KREATIVNO ŠTAMPANJE

Postupno kreirajte sopstvenu dečiju knjigu priča

Canon SELPHY CP1500 vam omogućava da kreirate knjigu priča od početka, lakše nego što mislite.
Odrasla osoba i dvoje dece sede na kauču i pregledaju ručno napravljenu knjigu priča kreiranu pomoću štampača Canon SELPHY CP1500 i aplikacije Canon SELPHY Photo Layout.

Svi znamo da su igra i kreativnost važni za razvoj dece, a negovanje tih stvari kod kuće može da predstavlja odličan način da zajedno provodimo kvalitetno vreme kao porodica. Entuzijasta za igranje i kreator sadržaja Alison (all.about.the.play) veruje u važnost toga da svojoj deci, Isli i Kalumu, pomogne da uče kroz kreativnost.

„Oboje su veoma kreativni i veoma mi je zabavno da sednem i da pravim rukotvorine sa njima“, kaže ona. „Volim da vidim kako njihova mašta dolazi do izražaja.“ Alison deli porodična iskustva na društvenim mrežama, a njen najnoviji projekat sa šestogodišnjom ćerkom Islom, sastojao se u tome da napravi kreativnu ručno kreiranu dečiju knjigu pomoću štampača Canon SELPHY CP1500.

Kreiranje sopstvene knjige priča može da zvuči izazovno, ali SELPHY CP1500 može da pojednostavi proces. Bez obzira na to da li pravite jedinstveni poklon, školski projekat ili personalizovanu priču za laku noć, porodice mogu zajedno da rade na stvaranju ideja. „Isla je učestvovala u mnogim odlukama“, kaže Alison. „Bilo mi je drago što je to nešto što mogu da kreiram sa njom.“ Ovde Alison deli savete kako bi olakšala stvari i učinila ih zabavnim za celu porodicu.

Materijali koji će vam biti potrebni

Na drvenom stolu nalaze se različiti otisci, makaze i otvoreni spomenar pored ružičastog štampača Canon SELPHY CP1500.

Canon SELPHY CP1500 omogućava brzo i lako štampanje fotografija sa smartfona pomoću Wi-Fi veze, pa ne morate da tražite od dece da čekaju niti da provodite vreme otpetljavajući i povezujući komplikovane kablove.

Jedna od funkcija štampača Canon SELPHY CP1500 je mogućnost štampanja na samolepljivom papiru za nalepnice, pa nema potrebe za makazama ili lepkom kada pravite rukotvorine sa mlađom decom. Ovaj štampač vam takođe omogućava da dodate još elemenata pomoću aplikacije Canon SELPHY Photo Layout, pa možete da kreirate celu knjigu bez upotrebe mnogo dodatnih materijala. Evo šta vam je potrebno:

  • Canon SELPHY CP1500
  • Smartfon sa instaliranom aplikacijom Canon SELPHY Photo Layout
  • Spomenar
  • Kompatibilni Canon foto-papir za nalepnice, kaseta i mastilo

Možda ćete poželeti da dodate dodatne elemente, što može da uključuje opcione materijale:

  • Makaze
  • Lepak
  • Pečati
  • Boje i olovke
  • Ekološki prihvatljive šljokice

Razmena ideja

Nasmejano dete koje drži komad papira u boji netremice gleda u odraslu osobu koja sedi pored nje.

Vizuelno pripovedanje predstavlja zabavan način za razgovor o različitim temama sa decom – bez obzira na to da li su tema važne karakteristike ličnosti ili problemi sa kojima se suočava naša planeta.

Istraživanje ideja iz priče i kreiranje sopstvenih likova predstavlja savršenu priliku za razgovor o životnim iskustvima vaše dece, njihovim omiljenim knjigama i TV serijama – uključujući zaplet, slike, protagoniste, teme i poruke. Ili kako mogu da iskoriste prijatelje i voljene osobe kao inspiraciju za kreiranje likova.

