa rancem drži Canon EOS RP kako bi fotografisala izlazak sunca iznad okeana.

Ako snimate prema suncu, osobe ili objekti u prednjem planu verovatno će biti siluete. Ne opirite se – iskoristite priliku da zabeležite atmosferu.

„Na turističkim mestima je gužva, čak i veoma rano“, kaže Diana. „Ustajem veoma rano da bih izbegla gužvu i mogla da snimim scene bez ljudi ili ponekad sa samo jednom osobom koja dodaje interesovanje. Takođe dobijate bonus u vidu prelepog osvetljenja u zoru, što ga čini mojim omiljenim vremenom za snimanje.“

Često se naziva „zlatni sat“, sunce je nisko na nebu tokom sata nakon izlaska sunca i sata pre zalaska sunca, pa daje zlatni sjaj koji može da doda pravu magiju na fotografije sa putovanja. Diana uvek snima RAW datoteke kako bi mogla da dotera balans bele i ekspoziciju radi bolje reprodukcije boja, istaknutih delova i senki kada dođe vreme za uređivanje snimaka u softveru za obradu slika, kao što je Digital Photo Professional kompanije Canon.

Savet 5: Vraćajte se na omiljene lokacije tokom dana

Zgrada u Parizu prikazana iz niskog ugla, sa klupama u prednjem planu, koju je Martin Bisig snimio fotoaparatom Canon EOS R8.

Sunce donosi senke, ali ne plašite se scena sa visokim kontrastom. Eksponirajte svetle delove i gledajte kako se senke pojavljuju uz oštar kontrast. Nakon što podesite ekspoziciju, ponovo kadrirajte i snimite. Snimljeno pomoću Canon EOS R8 sa objektivom Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM pri 24 mm, 1/80 s, f14 i ISO 320. © Martin Bissig

„Iako volim da snimam tokom izlaska sunca, mislim da je važno da ponovo posetite sjajne lokacije tokom drugih doba dana“, savetuje Diana. „Užurbane scene takođe mogu da daju odlične fotografije sa putovanja, uz beleženje kulture i atmosfere mesta. Oblasti sa senkama i istaknutim delovima, kao i način na koji sunce osvetljava scenu, menjaju se iz korena kako dan napreduje.“

Imajte u vidu da se sunce pomera preko neba, pa ako su, na primer, znamenitosti i zgrade koje želite da snimite ujutru u senci, možda će biti korisno da se vrati popodne kada se svetlo promeni.

Savet 6: Koristite aplikaciju Canon Camera Connect

Ruke drže telefon na kojem je prikazana aplikacija Canon Camera Connect. Canon EOS R10 se vidi u pozadini.

Aplikacija Canon Camera Connect ne samo da vam omogućava da daljinski upravljate fotoaparatom, već i da trenutno preuzimate slike radi trenutnog deljenja na društvenim mrežama.

Žena u crvenoj haljini pozira ispred serije ukrašenih lukova.

Kada fotografiše na putovanjima, Diana često voli da bude u kadru. Za oštrinu od prednjeg do zadnjeg plana, gde i subjekat i pozadina predstavljaju ključ za kompoziciju, držite se malog otvora blende (veliki f-broj) u opsegu f/8 do f/11. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 18 mm, 1/100 s, f/5,6 i ISO 100. © Diana Millos

„Moja omiljena tehnika fotografisanja na putovanjima je da tražim simetriju u scenama, sa čistim, urednim linijama koje stvaraju upečatljive oblike“, objašnjava Diana. „Takođe volim da budem na slikama, pa uvek nosim stativ i podesim fotoaparat pre nego što uđem u kadar.“

AplikacijaCanon Camera Connect omogućava vam da upravljate fotoaparatom sa telefona i da daljinski obavljate podešavanja. Takođe možete da pregledate sliku i da podešavate automatski fokus dok ste u kadru.

Savet 7: Snimajte video zapise i fotografije

Osoba se snima po sunčanom danu pomoću fotoaparata Canon EOS R10 i mikrofona.

Canon EOS R10 je idealan fotoaparat za vlogovanje na putovanjima. Može da snima preko standardnog vremenskog ograničenja od 30 minuta, a opcija Movie Digital IS pomaže u stabilizovanju materijala dok hodate.

Osoba stavlja Canon PowerShot V10 u malu ručnu torbu.

Canon PowerShot V10 je višenamenska džepna 4K kamera za vlogovanje na putovanjima. Uz sve što sadrži – ekran koji može da se nakrene, velike stereo mikrofone, pa čak i postolje – spremni ste snimanje za svega nekoliko sekundi, gde god da se nalazite.

