FOTOGRAFISANJE KUĆNIH LJUBIMACA

Najbolji saveti za neodoljive fotografije kućnih ljubimaca

Kada se profesionalno obavi, fotografija zaista može da prenese prirodu ljubimca – bez obzira da li je razigrana, radosna, povučena ili umiljata. Ovde profesionalni fotograf Cat Race posećuje prihvatilište za životinje da bi snimila primamljive fotografije, i ima predloge koje vlasnici kućnih ljubimaca mogu da isprobaju kod kuće.
Jazavičar stoji iza bazena sa lopticama, koji je zamućen u prednjem planu. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon EF 35mm f/1.4L IS II USM od strane fotografa Cat Race.

Fotografski duo Cat i Majkl, koji vode CatsDog Photography, zajedno rade na stvaranju upečatljivih fotografija pasa, mačaka, zečeva i drugih životinja. Cat je iza objektiva, a Majkl ima ulogu dresera, i oni rade zajedno na planiranju snimanja i kompozicija.

Fotografija može da ima uticaj na ishod usvajanja ljubimaca, naročito za životinje koje su manje fotogenične ili ne izgledaju dobro na fotografijama. Za ovo snimanje, Cat i Majkl su se uputili u centar za udomljavanje u Prestonu, u Engleskoj, da bi snimali primamljive portrete u pokušaju da nekim životinjama pomognu da pronađu nove domove.

Tokom snimanja, zamolili smo Cat da podeli savete o tome kako da zaista zabeležite suštinu ljubimca, od korišćenja odgovarajuće opreme i postavki fotoaparata do navođenja nemirnih životinja da poziraju.

1. Budite strpljivi

Fotograf kućnih ljubimaca Cat Race sedi na podu i daje grickalice jazavičaru.

Važno je da upoznate životinju i da je pustite da se navikne na vaše prisustvo pre nego što počnete da fotografišete. To se naročito odnosi na stidljive životinje, kao što je jazavičar Eva (na slici). „Pre nego što počnete da snimate, pokušajte da navedete subjekat da izvede trik, na primer, tražite da sedne pa ga nagradite grickalicom kada to uradi“, preporučuje fotograf kućnih ljubimaca Cat Race. „Ljubimac će steći predstavu da će kada ispuni traženo dobiti nagradu, pa će snimanje povezati sa zabavom.“

Jazavičar gleda direktno u fotoaparat. Pas je oštro fokusiran, dok je pozadina zamućena. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM od strane fotografa Cat Race.

Funkcija elektronskog zatvarača na modelu EOS R6 omogućava vam da tiho snimate, što je neverovatno korisno prilikom fotografisanja plašljivih životinja, kao što je Eva. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (sada ga je nasledio Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) pri 110 mm, 1/500 s, f/3,5 i ISO 1.600. © CatsDog Photography

Fotografisanje bilo koje životinje može da bude nepredvidljivo pošto se često odvija po njihovim uslovima, ali to je posebno slučaj kada radite sa spasenim životinjama. Cat veruje da je važno da se životinja navikne na vaše prisustvo. Ovo vreme upoznavanja takođe vam pruža priliku da utvrdite kako ćete snimati.

Da biste počeli, možete da ih fotografišete dok spavaju. To će vam omogućiti da isprobate različite uglove i da pogodite postavke bez brige o tome hoćete li zadržati njihovu pažnju. Ako vaš fotoaparat ima režim tihog zatvarača ili tihog rada, dobra ideja je da ga aktivirate.

Kada budete spremni, pokušajte da se igrate sa ljubimcima ili da ih privučete grickalicama, da biste im održali pažnju dok pravite snimke. Međutim, proverite da li ste odvojili dovoljno vremena za podešavanje postavki fotoaparata. „Vidite ljude kako koriste zvukove ili igračku koja ispušta zvuk pre nego što podese osvetljenje ili kompoziciju. Ljubimac neće pasti na to previše puta“, kaže Majkl.

