ŠTAMPANJE I RUKOTVORINE

Vrhunski vodič za papir za štampanje

Sjajni ili mat? „Lustre“ ili umetnički? Istražite sve tipove papira koji će vam biti potrebni za fotografije i kreativne projekte.
Ruka uzima otisak slike tarta od batata iz ležišta štampača PIXMA, pored pakovanja papira za štampač i ručno pravljene knjige recepata.

Izbor odgovarajućeg papira za štampač jedna je od najvažnijih odluka u kreativnom procesu oživljavanje ideje, fotografije ili dizajnerskog rešenja. Medij kojeg izaberete može da otvori potencijal za čitav svet različitih efekata i da vašoj kreaciji pruži savršenu završnicu.

Za fotografske projekte koji zahtevaju duboke nijanse crne boje i upečatljive boje, od ključne je važnosti da izaberete papir koji će istaći te karakteristike i oživeti subjekte na fotografiji. Da li treba da izaberete sjajni ili mat papir? Umetnički papir sa teksturom ili polusjajni? Za zabavne rukotvorine, da li birate inovativne opcije poput magnetnog foto-papira ili medij za štampanje u visokoj rezoluciji?

Možda ćete želeti da uzmete u obzir težinu papira, da li je premazan ili nepremazan, kao i materijal – neki su napravljeni od sintetičkih ili tekstilnih vlakana. Ne brinite ako vam se sve ovo čini previše komplikovanim. Ovaj vodič će vam pomoći da napravite najbolji izbor za svoje potrebe.

Najbolji papir za štampanje fotografija kod kuće

Ruka stavlja odštampanu fotografiju na tablu za kačenje, na kojoj su već zakačeni drugi otisci.

Dostupan je širok asortiman sjajnih papira koje možete da izaberete – uključujući Canon Plus Glossy II, Canon Pro Luster i Canon Plus Semi-gloss – a svi oni su kompatibilni sa širokim opsegom Canon štampača.1 Kreativne aplikacije kompanije Canon takođe vam omogućavaju da štampate na magnetnom ili kvadratnom foto-papiru.

Čuvanje uspomena često predstavlja suštinu štampanja fotografija kod kuće. Možete da kreirate otiske manjih dimenzija koji su savršeni za lepljenje u ručno pravljene albume, dodavanje u ramove ili kačenje na table od plute. Za ovu vrstu štampanja, premazani tip papira može da bude bolja opcija jer je obično izdržljiviji.

Premazani papir ima sredstvo koje se dodaje na površinu, pa je glatkiji i upija manje mastila, čime se dobijaju oštriji otisci. Takođe je otporniji na prljavštinu, vlagu i habanje/cepanje zahvaljujući ovom premazu. Sa druge strane, nepremazani papir ima teksturu, porozniji je i lakše upija mastilo. Slike odštampane na nepremazanom papiru mogu da budu mekše i da pružaju opipljiviji doživljaj.

Canon asortiman kompaktnih foto-štampača SELPHY koristi papir sa specijalnim zaštitnim premazom, koji garantuje da će svaki otisak biti otporan na vodu, otiske prstiju i ogrebotine i da može da traje do 100 godina ako se čuva u albumu. Od papira veličine razglednice do kvadratnih otisaka, fotografija veličine kreditne kartice i mini nalepnica, postoji opcija koja odgovara nizu kreativnih načina za prikazivanje fotografija.

Canon sjajni foto-papir „za svakodnevnu upotrebu“ je papir kvaliteta kao iz fotolaboratorije, koji predstavlja najbolji izbor za ekonomične svakodnevne raznobojne fotografije i kompatibilan je sa štampačima PIXMA. Sjajni Canon papiri fiksiraju mastilo dublje ispod gornje površine nego drugi papiri, što sprečava da višak mastila ostane na površini papira, pa dobijate trenutno sušenje otisaka, a takođe znači da će sjajna završna obrada ostati zaista sjajna tokom vremena.

Otisak izlazi iz štampača Canon PIXMA koji se nalazi na stolu, okružen sa nekoliko drugih otisaka i fotoaparatom kompanije Canon.