„Video zapisi su sve zastupljeniji na društvenim mrežama, pa je za mene važno da snimam video zapise i fotografije“, kaže Diana. „Obično snimam mnoštvo kratkih klipova na različitim lokacijama kako bih uređivanjem mogla da ih pretvorim u video koji prenosi opštu atmosferu nekog mesta. Uvek koristim postavku maksimalnog kvaliteta za video zapise na fotoaparatu zato što mi daje najveću širinu prilikom uređivanja.“

Canon EOS R10 je odličan za ovo, uz opcije za 4K 60p, 4K 30p sa 6K oversemplovanjem i Full HD visokog kvaliteta pri 120p, koju Diana obožava za kreiranje usporenih sekvenci.

Ako želite da vaši pratioci budu u toku sa vašim putovanjima, Canon PowerShot V10 je džepno rešenje sve-u-jednom za sledeće putovanje. Dizajniran je za vlogovanje, pa možete da kreirate 4K UHD video u pokretu, uz opciju dodavanja kreativnih filtera i efekata umekšavanja u hodu.

Savet 8: Tražite neuobičajene uglove za fotografisanje

Krov zgrade, koji se sastoji od metalnih šestougaonika sa ukrštenim žicama, snimljen odozdo po sunčanom danu.

Pogledajte okolo, odvojite vreme da razmislite o uglu snimka i dobićete prepoznatljivije fotografije sa putovanja. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 18 mm, 1/400 s, f/4,5 i ISO 100.

„Prilikom snimanja čuvenih znamenitosti i lokacija, može da bude teško da se vaši snimci ističu. Uvek tražim neobične uglove koji daju drugačiju perspektivu“, kaže Diana. „Snimanje iz niskog položaja uz tlo ili sa visine može da predstavlja ogromnu prednost, a lako je dostupno uz ekran sa promenljivim uglom. Da bih dobila još veću visinu, fotoaparat stavim na stativ i koristim ga kao štap, tako da mogu da ga držim visoko iznad glave i da svakako mogu da pregledam snimak na zadnjem ekranu. Odlično je kada je potrebno da snimate preko glava ljudi u gomili, pa čak i preko ograda i zidova.“

Savet 9: Otkrijte više uz širokougaone i makro objektive

Fotografija žene koja stoji na plaži tokom zalaska sunca, snimljena fotoaparatom Canon EOS R7.

Canon RF 28mm F2.8 STM je pristupačni objektiv punog formata sa fiksnom žižnom daljinom koji je odličan za pejzaže i morske scene, uličnu fotografiju i svakodnevni život. Snimljeno pomoću Canon EOS R7 sa objektivom Canon RF 28mm F2.8 STM pri 1/100 s, f/4,5 i ISO 100.

Krupni plan raka samca sa svetlonarandžastim oklopom dok se kreće preko vlažnog peska.

Potražite detalje koji čine mesto koje posećujete jedinstvenim i kreirajte prelepe umetničke snimke pomoću makro postavke fotoaparata. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM pri 1/1.250 s, f/2,8 i ISO 200.

„Slike sa putovanja pokrivaju sve, od divljih pejzaža do grandioznih arhitektonskih enterijera. Za oba volim da koristim širokougaoni objektiv“, kaže Diana.

Ako želite da širokougaoni prikaz i da zabeležite energiju ulica koje istražujete, uz malo opreme, tanki „pljosnati“ dizajn modela Canon RF 28mm F2.8 STM predstavlja idealnu opciju. Veliki otvor blende f/2,8 možete da koristiti danju i noću i pomaže vam da izdvojite subjekte.

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM pruža ultraširoke uglove gledanja i može da se koristi na Canon EOS R10 sa Canon adapterom za montiranje EF-EOS R. Za model punog formata EOS RP ili EOS R6, savršen je Canon RF 16mm F2.8 STM sa svetlim otvorom blende f/2,8 koji omogućava velike brzine zatvarača čak i pri slabom osvetljenju. Ovaj objektiv takođe ima minimalnu razdaljinu za fokusiranje od samo 13 cm, što vam omogućava da se približite subjektima, čime se maksimalno ističe svaki prelepi detalj, uz smeštanje dosta toga u kadar.

Makro objektiv, kao što je Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, takođe je idealan za beleženje detalja i pruža veće uvećanje od standardnog objektiva radi oživljavanja čak i najsitnijih elemenata. Ovaj objektiv ima svetli maksimalni otvor blende koji omogućava pravljenje savršeno eksponiranih snimaka, kao i stabilizator slike sa 5 koraka koji sve održava oštrim prilikom snimanja iz ruke.

