OSNOVE

Fotografisanje sa ciljem štampanja – najbitniji saveti

Kako da koristite svoj Canon fotoaparat za snimanje trenutaka koji će izgledati odlično kada se odštampaju.
U šumskom okruženju, žena drži Canon EOS R100 i naginje se da bi snimala porodičnu fotografiju dvoje dece i muškarca, koji nosi žutu kapu.

Možete li da zamislite da nemate fotografije sa venčanja ili drugih bitnih događaja u životu? Možete i da snimate i sačuvate trenutke iz svakodnevnog života tako što ćete snimati i štampati porodične fotografije. Kada odšampate fotografije, uspomene postaju opipljivi trajni podsetnici na porodičnu zabavu, uspomene na dragocene događaje i savršene su kao pokloni.

Možete da sastavite prvi foto-album u kojem su zabeleženi prvi meseci novorođenčeta, u kojem će svi godinama uživati. Možete da napravite personalizovanu knjigu sa pričama, koju će deca obožavati, da osmislite sopstvene čestitke ili da kreirateporodični foto-kalendar kao jedinstveni poklon za rođake i prijatelje.

Za Viki Bejnton-Vilijams, njenog supruga Teda i decu Odri i Reksa, fotografisanje je često porodična aktivnost. „Mi volimo sve da fotografišemo“, kaže Viki. „Ja sve fotografišem, na primer, decu koja nose grejače za uši na putu za školu ili kako se grle na kauču. Pokušavam da ne uništim ove magične trenutke, ali ako mogu da se ušunjam i uslikam ih, onda to i uradim.“ Naravno, specijalne prilike zahtevaju formalnije fotografije. „Čim u decembru okitimo jelku, svake godine se slikamo za porodičnu novogodišnju fotografiju“, otkriva nam Viki. „Obučemo novogodišnje džempere, zbog čega nas bude blam. Ali svake godine se primećuje napredak dece i kako rastu.“

Ovde Viki i njena porodica dele sa nama svoja iskustva prilikom odlaska u lokalni šumarak sa fotoaparatom kako bi snimili fotografije koje će koristiti za pravljenje štampanih projekata koje su planirali, a mi istražujemo neke od stvari koje bi trebalo imati na umu prilikom snimanja fotografija za štampanje.

U šumskom okruženju devojčica drži Canon EOS R100 dok joj se majka naginje preko ramena i obraća joj se.

Kod fotoaparata za početnike kao što je Canon EOS R100, automatski režimi omogućavaju odlične rezultate bez potrebe za savladavanjem složenih podešavanja, čime fotografija postaje pristupačnija i zabavnija mlađim članovima porodice.

Izbor odgovarajućeg fotoaparata

Za snimanje u šumarku, Viki i njena porodica su koristili kompaktni Canon EOS R100 bez ogledala. Lako se koristi i ne morate da znate mnogo o fotografiji da biste njim napravili odlične slike zahvaljujući njegovim korisnim menija sa navođenjem. Možete da koristite specijalne scenske režime za optimizovanje postavki za subjekat koji snimate, bez obzira na to da li je u pitanju noćni portret, pejzaž ili krupni kadar. Funkcija Creative Assist pomaže vam da brzo dobijete efekat zamućenja pozadine profesionalnog izgleda, da podešavate boje i osvetljenje, kreirate klasični sepia efekat i još mnogo toga bez potrebe za savladavanjem složenih podešavanja. Takođe poseduje ugrađene kreativne filtere koji olakšavaju kopiranje izgleda staromodne crno-bele fotografije, fotografije snimljene fotoaparatom igračkom i slično.

„Kvalitet slike je bio mnogo bolji nego na telefonu“, dodaje Viki. Ovo nije samo zbog rezolucije APS-C senzora od 24,1 megapiksela, koji beleži zadivljujuće detalje. To je i zbog toga što je senzor nego na pametnom telefonu, što znači da možete da postignete manju dubinu polja i da ćete na portretima dobiti kremasto zamućenje pozadine profesionalnog izgleda.

Dodatna prednost modela EOS R100 nad pametnim telefonom je to što možete da odaberete bilo koji od brojnih RF objektiva kompanije Canon, koji mogu da odgovaraju različitim situacijama snimanja i da u potpunosti izmene izgled slika. Porodica Bejnton-Vilijams je koristila objektiv Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, kompaktnu i svestranu opciju za svakodnevne situacije, sa opsegom zuma koji je idealan za sve, od snimanja scena porodičnih izleta do prelepih portreta i fotografija sa putovanja.