Ako želite da odštampate veliki broj fotografija sa odmora ili porodične fotografije, važno je da uzmete u obzir veličinu i način na koji ćete ih prikazati. Za klasične fotografije formata 4x6 inča pomoću sjajnog ili polusjajnog papira, Canon PIXMA G640 obično može da odštampa do 3.800 fotografija2 pomoću samo jednog kompleta boca sa mastilom. Funkcioniše sa raznim veličinama papira i štampa fotografije do formata A4 bez margina – idealno za prikazivanje najdragocenijih trenutaka u većem formatu. Šest odvojenih mastila zasnovanih na bojama takođe daju pouzdane rezultate visokog kvaliteta na nepremazanim papirima.

Pored toga, papir Canon Plus Semi-gloss ima satensku završnu obradu i teksturu poput fotografskog papira, sa smanjenim sjajem za mekši izgled. Ovaj papir od 260 g/m2 daje odlične, trenutno suve otiske fotografija. Uparite ga sa Canon ChromaLife 100 mastilima i štampačem koji daje fotografije visokog kvaliteta, kao što je Canon PIXMA TS705a, i spremni ste.

Za drage porodične uspomene ili prelepe pejzaže sa putovanja koji bi ostavili upečatljiv utisak ako bi bili izloženi na vidnom mestu, mnogi foto-papiri kompanije Canon dostupni su u formatu A4 i ako se koriste sa štampačem kao što je PIXMA G640, mogu da daju živopisne A4 fotografije bez margina za izlaganje.

Foto-papir Canon Plus Glossy II ima završnu obradu visokog sjaja i veću težinu od 265 g/m2, što doprinosi reprodukovanju zasićenih boja i crne. Savršeno se uklapa sa mastilima ChromaLife 100, kao i sa mastilima Canon LUCIA PRO koji koriste profesionalni štampači Canon imagePROGRAF.

Ako više volite mat otiske fotografija, Canon mat foto-papir za inkdžet štampače može da doprinese smanjivanju odbleska u ramu sa staklom, zato što odbija manje svetla. Mat papir je prikladniji za toplije nijanse i za otiske bez refleksivnog sjaja.

Najbolji papir za štampanje umetničkih fotografija

Par ruku drži otisak jabuke umočene u belu farbu, dok na stolu stoje štampač Canon PIXMA i dva slična otiska.

Veći otisci do formata A3+ ili u panoramskom formatu zaista će ostaviti utisak, bez obzira na to da li su na sjajnim ili umetničkim medijima. Bežični štampač kao što je Canon PIXMA PRO-200, koji koristi sistem mastila kompanije Canon sa osam boja, može da pruži izvanrednu reprodukciju boja.

Ako štampate umetnički fotografski projekat, Canon Premium Fine Art Rough Paper predstavlja profesionalni papir formata A4 sa grubom teksturom koja će doprineti gustom prikazu crne i preciznom nijansiranju u tamnim delovima slike. Entuzijasti za fotografiju i ljubitelji umetničkih dela će birati ovaj papir za svoje kreacije, a dopadljivi rezultati mogu se postići sa monohromatskim otiscima i otiscima u boji.

Canon Pro Luster od 260 g/m2 je profesionalni foto-papir sa mekim satenskim sjajem. Ovaj glatki inkdžet foto-papir dostupan je u formatima do A2. Podseća na tradicionalne papire sa premazom od smole koji se koriste u tamnim prostorijama, što ga čini idealnim za fotografe koji traže završnu obradu kao iz fotolaboratorije radi prikazivanja radova. Pomislite na sjajni prikaz boja, izuzetno oštre detalje i izuzetnu crno-belu reprodukciju. Kada se koristi sa mastilima Canon ChromaLife 100, koja su dostupna u asortimanu PIXMA, odnosno mastilima Canon LUCIA PRO koja se koriste u asortimanu imagePROGRAF, kao što je imagePROGRAF PRO-300, ovaj papir štiti fotografije od degradacije izazvane atmosferskim gasovima i svetlom.3

Žena u lila džemperu naslanja se na ivicu stola i drži A2 otisak koji izlazi iz štampača Canon imagePROGRAF.

Sjajni, mat i umetnički papiri mogu da daju različitu teksturu i sjaj slici, a kada ih uparite sa naprednim sistemom mastila, kao što su 12 boja koje pruža Canon imagePROGRAF PRO-1000, dobijate širu gamu boja na svim otiscima. Štampač takođe može da štampa na platnu, čime se dobijaju dodatne opcije za reprodukciju i prikazivanje.

