FOTOGRAFISANJE BEBA

12 saveta za fotografisanje beba koje možete odmah da primenite

Sačuvajte te dragocene trenutke i zahvatite razvoj bebe svojim pametnim načinima da zabavite beba fotografiju i ostvarite odlične rezultate.
Beba drži plišanog medveda, sedi na heklanom pokrivaču na krevetu i smeje se direktno ka fotoaparatu. © Tomsickova Tatyana / Shutterstock

Fotografisanje beba predstavlja zadovoljstvo kojem se sa uživanjem prepuštaju mnogi očarani roditelji, članovi porodice i prijatelji čim upoznaju prinovu, a lako je zaključiti zašto: bebe su neverovatno slatke i, kako rastu, pojavljuje se sve više znakova njihovih ličnosti. Bez obzira na to da li se smeškaju, radoznale su, zamišljene ili živahne, fotografija predstavlja jedan od najboljih načina da pratite i sačuvate te jedinstvene i prolazne događaje.

Svako može da napravi snimak na brzinu, ali ove tehnike će vam pomoći da pravite neverovatne slike koje zaista hvataju suštinu tih dragocenih trenutaka – spremne za deljenje sa porodicom i voljenim osobama, ma gde se nalazili.

1. Odaberite najbolje vreme

Beba sa ružičastom kapom u sivo/braon džemperu leži na boku na braon pokrivaču dok gleda ka fotoaparatu i osmehuje se.

Što je beba srećnija, to će slika koju snimite biti bolja, pa obavezno odaberite najbolje vreme da zabeležite taj trenutak, kao i intuitivni fotoaparat kako ne biste morali da trošite vreme na eksperimentisanje sa postavkama. © Samuel Borges Photography / Shutterstock

Uz izuzetak novorođenčadi, bebe su bića kojima upravljaju navike. Skoro svaka beba je naviknuta da radi određene stvari u određeno doba dana. Znate kada je beba najsrećnija, pa planirajte snimanje u tim trenucima. Na primer, beba može da bude najsmirenija neposredno nakon hranjenja. Ili neposredno nakon jutarnjeg dremanja.

2. Snimajte u nivou oka

Novorođenče koje nosi svetloružičasti gornji deo leži na boku na paperjastom bež pokrivaču.

Približite se nivou očiju bebe da biste snimili fotografiju koja pokazuje intimnu vezu između vas i vašeg deteta. Proverite da li je automatski fokus podešen na Jedna tačka ili Lice + praćenje, ako je dostupno, kako bi oči bebe bile oštro fokusirane. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/100 s, f/2,8 i ISO 640. © Mark Fensome

Klasični snimci novorođenčadi uključuju krupne planove njihovih sićušnih stopala i šaka, odnosno spavanja na maminom ili tatinom ramenu. Za bebe i stariju decu, slike koje prikazuju kretanje, sa igrom ili u kontekstu svakodnevnih aktivnosti, predstavljaju bezvremene uspomene. Zlatno pravilo za te vrste snimaka je da snimate u nivou oka subjekta kako biste postigli doživljaj intimnosti.

Uvek je dobra ideja da planirate snimke koje želite da napravite. Nikada ne znate koliko će dugo bebino dobro raspoloženje trajati, pa budite spremni da preskočite snimke manjeg prioriteta ako ponestaje vremena.

3. Podesite fotoaparat pre snimanja

Deka fotografiše unuče pomoću fotoaparata Canon EOS R100 dok vozi bicikl. Baka sedi blizu i osmehuje se.

Postarajte se da vam je fotoaparat pri ruci kada znate da će vaše dete ili unuče učiti nešto novo. Važno je da zabeležite neponovljive trenutke u najboljem mogućem kvalitetu kako biste mogli da uživate u njima i u budućnosti. © Gary Morrisroe

Vreme je od ključne važnosti kada fotografišete bebe. U trenucima mira, možda ćete shvatiti da imate 10 minuta vremena za snimanje. Budite sigurni da je oprema spremna kada vreme počne da otkucava, kako biste iskoristili što više vremena sa srećnom bebom. Naravno, svetlo se menja i bebe se pomeraju, pa je neizbežno da ćete morati da podešavate postavke u hodu. Međutim, ako unapred podesite osnovne postavke, kao što su objektiv, režim ekspozicije, režim snimanja i druge, imaćete više vremena za snimanje.