IS u nazivu ukazuje na to da ovaj objektiv poseduje optičku stabilizaciju slike, koja pomaže u postizanju oštrih rezultata prilikom snimanja iz ruke. Od ključne je važnosti da imate oštru sliku jer štampanje samo po sebi ima blagi efekat umekšavanja.

Na fotografiji snimljenoj fotoaparatom Canon EOS R100 devojka koja nosi rukavice i kaput drži malu bundevu ka fotoaparatu, sa štandovima sa bundevama van fokusa u pozadini.

Iako malo oblačan dan može da bude razočaravajući za porodični izlet, takvo osvetljenje će biti bolje od jake i oštre sunčeve svetlosti za snimanje savršenih slika sa puno jasnih detalja u tamnim i svetlim oblastima. Fotoaparat kao što je EOS R100 može da pruži malu dubinu polja za portrete sa prijatno zamućenom pozadinom. Snimljeno pomoću Canon EOS R100 sa objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 18 mm, 1/200 s, f/4,5 i ISO 100.

Na fotografiji snimljenoj fotoaparatom Canon EOS R100 dvoje nasmejane dece se razigrano grle dok sede na fotelji.

Kada fotografišete decu, efekat će biti bolji ako se spustite na nivo njihovih očiju. Za formalnije grupne porodične snimke, EOS R100 ima samookidač, kao i mogućnost daljinskog upravljanja fotoaparatom sa pametnog telefona pomoću besplatne aplikacije Canon Camera Connect. Snimljeno pomoću Canon EOS R100 sa objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 45 mm, 1/500 s, f/6,3 i ISO 800.

Kada fotografišete živahnu decu, IS funkcioniše i sa renomiranim Dual Pixel CMOS autofokusom kompanije Canon, koji može da prepozna ljude u kadru, kao i sa funkcijom uzastopnog snimanja na modelu EOS R100, koja može da snima rafalne snimke do 3,5 kadrova u sekundi uz neprekidno automatsko fokusiranje.1 Viki je shvatila da to znači da neće propustiti te dragocene trenutke.

„Svidelo nam se da koristimo neprekidno snimanje na modelu EOS R100“, kaže ona, „zato što znate da ćete napraviti snimak nekoga sa otvorenim očima i licem okrenutim ka vama čak i dok se pomera.“

Kada snimate fotografije za štampanje, još jedna glavna prednost modela EOS R100 u odnosu na pametni telefon je to što vam omogućava snimanje u RAW formatu. RAW datoteke sadrže sve informacije o slici koje senzor zabeleži, što vam pruža maksimalnu fleksibilnost da naknadno obradite sliku kako biste istakli njen karakter i poboljšali je. Za razliku od njih, JPEG datoteke se obrađuju u fotoaparatu, a većina podataka o slici se zapravo odbacuje usput. Ako želite, možete da iskoristite najbolje karakteristike obe opcije: Možete da izaberete RAW+JPEG kako biste mogli da delite JPEG datoteke direktno sa fotoaparata, a istovremeno da koristite RAW datoteku za štampanje.

Otac i sin sede za drvenim stolom, dok sin drži jednu ruku na fotoaparatu Canon EOS R100 na stolu njih dvojica gledaju otiske koji su izašli iz štampača Canon SELPHY.

Ako planirate da izložite fotografije u domu, dodatnu kreativnost ćete postići ako uklopite boje sa dekorom, kao i uređivanjem slike u softveru kao što je Digital Photo Professional kompanije Canon, kako biste prilagodili kontrast i zasićenost, i pažljivim razmatranjem tipa foto-papira koji će vam pružiti željene rezultate.

Snimak ruku koje odlepljuju foto-nalepnicu sa podloge, spremnu za lepljenje u album.

Canon SELPHY CP1500 nudi vam opciju štampanja na različitim papirima, što obuhvata mini-nalepnice, koje mogu da podstaknu decu da se uključe u izradu.

Izbor štampača

Porodica Bejnton-Vilijams je koristila kompaktni bežični štampač Canon SELPHY CP1500, koji daje živopisne otiske fotografija kvaliteta kao iz fotolaboratorije, otporne na vodu, ogrebotine i otiske prstiju, i koji će trajati ceo život.2 Tehnologija štampača sa odvojenim bojama može da odštampa fotografije u različitim veličinama, od otisaka veličine razglednice do mini nalepnica, što se svidelo Viki, Odri i Reksu.

