ŠTAMPANJE I RUKOTVORINE

Oživite poznate slike pomoću mini rukotvorine od papira

Napravite sopstvenu minijaturnu galeriju pomoću štampača Canon SELPHY Square QX10 i aplikacije SELPHY Photo Layout, pomoću saveta stručnjaka za diorame Olea Fridriha i Ester More Gavarie.
Mini galerija od papira sa dve slike okačene na crvene zidove i mini figurom koja stoji u prednjem planu i posmatra umetnička dela.

Da li ste ikada napravili dioramu: model koji predstavlja scenu sa trodimenzionalnim figurama? Diorama može da ima oblik minijature ili dizajna velikih dimenzija, a iako može da izgleda složeno, ne morate da potrošite mnogo novca da biste je kreirali.

Malo je ljudi koji poznaju umetnost kreiranja minijaturnih diorama bolje od Olea Fridriha i Ester More Gavarie, koji su okupili oko 114.000 pratilaca na TikTok-u. Očarali su publiku pravljenjem istorijski tačnih detaljnih diorama, od praistorijskih komada sa dinosaurusima do scena safarija sa nosorozima i jelenima.

U poslednjem izdanju Canon SELPHY zanatskog kluba, Ole i Ester kreirali su minijaturnu galeriju u kojoj su dve najpoznatije slike u istoriji, a dodali su i lični pečat. Za ovaj projekat, izabrali su slike „Devojka sa bisernom minđušom“ Johanesa Vermera i „Poljubac“ Gustava Klimta.

Pogledajte kako su to uradili – pomoću štampača Canon SELPHY Square QX10 – dok vas oni vode kroz proces i nude savete koji će vam pomoći da kreirate sopstvenu.

Koncept

Otisci slika „Devojka sa bisernom minđušom“ Johanesa Vermera i „Poljubac“ Gustava Klimta položeni na sto ispred štampača Canon SELPHY Square QX10 i drugih umetničkih materijala.

Ole i Ester su izabrali slike koje su u javnom domenu – „Poljubac“ Gustava Klimta i „Devojka sa bisernom minđušom“ Johanesa Vermera. Ovo je važna stvar koju treba proveriti, da ne biste imali problema sa autorskim pravima ako radove delite na mreži. Taj proces može da oduzima mnogo vremena, ali može da predstavlja i zadovoljstvo, jer ćete moći da saznate zabavne činjenice o umetnosti koje možete da delite sa drugima.

Ole i Ester, koji žive u Barseloni, upoznali su se dok su studirali arheologiju na Univerzitetu u Barseloni 2019. Posetili su Miniatur Wunderland u Hamburgu u Nemačkoj i toliko su ih fascinirali modeli da su odlučili da sami pokušaju da prave minijaturne scene. „To je bio zanimljiv način da se objasni priča o crkvi, na primer, na interaktivan, zabavan način, kako bi deca i odrasli mogli da razumeju istoriju", kaže Ester.

Oboje imaju umetničkog iskustva, pa su želeli da kombinuju veštine crtanja i slikanja sa obrazovanjem. Sada kreiraju diorame radi edukacije drugih, ali ovo je bio prvi put da kreiraju minijaturnu galeriju.

Proces

Canon SELPHY Square QX10 postavljen na sto pored komada čvrste pene, lenjira i olovke.

Možete da započnete sa pravljenjem sopstvene minijaturne galerije pomoću osnovnih materijala koje možete da pronađete u kući, uključujući lepak, makaze, Canon foto-papir i drangulije koje ne možete da iskoristite ni za šta drugo. Ključ je u ponovnoj upotrebi i recikliranju, tako da se materijal ne baca.

Par ruku boji dva komada čvrste pene u crveno radi kreiranja zidova galerije.

Mini rukotvorine od papira mogu da budu izuzetno opuštajuće i mogu da vam posluže za skretanje misli sa problema. Ole i Ester obično puste podkast u pozadini i slušaju ga dok obavljaju pojedinačne zadatke. „Lako možete da se izgubite u tome i da ne znate koliko je vremena prošlo“, kaže Ole.

Minijaturne galerije mogu da budu onoliko jednostavne ili složene koliko želite, u zavisnosti od toga šta želite da postignete. Možete da kreirate galeriju sa puno slika i ljudskih figura ili da se odlučite za malu galeriju sa nekoliko figura okupljenih oko samo jedne slike. Ne morate ni da potrošite mnogo novca na materijale. Ole i Ester su potražili po svojoj kući i ponovo upotrebili predmete iz prošlih projekata i nasumične predmete koje su prikupili tokom godina.

