KREATIVNO ŠTAMPANJE

„Moja prva godina“ odštampana: proslavite bebine važne trenutke uz Canon SELPHY CP1500

Prve godine se dešavaju samo jednom, ali odštampani foto-albumi mogu da traju ceo život. Portretni fotograf Džemela Ukaegbu deli najbolje savete za snimanje i čuvanje uspomena na ovaj posebni period.
Osoba lepi odštampane fotografije u spomenar dok drugi otisci stoje pored štampača Canon SELPHY CP1500.

Prva godina bilo koje posebne veze ispunjena je nezaboravnim trenucima, kao što je prvi osmeh deteta ili prva šetnja sa novom kucom. Čak i osećaj nervoze koji imate na prvom sastanku sa osobom sa kojom ćete provesti ostatak života. Događaje poput ovih zaista vredi pamtiti i slaviti.

Portretni fotograf Džemela Ukaegbu, poznat kao Mellz, zna kako da savršeno zabeleži trenutak. U profesionalnom životu, ona snima venčanja, krštenja i rođendanske zabave za klijente, uz portrete parova i novorođenčadi. Zaljubila se u fotografiju kao dete, pregledajući foto-albume i gomile odštampanih fotografija koje su snimili njeni roditelji. To joj je pokazalo kakav je život bio pre nego što je mogla da ga zapamti.

„Obožavam foto-albume zbog toga što mogu da ispričaju priču, sa rečima i bez njih, koju svako može da prati dok zaranja dublje i dublje u stranice“, kaže Mellz. Nakon što je pregledala fotografije prve godine svoje ćerke, Mellz je znala da ne želi da ih pamti samo pomoću digitalnih slika, pa je napravila foto-album uz pomoć štampača Canon SELPHY CP1500. Ovde deli savete o tome kako da to uradite.

Prvi koraci: postupak izbora

Malo dete pregleda porodične fotografije sa majkom.

Biranje fotografija za album je veoma zabavno i nešto u šta deca mogu lako da se uključe. Aplikacija Canon SELPHY Photo Layout može da doprinese pojednostavljivanju procesa, pošto vam omogućava da štampate omiljene slike direktno sa smartfona.

Osoba koristi aplikaciju Canon SELPHY Photo Layout na smartfonu za kreiranje kolaža od četiri fotografije.

Aplikacija Canon SELPHY Photo Layout ima ugrađene predloške koji vam omogućavaju da rasporedite više slika na jedan otisak, pa možete da smestite više fotografija u porodični album.

Malo je verovatno da ćete imati vremena da pregledate svaku digitalnu fotografiju koju ste snimili tokom prve bebine godine. Dok budete pokušavali da dokumentujete svaki dragoceni trenutak, digitalni albumi na telefonu i memorijske kartice fotoaparata neizbežno će se popuniti hiljadama slika. Međutim, fizički foto-album ili spomenar su drugačiji. Biranjem najboljih snimaka među hiljadama koje ste napravili i štampanjem znatno se povećava verovatnoća da ćete se vratiti tim trenucima. A proces izbora takođe može da donese zadovoljstvo.

„Volim da organizujem po odeljcima“, kaže Mellz. „Meseci su jednostavniji od prekretnica jer galerije [na smartfonima i laptopovima] mogu da se pretražuju po mesecima, što olakšava izbor fotografija.“ Izbor nekoliko fotografija koje na najbolji način sumiraju svaki mesec predstavlja dobar početak.

Ako vam je previše teško da odaberete, aplikacija Canon SELPHY Photo Layout pruža opciju da rasporedite do osam slika zajedno na jednom otisku, pa čak i ako ste kupili samo 50 listova papira, niste ograničeni na 50 slika. Takođe vam omogućava da dodajete tekst, nalepnice i ivice u rasporede kako biste ih zaista oživeli. Kada napravite fasciklu sa omiljenim slikama, vreme je da priključite štampač.

Podešavanje štampača SELPHY CP1500

Par ruku ubacuje kartridž u Canon SELPHY CP1500.

Canon SELPHY CP1500 se isporučuje sa standardnom kasetom za papir (PCP-CP400) za otiske formata razglednice. Pored toga, moguće je kupiti i kasetu za papir PCC-CP400 za štampanje otisaka formata kreditne kartice i kvadratnih otisaka i nalepnica, kao i mini nalepnica.

Podešavanje štampača Canon SELPHY CP1500 je jednostavno. Prvo preuzmite aplikaciju SELPHY Photo Layout na smartfon. Nakon instalacije, upotrebite aplikaciju da biste skenirali QR kôd štampača. To će bežično povezati telefon sa štampačem, što vam ostavlja još samo jedan zadatak: ubacivanje papira i mastila.

SELPHY CP1500 podržava više tipova papira, od papira veličine razglednice (RP-108 i KP-36IP) do mini nalepnica (KC-18IL), sa papirom veličine kreditne kartice (KC-36IP i KC-18IF) i papirom u obliku kvadrata (KC-18IS) u sredini. Svako pakovanje papira sadrži kartridž sa tačnom količinom mastila koja je potrebna.

Kada ubacite papir i mastilo, možete da izaberete fotografiju sa smartfona pomoću aplikacije SELPHY Photo Layout. Ako ipak želite da štampate pomoću računara ili Canon fotoaparata1, to možete da učinite putem Wi-Fi veze ili pomoću USB-C kabla. Štampač takođe ima ugrađen čitač koji podržava SD, SDHC i SDXC kartice.

Nakon podešavanja, štampanje fotografije traje samo 41 sekundu. A mali i lagani SELPHY CP1500 kreira otiske visokog kvaliteta na istom nivou kao u foto-laboratoriji iz udobnosti doma.

