SPORTSKA FOTOGRAFIJA

Uperite, snimajte i pogodite: zabeležite pobedničke trenutke pomoću kompaktnog fotoaparata

Profesionalni sportski fotograf Moli Darlington deli najbolje savete za amatersko snimanje sportskih trenutaka pomoću podešavanja „uperi i snimaj“.
Osoba koja drži Canon PowerShot SX740 HS gleda u snimak na ekranu koji se otvara.

Snimanje slobodne akcije utakmice dečjeg fudbala zahteva brze reflekse i još bolji zum, kao što bivši Canon ambasador i profesionalni sportski fotograf Moli Darlington zna jako dobro. Moli je počela da snima sportove 2015. godine, dok je još bila na fakultetu. Zatim je prešla na snimanje premijer lige i prvenstva u fudbalu, pravo sa univerziteta.

Njeno veliko sportsko iskustvo značilo je da tačno zna trenutke za snimanje na fudbalskoj utakmici. Opremljena džepnim fotoaparatom Canon PowerShot SX740 HS, koji ima snažni 40x optički zum u kompaktnom telu, zajedno sa monokularno oblikovanim fotoaparatom Canon PowerShot ZOOM, ona je primenila svoje profesionalne veštine za pričanje priča na terenu, na amaterskom nivou. Ova dva fotoaparata koja su jednostavna za korišćenje takođe su idealna za snimanje porodičnih aktivnosti na otvorenom ili susreta sa divljim životinjama i približiće vas akciji.

Objašnjavajući šta je ono što obično pokušava da kreira na svojim slikama, Moli kaže: „Nadam se da ću ispričati priču o igri, šta se dešavalo tokom čitave utakmice i prikazati uspone i padove, tako da kada neko vidi tu sliku može tačno da se seti trenutka kada se to dogodilo.

Uvek želim da zabeležim nezaboravne trenutke u sportu. Obično bih na fudbalskoj utakmici snimala golove, proslave i važne trenutke, kao što je davanje crvenog kartona. Takođe tražim emocije na svojim slikama – bez obzira na to da li je to uzbuđenje, frustracija ili prigovor – od igrača ili publike.“

U ovom slučaju, Moli objašnjava kako možete to da uradite pomoću jednostavne, kompaktne postavke.

1. Snimite niz slika

Dečaci igraju fudbal, četiri u zelenim dresovima, jedan sa nogom u vazduhu da bi šutnuo loptu, jedan igrač je u dresu plave boje.

„Prijateljska igra između dva lokalna tima u konkurenciji do 12 godina na lokalnom fudbalskom igralištu bila je odlično mesto za testiranje ovog kompleta, pružajući mogućnost roditeljima da snime akciju dok gledaju utakmicu.“ Snimljeno fotoaparatom Canon PowerShot SX740 HS na 461mm, 1/1300 sec, f/5,6 i ISO800.

Canon PowerShot SX740 HS i Canon PowerShot ZOOM postavljeni na travu igrališta, unutar bele linije.

Canon PowerShot SX740 HS iCanon PowerShot ZOOM dokazuju da i dobre stvari dolaze u malim pakovanjima – lagani, džepni i pristupačni, predstavljaju odlične dodatke kompletu sportskih fotografa početnika ili roditelja koji žele da zabeleže uspomene.

Uz fotoaparat kao što je Canon PowerShot SX740 HS, koji ima neverovatno brzu reakciju sa fotoaparata nakon pritiska na dugme i uzastopno snimanje sa 10 slika u sekundi, možete da kreirate niz slika kako biste osigurali da se ne propuste oni važni adrenalinom pokrenuti trenuci. Možete i da snimate 10 kadrova u sekundi pomoću Canon PowerShot ZOOM.

„Na ovoj slici, brzina od 10 kadrova u sekundi bila je veoma korisna, pošto mi je to omogućilo da snimim niz slika dok se jedan igrač hvatao u koštac sa drugim, što mi omogućava da naknadno izaberem najbolju fotografiju“, objašnjava Moli. „Niz snimaka hvatanja u koštac može da bude težak, pošto lopta nije uvek na snimku, pa zaista može da vam pomogne da napravite 10 kadrova u sekundi.“

2. Popunite okvir

Dečak trči po fudbalskom terenu i trijumfalno viče.