Ali strpljenje je ovde ključno. Životinja može da deluje previše uzbuđeno, zato što se oseća uznemireno. Postoji potencijalni rizik od uznemiravanja životinje ako nekoliko sati budete komandovali da sedne ili ustane, što može da navede životinju da napusti prostor. „Do kraja psu dosadi“, kaže Cat. „Naučili smo iz iskustva da to nije dobar put. Čak i ako morate da propustite snimak i da pređete na nešto drugo, uradite to, a zatim će izgledati udobnije. Beleženje prirode zahteva da životinjama bude udobno.“

Takođe je važno da budete svesni razlika između pasa, mačaka i drugih vrsta kućnih ljubimaca. Svaka životinja je jedinstvena, pa ćete morati da joj prilagodite stil snimanja. „Uopšteno, snimanje psa će proći glatkije ako pas misli da donosi odluke, ali to je još ekstremnije kod mačaka“, kaže Majkl. „Spustite kutiju i mačka će ući u nju, ali ako stavite mačku u kutiju, ona će odmah izaći.

„Kada su u pitanju zečevi, neće vas uopšte slušati, pa je potrebno da se prilagodite tome. Na primer, možete da ih fotografišete dok ih osoba drži preko ramena. Za nas fotografisanje u centru za spasavanje takođe prikazuje fini doživljaj povezanosti za nekoga ko možda želi da usvoji.“

2. Najbolja oprema za fotografisanje kućnih ljubimaca

Tigrasta mačka sedi u paperjastom krevetu za ljubimce i gleda direktno u fotoaparat. Snimljeno pomoću Canon EOS 5D Mark III sa objektivom Canon EF 50mm f/1.4 USM od strane fotografa Cat Race.

Kada fotografišete mačke, morate uvek da budete na oprezu zbog njihove nepredvidive prirode. Pustite ih da ušetaju u kadar i budite spremni za snimanje kada one budu spremne. Snimljeno pomoću Canon EOS 5D Mark III (sada ga je nasledio Canon EOS 5D Mark IV) sa objektivom Canon EF 50mm f/1.4 USM pri 1/200 s, f/4 i ISO 125. © CatsDog Photography

Fotograf kućnih ljubimaca Cat Race montira EF objektiv na fotoaparat Canon EOS R6 pomoću Canon adaptera za montiranje EF-EOS R.

Zahvaljujući Canon adapteru za montiranje EF-EOS R, Ket može veoma jednostavno da koristi omiljeni komplet EF objektiva sa modelom EOS R6 koji je koristila za ovo snimanje. Iako ima običaj da menja sadržaj torbe sa opremom, skoro uvek nosi objektive Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM i Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM (sada ga je nasledio Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM).

Cat i Majkl veruju da je ključno da imate mnoštvo opcija. Cat uvek nosi objektive Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM i Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM u torbi sa opremom, kako bi mogla da pravi različite snimke. Međutim, ona takođe ističe važnost korišćenja različitih objektiva. „Imam toliko objektiva da ne nosim uvek iste na svako snimanje“, kaže ona. „Ako uvek koristite jedan objektiv – na primer, 135 mm – onda ćete dobijati samo jedan određeni izgled.“

Za ovu posetu prihvatilištu za životinje, Cat je koristila Canon EOS R6. Pošto je prethodno koristila EOS 5D Mark III, već je imala mnoštvo EF objektiva koje je koristila na modelu EOS R6 pomoću Canon adaptera za montiranje EF-EOS R. „Nisam uopšte primetila da koristim adapter, što pokazuje koliko besprekorno funkcioniše“, kaže ona. „Takođe mi se veoma svideo ekran osetljiv na dodir na modelu EOS R6 pošto je tako intuitivan i omogućava vam da brzo menjate postavke, što je korisno kada fotografišete životinje, na primer, tako što ćete brzo dodirnuti ekran da biste fokusirali.“

Pokretni ekran takođe je koristan kada fotografišete iz neuobičajenih uglova, a ekran osetljiv na dodir sa promenljivim uglom na modelu EOS R6 može da se rotira do 270°, kako biste mogli kreativno da snimate. Pored toga, njegov impresivni automatski fokus može da prepozna oči životinje i da ih prati u kadru.

