DIVLJE ŽIVOTINJE

Durbin ili dvogled za posmatranje ptica – što je pravo rešenje za vas?

Durbini i dvogledi pružaju različite prednosti kada posmatrate divlje životinje, ali šta najviše odgovara vašim potrebama? Ispitujemo različite opcije.
Muškarac stoji među zelenilom u rezervatu za ptice dok u jednoj ruci drži Canon PowerShot Zoom i nosi Canon dvogled oko vrata.

Posmatranje ptica u divljini ili u bašti usmerava pažnju i čula, pa predstavlja izuzetno produhovljenu aktivnost. Uz ogroman broj zovova, šara perja i ponašanja, uvek postoji nešto novo što možete da potražite. Za početnike postoji nekoliko opcija za posmatranje i snimanje ptica izbliza – ali koja je najbolja za vas?

Dvogled predstavlja tradicionalnu alatku za posmatranje ptica i pruža neverovatan zum, uz malu težinu i dimenzije, ali ne može da snimi ono što vidite.

PowerShot ZOOM kompanije Canon je monokularni fotoaparat koji ima snažni objektiv velikog dosega u telu koje je dovoljno malo da može da stane u džep. Zahvaljujući svestranom koračnom zumu od 100 mm, 400 mm i 800 mm, može mnogo više da približi omiljene subjekte, kao i da snima bogate, raznobojne fotografije i video zapise.

Pored toga, kompaktni fotoaparat kao što je Canon PowerShot SX740 HS kombinuje fotografije visoke rezolucije sa snažnim optičkim zumom od 40x i idealan je za posmatrače ptica koji žele da fotografiju podignu na viši nivo.

Ovde ćemo razmotriti različite prednosti durbina i dvogleda, kao i uporediti Canon PowerShot ZOOM sa dvogledima Canon 8x20 IS i Canon 10x30 IS II, kao i kompaktnim fotoaparatima, kako biste napravili najbolji izbor za posmatranje ptica.

Durbini nasuprot dvogleda: prednosti i mane

Muškarac čuči pored potoka i drži Canon PowerShot ZOOM na oku.

Canon PowerShot ZOOM pruža čist, uredan i kompaktan dizajn, a dostupan je u beloj i crnoj boji.

Muškarac se naslanja na drvenu ogradu i drži dvogled kompanije Canon na očima.

Optička tražila u dvogledima Canon 8x20 IS i Canon 10x30 IS II omogućavaju vam da ne morate da naprežete oči prilikom dužeg posmatranja.

Durbini kao što je Canon PowerShot ZOOM pružaju uvećanje za jedno oko, za razliku od dvogleda, koji pokriva oba oka. To obično čini durbine lakšim i manjim, ali sa sličnim stepenima uvećanja u odnosu na dvoglede.

Mala težina i laka prenosivost čine PowerShot ZOOM više uporedivim sa smartfonom, ali on snima mnogo detaljnije i kvalitetnije fotografije od telefona sa razdaljine. Neki smartfoni mogu da reklamiraju mogućnosti snimanja sa snažnim zumom, ali za snimanje fotografija i video zapisa na većim razdaljinama koriste kombinaciju alternativnih tehnologija, kao što su digitalni zum, hibridni zum i skupljeni optički dizajn. To znači da je stabilizacija slike ograničena i da uglavnom ne daje kvalitet slike koji je inače moguće dobiti pomoću namenskog fotoaparata. PowerShot ZOOM pruža malu težinu i džepnu prenosivost smartfona, ali uz mnogo snažniji objektiv visokog kvaliteta.

Ako želite najbolji optički kvalitet, dvogled Canon 8x20 IS opremljen je preciznom optikom i istim Super Spectra premazom koji je prisutan na renomiranom asortimanu EF objektiva kompanije Canon, što vam pruža neverovatno živopisan prikaz sa preciznom reprodukcijom boja, pa ćete ptice videti u punom sjaju.