Moli ima za cilj da popuni kadar, da bi izrazi njenih subjekata bili jasni. „Nadam se da će osećanja gledalaca proraditi čim pogledaju fotografiju“, kaže ona. Snimljeno modelom Canon PowerShot SX740 HS na 220,5mm, 1/1600 s, f/5,6 i ISO400.

Moli Darlington sedi na maloj stolici pored fudbalskog terena dok gleda utakmicu.

Kompaktni PowerShot ZOOM bio je idealan za snimanje akcije tokom ove utakmice, zumiranje sa bočne linije i posmatranje kompletne akcije.

„Emocije doprinose odličnoj sportskoj slici, a na ovom snimku sam koristila zum za snimanje igrača koji slavi“, kaže Moli, koja je iskoristila prednost optičkog zuma od 40x kod modela Canon PowerShot SX740 HS da popuni kadar nezaboravnim izrazima.

„Uvek je dobro ispuniti kadar u sportskoj fotografiji, a 40x zum vam omogućava da to uradite kada se akcija odvija malo dalje“, kaže ona. Za Moli, ti trenuci proslave predstavljaju jedan od najboljih delova njenog posla. „Za mene nema boljeg osećaja nego kada se sve namesti i snimite gol na fudbalskoj utakmici, sa slavljem koje vam se približava i obožavaocima koji se raduju iza vas.“

3. Isprobajte različite žižne daljine

Moli Darlington drži PowerShot ZOOM na fudbalskoj utakmici.

PowerShot ZOOM ima zum objektiv sa tri koraka koji omogućava da izaberete žižnu daljinu od 100mm, 400mm i 800mm pritiskom na dugme, što znači da nećete propustiti snimak bez obzira na razdaljinu.

Dečaci igraju fudbal, jedan dribla loptu dok ga igrač iz protivničkog tima juri.

Mogućnost brzog prebacivanja žižne daljine naročito je važna za sportsku fotografiju, kad se svi brzo kreću i nikada ne znate kada će doći do ključnih događaja. Objektiv sa zumom od 40x na modelu Canon PowerShot SX740 HS ima maksimalnu žižnu daljinu ekvivalentnu 24mm i omogućava telefoto doseg od 960mm. Snimljeno pomoću modela Canon PowerShot SX740 HS na 109,3mm, 1/1600 s, f/5 i ISO200.

Canon PowerShot ZOOM od 12 megapiksela, koji je veličine dlana, ima jedan objektiv, ali može da se pohvali zumom od tri koraka koji vam omogućava da približite udaljene detalje. Moli je uvidela da je funkcija intuitivna za korišćenje i neprocenjiva za uživanje u akciji iz blizine.

„Prebacivanje između žižne daljine bilo je tako jednostavno pomoću dugmeta na vrhu Canon PowerShot ZOOM koje je, tokom pritiskanja, prebacivalo između 100 mm, 400 mm i 800 mm“, kaže ona. „Za ovu fudbalsku utakmicu zum od 400 mm bio je savršen, ali za veće sportske događaje na profesionalnom terenu koristite opciju od 800 mm.“

Žižne daljine od 100 mm, 400 mm i 800 mm označene su u tražilu, a što je veći broj to bliže dolazite subjektu.

Eksperimentisanje sa pametnim funkcijama fotoaparata od ključne je važnosti za dobijanje snimaka kojima se nadate. „Snimanje bilo kojim novim fotoaparatom može da bude teško dok se ne naviknete na način rada“, objašnjava Moli. Njen najvažniji savet? „Vežbajte, vežbajte, vežbajte sa kompletom. Ponekad treba više puta da koristite opremu, samo da biste otkrili način na koji funkcioniše i isprobali različita podešavanja.“

Pre nego što počnete da koristite fotoaparat na sportskom događaju deteta, dobra je ideja da osetite opremu, a kompaktni fotoaparati su odlični za one koji tek počinju.

4. Fokusirajte se na dobijanje oštre slike

Dečak tren pre šuta lopte iz trka na fudbalskoj utakmici.

Pored toga što treba da pazite da vam slike budu u fokusu, kaže Moli, treba i imate čistu pozadinu bez ometajućih elemenata u snimku, pošto će to pomoći da vam slike od neurednih postanu vredne uramljivanja. „Ako imate čistu, nepretrpanu pozadinu, to omogućava gledaocu da se u potpunosti fokusira na subjekt“, kaže ona. Snimljeno modelom Canon PowerShot SX740 HS na 228,7mm, 1/1600 s, f/5,6 i ISO400.