3. Najbolje postavke fotoaparata za fotografisanje kućnih ljubimaca

Čupava narandžasta mačka leži u ćošku i gleda u fotoaparat. Snimljeno pomoću Canon EOS 5D Mark III sa objektivom Canon EF 50mm f/1.4 USM od strane fotografa Cat Race.

Ako mačka ne želi da pozira, pokušajte da je fotografišete dok se opušta u prirodnom okruženju i na dobro osvetljenom mestu. Snimljeno pomoću Canon EOS 5D Mark III sa objektivom Canon EF 50mm f/1.4 USM pri 1/200 s, f/3,2 i ISO 100. © CatsDog Photography

Crno-bela mačka sa velikom crnom tačkom ispod njuške gleda u fotoaparat. Snimljeno pomoću Canon EOS 5D Mark III sa objektivom Canon EF 50mm f/1.4 USM od strane fotografa Cat Race.

Držite grickalice blizu fotoaparata da biste privukli pažnju psa. To takođe funkcioniše na mačkama i pomoći će vam da ih snimite izbliza. „Želite da ljudi zaista uspostave vezu sa životinjom dok gledaju fotografiju“, kaže Cat. Snimljeno pomoću Canon EOS 5D Mark III sa objektivom Canon EF 50mm f/1.4 USM pri 1/200 s, f/3,2 i ISO 100. © CatsDog Photography

Postavke koje bi trebalo da koristite za fotografisanje kućnih ljubimaca zavise od izgleda koji pokušavate da postignete. „Mislim da pružamo znatno veću raznovrsnost od mnogih fotografa kućnih ljubimaca“, objašnjava Majkl. „Mnogi biraju dugački objektiv i izgled sa širokim otvorom blende, što stvara sanjivi stil. To je odlično, ali takođe volimo da prenesemo što više detalja.“

Cat se slaže: „Za mene, ono što fotografiju čini posebnom je kada dobijete pravi osećaj prostora i okruženja životinje“, kaže ona.

Ako želite da pravite akcione snimke životinje u kretanju i upoznati ste sa radom u ručnom (M) režimu, pokušajte sa brzinom zatvarača od najmanje 1/1.000 s, srednjim otvorom blende, npr. f/5,6 ili f/8, i ISO osetljivošću od približno 400–800, u zavisnosti od uslova osvetljenja. Međutim, za portrete životinja prikladnija je tipična brzina zatvarača od 1/200 s, obično sa većim otvorom blende f/2,8 ili f/1,8, kao i manja ISO osetljivost, ako osvetljenje to dozvoljava.

Ako tek počinjete ili se još uvek upoznajete sa fotoaparatom, režim prioriteta zatvarača (Tv), gde vi birate brzinu zatvarača a fotoaparat bira otvor blende, idealan je za akcione fotografije, dok je režim prioriteta blende (Av), gde vi birate otvor blende a fotoaparat bira brzinu zatvarača, pogodniji za snimanje statičnih portreta.

Na kraju, isplati se eksperimentisati sa različitim kombinacijama postavki kako biste dobili željeni izgled. Može da pomogne ako koristite nešto, kao što je igračka, kao zamenu ako nemate strpljivog kućnog ljubimca na kojem možete da vežbate.

Takođe je važno da radite sa pozadinom koju imate, a ako ne možete da odete na naročito lepu lokaciju, korišćenje dugačkih objektiva za stavljanje pozadine van fokusa može dobro da funkcioniše.

4. Snimanje prirodnih poza kućnih ljubimaca

Nemački ovčar viri kroz tunel za igru i gleda direktno u fotoaparat. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM od strane fotografa Cat Race.

Korišćenje rekvizita može da bude korisno ako ne možete da odvedete životinje na živopisniju lokaciju. Na primer, tunel od platna može da doda više kreativnosti snimku, posebno ako vaš subjekat, kao što je Zeus, ima razigranu i znatiželjnu prirodu. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM pri 33 mm, 1/320 s, f/2,8 i ISO 1.250. © CatsDog Photography

Fotograf kućnih ljubimaca Cat Race uperila je fotoaparat kroz tunel za igru da bi snimila fotografiju nemačkog ovčara.

