PORTRETNA FOTOGRAFIJA

Najbolji saveti za pravljenje odličnih portreta

Unapredite veštine snimanja portreta pomoću naše sveobuhvatne liste najboljih saveta i tehnika.
Portret nasmejane žene koja sedi pored mozaika od plavih i akva pločica, ispred vedrog plavog neba i palmi, snimljen objektivom Canon RF 28mm F2.8 STM.

Odlična portretna fotografija zahteva kombinaciju veština. Mnogi faktori su promenljivi, a među njima su postizanje odgovarajućeg osvetljenja, približavanje subjektu i brzo reagovanje sa fotoaparatom, kao i izbor najbolje tehnologije za određeni zadatak. Bez obzira na to da li birate fotoaparat punog formata bez ogledala, kao što je Canon EOS R8, zbog njegovih beskompromisnih performansi po pitanju brzine i kvaliteta, ili APS-C fotoaparat bez ogledala, kao što je EOS R50 zbog njegovih manjih dimenzija i težine, svaki od njih ima svoje prednosti za snimanje portreta.

Koji god fotoaparat da imate, nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da snimate bolje portrete – bez obzira na to da li su na njima vaši prijatelji, porodica, zanimljivi likovi koje srećete na ulici, modni portreti ili čak kućni ljubimci.

Izaberite odgovarajući objektiv kako biste istakli subjekat

Portret žene koja stoji na plaži sa slamnatim šeširom, snimljeno pomoću objektiva Canon RF 16mm F2.8 STM.

Izaberite odgovarajući objektiv za portrete za svoju kompoziciju: duže žižne daljine za snimke glave ili široki uglovi za portret, koji obuhvataju i scenu. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM pri 1/250 s, f/2,8 i ISO 200.

Žena silazi niz spiralne stepenice i gleda nagore u fotoaparat.

Pored izbora odgovarajuće opreme za snimanje, za kadriranje subjekta možete da koristite rekvizite i okruženje, kao što su ove stepenice. Snimljeno pomoću Canon EOS R5 sa objektivom Canon RF 135mm F1.8L IS USM pri 1/60 s, f/1,8 i ISO 1.600.

Prilikom snimanja pomoću EOS fotoaparata kompanije Canon koji koristi izmenjive objektive, bez obzira na to da li je u pitanju APS-C fotoaparat, kao što je Canon EOS R50, EOS R10 ili EOS R100, ili model punog formata, kao što je Canon EOS R8 ili EOS RP, izbor objektiva sa velikim maksimalnim otvorom blende, kao što je Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 IS MACRO STM ili RF 50mm F1.8 STM, pomoći će vam da izdvojite subjekat od pozadine. Da biste na najbolji način iskoristili široke otvore blende, koristite režim prioriteta blende (Av) ili ručni režim (M) i pokušajte da koristite automatsku ISO osetljivost kako bi ekspozicija bila pravilna.

Objektivi sa fiksnom žižnom daljinom od 50 mm do 100 mm idealni su za portretnu fotografiju zahvaljujući niskom nivou izobličenja, što za rezultat ima prelepe portrete. Korišćenje standardnog ili širokougaonog objektiva sa fiksnom žižnom daljinom, kao što je Canon RF 28mm F2.8 STM ili RF 35mm F1.8 IS MACRO STM, umesto zum objektiva navešće vas da se približite i da stupite u interakciju sa subjektima, a kada to radite, trebalo bi da pronađete manji objektiv koji će biti manje upadljiv.

Možete i da koristite zum objektive kao što je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM ili RF-S 18-150mm F3.5–6.3 IS STM, a objektivi kao što je Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM ili RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM imaju neverovatno raznovrsnu namenu jer vam daju mogućnost da osmislite portrete koristeći različite žižne daljine, i to sve sa jednim objektivom. Kada se upoznate sa osnovama objektiva sa fiksnom žižnom daljinom, objektiv sa širokim opsegom zuma, kao što je Canon RF 24-105 F4L IS USM sa ugrađenom stabilizacijom slike, odličan je za snimanje iz ruke, što vam omogućava da se krećete oko subjekta i da menjate žižne daljine radi postizanja različitih efekata. Njegov telefoto opseg žižne daljine kreiraće laskave portrete, a maksimalna dužina od 105 mm savršena je za snimke glave izbliza.

Telefoto zum objektiv, kao što je Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM ili RF 70-200mm F4L IS USM, odličan je za snimanje spontanih portreta koristeći prijatnu žižnu daljinu od 85 mm a zatim zumiranje, jer vam omogućava da postignete kreativne snimke očiju ili drugih detalja.

Ako vam je potrebna pomoć oko izbora objektiva, praktična Canon alatka za traženje objektiva ponudiće vam preporuke na osnovu vašeg fotoaparata, žanra koji želite da snimate i funkcija koje su vam najbitnije.

Prihvatite izazovne uslove osvetljenja

Portreti noću mogu da budu nezgodni, pošto će vam možda biti potreban blic kako biste dobili dovoljno svetla. Međutim, ambijentalno svetlo oko subjekta često može da stvara atmosferu i da predstavlja nešto što želite da zadržite na portretu. Fotoaparati punog formata bez ogledala kompanije Canon, kao što je Canon EOS R6 Mark II, koji ima sistem za fokusiranje Dual Pixel CMOS AF II, mogu automatski da fokusiraju do EV -6,5, što vam često omogućava da snimate bez blica, čak i u uslovima slabog osvetljenja.

