A smiling child playing on a swing.

PORODIČNO FOTOGRAFISANJE

Sa druge strane objektiva: Helen Bartlet – pretvaranje strasti prema fotografiji u karijeru

Helen Bartlett
Helen Bartlett

Porodični fotograf


Helen Bartlet je počela da fotografiše decu kada je bila tinejdžer, u vrtiću svoje majke u južnom Londonu. Profesionalnu karijeru je započela 2003. i sada je jedan od najostvarenijih i najpoštovanijih fotografa porodičnih portreta u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njene crno-bele slike koriste dostupno svetlo i odražavaju emotivni spektar porodičnog života. Razgovarali smo sa njom da bismo saznali o izazovima pretvaranja strasti prema fotografiji u karijeru.

Kada si razvila interesovanje za fotografisanje?

Moj otac je bio strastveni fotograf dok sam odrastala, pa smo imali mračnu sobu kod kuće. Moja braća i ja smo imali manuelne fotoaparate, snimali smo mnoštvo crno-belih fotografija na filmu, koje smo zatim razvijali i štampali. Istovremeno, moja majka je vodila vrtić kod kuće tokom nedelje. Kada sam postala tinejdžer, počela sam da fotografišem decu iz vrtića i da prodajem fotografije njihovim roditeljima kako bih zaradili džeparac. Nastavila sam sa tim dok sam bila na fakultetu pošto sam oduvek želela da budem fotograf. Međutim, mislila sam da je to samo san i da ću na kraju raditi nešto drugo.

Kako ti se to pretvorilo u karijeru?

Kada sam se oprobala na nekoliko poslova, a i dalje sam želela da budem fotograf, stariji brat mi je pozajmio nešto novca da bih pokrenula kompaniju za fotografisanje dece, a sve to se nekako dogodilo u pravom trenutku. Digitalna fotografija je postajala pristupačnija, pa sam nabavila Canon EOS 10D, kupila računar i živela sa roditeljima dok sam se probijala.

A smiling young boy lets a young girl play with his hair.

Koje izazove je bilo potrebno da prevaziđeš?

Glavni izazovi pri započinjanju posla tada bili su isti kao i sada. Najveću prepreku predstavlja pronalaženje klijenata. Možete da snimate najbolje fotografije na svetu, ali ako ljudi ne znaju za vas, teško je pronaći nove klijente. A za započinjanje rada sa decom potrebno je vreme i iskustvo. Sećam se da sam na kišni dan fotografisala četiri mala dečaka u stanu u suterenu i razmišljala da bi bavljenje time predstavljalo zanimljiv i zabavan izazov. Što duže radite sa decom, više učite načine da ih uhvatite u najboljem raspoloženju i kako da budete sigurni da će se svi sjajno zabaviti.

"Što više snimate, učite više trikova i definišete sopstveni stil."

Koje savete imaš za buduće profesionalne fotografe?

Stvar koju treba imati na umu je to da fotografija retko predstavlja put do bogatstva. U pitanju je naporan posao, pa pre nego što se neko odrekne posla, važno je zapamtiti da se ništa ne odvija preko noći.

Savetovala bih da učite što više možete. Internet predstavlja odličan resurs za praktičnu pomoć i učenje tehnika. Najvažnija stvar je vežbanje. Zato što ništa ne može da zameni fotografisanje. Dobra ideja je da fotografišete prijatelje i porodicu pre nego što počnete da naplaćujete fotografisanje. Što više snimate, učite više trikova i definišete sopstveni stil.

Motion-blur shot of a young girl playing on a roundabout.

Koju opremu trenutno koristiš?

Obično koristim dva Canon EOS-1DX fotoaparata pošto su robustni i pogodni za sve situacije. Deca se veoma brzo pomeraju i potrebno je da to možete da zabeležite, a i nikada niste sigurni šta će biti bačeno na vas kada igrate uzbudljive igre sa razdraganom malom decom – pesak, voda, plišane igračke, lista nema kraj.

Za snimanje često koristim objektive sa fiksnom žižnom daljinom. Moj uobičajeni komplet za snimanje na otvorenom čine objektivi Canon EF 35mm f/1.4L II USM i Canon EF 85mm f/1.2L USM. U zatvorenom najčešće koristim Canon EF 35mm f/1.4L II USM i Canon EF 50mm f/1.2L USM. A ako snimam bebe mlađe od jedne godine, obično ponesem i makro objektiv.

A young girl does a forward-roll on a sofa while a young boy looks on.

Ako neko od mojih klijenata želi da fotografiše svoju decu, obično savetujem da započnu sa pristupačnim Canon objektivom sa fiksnom žižnom daljinom, kao što je EF 50mm f/1.8 STM. Fantastični su! Predstavljaju odličan način za učenje o otvorima blende i brzinama zatvarača. A propuštaju dosta dodatnog svetla, pa su savršeni za fotografisanje dece u zatvorenom.

Pogledajte Helenine savete za snimanje prelepih porodičnih portreta.

Srodni članci
A girl holds her hands up in a spray of water, the droplets blurred.

PORODIČNO FOTOGRAFISANJE

10 saveta da odmah poboljšate svoje porodične fotografije

Snimajte porodične fotografije koje vam nikada neće dosaditi tako što ćete pratiti savete ovog profesionalnog fotografa

A baby playing with an abacus and looking at the camera.

FOTOGRAFISANJE BEBA

12 saveta za fotografisanje beba koje možete odmah da primenite

Sačuvajte dragocene trenutke i zabeležite razvoj bebe uz ove praktične načine za pretvaranje fotografisanja beba u zabavu, i postignite odlične rezultate

A child sits on a stepladder entertained by his parents.

PORODIČNO FOTOGRAFISANJE

10 najboljih saveta Lene Petrove za božićno fotografisanje

Zabeležite duh Božića pomoću 10 saveta ovog porodičnog fotografa za dobijanje zabavnih i prirodnih portreta.

Srodni članciGet Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike

Slični proizvodi