Automatski fokus

Automatski fokus koji prkosi očekivanjima

Postizanje izuzetno oštrog, kritičnog fokusa na subjektima koji se brzo kreću bilo gde u kadru predstavlja jedan od najtežih izazova u fotografiji, ali uz veštačku inteligenciju sa temeljnim učenjem i Dual Pixel CMOS AF II, EOS R7 to čini jednostavnim – za fotografiju i videografiju.
Canon EOS R7 – prednost – automatski fokus koji prkosi očekivanjima

Pratite objekte koji se brzo kreću, gde god da se nalaze u kadru

Uz pomoć veštačke inteligencije sa temeljnim učenjem, koja je obučena i programirana pomoću hiljada stvarnih fotografija, EOS R7 je opremljen za pouzdano prepoznavanje i praćenje subjekata na 100 procenata kadra.1

Kada fotografišete ljude, fotoaparat uvek fokusira oči ako su vidljive. Ako nisu (na primer, ako osoba nosi naočare za sunce ili kacigu, odnosno ako okrene lice), sledeći prioritet modela EOS R7 je glava, pa telo. Na taj način, ljudi se neprekidno prate čak i ako se na trenutak okrenu od fotoaparata ili čak ako je lice zaklonjeno maskom. Prepoznaju se čak i subjekti koji stoje naopako i sportisti koji nose kacige, pa se oštro fokusiraju.

Canon EOS R7 – prednost – automatski fokus
Canon EOS R7 – prednost – automatski fokus
Canon EOS R7 – automatski fokus

Fotografisanje ptica u letu predstavlja jedan od najvećih izazova za fotografe koji snimaju divlje životinje. Međutim, EOS R7 identifikuje ptice i može savršeno da ih prati dok lete preko pejzaža, što vam omogućava da zabeležite svaki suptilni pokret brzinom do 15 kadrova u sekundi pomoću mehaničkog zatvarača ili 30 kadrova u sekundi kada koristite elektronski zatvarač na fotoaparatu.2 Algoritam fotoaparata takođe prepoznaje mačke i pse.

A za fotografe koji snimaju motosport, EOS R7 takođe prati vozila, uključujući motocikle i automobile. Fotoaparat može čak da razlikuje vozila sa zatvorenom i otvorenom kabinom, uz fokusiranje kacige vozača ako je vidljiva.

Takođe možete da podesite inicijalnu ili početnu AF tačku ili zonu, tako da imate kontrolu nad početnom tačkom od koje će fotoaparat pratiti.

Doterivanje AF tako da bude savršeno u skladu sa subjektom

Modelu EOS R7 može da se odredi da stavi prioritet na određeni subjekat, pa čak i koliko brzo da se prebacuje između različitih subjekata koji ulaze u kadar – na primer, dobro za situacije kada fotografišete određenog sportistu.

Ono što odgovara jednom subjektu, možda neće odgovarati drugom, pa smo zbog toga kreirali 4 AF scenarija za EOS R7 – unapred podešene postavke ponašanja fokusiranja dizajnirane za različite načine rada.

Scenario 1:
Opšte. Idealan je za većinu subjekata u pokretu

Scenario 2:
Ignoriše prepreke i održava praćenje subjekata. Dobar je za sport i divlje životinje u situacijama u kojima subjekti mogu privremeno da budu zaklonjeni predmetima u prednjem planu.

Scenario 3:
Brzo reaguje. Koristite ga kada čekate da se subjekat pojavi u kadru: na primer, vozač planinskog bicikla koji naglo uskače u kadar.

Scenario 4:
Za subjekte koji brzo ubrzavaju ili usporavaju, kao što su motocikli koji ulaze ili izlaze iz krivine.

Scenario A [AUTO]:
Prepustite fotoaparatu da automatski izabere najpogodniji od gornjih scenarija u skladu sa subjektom.