„Bili su veoma uzbuđeni zbog toga što mogu da štampaju nalepnice na kojima su oni“, kaže Viki. „Reks je poslao drugu razglednicu na kojoj je bila njegova slika! Zato je ta funkcija stvarno dobra.“

Sveobuhvatni asortiman štampača kompanije Canon pruža skoro neograničene mogućnosti, od modela PIXMA, za izvanredno štampanje kućnih dokumenata i fotografija do asortimana foto-štampača džepnih dimenzija Canon Zoemini, kojima nije potrebno mastilo za štampanje. Saznajte više o izboru štampača ili isprobajte alatku za biranje štampača kompanije Canon, kako biste dobili predloge na osnovu vaših potreba.

Fotografija deteta okruženog lišćem prikazuje se na pametnom telefonu dok otisak slike izlazi iz štampača Canon SELPHY pored njega, i fotoaparatom Canon EOS R100 u pozadini.

Fotografije možete da prebacujete bežično sa modela Canon EOS R100 na pametni telefon, gde potom možete da ih uređujete i dodajete pečate, filtere i još toga pomoću aplikacija kompanije Canon, kao što je aplikacija SELPHY Photo Layout, koja vam pruža neograničene mogućnosti za eksperimentisanje i zabavu sa fotografijama. Potom možete da ih štampate direktno sa pametnog telefona čime postižete brze i lake rezultate.

Majka i ćerka sede za stolom, smeju se zajedno dok razgledaju foto-album.

Porodica koristi otiske fotografija u raznim kreativnim aktivnostima pravljenja rukotvorina od papira, bilo da je to foto-album ili kreacije od papira. Pored toga što ćete dobiti nešto nezaboravno kao krajnji rezultat, to je odličan način da uključite decu u projekat.

Saveti za snimanje fotografija za štampanje

Za ovo snimanje, Viki i njena porodica su istražili svoju kreativnost na nove načine zato što su snimali uzimajući krajnji rezultat u obzir. Evo sedam saveta za najbolje rezultate kada snimate fotografije radi štampanja.

1. Osvetljenje. Ne budite razočarani ako sunce ne sija – difuzno svetlo oblačnog dana idealno je za fotografiju. To znači da neće biti grubih senki, pa je veća verovatnoća da ćete moći da snimite detalje u istaknutim oblastima i u senkama, što je važno za živopisne otiske. Ovo je i najbolje svetlo za snimanje prirodnih nijansi kože. Ako snimate u zatvorenom prostoru, najbolje svetlo je difuzno, prirodno svetlo koje dolazi sa bočne strane, kao što je prozor koji nije u kadru, umesto direktnog svetla visokog kontrasta koje može da izazove nezgodne senke i veoma tamne oblasti koje će biti odštampane bez uočljivih detalja.

2. Koristite funkciju Stilovi slike. To su postavke u fotoaparatu koje vam pružaju različite kombinacije oštrine, kontrasta, zasićenosti i nijansi boja za različite tipove slika. Za snimke ljudi, isprobajte stil slike Portret – on umereno smanjuje oštrinu i malo povećava osvetljenost, zbog čega koža izgleda mekše.

3. Kompozicija. Postizanje kreativnosti sa različitim uglovima i pozadinama može da doprinese zanimljivim otiscima za vaš dom, a za to postoji mnoštvo tehnika. Pokušajte da snimate što bliže tlu kako biste dobili neobičnu perspektivu ili koristite prirodne elemente scene, kao što su drveće ili vrata, za kadriranje subjekta. Vodeće linije, kao što su staza, ograda ili grana, mogu da pomognu da se oko posmatrača probije kroz kadar do tačaka od interesa. Uključite mrežu 3x3 na fotoaparatu kako biste dobili korisnu tehniku pod nazivom pravilo trećina kako biste lakše kadrirali scenu.

Na fotografiji snimljenoj fotoaparatom Canon EOS R100, dete se naslanja na drvo koje je nagnuto u odnosu na šumu u pozadini.

Ako želite neobične i karakteristične portrete, snimite ih niskog ili visokog ugla ili kreirajte kompoziciju pomoću interesantnih objekata u prirodi, poput tog nagnutog drveta u šumi. Snimljeno pomoću Canon EOS R100 sa objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 23 mm, 1/85 s, f/5 i ISO 100.

Na fotografiji snimljenoj fotoaparatom Canon EOS R100 dete stoji uokvireno deblom šupljeg drveta.

Za snimanje privlačne kompozicije koristite prirodna sredstva za kadriranje, poput ovog šupljeg debla drveta. Primena režima scene Portrait blago je zamutila pozadinu, ali je i dalje zabeležila interesantnu teksturu. Snimljeno pomoću Canon EOS R100 sa objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 29 mm, 1/160 s, f/6,3 i ISO 640.