„SELPHY CP1500 čini me uzbuđenijom u vezi sa štampanjem fotografija. Dovoljno je kompaktan da možemo da ga postavimo u kuhinji, a kada ga vidim, želim više da štampam. Mogućnost povezivanja sa telefonom i upravljanja svime pomoću aplikacije donosi izuzetnu jednostavnost“, kaže Mellz.

Raspoređivanje fotografija

Par ruku drži fotografiju odštampanu na štampaču Canon SELPHY CP1500, dok štampač stoji na stolu, okružen sa nekoliko otisaka.

Uvek je dobra ideja da rasporedite fotografije da biste pronašli redosled kojim ste zadovoljni, pre nego što ih zalepite. Ako na kraju odštampate više nego što vam je potrebno, uramite ih, pošaljite članovima porodice ili, ako štampate na papiru za nalepnice, odlepite poleđinu i zalepite ih na ravne površine u kući.

Osoba lepi u spomenar odštampanu fotografiju na kojoj majka drži bebu.

Štampanje na papiru za nalepnice znači da fotografije možete da zalepite u album ili spomenar bez potrebe za dodatnim lepkom ili trakom. Zaista ne može biti lakše.

„Svima koji prave foto-album za detetovu prvu godinu preporučujem da to učine hronološkim redosledom. Tako pravim sve svoje foto-albume, zato što želim ponovo da doživim putovanje baš onako kako se dogodilo“, kaže Mellz.

Mellz je započela album snimcima iz trudnoće i dodala je snimke pre nego što se njena ćerka rodila da bi zabeležila kompletan doživljaj. Ako ćete pratiti njen savet i odštampati celo putovanje, dobra ideja je da prvo odštampate fotografije i poređate ih hronološkim redosledom pre nego što odlučite da ih zalepite u album.

Isprobajte različite aranžmane i pokažite kreativnost uz kompletan asortiman tipova papira, sa prilagođavanjem rasporeda za svaku novu stranicu. Ako želite da uključite dokumente, kao što je izvod iz matične knjige rođenih za dete ili čestitke za rođenje, poslate da biste proslavili rođendan, samo snimite fotografiju dokumenta i odštampajte je pomoću modela Canon SELPHY CP1500 da biste zapamtili svaki trenutak i dodali raznovrsnost u foto-albumu.

Sticanje prednosti: album za sledeću godinu i posle toga

Osoba koristi makaze za isecanje odštampanih slika, kao priprema za lepljenje u spomenar.

Kada rasporedite više fotografija na jedan list papira za nalepnice, možete da ih isečete da biste jedan otisak pretvorili u više manjih nalepnica. Isprobajte različite veličine papira u kombinaciji kako biste oživeli albume.

Osoba pomaže detetu da lepi fotografije u spomenar tako što usmerava detetove ruke.

Pregledanje foto-albuma sa porodicom je zabavno, ali je pravljenje foto-albuma sa njima još zabavnije. Ne brinite o zaprljanim prstima: Canon SELPHY CP1500 otisci su premazani specijalnim filmom, pa mogu da traju do 100 godina 2 .

Nakon što napravite prvi foto-album, možda ćete sledećem prići malo drugačije. Ako odvojite više vremena za beleženje trenutaka za koje znate da će biti u foto-albumu, možete da uključite odgovarajuće rekvizite, kao što su rođendanske torte ili baloni, da biste ukazali na posebne prekretnice ili da posvetite više vremena razmišljanju o osvetljenju i kompoziciji na fotografijama prvog dana škole ili porodičnim portretima. Savet za fotografisanje koji daje Mellz je da zapamtite da je „fotografija samo predstavlja crtanje svetlom, pa razmislite o tome da zabeležite važne trenutke u najbolje doba dana ili na dobro osvetljenim mestima“.

Nakon fotografisanja, ne morate da se zaustavite samo na štampanju za foto-albume. Fotografije možete da isecate i lepite u spomenare kako biste dobili više umetničku uspomenu. Otisci veličine razglednice omogućavaju vam da ih personalizujete i ulepšate dan voljenim osobama. U torbi možete da nosite otiske formata kreditne kartice kao podsetnik na izuzetno srećan trenutak. Otisci nalepnice mogu da se koriste za ukrašavanje kancelarijskog materijala, nameštaja za spavaću sobu ili kuhinjskih aparata.

Postoji mnogo načina da ulepšate život odštampanim fotografijama, a Canon SELPHY CP1500 olakšava štampanje svaki dan.

Napisao Metju Boven

 1. Foto-aparati kompatibilni sa tehnologijom PictBridge.
 2. Ako se čuvaju u albumu. Na osnovu ubrzanog testiranja, uz pretpostavku temperature od 23°C / 73,4°F i vlažnosti od 50%.

Slični proizvodi

Srodni članci

 • ŠTAMPANJE

  Najbolji Canon štampači za fotografije

  Bez obzira na to da li želite da prikažete fotografije u ramu, spomenaru ili na nalepnici, pronađite najbolji štampač u skladu sa vašim kreativnim potrebama.

 • OSNOVE

  Fotografije za štampanje

  Sedam najbitnijih saveta za snimanje uspomena koje ćete sačuvati odštampane.

 • FOTOGRAFISANJE BEBA

  Saveti za fotografisanje beba

  Učinite fotografisanje beba zabavnim i postignite odlične rezultate.

 • OPREMA

  Prednosti odgovarajućeg fotoaparata

  Saznajte kako Canon EOS R100 može da vam pomogne da snimate dragocene uspomene.