„Isla je odlučila da želi da bude u knjizi, kao i njen brat Kalum, mama i tata“, kaže Alison. „Imamo nekoliko knjiga kod kuće koje istražuju šta može da se dogodi ako plastika dospe u more, pa Isla razume da moramo da čuvamo plaže. Voli da ide da sakuplja otpad i govori prijateljima da ne treba bacati smeće unaokolo.“

Isla dodaje: „Kornjače vole da jedu meduze, ali ako su plastične kese u moru, kornjače misle da su to meduze i jedu ih. Od toga se veoma razbole.“ Ova strast prema životinjama i životnoj sredini postala je centralna tema u priči koju su osmislile Alison i Isla.

Kreiranje likova i izbor slika

Dete koristi bojicu za pisanje reči „happy“ i crtanje nasmejanog lica u spomenaru, dok na stolu stoje razni otisci, kancelarijski materijal i Canon SELPHY CP1500.

Deca mogu da odaberu da uključe fotografije sebe ili članova porodice u knjigu priča, da likovima dodeljuju različite veštine ili uloge koje mogu da posluže kao aspirativne alatke.

Nasmejano dete koristi olovku za pisanje u spomenaru uz pomoć odrasle osobe koja sedi pored nje.

„Veoma mi se svidelo što je Isla mogla da upotrebi maštu za kreiranje knjige,“ kaže Alison. „Zamolila me je da joj pomognem, pa je to bio zajednički projekat za nas dve.“

Učenje da napravite knjigu od fotografija može da bude savršen način za oživljavanje uspomena – bez obzira na to da li je u pitanju kreiranje izmišljene avanture pomoću snimaka sa odmora, davanje tajnog identiteta kućnim ljubimcima ili pretvaranje dece u superheroje, likove iz bajki ili pronalazače. Kreiranje knjige priča takođe je idealna prilika za izlazak iz kuće i snimanje novih fotografija, pa deca mogu da budu predstavljena na bilo koji način.

„Kada smo odlučili da će naša priča obuhvatati Islu i Kaluma na plaži, pronašli smo fotografije koje odgovaraju priči“, objašnjava Alison. „Isla je smatrala da je otpad na plaži dobra ideja i želela je da uključimo fotografiju našeg sakupljača otpada.“ Tokom sklapanja knjige, Isla je nacrtala tužno lice da bi pokazala koliko je razočarana kada vidi plastiku ostavljenu na plaži, a nasmejano lice da bi simbolizovala sreću kada može da napravi pozitivnu promenu.

Istraživanje različitih formata

Krupan plan na kojem ruke drže smartfon na kojem se prikazuje uređivanje fotografije u aplikaciji Canon SELPHY Photo Layout.

Možete da koristite komplete za pravljenje rukotvorina i dodatne materijale da biste personalizovali knjige priča, ali aplikacija Canon SELPHY Photo Layout vam omogućava da sve lako obavite na ekranu.

U bilo kojoj biblioteci ili knjižari naći ćete širok asortiman dečijih knjiga, od stripova i slikovnica do bajki i biografija. Likovi mogu da komuniciraju pomoću oblačića za govor, stihova ili preko naratora / unosa u dnevniku.

Bez obzira na format koji izaberete, aplikacija Canon SELPHY Photo Layout omogućava vam da dodajete tekst, ivice i pečate na fotografije. Pored toga, postoje predlošci za štampanje rasporeda sa jednom ili više fotografija, kao i izbor različitih opcija završne obrade. To je odličan način da se deca uključe i istražuju šta funkcioniše pre nego što pritisnete dugme za štampanje.

„Aplikacija je zaista laka za korišćenje i bilo je zabavno pokazati kreativnost“, kaže Alison. „Isprobali smo neke nalepnice i dizajnirali fotografije sa okvirima. Takođe smo dodali tekst, eksperimentisali sa oblačićima za govor i dodali srce na neke fotografije. Korišćenje različitih funkcija aplikacije učinilo je da knjiga priča izgleda zabavno i drugačije.“

Štampanje fotografija i sastavljanje knjige

Dete odlepljuje fotografiju sa Canon papira za nalepnice, odštampanu pomoću modela Canon SELPHY CP1500, dok ga druga osoba drži.