Zahvaljujući fotoaparatima kao što je Canon EOS R100, lako možete samo da ga uzmete i snimate. Automatizovani režimi i vođeni meniji i ekrani pomoći će vam sa postavkama, da biste se usredsredili na ono što je važno – dragoceni trenutak koji želite da snimite i sačuvate za budućnost.

4. Radite sa prirodnim svetlom

Crna beba koja nosi ružičastu mašnu na glavi smeje se direktno ka fotoaparatu. Prirodno svetlo koje dolazi sa bočnog prozora ravnomerno je raspoređeno po njenom licu.

Ako razmišljate o reflektoru, obavezno testirajte koja boja odgovara bebinoj nijansi kože. Možda ćete otkriti da zlatna strana daje bolje rezultate od srebrne. © pixelheadphoto digitalskillet / Shutterstock

Malo dete sedi u ljuljašci i gleda u prozor kroz koji ulazi prirodno svetlo.

Ponekad se najbolji trenuci za fotografisanje javljaju dok radite nešto uobičajeno, kao što je priprema hrane za bebu u kuhinji. Zato je važno da fotoaparat bude spreman za snimanje. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/400 s, f/2 i ISO 400. © Ilvy Njiokiktjien

Upečatljiv i intiman način da ulepšate fotografije beba je da na najbolji način iskoristite prirodno svetlo. Jednostavna tehnika je da pomoću reflektora preusmerite svetlo sa prozora. Nije vam potreban profesionalni fotografski reflektor, samo beli list, odnosno veliko parče belog papira ili kartona. Dete postavite pored prozora i zamolite prijatelja ili člana porodice da reflektor usmeri tako da svetlo sa prozora osvetljava senke na strani lica bebe koja je dalje od prozora.

Ponekad svetlo pravi sliku, a vaša jedina uloga je da zabeležite taj trenutak. Uverite se da je fokus na oku vaše bebe i da kompozicija izgleda dobro, pa brzo pritisnite dugme okidača da biste sačuvali teško uhvatljivu uspomenu.

5. Pripremite objektive

Duboko zamišljeno malo dete gleda u daljinu dok prstom dodiruje potpuno novi zub.

Objektivi sa fiksnom žižnom daljinom, poznati i kao prajm objektivi odlični su za portrete pri slabom osvetljenju. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/1.600 s, f/2 i ISO 2.500. © Ilvy Njiokiktjien

Crno-bela fotografija odozgo koja prikazuje lice bebe sa zatvorenim očima i dugim trepavicama u fokusu.

Ponekad boja može da bude ometajući faktor, a detalji više dolaze do izražaja u crno-beloj tehnici. Možete da proverite da li fotografija bebe koju ste snimili izgleda bolje u crno-beloj tehnici tako što ćete izabrati stilove slike ili možete da je promenite u naknadnoj obradi ako snimate u RAW formatu. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/160 s, f/2,8 i ISO 200. © Helen Bartlett

Koje objektive ćete koristiti zavisi od tipa fotografije koju želite da snimite. Za opšte snimke, pokušajte sa objektivom sa fiksnom žižnom daljinom, kao što je Canon RF 50mm F1.8 STM, koji daje dobre rezultate u okruženjima sa slabim osvetljenjem, kao što su spavaće sobe, odnosno objektiv za portrete, kao što je Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. On ima veliku brzinu automatskog fokusiranja koja može da bude praktična za snimanje kretanja, poput puzanja ili jedenja.

Ako želite da dobijete jasne krupne planove sićušnih karakteristika bebe – šake, nožni prsti i trepavice – makro objektivi, kao što su iznad spomenuti Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ili Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM predstavljaju odličan izbor.