Slično kompaktan i lagan, dvogled Canon 10x30 IS II pruža uvećanje od 10x i savršen je za posmatranje prirode, putovanja i sporta. Glavna prednost je u tome što ovaj dvogled koristi istu tehnologiju optičkog stabilizatora slike koja se koristi u objektivima kompanije Canon za fotoaparate radi pružanja superiorne jasnoće i smanjivanja podrhtavanja, kako biste jasno mogli da posmatrate subjekte sa velike razdaljine. Dvogledi takođe imaju optički prikaz, dok PowerShot ZOOM ima elektronsko tražilo (EVF).

Par ruku drži crni dvogled Canon 8x20 IS ispred tela.

Dvogled Canon 8x20 IS težak je samo 420 g, pa ćete jedva primetiti da ga nosite oko vrata, što vam omogućava da se usredsredite čim uočite kretanje u daljini.

Ruka stavlja Canon PowerShot ZOOM u džep pufnaste bež i žute jakne.

Zahvaljujući malim dimenzijama – uz težinu od približno 145 g (sa karticom) / 144 g (samo telo), punjenju putem USB-C veze i izdašnom vremenu korišćenja, Canon PowerShot ZOOM možete da držite u džepu ili na ručnom zglobu da biste pravili neponovljive snimke divljih životinja.

Međutim, veće dimenzije i težina dvogleda znači da nisu uvek praktični – a većina ne može da stane u džep. Takođe vam ne omogućavaju da snimate slike niti da menjate nivo zuma. Kada šetate i ne želite da nosite višak opreme sa sobom, PowerShot ZOOM predstavlja savršen izbor. Prelepo je diskretan ali vas dodatno približava pticama, jer vam omogućava da trenutno zumirate i lako fotografišete. Samo uključite, kadrirajte i snimite – čak i samo jednom rukom – zahvaljujući jednostavnom rasporedu dugmadi bez složenih menija.

Brzina je ono po čemu se PowerShot ZOOM zaista ističe. Zbog toga što je potpuno automatski, možete samo da uperite i da snimate bez brige o najboljim postavkama.

Snaga telefoto objektiva u džepnom telu

Nasmejani muškarac približava Canon PowerShot ZOOM licu dok gleda kroz prozor skrovišta za posmatranje ptica.

Potpuno automatski, snažni procesor DIGIC 8 u fotoaparatu Canon PowerShot ZOOM štedi vreme time što razmišlja umesto vas, pa slobodno možete da zabeležite čarobni trenutak pre nego što prođe.

Par ruku drži smartfon pored fotoaparata Canon PowerShot ZOOM na kojem je prikazano da je povezan pomoću aplikacije Canon Camera Connect.

Canon PowerShot ZOOM može da se poveže sa telefonom putem Wi-Fi ili Bluetooth veze pomoću aplikacije Canon Camera Connect, što je idealno za dodavanje informacija snimcima o GPS lokaciji, kao i za mogućnost trenutnog pregledanja fotografija i izbora najboljih.

Monokularni fotoaparat Canon PowerShot ZOOM pruža jedinstveno iskustvo posmatranja ptica i dosta je prijatniji za držanje u ruci nego telefon ili kompaktni fotoaparat. Za razliku od dvogleda, omogućava snimanje detaljnih fotografija od 12 MP, uz veliku brzinu uzastopnog snimanja od 10 kadrova u sekundi, koja je idealna za ptice u letu.

Za posmatranje ptica i fotografisanje divljih životinja potrebno je dovoljno uvećanje da biste ispunili kadar pernatim subjektom. Canon PowerShot ZOOM je izvanredan za to, jer snima fotografije i Full HD video pomoću koračnog zuma sa dve optičke žižne daljine – 100 mm i 400 mm – uz digitalni konvertor od 2x koji zum produžava do 800 mm. Jednim potezom prekidača možete trenutno da prelazite između postavki zuma kako biste udaljene objekte približili bez potrebe da pogled odvojite od izuzetno jasnog tražila od 2,36 MP, koje je moguće koristiti čak i po jakom dnevnom svetlu, bez odbleska na ekranu. Zahvaljujući ugrađenom optičkom stabilizatoru slike u 4 ose, prikaz je takođe oslobođen vibracija, čime se smanjuje zamor očiju.

