A baby sits upright, playing with coloured beads on an abacus.

FOTOGRAFISANJE BEBA

12 saveta za fotografisanje beba koje možete odmah da primenite

Fotografisanje beba predstavlja zadovoljstvo kojem se sa uživanjem prepuštaju mnogi očarani roditelji, članovi porodice i prijatelji čim upoznaju prinovu, a lako je zaključiti zašto: bebe su neverovatno slatke i, kako rastu, pojavljuje se sve više znakova njihovih ličnosti. Bez obzira na to da li se smeškaju, radoznale su, zamišljene ili živahne, fotografija predstavlja jedan od najboljih načina da pratite i sačuvate te jedinstvene i prolazne događaje.

Svako može da napravi snimak na brzinu, ali ove tehnike će vam pomoći da pravite neverovatne slike koje zaista hvataju suštinu tih dragocenih trenutaka – spremne za deljenje sa porodicom i voljenim osobama, ma gde se nalazili.

1. Odaberite najbolje vreme

Uz izuzetak novorođenčadi, bebe su bića kojima upravljaju navike. Skoro svaka beba je naviknuta da radi određene stvari u određeno doba dana. Znate kada je beba najsrećnija, pa planirajte snimanje u tim trenucima. Na primer, beba može da bude najsmirenija neposredno nakon hranjenja. Ili neposredno nakon jutarnjeg dremanja.

2. Snimajte u nivou oka

Klasični snimci novorođenčadi uključuju krupne planove njihovih sićušnih stopala i šaka, odnosno spavanja na maminom ili tatinom ramenu. Za bebe i stariju decu, slike koje prikazuju kretanje, sa igrom ili u kontekstu svakodnevnih aktivnosti, predstavljaju bezvremene uspomene. Zlatno pravilo za te vrste snimaka je da snimate u nivou oka subjekta kako biste postigli doživljaj intimnosti.

Uvek je dobra ideja da planirate snimke koje želite da napravite. Nikada ne znate koliko će dugo bebino dobro raspoloženje trajati, pa budite spremni da preskočite snimke manjeg prioriteta ako ponestaje vremena.

3. Podesite fotoaparat pre snimanja

Vreme je od ključne važnosti kada fotografišete bebe. U trenucima mira, možda ćete shvatiti da imate 10 minuta vremena za snimanje. Budite sigurni da je oprema spremna kada vreme počne da otkucava, kako biste iskoristili što više vremena sa srećnom bebom. Naravno, svetlo se menja i bebe se pomeraju, pa je neizbežno da ćete morati da podešavate postavke u hodu. Međutim, ako unapred podesite osnovne postavke, kao što su objektiv, režim ekspozicije, balans bele, režim okidanja i druge, imaćete više vremena za snimanje.

4. Radite sa prirodnim svetlom

Upečatljiv i intiman način da ulepšate fotografije beba je da na najbolji način iskoristite prirodno svetlo. Jednostavna tehnika je da pomoću reflektora preusmerite svetlo sa prozora. Nije vam potreban profesionalni fotografski reflektor, samo beli list, odnosno veliko parče belog papira ili kartona. Dete postavite pored prozora i zamolite prijatelja ili člana porodice da reflektor usmeri tako da svetlo sa prozora osvetljava senke na strani lica bebe koja je dalje od prozora.

5. Pripremite objektive

Koje objektive ćete koristiti zavisi od tipa fotografije koju želite da snimite. Za opšte snimke, pokušajte sa objektivom sa fiksnom žižnom daljinom, kao što je Canon EF 50mm f/1.8 STM, koji daje dobre rezultate u okruženjima sa slabim osvetljenjem, kao što su spavaće sobe, odnosno objektiv za portrete, kao što je Canon EF 85mm f/1.8 USM. On ima veliku brzinu automatskog fokusiranja, koja može da bude praktična za snimanje kretanja, poput puzanja ili jedenja.

Ako želite da snimate oštre krupne planove sićušnih karakteristika bebe (šake, prsti na nogama i trepavice), odličan izbor je makro objektiv, kao što je Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM za DSLR fotoaparate ili Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM za fotoaparate bez ogledala.

Uopšteno gledano, objektivi sa fiksnim žižnim daljinama, kao što su 50 mm ili 85 mm, odlični su u tamnim okruženjima zato što propuštaju veliku količinu svetla. Međutim, možda ćete poželeti da koristite zum objektiv u situacijama kada je beba aktivna. Zum objektiv, kao što je Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM, omogućava vam da nastavite da kadrirate dok se beba pomera i povećava verovatnoću da ćete napraviti snimak u kratkom vremenskom okviru.

6. Tiho! Snimajte u tišini

Srodni članci
11 tips for family photography

PORODIČNO FOTOGRAFISANJE

11 saveta za porodično fotografisanje

Otkrijte savete i trikove za snimanje zadivljujućih porodičnih portreta uz Canon ambasadora Helen Bartlet.

Portrait lenses tips tricks

PORTRETNA FOTOGRAFIJA

Savršen objektiv za portrete

Šta treba uzeti u obzir prilikom izbora objektiva za snimanje portreta.

Print your family's life story

KREATIVNO ŠTAMPANJE

Odštampajte životnu priču svoje porodice

Štampajte i izrađujte slike dragocenih porodičnih trenutaka.

Glasni zvučni signali i zvuk zatvarača lako mogu da skrenu pažnju bebama, pa čak i da ih uplaše. U ovim situacijama se pokazuje praktičnost tihog ili nečujnog režima snimanja. Ako imate Canon EOS M50, tihi režim možete da izaberete među scenskim režimima. Ako imate Canon PowerShot fotoaparat, zatvarač je već tiši nego na mnogim drugim modelima fotoaparata. Još jedna opcija je da zvuk zatvarača zamaskirate umirujućom ili veselom muzikom, u zavisnosti od raspoloženja koje želite da postignete.