 • Istraživanje: „Prva stvar koju treba da znate je da li je slika u javnom domenu, kako biste je mogli koristiti za bilo koju aktivnost“, kaže Ester. „Kreiramo realistične diorame, pa smo potražili poznate slike na portalu Google Art Project, ali možete i nešto da nacrtate rukom.“
 • Prikupljanje materijala: „Za ovaj projekat koristili smo čvrstu penu za pravljenje zidova i poda“, kaže Ole. „Pod je posebno važan zato što želite da kreirate teksturu, pa smo ga obojili prirodnim mastilom kako bi izgledao kao drveni pod u galeriji.“
 • Dizajn i raspored: „Razmislite o tome kako želite da slike izgledaju – bilo da želite da ih napravite tradicionalno pravougaonim ili da eksperimentišete sa nečim različitim“, kaže Ester. „Aplikacija Canon SELPHY Photo Layout pruža vam mnogo opcija sa kojima možete da eksperimentišete; mogućnosti su neograničene. Zatim razmislite o okviru. Možete da uređujete u aplikaciji, pa možete da odaberete da li želite tradicionalni okvir koji se ne vidi ili da ga učinite ekstravagantnijim pomoću različitih dizajnerskih rešenja.“
 • Štampanje: „Odlična stvar u vezi sa korišćenjem štampača Canon SELPHY Square QX10 je u tome što smo mogli lako da ga prenosimo po radnom prostoru, zato što je tako mali“, kaže Ester. „Brzina štampe takođe je velika, pa smo mogli da eksperimentišemo.“ Otisci sa štampača SELPHY Square QX10 imaju samolepljivu poleđinu, pa možete još lakše da ih dodate u dioramu.
 • Ljudski element: „Zatim treba da potražite ili kreirate figuricu“, kaže Ole. „Figurica takođe treba da bude u pozi koja ukazuje na interakciju sa prostorom, kako bi se dočaralo kretanje a dizajn učinio više obuhvatajućim.“
 • Skriveni objekti: „U svim radovima uvek dodajemo nasumične objekte na koje gledaoci mogu da nabasaju i koji mogu da im izmame osmeh“, kaže Ester. „U ovom projektu stavili smo slomljeni stub – iz drugog projekta – i postavili sićušnu vevericu na njega. To je bila spontana ideja, a to radimo na kraju samo da bismo se malo zabavili. Dodajete lični pečat, a ova ideja vam se neće javiti dok ne završite projekat i ne primetite prazan prostor.“
 • Lepljenje „Kreirate sve elemente odvojeno, a zatim se pretvara iz ničega u nešto zaista prelepo“, kaže Ester. „Sastavljanje svih elemenata zaista oživljava rad.“

Štampač

Ruka drži smartfon sa aplikacijom Canon SELPHY Photo Layout na ekranu, u kojoj je prikazana slika „Poljubac“ Gustava Klimta, sa otiskom slike „Devojka sa bisernom minđušom“ Johanesa Vermera i štampačem Canon SELPHY Square QX10 na stolu ispod.

Aplikacija Canon SELPHY Photo Layout je vaša centrala za uređivanje i štampanje. Možete da izaberete željeni raspored, a možete čak i da dodajete tekst, okvire i pečate. To je korisno ako, na primer, želite da dodate nešto informacija o slikaru na minijaturnu sliku.

Materijali za projekte su raspoređeni na stolu računara, uključujući ofarbanu tvrdu penu, štampač Canon SELPHY Square QX10, dva mini otiska slika, olovku, lenjir, perorez i višak pene.

Canon SELPHY Square QX10 je bio veoma praktičan, zato što ne želimo uvek da slikamo i kreiramo sliku od nule“, kaže Ester. „Korišćenje ovog štampača nas je zaista inspirisalo, i mislimo da ćemo ga koristiti i za buduće projekte.“

Tokom zajedničkog rada, Ole i Ester nikada nisu koristili štampač. Uvek su crtali i ručno bojili svaku komponentu svih svojih projekata. „To može da oduzima mnogo vremena“, napominje Ole. Korišćenje štampača Canon SELPHY Square QX10 je na neki način unelo revoluciju u njihov radni proces. „SELPHY Square QX10 se potpuno razlikuje od tipičnih standardnih štampača koje imamo“, kaže Ester. „Do ovog trenutka nismo koristili štampač za svoje rukotvorine jer nismo videli potencijal za to, ali je ovaj štampač to promenio.“

Jedna od najboljih stvari u vezi sa ovim štampačem, kaže Ester, jeste kvalitet otisaka. „Veoma je važno da napravite minijaturu koja je realistična, a otisci su bili visokog kvaliteta i boje su izgledale tako živopisno“, dodaje ona. Otisci takođe traju do 100 godina1, pa je ovaj kompaktni štampač idealan partner za projekat poput ovog.

Par je takođe uživao i u korišćenju aplikacije Canon SELPHY Photo Layout. „Primarna alatka za rad nam je telefon, zato što ga koristimo za snimanje video zapisa za društvene mreže“, kaže Ester. „Posedovanje ove aplikacije bilo je neverovatno jer smo mogli da štampamo kad god poželimo, bez potrebe da otvaranjem računara i traženjem aplikacije.“ Aplikacija, kompatibilna sa operativnim sistemima iOS i Android, omogućava Oleu i Ester da brzo uređuju fotografije i biraju raspored, a za štampanje na SELPHY Square QX10 bilo je potrebno približno 43 sekunde, što im je olakšalo posao. „Povezivanje aplikacije sa štampačem takođe je bilo jednostavno; bilo je potrebno samo da skeniramo QR kôd“, kaže Ole. „Ne može biti jednostavnije!“