Papir za nalepnice omogućava mlađoj deci da se uključe bez nezgodnog sečenja ili lepka koji pravi nered, pa lako mogu da skinu poleđinu otisaka fotografija i da ih zalepe direktno u knjigu priča.

Nasmejano dete odlepljuje malu numerisanu nalepnicu sa lista Canon papira za nalepnice kako bi je zalepila u spomenar ispred sebe.

Aplikacija Canon SELPHY Photo Layout ima opciju Label Layout (Raspored nalepnica) za štampanje mini nalepnica, koju je Isla koristila za dodavanje plavih i belih brojeva stranica u svoju knjigu priča.

Kada odštampate slike, možete da počnete da kombinujete sve elemente. U ovom trenutku može da pomogne ako skicirate strukturu na papiru ili da stranice rasporedite na stolu ili podu pre nego što se odlučite za konačni dizajn. „Imali smo mnogo različitih ideja, pa smo ih zapisali i morali da pogledamo koje delove treba da stavimo“, kaže Alison. „Zatim je sve došlo na svoje mesto i imali smo početak, sredinu i kraj.“

Mlađa deca mogu da lepe fotografije, dok starija deca i odrasli obavljaju sečenje. Svako može da se uključi drugim kreativnim dodacima, kao što su crtanje ili pisanje, kao i izbor fotografija za naslovnu stranu. Ne zaboravite da dodate imena autora i ilustratora – to ste vi!

Divite se kreaciji i delite je

Dete stavlja „washi“ traku preko ivice fotografije u spomenaru, koja je kreirana pomoću štampača Canon SELPHY CP1500 i aplikacije Canon SELPHY Photo Layout.

Zajednički rad u timu sa ciljem kreiranja nečeg ličnog može da predstavlja odlično iskustvo zbližavanja za porodice, a knjiga kao krajnji rezultat može da pomogne deci da se ponose svojim kreativnim veštinama.

Dete se osmehuje ka fotoaparatu dok drži ručno napravljenu knjigu priča, kreiranu pomoću štampača Canon SELPHY CP1500 i aplikacije Canon SELPHY Photo Layout.

„Mislim da je to odličan projekat za Islu“, kaže Alison. „Uživala je u pokazivanju kreativnosti i u crtanju slika, kao i u pisanju dela priče i biranju gde da zalepi fotografije.“

„Odlučili smo da je nazovemo Isline avanture na plaži“, kaže Alison. „Upotrebili smo crno-beli filter na tri fotografije i neke kvadratne nalepnice da bismo napravili naslov, a tekst smo dodali plavom bojom, kako bi se isticao. Veoma smo zadovoljni rezultatom!“

Učenje kako da sami napravite knjigu predstavlja zabavan način da provedete vreme kao porodica, puštajući mašti na volju i uživajući u diskusijama o likovima i temama. Canon SELPHY CP1500 u kombinaciji sa aplikacijom Canon SELPHY Photo Layout čini proces jednostavnim i intuitivnim, pomažući porodicama da kreiraju u hodu. Možete sa ponosom da izložite rezultat na polici ili noćnom stočiću ili to može da bude personalizovani poklon za voljenu osobu.

„Budite kreativni“, savetuje Alison. „Nema ispravnog ili pogrešnog načina za pravljenje knjige priča. Možete da napravite knjigu o nečemu za šta je vaše dete zainteresovano ili o putovanju na kojem ste bili. U pitanju je odlična aktivnost za kišni dan. Isla obožava da čita knjigu Kalumu, tako da nije važno samo kreiranje, već i deljenje knjige sa drugima.“

Pustite mašti na volju tako što ćete kreirati sopstvenu avanturu i eksperimentirati sa štampačem SELPHY CP1500 i aplikacijom SELPHY Photo Layout. Nebo je granica kada ste vi autor.

Napisala Kat Halsted

Srodni proizvodi

Srodni članci