Za razliku od tradicionalnih durbina, PowerShot ZOOM je dobro povezan, uz Wi-Fi i Bluetooth vezu sa aplikacijom Canon Camera Connect za neke praktične funkcije. Na primer, možete da ga povežete sa telefonom kako biste geografski označavali fotografije koje ste snimili, što je savršeno ako želite da pratite posmatranje ptica i da zapamtite lokaciju za kasnije. Takođe možete da delite prikaz uživo kako bi drugi mogli da vide ono što vi vidite u realnom vremenu.

Potpuno automatski režim praktično upravlja ekspozicijom umesto vas, a postavke možete lako da menjate u jednostavnom meniju.

Monokularni fotoaparat, dvogled ili kompaktni fotoaparat: koji bi vam najviše odgovarao?

Snimak na kojem su Canon PowerShot ZOOM, Canon dvogled i Canon fotoaparat na drvenoj klupi u skrovištu za posmatranje divljih životinja.

Sa opsegom zuma 100–800 mm, monokularni fotoaparat Canon PowerShot ZOOM pruža neverovatno uvećanje malih i udaljenih subjekata. Njegovo OLED elektronsko tražilo od 0,39 inča omogućava jasno i oštro posmatranje, sa 2,36 miliona tačaka i brzinom osvežavanja od 59,94 kadrova u sekundi. U pitanju je savršen dodatak opremi svakog posmatrača ptica ili dobra alternativa nezgrapnoj i teškoj opremi.

Zadivljujući dvogledi kompanije Canon sa stabilizacijom slike pružaju neverovatan doseg i kvalitet dok posmatrate ptice, a dvogledi su sa dobrim razlogom stalni pratioci generacija posmatrača ptica. Međutim, ako želite nešto malo manje i lakše, sa mogućnošću snimanja fotografija, Canon PowerShot ZOOM pruža uporediv telefoto doseg, uz mogućnosti snimanja fotografija i Full HD video zapisa.

Canon PowerShot ZOOM i asortiman dvogleda kompanije Canon pružaju snažno uvećanje, ali Canon monokularni fotoaparat pruža mogućnost prevazilaženja običnog posmatranja subjekta zahvaljujući funkciji snimanja. Takođe pruža veoma brzo uključivanje, pa bukvalno možete da ga uzmete i snimate kako biste bili sigurni da nećete propustiti trenutak.

Ako snimanje fotografija za vas predstavlja najvažniji deo posmatranja ptica, možda bi trebalo da odaberete kompaktni fotoaparat, kao što je Canon PowerShot SX740 HS. Njegov zum od 40x idealan je za pravljenje snimaka izbliza, uz održavanje razdaljine, a senzor od 20,3 MP daje fotografije visoke rezolucije koje možete da štampate i prikazujete sa ponosom. PowerShot SX740 HS je veći od modela PowerShot ZOOM ali ima ekran umesto elektronskog tražila, što može da odgovara osobama koje imaju problema sa tražilom.

Postoji mnoštvo prelepih ptica koje možete da fotografišete, pa će vam pomoći ako odaberete bilo koji od PowerShot proizvoda – uz dvogled pri ruci. Zašto ne biste otišli u šumu na periferiji grada ili izašli u dvorište i isprobali ih već danas?Napisala Loren Skot

Srodni proizvodi

Srodni članci

 • FOTOGRAFISANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

  Prepustite se prirodi

  Fotograf divljih životinja Tolga Aktas govori o tome kako PowerShot ZOOM može da vam pomogne da ostanete u trenutku.

 • FOTOGRAFISANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

  Saveti za fotografisanje divljih životinja

  Profesionalni fotograf Deni Konor daje svoje najbolje savete za uspeh u branši ambicioznom mladom fotografu divljih životinja.

 • PRENOSIVE KAMERE

  Vidite dalje: PowerShot ZOOM

  Saznajte zašto je ovaj džepni kompaktni fotoaparat idealan za porodične avanture.

 • DIVLJE ŽIVOTINJE

  Kako da fotografišete ptice

  Saveti i najbolji početnički komplet za fotografisanje ptica.