Ljubitelji istorije imaju tri saveta za uspeh vaše minijaturne galerije:

 • Potražite inspiraciju. To može da bude iz TV emisije ili iz objave na Pinterestu – potrebno je da imate vizuelne reference.
 • Eksperimentišite sa materijalima, nemojte samo da se uhvatite za prvu stvar koju vidite. Ponekad postoji mnogo stvari koje možete da pronađete u kući ili napolju u prirodi, pa eksperimentišite da biste videli kako to funkcioniše.
 • Ponovo iskoristite sve. Većina materijala koje koriste Ole i Ester su reciklirani, kao što su stare kutije za jaja. Na taj način možete da se zabavite bez štetnog uticaja na životnu sredinu.

Rezultati

Diorama mini umetničke galerije postavljena na sto pored štampača Canon SELPHY Square QX10.

Canon SELPHY Square QX10 je odličan resurs u našoj radionici i želimo da ga predstavimo onima koji učestvuju u našim radionicama“, kaže Ester. „Otvara nova vrata ne samo za nas, već i za učesnike. Ne možete da provedete dva sata slikajući, pa ovaj štampač može da uštedi mnogo vremena i da možda približi kreiranje mini scena širem krugu ljudi.“

Krupni plan mini figure okrenute ka mini otiscima slika „Devojka sa bisernom minđušom“ Johanesa Vermera i „Poljubac“ Gustava Klimta, okačenih u diorami mini galerije.

„Naš obični štampač je dobar za mnoge stvari, ali ne za kreiranje otisaka visoke rezolucije i malih dimenzija“, kaže Ole. „Do sada nismo uspeli da uradimo mnogo stvari, zato što je, na primer, ručno slikanje malog uličnog znaka veoma teško. Canon SELPHY Square QX10 daje odlične otiske, čak i u malim dimenzijama, pa će promeniti način na koji radimo.“

„Navikli smo na kreiranje arheoloških diorama, pa se minijaturna galerija nije nalazila u našoj zoni udobnosti", priseća se Ole. „Ali bilo je veoma zabavno. Radili smo sa materijalima koje poznajemo, ali smo ih pretvorili u nešto što nam nije poznato, i to je izgledalo kao veliko postignuće.“

Ole i Ester provode mnogo vremena zajedno, pa kažu da je važno podeliti zadatke kako se ne bi međusobno ometali. „Kada smo započeli projekat pustili smo da nas vodi, ali smo ubrzo primetili da jedno od nas zna više o bojama, a drugo zna više o strukturi, na primer“, kaže Ole. „Saznajte kome više leži koji zadatak. Dobro je imati sopstvenu specijalnost, a deljenje zadataka čini da se osećate kao da radite zajedno, ali odvojeno. Verujte jedno drugom i imajte vere da će ishod biti fantastičan.“

Sada kada ste naoružani alatkama i vodičem za kreiranje sopstvene mini galerije, zašto ne biste isprobali? Ne samo da predstavlja zadovoljstvo, već je i edukativno – ko zna koje zabavne činjenice možete da naučite o sveobuhvatnom, prelepom svetu umetnosti. Ili, ako želite, možete da izaberete ličniji pristup – šta kažete na galeriju koja prikazuje najbolje umetničke radove vaše dece, da biste im pokazali koliko vam znače? Ili zašto ne biste kreirali personalizovani poklon sa asortimanom fotografija sa odmora? Mogućnosti su beskrajne!

Napisao Nikita Ačanta

 1. Ako se čuvaju u albumu. Na osnovu ubrzanog testiranja, uz pretpostavku temperature od 23 °C / 73,4 °F i vlažnosti od 50%.

Srodni proizvodi

 • Kućni štampači

  SELPHY SQUARE QX10

  Sačuvajte specijalne uspomene u obliku prelepih otisaka koje možete da pravite bilo gde, bežično.
 • Kućni štampači

  SELPHY CP1500

  Uz ovaj kompaktan foto-štampač za samo par sekundi možete da napravite živopisne i veoma dugotrajne otiske.
 • Kućni štampači

  Canon Zoemini 2

  Trenutno štampajte sa smartfona uvek i svuda pomoću džepnog štampača Zoemini 2 koji se napaja pomoću baterije.
 • Srodni članci

 • ŠTAMPANJE I RUKOTVORINE

  Pravljenje kutije iznenađenja

  Lini Trin deli svoju papirnu kutiju iznenađenja napravljenu pomoću štampača Canon SELPHY CP1500.

 • ŠTAMPANJE I RUKOTVORINE

  Umetničke rukotvorine od papira

  Umetnik Zek Meklaflin je pronašao inspiraciju u predlošku vodomara iz usluge Canon Creative Park.

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Kreirajte sopstvenu knjigu priča

  Pustite mašti na volju u ručno napravljenoj knjizi priča pomoću štampača Canon SELPHY CP1500.

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Najbolji prenosivi Canon štampači

  Istražite asortiman kompaktnih štampača kompanije Canon kako biste saznali koji vam najviše odgovara.