4. Osmislite kompoziciju za datu svrhu. Razmislite o krajnjoj upotrebi slike prilikom kadriranja – na primer, ako pravite grupni porodični snimak za kalendar, zapitajte se da li će kompozicija dobro izgledati kada je isečete na kvadratni oblik. Ako snimate fotografiju za čestitku, ostavite prostor na vrhu ili sa strane kadra gde ćete moći da dodate tekst.

5. Pozadine. Ne posmatrajte samo subjekat, već razmotrite kako pozadina može da upotpuni kadar. Pazite da pozadina ne odvraća pažnju sa subjekta, bilo detaljem koji štrči ili neusklađenim bojama. Prilikom uređivanja, ako je potrebno, možete da zamutite, smanjite zasićenost, potamnite ili posvetlite oblasti da biste dodatno stavili akcenat na subjekat, ali je uvek najlakše kada možete da dobijete ono što vam je potrebno u fotoaparatu.

6. Razmišljajte o bojama. Ako imate određeno okruženje na umu za određeni snimak, kao što je zid na koji želite da okačite veliku fotografiju, razmislite o šemi boja prostorije. Da li je puna živopisnih boja i obojenih zidova? Fotografija sa komplementarnim bojama i atmosferom koji su slični onima u prostoriji uskladiće se sa okruženjem, što možete da postignete i uklapanjem toplih i hladnih nijansa boja. Naravno, boje možete da podesite prilikom obrade snimka u softveru kao što je besplatni program Digital Photo Professional kompanije Canon. Takođe, prebacivanje slike u crno-belu tehniku može da pomogne da se uklopi, doda bezvremeni izgled porodičnim portretima i smanji utisak haosa na snimcima dinamičnih scena.

7. Kvalitet se računa. Na kraju, što je snimak bolji, utoliko će i otisak biti bolji. Zato koristite sve funkcije koje fotoaparat pruža da biste dobili odličnu fotografiju od koje ćete početi. Da li su važni delovi slike oštri? Koristite AF praćenje na fotoaparatu da biste fiksirali oči subjekata, što je glavni element koji treba da bude oštar na svakom portretu. Postarajte se da na snimku bude što manje šuma, uz potpuni opseg tonova, od najtamnijeg do najsvetlijeg. To znači da treba da birate ispravne postavke ekspozicije i najnižu moguću ISO vrednosti – a ako ne možete da koristite veliku brzinu zatvarača da biste eliminisali rizik od zamućenja usled podrhtavanja fotoaparata, koristite stativ ili naslonite fotoaparat uz stabilan predmet. Praktični meniji sa navođenjem na modelu EOS R100 i funkcija Creative Assist pomoći će vam da u toj situaciji dobili najbolje moguće rezultate.

Na slici se vidi foto-album koji stoji otvoren na drvenom stolu, kao i rašireni otisci i štampač Canon SELPHY.

Za Viki je čuvanje dragocenih trenutaka postalo još upečatljivije od kada su Ted i ona ostali bez roditelja. „Mislim da je izuzetno važno snimati fotografije radi uspomena“, kaže ona. „I samo ne zaboraviti da fotografišete sve članove porodice, zaista, jer smo ovde samo na neko vreme.“

Bilo da planirate da ukrasite dom porodičnim slikama, napravite jedinstveni poklon za porodicu i prijatelje ili osmislite spomenare i kreativne aktivnosti pravljenja rukotvorina od papira koje će zabaviti decu, štampanje fotografija im daje dodatnu dimenziju.

Za Viki, Teda, Odri i Reksa, pravljenje foto-albuma je aktivnost u kojoj članovi porodice grupno uživaju i kroz koju se prisećaju uspomena koje su doživeli zajedno. „Deca vole da se prisećaju tih trenutaka, pa je baš lepo što to možete da im priuštite u kratkim vremenskim periodima“, objašnjava Viki. „Ako ih sve odštampate i zalepite u spomenar, onda to postaje sećanje na određenu godinu ili doba godine.“

Napisali Lorna Dokeril i Aleks Samersbi

  1. Uzastopno snimanje maks. približno 6,5 snimaka u sekundi sa elektronskim zatvaračem sa 1. zavesicom uz One Shot AF. Brzina se održava za 97 JPEG fotografija (svih veličina), a za manje ako snimate u RAW, C-RAW, RAW + JPEG ili C-RAW + JPEG formatu. Korišćenje funkcije Servo AF: maks. približno 3,5 snimaka u sekundi
  2. Zahvaljujući specijalnom zaštitnom premazu, fotografije će trajati do 100 godina ako se čuvaju u albumu. Na osnovu ubrzanog testiranja, uz pretpostavku temperature od 23°C / 73,4°F i vlažnosti od 50%.

Srodni proizvodi

Srodni članci