Još jedna opcija za one koji žele profesionalnu završnu obradu je sjajni, teški papir Canon Pro Platinum od 300 g/m2. Ima konstrukciju sa šest slojeva, otporan je na bleđenje i pruža izuzetnu reprodukciju boja, naročito sa mastilima Canon LUCIA PRO i ChromaLife 100.

Takođe možete da odaberete papir na osnovu nijansi boja na slici. Za specijalne fotografije i umetnička dela sa toplim bojama i nijansama sive, Pro Premium Matte od 210 g/m2 pruža glatku teksturu bez odsjaja. Razvijen za profesionalce koji traže vrhunski kvalitet, ovaj deblji papir daje otiske galerijskog kvaliteta kada se koristi sa štampačem kao što je kompaktni profesionalni A3 inkdžet Canon imagePROGRAF PRO-300 ili A2 imagePROGRAF PRO-1000 sa naprednim sistemom sa 12 mastila i širokom gamom boja.

Druge vrste papira koje pružaju izvanredno profesionalno štampanje umetničkog kvaliteta jesu papiri Canson® Infinity, kao što je Canson® Infinity Platine Fibre Rag, koji ima osnovu od 100% pamuka i čistu belu nijansu. Pamučni papiri imaju bogatu teksturu, jača vlakna, osećaj luksuza i dug radni vek, što im daje arhivski kvalitet. Pored toga, asortiman foto-papira kompanije Hahnemühle takođe pruža vrhunske rezultate za štampanje fotografija, postera i foto-albuma.

Najbolji papir za pravljenje rukotvorina

Završena trodimenzionalna čestitka sa cvetom na stolu pored dve kutije papira za štampač kompanije Canon. U pozadini se vidi žena koja pravi rukotvorine.

Za čestitke, razglednice ili pozivnice, dvostrani mat papir namenjen umetničkim projektima i rukotvorinama idealan je za personalizovane kreacije za spomenar, origami ili kalendare.

Sto prekriven Canon Creative Park dekoracijom od papira, cvećem u vazama i tanjirima sa hranom, uključujući jaja i zemičke.

Canon Creative Park vam pomaže da napravite najbolji izbor papira tako što predlaže koje papire kompanije Canon da koristite za koje predloške. Nakon što se odlučite za predložak i izaberete medije, aplikacija može da se koristi sa više modela PIXMA, uključujući seriju Canon PIXMA TS7450a ili seriju PIXMA TS5350a, za štampanje na mat papiru i prikazivanje u domu.

Bez obzira na to da li su u pitanju čestitke, ručno pravljeni pokloni ili knjige priča, kada kreirate projekte sa rukotvorinama pomoću štampača, postoji nekoliko elemenata za razmatranje. Gde želite da prikažete svoju kreaciju? Da li je potrebno da štampate sa obe strane? Da li vam je potreban papir visoke rezolucije ako projekat obuhvata fotografije?

Postoji mnogo uzbudljivih načina za ulepšavanje doma ili kreiranje interaktivnih foto-prikaza ako umetnička dela štampate na Canon magnetnom foto-papiru pomoću kućnog inkdžet štampača. Možete da ga koristite za kreiranje interaktivnog magnetnog prikaza fotografija ili slagalica, odnosno za postavljanje direktno na frižider i prikazivanje srećnih uspomena – nije potreban ram za slike.

Ako vam je hobi pravljenje štampanih materijala i rukotvorina od papira pomoću usluge Canon Creative Park, mat foto-papir daje otiske sa svetlim, živopisnim nijansama i jasne slike bez sjajnog efekta. Odličan je za dizajnerska rešenja koja obuhvataju fotografije, grafiku i tekst.

Za one koji uživaju u dodavanju ličnog pečata posebnim prilikama kreiranjem sopstvenih čestitki ili pozivnica za zabave, dvostrani mat foto-papir dimenzija 7x10 inča isporučuje se sa unapred izrađenim preklopom i kovertama kako bi proces bio brz i jednostavan, kao i da biste bili sigurni da će svaki biti savijen baš kako treba.

Za pravljenje spomenara ili kreiranje personalizovanih knjiga priča, štampanje u raznim oblicima i veličinama može da bude odličan način za dodavanje zabavnih i personalizovanih efekata. Mini nalepnice i papiri u obliku kvadrata koji se koriste sa štampačima Canon SELPHY predstavljaju brz i jednostavan način za kreiranje otisaka koje odmah možete da zalepite i da uživate – a pomoću aplikacije SELPHY Photo Layout takođe možete da dodajete šablone, završnu obradu i tekst.

Najbolji papir za malo preduzeće ili kućnu kancelariju

Štampač iz serije Canon TS7450a štampa list papira sa živopisnim bojama. Laptop se nalazi pored štampača na radnoj površini.

Canon papir za štampanje visoke rezolucije idealan je za profesionalne prezentacije koje zahtevaju oštru i živopisne slike ili grafiku, a njegov mikroporozni premaz brzo apsorbuje mastilo duboko ispod površine kako bi se sprečilo zaostajanje viška na površini, pa možete da odštampate materijal u poslednji čas pred sastanak i da budete sigurni da neće biti mrlja. U kombinaciji sa serijom Canon PIXMA TS7450a koja predstavlja višenamenski štampač, skener i mašinu za kopiranje, to je savršen kancelarijski papir za otiske profesionalnog kvaliteta.

Za svetlu i upečatljivu reprodukciju boja, odaberite Canon papir za štampanje visoke rezolucije, premazani papir visoke svetline koji je pogodan za živopisne fotografije i grafiku, uz dokumente visokog kvaliteta i unakrsne tabele sa intenzivnim, jasnim bojama. Idealan za kućnu kancelariju ili malo preduzeće, ovaj papir je savršen za kreiranje profesionalnih prezentacija sa elegantnom završnom obradom.

Papir za štampanje visoke rezolucije takođe predstavlja dobar izbor za one koji žele da kreiraju postere ili druge promotivne materijale za posao. Uz širok asortiman predložaka, slika i fontova, Canon PosterArtist vam pruža sve potrebne alatke za besplatno pravljenje postera na mreži. Uparite ovaj papir sa 3-u-1 višefunkcionalnom serijom Canon PIXMA TS5350a – kreativna alatka idealna za kreiranje magneta i otisaka fotografija sa smartfona. Ili isprobajte elegantnu i pristupačnu seriju Canon PIXMA TS7450a, koja vam omogućava da štampate na foto-papiru i magnetnom papiru radi kreiranja asortimana personalizovanih poslovnih projekata.

Asortimani papira i štampača kompanije Canon nude ponešto za sve vaše potrebe štampanja. Bez obzira na to da li promovišete preduzeće, radite na umetničkom projektu, prikazujete porodične portrete ili koristite štampanje da biste se organizovali kod kuće, možete da budete sigurni da ćete dobiti visok kvalitet i standarde u čitavom asortimanu.Napisala Lorna Dokeril

 1. Na stranici proizvoda potražite listu kompatibilnih štampača.
 2. Učinak predstavlja procenjenu vrednost za fotografije formata 4x6 inča na osnovu metoda za pojedinačno testiranje kompanije Canon, uz upotrebu grafikona ISO/IEC 29103 i simulaciju uzastopnog štampanja sa zamenskim kartridžima nakon početnog podešavanja.
 3. Kada se koristi sa originalnim Canon mastilima i sa navedenim uslovima skladištenja.

Srodni proizvodi

Srodni članci

 • SAVETI ZA ŠTAMPANJE

  Najčešća pitanja u vezi sa štampačem, mastilom i papirom

  Canon stručnjak Suhaib Hussain daje odgovore na najčešća pitanja o tehnologiji štampača, mastilu i papiru.

 • ŠTAMPANJE

  Uređivanje fotografija za štampanje

  Unapredite odštampane fotografije uz naš postupni vodič za uređivanje radi štampanja i najbolje postavke za štampanje koje možete da koristite.

 • ŠTAMPANJE

  Najbolji Canon štampači za fotografije

  Bez obzira na to da li želite da prikažete fotografije u ramu, spomenaru ili na nalepnici, pronađite najbolji štampač u skladu sa vašim kreativnim potrebama.

 • ŠTAMPANJE

  Najbolji štampači za pravljenje rukotvorina

  Od porodičnih projekata do profesionalne završne obrade, kompanija Canon ima savršen štampač za vas.