„Postizanje oštre slike tokom brze igre može da bude teško, pa je sve što može da pomogne u tome uvek dobitak. Stabilizacija slike na fotoaparatima Canon PowerShot ZOOM i Canon PowerShot SX740 HS pomogli su prilikom snimanja, pošto lopta može da se veoma brzo kreće, tako da sam otkrila da je to veoma važno“, kaže Moli.

Moli je otkrila da joj je ugrađeni stabilizator slike omogućio da snima iz ruke kako bi mogla da prati akciju, ali takođe koristi prenosivu mini rasklopivu stolicu tokom sportskih događaja radi dodatne podrške, što je omiljeno kod profesionalnih fotografa koji snimaju na terenu. „Veoma su čvrste, pa ih mnogi sportski fotografi imaju i zaista su korisne, kao i obično, možete da podesite visinu tako da stoji iza svih oglasnih tabli i da budete niski ili visoki koliko god želite tokom sportskog događaja“, kaže ona.

I Canon PowerShot ZOOM i Canon PowerShot SX740 HS fotoaparati imaju automatski fokus prepoznavanja lica i AF praćenje, što je idealno za praćenje subjekta – bez obzira na to da li je u pitanju lopta ili igrač – u fokusu tokom pokreta.

5. Pregledajte dok snimate

Osoba gleda sliku na ekranu koji se otvara fotoaparata Canon PowerShot SX740 HS.

Canon PowerShot SX740 HS ima ekran koji se otvara za 180°, što neverovatno olakšava pregledanje snimaka na lokaciji.

Dva dečaka na fudbalskoj utakmici, jedan pokušava da šutne loptu pored golmana, koji je na poziciji da ga presretne.

Ukupno gledano, kaže Moli, „PowerShot SX740 HS je bio odličan fotoaparat za dečje sportske utakmice. Ima odličan opseg zuma, a ekran uživo vam omogućava da lako pratite ono što snimate.“ Snimljeno modelom Canon PowerShot SX740 HS na 524,3mm, 1/2000 sec, f/6,3 i ISO800.

Uz pomoć okretanja LCD ekrana, provera fotografija tokom čitavog sportskog događaja nikada nije bila lakša. Ekran od 180° na modelu Canon PowerShot SX740 HS pomogao je Moli da se postara da ima slike koje želi.

„Okretanje LCD ekrana omogućava vam da vidite slike dok se snimaju, kako biste znali šta ste snimili“, kaže ona. „Još jednom, ova slika igrača koji postiže gol pored golmana pomognuta je 40x zumom – kao da su bili na drugoj strani terena.

Možete da se povežete sa aplikacijom Canon Camera Connect i da brzo delite slike sa drugim roditeljima nakon utakmice. Aplikacija Camera Connect takođe može da se koristi za prikazivanje slika sa Canon PowerShot ZOOM ili čak za daljinsko snimanje slika pomoću fotoaparata Canon PowerShot ZOOM ili PowerShot SX740 HS, ako je ugao koji želite da snimite malo otežan.

Bez obzira na to da li ste ambiciozni sportski fotograf ili samo volite akciju, snimanje tih sportskih trenutaka nije toliko zastrašujuće kao što izgleda, a Moli poziva sve da uzmu fotoaparat kada sledeći put budu pored terena, pa će uspomene trajati dugo nakon poslednjeg zvuka zviždaljke.

Naravno, uz odličnu opremu, Moli se oslanja na veštine koje je usavršila u karijeri: strpljenje i instinkt za postizanje pravog položaja za beleženje ključnog trenutka. „Potrebno vam je strpljenje i dosta prakse, a na mnogim sportskim događajima sreća mora da bude na vašoj strani“, kaže ona. „Na primer, ako ste na fudbalskoj utakmici, sedite u jednom uglu, ne možete mnogo da uradite ako se akcija dogodi u ostala tri ugla. U tim situacijama morate da poznajete sport koji snimate, kako biste mogli da ga pratite i da predvidite šta bi moglo da se dogodi sledeće.“

„Uvek sam volela sport i fotografisanje, pa mi je jedino imalo smisla samo da to dvoje kombinujem“, kaže ona. „Nisam imala pojma koliko će mi se to svideti pre nego što sam otišla na prvu utakmicu. Sa dosta iskustva i malo sreće, stigla sam tamo gde sam sada i ništa ne bih menjala.“

Napisala Lorna Dokeril

Srodni proizvodi

Srodni članci