Uopšteno gledano, objektivi sa fiksnim žižnim daljinama, kao što su 50 mm ili 85 mm, odlični su u tamnim okruženjima zato što propuštaju veliku količinu svetla zahvaljujući velikom otvoru blende. Međutim, možda ćete poželeti da koristite zum objektiv u situacijama kada je beba aktivna. Zum objektiv, kao što je Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, omogućava vam da nastavite da kadrirate dok se beba pomera i povećava verovatnoću da ćete napraviti snimak u kratkom vremenskom okviru.

6. Tiho! Snimajte u tišini

Crna beba devojčica u prljavo belom vunenom bodiju osmehuje se u snu.

Bebino vreme spavanja je dragoceno, pa pazite da je ne probudite zvukom zatvarača kada pokušate da zabeležite njen blaženi izraz lica. Snimljeno pomoću Canon EOS 5D Mark II (sada ga je nasledio 5D Mark IV) i objektiva Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM © Mellz Photography Ltd

Glasni zvučni signali i zvuk zatvarača lako mogu da skrenu pažnju bebama, pa čak i da ih uplaše. U ovim situacijama se pokazuje praktičnost tihog ili nečujnog režima snimanja. Ako imate EOS fotoaparat kao što je Canon EOS R100, tihi režim možete da izaberete među scenskim režimima. Još jedna opcija je da zvuk zatvarača zamaskirate umirujućom ili veselom muzikom, u zavisnosti od raspoloženja koje želite da postignete.

7. Snimajte u režimu prioriteta zatvarača

Crno dete hoda ka fotoaparatu sa visoko podignutom rukom, kao da poseže za nečim.

Ako fotografišete malo dete, proverite da li je fotoaparat podešen za subjekat u pokretu tako što ćete režim prebaciti na Tv. Snimljeno pomoću Canon EOS R100 sa objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM pri 1/100 s, f/3,5 i ISO 1.600 © Gary Morrisroe

U režimu Tv (prioritet zatvarača), možete da podesite željenu brzinu zatvarača, a fotoaparat izračunava najbolji otvor blende u skladu sa tim. Ovaj režim vam pruža slobodu da radite brzo i kreativno, bez potrebe da brinete o mnoštvu podešavanja usred snimanja. Na primer, potrebno je da brzina zatvarača bude dovoljno velika da biste izbegli zamućivanje pokreta, pa postavka 1/250 s predstavlja dobru početnu tačku za snimanje živahne bebe. To uzmite kao početnu postavku i prilagođavajte u zavisnosti od aktivnosti.

Obično je poželjno da celo bebino lice bude u fokusu, pa je važno da proverite da dubina polja nije premala. Korišćenje automatske ISO osetljivosti pomaže vam da postignete željenu brzinu zatvarača i otvor blende, ali imajte u vidu da se kvalitet slike povećava sa smanjivanjem ISO osetljivosti.

8. Koristite režim uzastopnog snimanja ili snimajte video

Video snimljen fotoaparatom Canon EOS R100 u kojem malo dete drži podignute ruke i hoda prema fotoaparatu.

U većini drugih situacija za fotografisanje verovatno pravite jedan po jedan snimak. Međutim, za portretisanje beba trebalo bi da prebacite režim okidanja fotoaparata na postavku uzastopnog snimanja. Uzastopno snimanje (poznato i pod nazivom rafalni režim) naročito je korisno ako snimate bebu u pokretu. Pomoći će vam da zabeležite sve nagle bebine pokrete i pružiće vam najbolju verovatnoću da zabeležite savršen trenutak, zato što nijedna beba ne ostaje dugo u istom položaju.

Još bolje – napravite video! Fotoaparati, kao što je Canon EOS R100 imaju odličnu stabilizaciju slike za video zapise i automatski fokus koji će vam pomoći da održite lice bebe oštro fokusirano dok pravi prve korake ka vama. Takvi trenuci zaslužuju najbolji kvalitet, a ako snimate u 4K, možete čak da izdvojite fotografiju iz video snimka kako biste je odštampali za bebin foto-album.

9. Eksperimentišite sa tačkama fokusa

Beba umotana u plavi pokrivač leži na krevetu, sa malim ružičastim stopalima u fokusu.