Savet 10: Eksperimentišite pri slabom osvetljenju i noću

Kamenita plaža uokvirena siluetama drveća snimljena pri slabom osvetljenju, sa sjajem horizonta u daljini.

Dobićete najbolje rezultate prilikom snimanja noćnog neba ako koristite manju brzinu zatvarača kako biste propustili više svetla i postavite fotoaparat na stabilnu površinu ili prenosivi stativ kako biste izbegli podrhtavanje. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM pri 20 s, f/11 i ISO 200.

Portret žene koji je Aleksandra Andreeva snimila noću na ulici fotoaparatom Canon EOS R8 i objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM.

Gradovi mogu da ožive kada padne mrak, što otvara potpuno novi opseg prilika za snimanje. Fotoaparati punog formata, kao što je Canon EOS R8, daju izvanredne rezultate u situacijama sa slabim osvetljenjem i daju jasne slike čak i pri visokim ISO vrednostima. Snimljeno pomoću Canon EOS R8 sa objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/128 s, f/2,2 i ISO 8.000. © Alexandra Andreeva

„Neposredno nakon što sunce zađe ili pre nego što ujutru izađe, imate „plavi sat“. Obožavam hladne boje koje svetlo stvara, kao i duboku plavu boju neba“, kaže Diana. „Pruža potpuno drugačiji izgled gradskih pejzaža , pa predstavlja drugačiji način za kreiranje jedinstvenih slika. Čak i kasno noću, još uvek postoje snažno osvetljene scene koje možete da snimite. Najvažnija stvar je da uživate u iskustvu i da se zabavite.“

Tražite inspiraciju za sledeće putovanje? Pogledajte ova skrivena mesta.

Napisao Metju Ričards

Srodni proizvodi

 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R100

  Kreirajte savršeno upečatljive uspomene u izvanrednom kvalitetu pomoću ovog intuitivnog EOS R fotoaparata koji je uvek spreman.
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R10

  Napravite sledeće korake na polju fotografije i video zapisa pomoću EOS R fotoaparata bez ogledala napravljenog oko senzora APS-C formata.
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R8

  Pređite na fotografiju i video u punom formatu i realizujte svoje kreativne ambicije.
 • Kompaktni digitalni

  PowerShot V10

  Višenamenska džepna kamera za 4K vlogovanje kompanije Canon je idealan izbor ako želite da se istaknete na mreži i da budete diskretni tokom snimanja.
 • RF-S objektivi

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Standardni APS-C zum objektiv za seriju EOS R koji je savršen za svakodnevne situacije, kao što su porodica, životni stil, portreti i odmori.
 • RF-S objektivi

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Širokougaoni do telefoto APS-C zum objektiv za seriju EOS R koji je savršen za putovanja, divlje životinje, sport i životni stil.
 • CANON OBJEKTIVI

  RF 28mm F2.8 STM

  Tanki, lagani „pljosnati“ objektiv za fotografisanje na putovanjima i uličnu fotografiju sa svestranom žižnom daljinom od 28 mm i velikim maksimalnim otvorom blende f/2,8.
 • RF objektivi

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Mali i prelepo lagani zum objektiv 24–50 mm iz serije RF koji možete da koristite svaki dan za putovanja, pejzaže i druge situacije.
 • Standardni objektivi

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompaktni, tihi i lagani RF objektiv sa fiksnom žižnom daljinom od 50 mm i širokim otvorom blende f/1,8, savršen za realizovanje vaše kreativne vizije.
 • Srodni članci

 • FOTOGRAFISANJE NA PUTOVANJIMA

  Najbolji fotoaparati i objektivi za putovanja

  Bilo da istražujete gradske ulice ili divlji ruralni teren, pa čak i da idete na drugu stranu sveta, isplati se da smanjite težinu opreme. Evo najidealnije Canon opreme za snimanje iskustva, bez ugrožavanja budžeta.

 • ULIČNA FOTOGRAFIJA

  Saveti za uličnu fotografiju

  Ključni saveti za snimanje zadivljujućih uličnih fotografija sa fokusom na arhitekturu.

 • FOTOGRAFIJA

  EOS R50 nasuprot EOS R10

  Upoređujemo glavne karakteristike i dizajn dva APS-C fotoaparata iz EOS R sistema.

 • PUTOVANJA

  Savršeni saputnik

  Profesionalni fotograf Martin Bisig putuje u Sri Lanku sa fotoaparatom EOS R10.