Ako ste u pratnji osobe koja ima ulogu dresera, obavezno dajte jasna uputstva da biste napravili željeni snimak. Dreser može da koristi grickalice i igračke za pripremu životinje za snimanje. „Beleženje prirode ljubimca je nešto čemu uvek težim u radu“, kaže Cat. „To postižemo tako što se pobrinemo da budu opušteni.“

U centru za spasavanje, Cat i Majkl su odlučili da ne fotografišu životinje u kavezima. „Želite da izbegnete da ih fotografišete „iza rešetaka“, kaže Majkl. „Biranjem priče jedne životinje, možete da navedete ljude na interakciju sa ovim centrom za spasavanje i da potencijalno podstaknete interesovanje za sve životinje u prihvatilištu.“

Izbor ugla koji ističe umiljate osobine karaktera takođe je dobra ideja. Ovo je naročito tačno za životinje u prihvatilištu, pošto može da im pomogne u pronalaženju stalnog doma. „Postavite ih da sede pod malim uglom i navedite ih da gledaju preko ramena ako možete“, nastavlja Majkl.

Poza u kojoj bi trebalo da snimite ljubimca u potpunosti zavisi od njegove veličine. „Na primer, ako radite sa malim psom, možete da probate da ga podignete na nešto“, kaže ona. „Ako je u pitanju zaista aktivan pas koji ne može da miruje, možda ćete dobiti nekoliko akcionih snimaka, ali obično takve pse fotografišem na povocu.“ Preporučuje se da pse fotografišete bez povoca samo ako mogu da slušaju komande i da sede mirno. 

Takođe možete da kreirate upečatljive fotografije kada se zaista približite. Cat podstiče snimanje sa male udaljenosti od tla, kako biste bili u nivou očiju i da ne biste uplašili ljubimca. Ako možete, pokušajte da fokusirate oči, pošto će to dodati emotivnost fotografijama. AF sa detekcijom oka na fotoaparatu Canon EOS R6 je odličan za to.

Osim toga, ako želite da dobijete dinamičan snimak, snimajte iz visokog ugla iznad životinje. Ovo se ne preporučuje uvek za životinje u prihvatilištu koje mogu da budu nervozne ako ih fotografišete odozgo, ali je idealno za vaše kućne ljubimce, ako po prirodi imaju samopouzdanja.

„Nakon što uspostavite određeni odnos, ako držite grickalicu blizu objektiva ili ako neko pomera loptu, možete da se nagnete i da fotografišete ljubimca dok gleda gore u vas. To može da proizvede zaista zanimljivu sliku“, kaže Cat.

Ako nemate pomagača ili je ugao naročito nezgodan, pokušajte daljinski da snimite, ali nikada nemojte da forsirate snimak ako osetite da subjekat postaje nemiran ili uznemiren. „Ako ljubimac postaje previše uzbuđen ili uznemiren, nemojte da nastavite“, pojašnjava Cat. „Čak i ako morate da propustite taj snimak i da pređete na nešto drugo, uradite to. Potrebno je da se životinja oseća opušteno da bi mogla da pokaže svoju prirodu.“

5. Fotografisanje crnih životinja

Mačka sa pretežno crnim krznom gleda direktno u fotoaparat. Snimljeno pomoću Canon EOS 5D Mark III sa objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM od strane fotografa Cat Race.

Statistički, za usvajanje crnih mačaka potrebno je duže nego kod mačaka drugih boja, često usled načina na koji se fotografišu. Međutim, uz odgovarajuće osvetljenje možete kreirati sliku koja je umiljata i primamljiva. Snimljeno pomoću Canon EOS 5D Mark III sa objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri 47 mm, 1/320 s, f/7,1 i ISO 320. © CatsDog Photography

Nemački ovčar sedi u bazenu sa lopticama i gleda gore u fotoaparat. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM od strane fotografa Cat Race.

