OPREMA

4 razloga zašto odgovarajući fotoaparat može da vam pomogne da snimate bolje fotografije

Značajne prilike zaslužuju da budu zabeležene na prelepim fotografijama i video zapisima. Jednostavan za korišćenje, sa vrhunskim kvalitetom slike, EOS R100 će prikazati vaše posebne trenutke na pravi način.
Fotoaparat Canon EOS R100 stoji na foto-albumu na drvenom stolu i okružen je porodičnim fotografijama.

Bez obzira na to da li je u pitanju uzbuđenje okupljanja sa prijateljima i porodicom, značajan rođendan ili prvi koraci vašeg deteta, neke prilike zaslužuju više od fotke pomoću smartfona.

Međutim, ono što ne želite da radite jeste da provodite puno vremena brinući o tome kako da snimite fotografiju ili video zapis odličnog kvaliteta. Fotoaparat kao što je Canon EOS R100 može da obavi teži deo posla umesto vas zahvaljujući automatizovanim funkcijama, kreativnim filterima i korisnom režimu Creative Assist, pa vi možete da se usredsredite na priliku koju želite da snimite i da budete sigurni da ćete dobiti fantastične rezultate.

To je idealno rešenje za one koji žele jednostavnost korišćenja smartfona, ali i superioran kvalitet slike i kreativnu fleksibilnost koje pruža namenski fotoaparat. Ovo su glavni razlozi za nadogradnju na odgovarajući fotoaparat za snimanje trenutaka vrednih pamćenja.

1. Impresivan kvalitet slike

Figura postavlja fotoaparat Canon EOS R100 na Canon stativ-rukohvat radi fotografisanja deteta sa rođendanskom tortom.

Canon EOS R100 je idealan za snimanje prilika koje su zaista važne, uz oštru rezoluciju i zadivljujuće detalje koji su vam potrebni za velike otiske visokog kvaliteta. © Gary Morrisroe

Nasmejana porodica se okupila oko torte za 65. rođendan sa svećicama; snimljeno fotoaparatom Canon EOS R100.

Veći senzor omogućava bolje snimanje pri slabom osvetljenju. Snimljeno pomoću Canon EOS R100 sa objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM pri 1/64 s, f/3,5 i ISO 1.600. © Gary Morrisroe

U suštini, važan je kvalitet slike. APS-C senzor od 24,1 MP u fotoaparatu Canon EOS R100 mnogo je veći od senzora u kameri smartfona i daje oštrije slike sa manje šuma, a pruža i mnoštvo detalja kako biste mogli da isecate fotografije ili da od njih pravite otiske velikog formata.

Dodatno svetlo koje prikuplja veći senzor daje slike boljeg kvaliteta kada snimate pri slabom osvetljenju. Takođe pruža veću kontrolu nad dubinom polja (koliko scene je oštro fokusirano) i omogućava vam da fotografišete sa pravim efektom „bokeh“ (zamućivanje pozadine).

Telefonske kamere mogu digitalno da oponašaju efekat male dubine polja, ali izračunavanje često ima problema sa složenim scenama, zamućivanjem vlasi kose ili ivicama naočara zajedno sa pozadinom. Od nezgodnih isečka do zamućenih detalja, senzori na smartfonima jednostavno ne mogu da se takmiče sa većim senzorom u srcu fotoaparata EOS R100.

Kao fotoaparat sa izmenjivim objektivima, EOS R100 je kompatibilan sa širokim asortimanom RF i RF-S objektiva kompanije Canon, uključujući osnovne modele za portrete. Optički zum, koji koristi objektiv za fizičko uvećavanje slike umesto da se elektronski uvećava, takođe će vam pružiti slike mnogo boljeg kvaliteta kada želite da se približite u prilikama kao što su venčanja, mature ili sportske utakmice.

2. Korisna tehnologija i automatski režimi

Osoba drži fotoaparat Canon EOS R100 kako bi fotografisala dva člana porodice otpozadi.

Režim Creative Assist kompanije Canon omogućava vam da brzo podešavate zamućivanje pozadine, osvetljenost i kontrast jednostavnim pomeranjem klizača. © Gary Morrisroe

Iako namenski fotoaparat pruža veću kontrolu, ponekad je dobro da prepustite stvari tehnologiji, a ako želite u potpunosti da se prepustite trenutku, automatizovani režimi vam omogućavaju da fotoaparatu EOS R100 prepustite teži deo posla.

U specijalne scenske režime spadaju Portrait, Landscape i Night Scene, a tu je i režim Silent za fotografisanje usnulih beba ili školskih predstava. Takođe možete da koristite kreativne filtere za postizanje različitih izgleda na fotografijama, uključujući crno-beli, efekat ribljeg oka i efekat minijature.