Promenite postavku fotoaparata na režim scene makro ili snimanje izbliza kako biste fotografisali divne karakteristike bebe, kao što su mala stopala i šake, dok je sve ostalo zamućeno u pozadini. © James Paterson

Kod portreta se obično usredsređujete na oči subjekta. Međutim, kada je u pitanju portretisanje beba, možete da napravite upečatljive slike tako što ćete povremeno prekršiti to pravilo.

Zbog toga što su bebe tako male, delovi njihovog tela, poput šaka i stopala, mogu da predstavljaju zanimljive subjekte. Ako fotoaparat ima ekran osetljiv na dodir, kao Canon EOS R10, možete jednostavno da dodirnete deo ekrana u kojem se nalaze prsti na rukama ili nogama da biste fokusirali. Korišćenjem velikog otvora blende ćete zamutiti sve ostalo na slici, uz precizno održavanje fokusa na karakteristici koju želite da istaknete.

10. Koristite odbijanje blica

Mlada žena fotografiše malo dete pomoću fotoaparata i Speedlite blica okrenutog bočno i nagore dok sedi pored stola okruženo porodicom.

Pokažite više kreativnosti sa fotografijama dece i eksperimentišite sa spoljnim blicem kako biste dobili usmerenije svetlo. © Tom Martin

U situacijama u kojima želite da kontrolišete svetlo pomoću blica, važno je da blic ne uperite bebi u oči, zato što svetlo blica može da bude veoma neprijatno za sve bebe. Umesto toga, koristite spoljni blic i njegovo svetlo odbijte o plafon ili suprotni zid. Ako samo želite da eksperimentišete sa korišćenjem blica, Speedlite EL-100 može da se koristi na fotoaparatu i odvojeno od njega, pa predstavlja odličnu i pristupačnu opciju za početak. Ako želite da investirate u blic više klase, Speedlite EL-5 je pravi izbor.

11. Koristite stativ

Baka drži svoje unuče u naručju i priča sa njim.

Ako želite da budete na fotografiji, korišćenje stativa može da bude najlakši način za to. Snimljeno pomoću Canon EOS R100 sa objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/320 s, f/4 i ISO 640 © Gary Morrisroe

Portret porodice na kojem su roditelji i 3 dece, svi sede na kauču dok se iza njih na zidu nalaze baloni kojima je ispisano „happy birthday“.

Kada želite da smestite celu porodicu na fotografiju, za specijalne prilike, stativ i funkcije daljinskog snimanja su način da to postignete. Snimljeno pomoću Canon EOS 800D (sada ga je nasledio EOS 850D) sa objektivom Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM pri 1/200 s, f/5,6 i ISO 400 © Tom Martin

Velika je verovatnoća da će bebe praviti nagle pokrete, pa stativ možda ne izgleda kao idealan dodatak, ali vam oslobađa ruke da biste pozirali ili privukli bebinu pažnju i naveli je da napravi željene izraze.

Korišćenje stativa takođe vam omogućava da i vi budete na fotografijama i da kreirate bezvremene, klasične snimke, na primer, tako što svoje ruke stavite oko bebinih ruku ili nogu. Kada fotoaparat postavite na stativ, režim okidanja podesite na samookidanje sa tajmerom. Često su dostupne opcije od 2 i 10 sekundi. Izaberite opciju od 10 sekundi. Takođe možete da koristite stativ sa Bluetooth kontrolerom, kao što je Canon stativ-rukohvat HG-100TBR, biste izuzetno lako snimali fotografije daljinski. Prvo napravite probni snimak na kojem ste samo vi ili od partnera ili prijatelja tražite da stane tamo gde vi planirate da stojite da biste pravilno podesili postavke fokusa i ekspozicije. Ili samo zauzmite položaj i počnite da snimate kako biste na najbolji način iskoristili trenutak kada je beba dobro raspoložena.

12. Koristite aplikacije

Figura drži fotoaparat Canon EOS R100 pored smartfona, dok se ista fotografija prikazuje na ekranu fotoaparata i u aplikaciji Canon Camera Connect na telefonu.