Životinje s više samopouzdanja, kao što je nemački ovčar Zeus, možete da fotografišete odozgo, radi dobijanja dinamičnog snimka. Držite grickalicu ili igračku blizu objektiva kako biste ostvarili odličan kontakt očima. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM pri 35 mm, 1/320 s, f/2,8 i ISO 1.600. © CatsDog Photography

Životinje sa tamnim krznom mogu da prevare fotoaparat tako da podeksponira sliku, a istraživanja su čak pokazala da crne životinje, naročito mačke, imaju manju verovatnoću da budu usvojene zbog – između ostalih razloga – toga kako izgledaju na fotografijama. Mnogo je lakše fotografisati životinje svetlijih boja. Majkl napominje da će, čak i ako osvetljenje nije odgovarajuće na životinjama bilo koje druge boje, one svakako dobro izgledati na fotografijama, za razliku od životinja sa tamnim krznom. Ali ne očajavajte. „Ako imate svetlo koje je upereno direktno u bilo koji subjekat, on će izgledati odlično“, ohrabruje on.

Cat dodaje: „Budite posebno svesni toga gde je izvor svetla. Ako je u pitanju izvor intenzivnog svetla, okrenite životinju ka njemu kako biste imali manje kontrasta.“

Pored toga, važno je uzeti u obzir pozadinu. „Veća je verovatnoća da će se uklopiti ako je pozadina previše tamna“, kaže Majkl. „Korišćenje zilberice za pojačavanje svetla ispod brade može da bude odličan način za kreiranje definicije.“ Ako ne posedujete zilbericu, ne brinite. Možete jednostavno da je napravite kod kuće pomoću kartona i kuhinjske folije – kao i drugu dodatnu opremu.

Saveti koje Cat daje u vezi sa fotografisanjem kućnih ljubimaca i spasenim životinjama mogu da vam pomognu da zabeležite njihovu prirodu. „Zaista želite da ljudi pogledaju životinju i da se povežu sa njom, bilo da je to zato što žele portret koji ih godinama podsećati na ljubimca ili gledaju životinju i razmišljaju, „Tom psu je mesto u našoj porodici i učiniće naš dom kompletnim“, kaže ona.

Vreme koje su Cat i Majkl proveli u prihvatilištu sa životinjama pomoglo im je da pronađu savršene porodice. Jazavičar Eva je sada usvojen, dok nemački ovčar Zeus čeka da upozna svoje buduće vlasnike. Pre nego što je došao u prihvatilište, Zeus je bio deo domaćinstva sa više životinja, gde su postojali znakovi okrutnosti. Bio je u različitim štenarama, što nije idealno za nemačke ovčare, ali se nadamo da će naći dom gde će moći da ide u šetnje i da dobije puno pažnje. 

Sledeći put kada poželite da snimite predivne vratolomije svog ljubimca, eksperimentišite sa ovim savetima. Ili, zašto se ne biste uzvratili zajednici tako što ćete volontirati u lokalnom prihvatilištu i fotografisati životinje kako biste im povećali šanse za usvajanje? Delite snimke uz heš oznaku #LiveForTheStory i označite @canonemea. 

Napisala Astrid Pitman

Slični proizvodi

Srodni članci

 • PORTRETI KUĆNIH LJUBIMACA

  Zabavni i praznični portreti kućnih ljubimaca

  Jednostavni saveti, trikovi i tehnike za pravljenje upečatljivih fotografija kućnih ljubimaca ovog Božića.

 • A close-cropped photo taken on a Canon EOS R10 of a baby raising its head from a fluffy blanket and looking intently to one side.

  PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Najbolja osnovna oprema za portrete

  Fotoaparati i objektivi za sve vrste portretne fotografije.

 • KUĆNI PROJEKTI

  3 dodatka za fotografisanje iz domaće radinosti

  Sami napravite navlaku za umekšavanje, cev za usmeravanje svetla i mekanu podlogu za stabilizovanje fotoaparata.

 • Portret nasmejane žene koja sedi pored mozaika od plavih i akva pločica, ispred vedrog plavog neba i palmi, snimljen objektivom Canon RF 28mm F2.8 STM.

  PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Saveti za portretnu fotografiju

  Poboljšajte svoje portrete pomoću ovih vrhunskih saveta i tehnika.