7. Snimajte u režimu prioriteta zatvarača

U režimu Tv (prioritet zatvarača), možete da podesite željenu brzinu zatvarača, a fotoaparat izračunava najbolji otvor blende u skladu sa tim. Ovaj režim vam pruža slobodu da radite brzo i kreativno, bez potrebe da brinete o mnoštvu podešavanja usred snimanja. Na primer, potrebno je da brzina zatvarača bude dovoljno velika da biste izbegli zamućivanje pokreta, pa postavka 1/250 s predstavlja dobru početnu tačku za snimanje živahne bebe. To uzmite kao početnu postavku i prilagođavajte u zavisnosti od aktivnosti.

Obično je poželjno da celo bebino lice bude u fokusu, pa je važno da proverite da dubina polja nije premala. Korišćenje automatske ISO osetljivosti pomaže vam da postignete željenu brzinu zatvarača i otvor blende, ali imajte u vidu da se kvalitet slike povećava sa smanjivanjem ISO osetljivosti.

8. Koristite režim uzastopnog snimanja

U većini drugih situacija za fotografisanje verovatno pravite jedan po jedan snimak. Međutim, za portretisanje beba trebalo bi da prebacite režim okidanja fotoaparata na postavku uzastopnog snimanja. Uzastopno snimanje (poznato i pod nazivom rafalni režim) naročito je korisno ako snimate bebu u pokretu. Pomoći će vam da pratite sve nagle bebine pokrete i pružiće vam najbolju verovatnoću da zabeležite savršen trenutak, zato što nijedna beba ne ostaje dugo u istom položaju.

9. Eksperimentišite sa tačkama fokusa

Kod portreta se obično usredsređujete na oči subjekta. Međutim, kada je u pitanju portretisanje beba, možete da napravite upečatljive slike tako što ćete povremeno prekršiti to pravilo.

Zbog toga što su bebe tako male, delovi njihovog tela, poput šaka i stopala, mogu da predstavljaju zanimljive subjekte. Ako fotoaparat ima ekran osetljiv na dodir, možete jednostavno da dodirnete deo ekrana u kojem se nalaze prsti na rukama ili nogama da biste fokusirali. Korišćenjem velikog otvora blende ćete zamutiti sve ostalo na slici, uz precizno održavanje fokusa na karakteristici koju želite da istaknete.

10. Koristite odbijanje blica

U situacijama u kojima želite da kontrolišete svetlo pomoću blica, važno je da blic ne uperite bebi u oči, zato što svetlo blica može da bude veoma neprijatno za sve bebe. Umesto toga, koristite spoljni blic i njegovo svetlo odbijte o plafon ili suprotni zid. Canon Speedlite 470EX-AI* olakšava ovo zahvaljujući motorizovanoj glavi za odbijanje i naginjanje, koja automatski pronalazi odgovarajući ugao za prigodno osvetljenje. Ne samo da će rezultati izgledati prirodnije, već motorizovana glava može da bude zanimljiva bebi i da joj privuče pažnju.

11. Koristite stativ

Velika je verovatnoća da će bebe praviti nagle pokrete, pa stativ možda ne izgleda kao idealan dodatak, ali vam oslobađa ruke da biste pozirali ili privukli bebinu pažnju i naveli je da napravi željene izraze.

Korišćenje stativa takođe vam omogućava da i vi budete na fotografijama i da kreirate bezvremene, klasične snimke, na primer, tako što svoje ruke stavite oko bebinih ruku ili nogu. Kada fotoaparat postavite na stativ, režim okidanja podesite na samookidanje sa tajmerom. Često su dostupne opcije od 2 i 10 sekundi. Izaberite opciju od 10 sekundi. Prvo napravite probni snimak na kojem ste samo vi ili od partnera ili prijatelja tražite da stane tamo gde vi planirate da stojite da biste pravilno podesili postavke fokusa i ekspozicije. Kada budete zadovoljni, pritisnite dugme okidača i namestite se.

12. Koristite aplikacije

Postoji mnoštvo korisnih aplikacija koje olakšavaju snimanje, učenje i deljenje i čine ih zabavnijim.

Ako imate fotoaparat sa Wi-Fi funkcijom, možete da koristite besplatnu aplikaciju Canon Camera Connect da biste daljinski upravljali fotoaparatom sa Android ili iOS uređaja, čime se izbegava mogućnost podrhtavanja fotoaparata. Kada je fotoaparat postavljen na stativ, možete direktno da budete u kontaktu sa bebom, da pratite prikaz uživo sa fotoaparata i da napravite snimak kada dođe odlučujući trenutak. Takođe, možete da koristite aplikaciju da biste brzo uvozili fotografije direktno na telefon radi lakog deljenja.


Aplikacija Canon Photo Companion pruža personalizovane savete i vežbe koji su prilagođeni vašem modelu fotoaparata. Sve što treba da uradite je da izaberete svoj EOS fotoaparat kada se to bude tražilo i dobićete pristup mnoštvu video uputstava, inspirativnih članaka i saveta o raznim temama, kao što je fotografisanje dece, što vam omogućava da neprestano unapređujete fotografsku veštinu i da učite u hodu.

Napisao Džef Mejer

*Napomena: Potpuno automatsko odbijanje blica dostupno je samo sa EOS fotoaparatima predstavljenim od druge polovine 2014, osim na EOS 1300D, EOS 2000D, EOS 4000D, EOS M10, EOS M3, EOS M5, EOS M6 i EOS M100.

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike