FOTOGRAFISANJE KUĆNIH LJUBIMACA

Kako da uspešno snimate portrete kućnih ljubimaca ovog Božića

Otkrijte kako da snimate prelepe fotografije kućnih ljubimaca ovog Božića pomoću ovih jednostavnih saveta, trikova i tehnika za fotoaparat.
Canon Camera

Kućni ljubimci mogu da budu izuzetno slatki – mnogi od nas dolaze u priliku da posežu za fotoaparatom kako bi zabaležili njihove lude vratolomije, smešne izraze i neobične navike. Ali Božić je savršeno vreme da probate da snimite portret omiljenog kućnog ljubimca. Slika mačke, psa ili hrčka u prazničnoj opremi može da bude zabavan izbor za kod kuće odštampanu čestitku, a možete i da je uramite da biste napravili personalizovan poklon.

Izazov je u tome što većina životinja nije nimalo zainteresovana da ih fotografišete. U stvari, neke životinje će učiniti sve što je u njihovoj moći da bi vas frustrirale i nadmudrile. Stoga će vam biti potrebno nekoliko trikova da biste im privukli pažnju. Kombinacija veštine korišćenja fotoaparata, trikova sa poziranjem i gomila grickalica trebalo bi da vam donese prednost u ovom odmeravanju snaga volje.

1. Stilizujte scenu

Muškarac u žutom džemperu ukrašava božićnu jelku.

Božićna jelka je upečatljiva i svetla pozadina za praznične fotografije sa kućnim ljubimcima, naročito kada je izvan fokusa.

Riđa tigrasta mačka viri ispod crveno-bele božićne kape.

Rekviziti, kape i šalovi mogu da unesu malo boje, doprinesu karakteru snimka i, u ovom slučaju, da na fotografiju unesu zabavni, praznični duh.

Božićna jelka predstavlja primamljivu pozadinu za božićne portrete kućnih ljubimaca. Ona pruža upečatljive boje i svetle istaknute delove. Rekviziti poput Deda Mrazovih kapa i šalova takođe mogu da izgledaju odlično, pod uslovom da kućni ljubimac pristane da ih nosi. Idealno bi bilo da za snimanje izaberete prostoriju sa velikim prozorima. Prirodno svetlo je najbolje za portrete kućnih ljubimaca, pošto je blago i nežno popunjava senke, a korišćenje blica može da uplaši životinju. Kućnog ljubimca okrenite prema prozoru, tako da božićna jelka i svetla budu iza njega.

2. Postavite kućnog ljubimca

Žena maše igračkom da bi privukla pažnju riđe tigraste mačke koja se fotografiše u prostoriji ukrašenoj za Božić.

Pomaže ako imate pomoćnika koji može da drži igračku ili stoji iza vas kako bi privukao pokret životinje dok snimate.

Muškarac u žutom džemperu drži činiju za hranu za mačke iznad fotoaparata Canon EOS 850D.

Uzmite omiljenu igračku, činiju za hranu ili bilo šta što će privući pažnju životinje. Nežno lupkanje činijom sa gornje strane objektiva obavilo je posao za nas na ovoj fotografiji.

Pse je obično malo lakše namestiti od mačaka, pošto nije potrebno toliko vremena da ih zainteresujete. Kratki zvižduk, povik „gde je maca“ ili bilo kakav šaljivi zvuk obično je dovoljan da im privuče pažnju. Svaka životinja ima jedinstven karakter, ali slobodno može da se kaže da su mačke obično manje voljne da vam izađu u susret. Ključ je u strpljenju, pošto ćete verovatno morati da čekate izvesno vreme da se mačka opusti. Probajte da postavite ljubimca u jedan položaj, na primer, na udobnu fotelju ili stolicu (čak možete da izvadite i njegov ležaj). Držite omiljenu igračku ili činiju za hranu pri ruci i nežno lupkajte njome iznad objektiva da biste privukli pažnju mačke. Ako neće da uradi ono što želite, budite spremni da promenite pristup – ako je ravnodušnost deo karaktera kućnog ljubimca, probajte to da zabeležite na fotografiji.

Riđa tigrasta mačka sa Deda Mrazovom kapom i glavom naslonjenom na pod.

Pomaže ako kućni ljubimac može da se smiri u jednom položaju. Ako nisu spremni na saradnju, prilagodite planove njihovom raspoloženju.

3. Podesite ekspoziciju

Ekran sa postavkama na fotoaparatu Canon EOS 850D.

Ako mislite da će vaš kućni ljubimac biti prilično miran, idealna je brzina zatvarača od 1/200 s. Takođe preporučujemo da izaberete veliki otvor blende i da ISO podesite na automatski.

Postavka brzog uzastopnog snimanja na fotoaparatu Canon EOS 850D.

Brzo uzastopno snimanje znači da odjednom možete brzo da snimite nekoliko uzastopnih kadrova (sedam kadrova u sekundi sa EOS 850D), što vam povećava šanse da zabeležite preslatke, ali teško uhvatljive izraze kućnih ljubimaca.

Odaberite postavku ekspozicije koju možete da podesite i zaboravite, pošto ćete na taj način moći da se usredsredite na postavljanje i kadriranje. Najjednostavniji način da to postignete je da fotoaparat podesite na režim ručne ekspozicije (M).

Potrebno je da brzina zatvarača ostane dovoljno velika za beleženje akcije. Oko 1/200 s je idealno ako su životinje prilično mirne, ali će vam trebati veća brzina ako se mnogo pomeraju. Takođe preporučujemo veliki otvor blende (ovde je f/5,6) pošto ćete na taj način odvojiti subjekat od pozadine i kreirati prelep „bokeh“.