Fokusiranje u celom kadru

651 zona fokusa je raspoređena po celom kadru. Koristite ih zajedno prilikom praćenja subjekata koji se brzo kreću, pojedinačno ili u grupama kada želite veću preciznost. Fleksibilni zonski AF na modelu EOS R7 omogućava prilagođavanje veličine i položaja AF oblasti, u skladu sa vašim potrebama.

AF u jednoj tački
Potpuno preuzmite kontrolu, uz fokusiranje pomoću jedne AF tačke. Odlično je za makro fotografiju.

AF u tački
Fokusirajte sa još manjom oblašću nego kod AF u jednoj tački, za vrhunsku selektivnu kontrolu.

Proširenje AF oblasti (iznad, ispod, desno ili levo)
Jedna AF tačka je izabrana, a fotoaparat takođe koristi tačke fokusa iznad, ispod i sa strane kao pomoć – korisno je kada je potrebno da izaberete, ali se subjekat takođe pomera.

Proširenje AF oblasti (približno)
Slično gorenavedenoj opciji, ali uz više pomoćnih tačaka fokusa za još veću preciznost sa subjektima u pokretu.

Fleksibilni zonski AF
Grupišite pojedinačne AF tačke u zonu koja može da se pomera po kadru. Fotoaparat bira samo AF tačke iz ove zone i prati pokretni objekat dok se kreće u njoj. Ovo je dobra taktika kada treba da se koncentrišete na subjekte u određenom delu kadra.

Canon EOS R7 – fleksibilni zonski AF

AF za celu oblast
Istovremeno koristi sve tačke, kojih ima 651, za fokusiranje na modelu EOS R7, uz pronalaženje i praćenje objekata gde god da se nalaze u kadru.

Kada je mrak, EOS R7 i dalje fokusira bez oklevanja, uz precizno fiksiranje pod osvetljenjem do samo -5 EV3 . Zahvaljujući ovoj osetljivosti, automatsko fokusiranje je takođe moguće sa veoma uskim maksimalnim otvorima blende – čak do f/22. To omogućava automatsko fokusiranje čak i kada koristite ultratelefoto objektive sa telekonverterima.

Canon EOS R7 – AF za celu oblast

Prilagodljivo, upravljivo, udobno.

Kada uzmete model EOS R7, primetićete da vam palac prirodno leži na četvorosmernom AF kontroleru koji se koristi za pomeranje aktivne tačke ili oblasti fokusa po kadru. Okružen je prilagodljivim kontrolnim točkićem, pa ne morate da tražite druge funkcije.

Canon EOS R7 – prilagodljive kontrole

Kada fotoaparat postavite na oko, takođe možete da dodirnete i prevučete da biste pomerili aktivnu tačku za fokusiranje koristeći ekran osetljiv na dodir kao dodirnu tablu na laptopu.

Za one koji vole „fokusiranje pomoću zadnjeg dugmeta“, automatski fokus može da se aktivira pomoću dugmeta „AF-on“ sa zadnje strane fotoaparata, umesto pritiskanjem okidača do pola. Ovo dugme „AF-on“ takođe može da se koristi za pokretanje i zaustavljanje praćenja i menjanje režima orijentacije automatskog fokusa.

Kritični fokus, baš tamo gde vam je potreban

Dubina polja je mala kada radite iz blizine, pa je breketiranje fokusa na modelu EOS R7 odlično sredstvo za makro fotografe. Jedan pritisak na dugme okidača omogućava uzastopno snimanje, a fokus se automatski podešava iz početnog položaja prema beskonačnosti.

Rezultujuća serija fotografija – sve sa blago različitim tačkama fokusa – može da se objedini u jednu kompozitnu fotografiju pomoću našeg softvera Digital Photo Professional, za savršenu dubinu polja od prednjeg do zadnjeg plana. Pored toga, funkcija za pravljenje kompozicije sa dubinom na modelu EOS R7 sada omogućava da se taj proces odvija u fotoaparatu, uz isecanje dubine polja koje fotografima omogućava da navedu gde fokus počinje da opada.