Da biste lakše snimali bolje fotografije, EOS R100 takođe ima koordinatnu mrežu i elektronske nivelatore za savršenu kompoziciju, a tu je i režim Creative Assist sa paketom efekata, filtera i alatki za podešavanje boja, pa možete da uređujete fotografije u skladu sa svojim stilom i da postignete odlične rezultate bez potrebe za savladavanjem složenih postavki fotoaparata.

Ako želite da saznate više o snimanju fotografija, EOS R100 je prvi EOS R fotoaparat koji ima meni sa vodičem za režime i funkcije, koji prikazuje korisne informacije o izabranom režimu ili funkciji.

3. Izuzetno oštar fokus i usporeni video

Nasmejano dete vozi tricikl između bake i deke koji se smeju dok sede pored bazena na otvorenom. Snimljeno pomoću Canon EOS R100.

DIGIC 8 procesor kompanije Canon je ono što omogućava modelu EOS R100 da postigne sve, od snimanja 4K video zapisa do rafalnog snimanja od 6,5 kadrova u sekundi i još toga. Snimljeno pomoću Canon EOS R100 sa objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/1.300 s, f/3,5 i ISO 400. © Gary Morrisroe

Par ruku drži fotoaparat Canon EOS R100 koji fokusira malo dete koje hoda prema njemu.

Kada se izabere režim Prepoznavanje lica + praćenje, fotoaparat će automatski fokusirati oko koje je najbliže fotoaparatu. Zahvaljujući AF sistemu koji veoma lako može da detektuje i prati osobe, možete slobodno da snimate i da znate da nikada nećete propustiti fokus u ključnom trenutku. © Gary Morrisroe

Canon DIGIC 8 procesor pokreće mnoge od impresivnih funkcija modela EOS R100. AF tehnologija Dual Pixel CMOS pruža izuzetno oštar fokus, a AF režim za prepoznavanje očiju i režim za prepoznavanje lica + praćenje inteligentno mogu da detektuju lice ili oko najbliže fotoaparata i da fiksiraju fokus za manje od jedne sekunde. EOS R100 može sve to da obavi u uslovima osvetljenja do -4 EV – u suštini, po noći sa mesečinom.

Pored mogućnosti snimanja 4K video zapisa, EOS R100 može da snima Full HD materijal brzinom od 60 kadrova u sekundi (HD pri 120 kadrova u sekundi). Mogućnost snimanja pri tim većim brzinama smenjivanja kadrova znači da možete da usporite materijal kako biste kreirali usporene filmove koji ističu specijalne trenutke.

4. Veza sa smartfonom i informatičkim oblakom

Figura drži fotoaparat Canon EOS R100 pored smartfona, dok se ista fotografija prikazuje na ekranu fotoaparata i u aplikaciji Canon Camera Connect na telefonu.

Aplikacija Canon Camera Connect ubrzava i olakšava prenos fotografija i video zapisa na smartfon ili tablet radi deljenja sa članovima porodice i prijateljima.

Lepota modela Canon EOS R100 je u tome što može simbiotski da funkcioniše sa vašim smartfonom, što vam omogućava da iskoristite najbolje stvari na oba uređaja. Pomoću EOS R100 možete da snimate profesionalnije fotografije i video zapise, a zatim da ih pomoću besplatne aplikacije Canon Camera Connect preuzmete na smartfon kako biste ih delili sa prijateljima i porodicom ili na društvenim mrežama.

Canon Camera Connect takođe vam omogućava da daljinski upravljate fotoaparatom EOS R100 pomoću smartfona, što je korisno kada želite da okupite ljude za grupni snimak.

Uz težinu od samo 356 g, Canon EOS R100 je jedan od najlakših dostupnih fotoaparata sa izmenjivim objektivima – lako možete da ga uzmete i krenete, a dovoljno je mali da možete da ga ponesete svuda. Jednostavan i intuitivan za korišćenje, u pitanju je moćan sledeći korak u odnosu na smartfon, koji vam omogućava da snimate savršeno upečatljive trenutke iz života u izvanrednom kvalitetu. Stoga, kada želite da zabeležite posebne uspomene, snimite fotografiju, a ne fotku.


Napisali Džef Mejer i Sara Bakland

Srodni proizvodi

Srodni članci

 • OSNOVE FOTOGRAFISANJA

  Kako da uđete u svet fotografije

  Želite da pređete sa smartfona na fotoaparat? Naš vodič za fotografiju za početnike sadrži sve što vam je potrebno za početak.

 • OSNOVE FOTOGRAFISANJA

  Kako da odaberete objektiv

  Sve što treba da znate o objektivima, od tipova objektiva do funkcija na koje treba da obratite pažnju.

 • OSNOVE FOTOGRAFISANJA

  Kako da kreirate zadivljujući „bokeh“

  Pratite sledeće savete i trikove da biste postigli prelepo zamućenje pozadine.

 • OSNOVE

  Fotografije za štampanje

  Sedam najbitnijih saveta za snimanje uspomena koje ćete sačuvati odštampane.