Kada ISO podesite na automatski, on će se prilagođavati uslovima – u svetloj prostoriji sa dosta svetla sa prozora, ISO će se kretati oko 800–1600. U tom opsegu, fotoaparat koji daje dobre rezultate pri slabom osvetljenju, kao što je Canon EOS 850D, omogućiće vam da pravite snimke sa relativno malo šuma. Ako koristite objektiv sa stabilizacijom, kao što je Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM koji smo mi koristili, najbolje je da uključite i tu funkciju.

4. Foksuiranje

AF tačke na licu riđe tigraste mačke u režimu prikaza uživo na Canon EOS 850D.

Prikaz uživo može da bude koristan pri fokusiranju – dodirnite ekran da biste tačke fokusa postavili na oko koje vam je najbliže.

Fokusiranje može da bude jedan od najvećih izazova pri snimanju portreta kućnih ljubimaca, pošto morate precizno da fokusirate oči stvorenja koje u svakom trenutku može da pomeri glavu ili da jednostavno ode.

U tim uslovima je neminovno da neće svaki snimak biti oštar, ali ako imate fotoaparat koji trenutno reaguje na pokrete subjekta, možete da povećate verovatnoću. Podesite fokus Canon fotoaparata na AI Servo. To znači da će fotoaparat pratiti pokrete subjekta i prilagođavati fokus u skladu sa različitim pokretima. Precizno fokusiranje je ključno pri snimanju krupnih planova, pa možda neće biti dovoljno da samo fokusirate lice. Umesto toga, probajte da prebacite na jednu tačku za fokusiranje, pa je postavite iznad oka koje je najbliže fotoaparatu.

5. Unapredite zamućenje pozadine

Zlatni labrador na približno metar ispred božićne jelke.

Pas se nalazi na samo jedan metar od jelke, a pozadina je prilično natrpana.

Zlatni labrador na većoj razdaljini od božićne jelke, tako da su ukrasna svetla na jelci zamućena.

Udaljavanje psa od jelke daje upečatljiviji „bokeh“ i primamljiviju pozadinu.

Obično je najbolje da koristite veliki otvor blende za portrete kućnih ljubimaca, pošto će na taj način snimci imati malu dubinu polja, a pozadina će biti izvan fokusa. Veliki otvor blende pruža još jednu prednost za praznične snimke poput ovog – svetla na božićnoj jelki koja su izvan fokusa pretvaraju se u prelepe „bokeh“ tačke. „Bokeh“ će biti izraženiji ako možete da napravite određenu razdaljinu između subjekta i jelke, pa kućnog ljubimca pomerite što dalje od jelke. Korišćenje veće žižne daljine takođe može da poboljša zamućenje, pa probajte da se udaljite i da zumirate objektivom.

6. Dodajte „bokeh“ u prednjem planu

Portret riđe tigraste mačke okružene zamućenim prazničnim svetlima.

Portretima kućnih ljubimaca možemo da dodamo „bokeh“ u prednjem planu tako što ćemo držati nanizana svetla ispred objektiva i snimati kroz prorez u kablovima.

Muškarac fotografiše riđu tigrastu mačku kroz niz prozirnih božićnih svetala.

Ovu jednostavnu tehniku takođe je moguće izvesti sa svetlima u boji, pa čak i sa božićnim ukrasima.

Pored toga što možete da dobijete pozadinu izvan fokusa, takođe možete da dodate „bokeh“ u prednjem planu. Probajte da držite božićna svetla ispred objektiva i pronađite prorez kroz koji možete da snimate. Pod pravim uglom, ovo može da pruži prelepe istaknute delove izvan fokusa, koji okružuju subjekta i unose dodatni element dubine u scenu.

7. Spustite se nisko

Muškarac leži na podu dnevne sobe da bi fotografisao riđu tigrastu mačku koja šeta ispred kauča.

Spuštanje na zemlju prilikom snimanja postavlja subjekat i gledaoca na isti nivo.

Fotografija riđe tigraste mačke u nivou očiju.

Izbor istog nivoa na kojem je subjekat verovatno će dati upečatljiviju sliku.

Bez obzira na to da li snimate portrete kućnih ljubimaca ili drugara, beleženje subjekta u nivou očiju doprinosi stvaranju veze, pošto gledaoca stavlja na isti nivo. Naravno, sa portretima kućnih ljubimaca ovo može da zahteva puzanje po podu da biste se spustili dovoljno nisko, ali može bolje da dočara perspektivu kućnog ljubimca.

Sigurno ćete se veoma zabaviti pokušavajući da napravite savršen snimak – čak i ako vaš kućni ljubimac nije uvek spreman na saradnju. Bez obzira na to da li pokušavate da snimite portret životinje za Božić ili u bilo koje drugo doba godine, to je odlična prilika da vežbate tehniku i da unapredite fotografsku veštinu.

Napisao Džejms Paterson

Srodni članci

 • ŠTAMPANJE I RUKOTVORINE

  Štampanje božićnih čestitki

  Sami organizujte praznično snimanje i štampajte personalizovane božićne čestitke.

 • PORODIČNO FOTOGRAFISANJE

  Snimite bolje novogodišnje fotografije nego prošle godine

  Fotograf Lena Petrova govori o tome kako da poboljšate praznične fotografije.

 • OSNOVE

  Fotografije za štampanje

  Sedam najbitnijih saveta za snimanje uspomena koje ćete sačuvati odštampane.

 • FOTOGRAFISANJE KUĆNIH LJUBIMACA

  Najbolji saveti za fotografisanje kućnih ljubimaca

  Snimajte zadivljujuće fotografije kućnih ljubimaca pomoću saveta fotografa Cat Race.