Dual Pixel RAW
Svaki piksel na senzoru od 32,5 MP na modelu EOS R7 podeljen je na dve fotodiode, od kojih svaka ima malo drugačiji prikaz sveta – baš kao kod vaših očiju. Ova mala razlika – poznata pod nazivom paralaksa – omogućava fotoaparatu da tako brzo i precizno automatski fokusira.

Obično se pri snimanju fotografije signali sa obe fotodiode spajaju radi formiranja finalne slike. Ali kada je fotoaparat podešen na režim Dual Pixel RAW, signal svake fotodiode se čuva odvojeno, kao dve slike u istoj RAW datoteci.

Prilikom uređivanja Dual Pixel RAW datoteka u softveru Canon DPP moguće je podesiti određene parametre radi doterivanja konačnog rezultata.

Mikropodešavanje slike
Kada slika nije dovoljno oštra u određenom području, možete da je podesite da biste dobili kritičnu oštrinu zahvaljujući informacijama o dubini u datoteci slike.

Pomeranje „bokeh“ efekta
Dual Pixel RAW omogućava podešavanje položaja oblasti izvan fokusa, odnosno „bokeh“ efekta, radi poboljšavanja kompozicije, na primer pomeranjem objekta u prednjem planu koji je izvan fokusa i zaklanja subjekat.

Smanjenje pojave senki
Svetlost koja pada direktno na objektiv može da izazove unutrašnju refleksiju, koja se naziva „pojava senki“. Dual Pixel RAW omogućava kontrolisanje i maksimalno smanjivanje ove pojave, uz pažljivo podešavanje.

 1. Primenljivo je kada je okvir subjekta prikazan tokom praćenja i kada je na fotoaparat postavljen kompatibilni objektiv, dok je aktivan AF punog opsega ili je subjekat uspešno detektovan u drugom režimu oblasti. Detalje o podržanim objektivima potražite u odeljku [Dodatne informacije] za [EOS R7] na “https://cam.start.canon/”.
 2. Brzina uzastopnog snimanja može da se razlikuje u zavisnosti od različitih uslova; detalje potražite u specifikacijama.
 3. Tokom snimanja fotografija sa objektivom od f/1,2, AF tačkom u centru, One-Shot AF, pri 23 °C/73 °F, ISO 100. Ne uključuje RF objektive sa premazom za glatko defokusiranje.

Srodni članci

 • PREDNOST

  Brzina i performanse

  Savršeni trenutak za fotografisanje može da traje samo delić sekunde, pa smo zato EOS R7 dizajnirali tako da bude izuzetno brz.

 • PREDNOST

  Kvalitet slike

  Bez obzira na to da li snimate fotografije ili video zapise, CMOS senzor od 32,5 MP i procesor slike DIGIC X u modelu EOS R7 daju zadivljujuće rezultate.

 • PREDNOST

  Vaš prelazak na fotoaparat bez ogledala

  Razmišljate o nadogradnji za Canon DSLR? Uz mnoštvo novih tehnologija, EOS R7 koji je sličan DSLR modelu omogućava intuitivno upravljanje uz ugodnu prepoznatljivost.

 • PREDNOST

  Novi nivo stabilizacije slike

  Zamislite da možete da snimate fotografije sa dugačkom ekspozicijom iz ruke, uz namerno zamućivanje subjekata u pokretu bez posezanja za stativom.

 • PREDNOST

  Povežite se sa publikom

  EOS R7 je povezani fotoaparat koji može da radi u kombinaciji sa smartfonom, tabletom ili računara uz aplikaciju Canon Camera Connect.

 • BILTEN

  Pronađite inspiraciju, registrujte se

  Nikada ne propustite najnovije ponude kompanije Canon, savete i uputstva, vesti i pozivnice za lokalne događaje.