Aplikaciju Canon Camera Connect možete da koristite ne samo za daljinsko snimanje sa uređaja, već i za prenos fotografija i video zapisa radi brzog deljenja sa porodicom i prijateljima.

Postoji mnoštvo korisnih Canon aplikacija koje olakšavaju snimanje, učenje i deljenje i čine ih zabavnijim.

Ako imate fotoaparat sa Wi-Fi funkcijom, možete da koristite besplatnu aplikaciju Canon Camera Connect da biste upravljali fotoaparatom daljinski sa Android ili iOS uređaja, kako biste i vi bili na slici ili izbegli mogućnost podrhtavanja fotoaparata. Kada je fotoaparat postavljen na stativ, možete direktno da budete u kontaktu sa bebom, da pratite prikaz uživo sa fotoaparata i da napravite snimak kada dođe odlučujući trenutak. Takođe, možete da koristite aplikaciju da biste brzo uvozili fotografije direktno na telefon radi lakog deljenja. Čak i neki osnovni modeli fotoaparata, kao što je Canon EOS R100, podržavaju automatski prenos, pa možete odmah nakon snimanja da pregledate i delite slike sa mobilnog uređaja! Usluge kao što je image.canon takođe predstavljaju sjajnu alternativu za prenos i skladištenje slika u informatičkom oblaku radi dodatne obrade i deljenja u kasnijoj fazi.

Aplikacija Canon Photo Companion pruža personalizovane savete i vežbe koji su prilagođeni vašem modelu fotoaparata. Sve što treba da uradite je da izaberete svoj EOS fotoaparat kada se to bude tražilo i dobićete pristup mnoštvu video uputstava, inspirativnih članaka i saveta o raznim temama, kao što je fotografisanje dece, što vam omogućava da neprestano unapređujete fotografsku veštinu i da učite u hodu.

Ako imate bebu u porodici, uzmite fotoaparat i počnite da beležite sve dragocene uspomene i ne zaboravite da umesto da ih ostavite na SD kartici, isplati se da ih odštampate kako bi mogle da žive zajedno sa vama i da vas neprekidno vraćaju na te posebne trenutke u vremenu.

Napisali Džef Mejer i Agi Vojcik

Srodni proizvodi

 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R100

  Kreirajte savršeno upečatljive uspomene u izvanrednom kvalitetu pomoću ovog intuitivnog EOS R fotoaparata koji je uvek spreman.
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R10

  Napravite sledeće korake na polju fotografije i video zapisa pomoću EOS R fotoaparata bez ogledala napravljenog oko senzora APS-C formata.
 • RF objektivi

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  35mm f/1.8 MACRO sa velikim otvorom blende za širokougaonu perspektivu, fokusiranje izbliza i hibridnu stabilizaciju slike.
 • Standardni objektivi

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompaktni, tihi i lagani RF objektiv sa fiksnom žižnom daljinom od 50 mm i širokim otvorom blende f/1,8, savršen za realizovanje vaše kreativne vizije.
 • RF objektivi

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM pruža svestranost izbliza, uz prefinjeno telefoto komprimovanje i stabilizaciju slike u 5 koraka u kompaktnom, laganom telu.
 • RF-S objektivi

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Širokougaoni do telefoto APS-C zum objektiv za seriju EOS R koji je savršen za putovanja, divlje životinje, sport i životni stil.
 • Srodni članci

 • PORODIČNO FOTOGRAFISANJE

  11 saveta za porodično fotografisanje

  Otkrijte savete i trikove za snimanje zadivljujućih porodičnih portreta uz Canon ambasadora Helen Bartlet.

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Moja prva godina odštampana

  Portretni fotograf Džemela Ukaegbu deli najbolje savete za snimanje i čuvanje uspomena iz bebine prve godine.

 • PORODIČNO FOTOGRAFISANJE

  Bez muke beležite trenutke

  Lako beležite svakodnevne trenutke pomoću fotoaparata Canon PowerShot PX.

 • OSNOVE

  Fotografije za štampanje

  Sedam najbitnijih saveta za snimanje uspomena koje ćete sačuvati odštampane.