Ako ipak koristite blic, onda režim Noćni portret, koji se nalazi na većini Canon EOS fotoaparata, uključujući Canon EOS R100, Canon EOS R8 i EOS RP, pojednostavljuje sve to tako što menja način na koji fotoaparat „razmišlja“. Koristiće ugrađeni blic ili će registrovati Speedlite na priključku sa interfejsom za osvetljavanje glavnog subjekta i dobijanje dovoljno vremena za postavljanje scene pomoću ambijentalnog svetla. To se postiže korišćenjem manjih brzina zatvarača i automatskim podešavanjem postavki za vreme blica. Postavite subjekat tako da bude osvetljen pomoću blica umesto pomoću ambijentalnog svetla, a za najbolje rezultate koristite stativ da biste smanjili podrhtavanje fotoaparata.

Snimanje u svetlim uslovima može da dovede do portreta sa previše kontrasta. Za situacije kada je subjekat osvetljen direktnim sunčevim svetlom otpozadi, blic može da vam pomogne. Možete da povežete Speedlite blic, kao što je Canon Speedlite EL-100, na priključak sa interfejsom na fotoaparatu ili da podesite ugrađeni blic tako da se aktivira za svaku sliku. Kamera će pokušati da napravi balans između blica i dnevnog svetla radi dobijanja slike sa mnogo većim kontrastom, na kojoj su oba elementa – osoba i pozadina – optimalno osvetljeni.

Snimanje portreta na otvorenom i portreta sa okruženjem takođe može da podrazumeva fotografisanje pri jakim ili nezgodnim uslovima osvetljenja. Napredni objektivi sa fiksnom žižnom daljinom, kao što su Canon RF 50mm F1.8 STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM i RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, pružaju viši nivo optičkog kvaliteta, performansi i fleksibilnosti za uslove slabog osvetljenja. Širi otvori blende omogućavaju da više svetla stigne do senzora fotoaparata, što vam omogućava da snimate pri slabom osvetljenju bez narušavanja kvaliteta slike, što je idealno za snimanje portreta u okruženju u, na primer, slabo osvetljenoj fabrici ili umetničkom studiju. Pored toga, njihovi širi otvori blende omogućavaju i manju dubinu polja, što pomaže u stvaranju glatko zamućene pozadine i elemenata „bokeh“ efekta koji vam omogućavaju da se subjekat istakne u okruženju sa previše detalja.

Mnogi objektivi sa RF sistemom za montažu takođe imaju napredniju unutrašnju optiku i spoljne premaze koji doprinose smanjivanju aberacija i odbleska, što garantuje da će portreti na otvorenom biti oštri, jasni i da će zabeležiti svaki detalj subjekta u njegovom okruženju.

Naposletku, kada koristite automatizovane ili poluautomatske režime za snimanje, kao što je prioritet blende (Av), odnosno kada koristite automatski ISO, brzo možete da se prilagodite promenljivom ili nezgodnom svetlu pomoću kompenzacije ekspozicije. Iako će vam možda zvučati komplikovano, kompenzacija ekspozicije je samo način da ono što je na fotografiji učinite svetlijim ili tamnijim. Naročito je korisno za beleženje svetlih nijansi kože da biste bili sigurni da subjekti ne izgledaju isprano, kao i za beleženje tamnijih nijansi kože za koje želite da izgledaju prirodno. Gotovo svi Canon fotoaparati imaju postavku kompenzacije ekspozicije. Pogledajte priručnik da biste je pronašli.

Vežbajte spontano snimanje

Nasmejano dete poseže za fotoaparatom u porodičnoj dnevnoj sobi.

Potrudite se da održite subjekat zainteresovanim i opuštenim tokom snimanja. To će vam omogućiti da dobijete spontanije snimke. Korišćenje objektiva sa malim profilom takođe će pomoći, pošto subjektu neće biti tako upadljiv kao veći. Snimljeno pomoću Canon EOS R100 sa objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM pri 1/100 s, f/3,5 i ISO 1.600. © Gary Morrisroe

Mnogim Canon fotoaparatima, kao što je Canon PowerShot G1 X Mark III, EOS R100 ili EOS R8, možete daljinski da upravljate pomoću smartfona putem Wi-Fi veze, zahvaljujući aplikaciji Canon Camera Connect.

Kod nekih modela ovo daljinsko upravljanje uključuje prikaz uživo onoga što fotoaparat vidi, kao i mogućnost fotografisanja jednostavnim dodirivanjem ekrana telefona. Postavite fotoaparat na površinu, a zatim pomoću smartfona prikažite sliku i okinite u pravom trenutku. Upotreba ove tehnike može da pomogne subjektu da se opusti, zato što nećete gledati direktno u njega.

Da biste snimali spontane portrete prirodnog izgleda, pokušajte da napravite nekoliko snimaka pre i nakon što subjekat bude spreman i počne da pozira za fotoaparat. Osobe će biti opuštenije i mnogo je veća verovatnoća da ćete snimiti njihov prirodni osmeh ili nestašni izraz deteta tako što ćete okinuti kada to ne očekuju. Ako radite sa fotoaparatom bez ogledala, kao što je Canon EOS R6 Mark II, možete čak da koristite i režim elektronskog zatvarača kako biste tiho snimali. Ako vaš fotoaparat ima režim rafalnog ili uzastopnog snimanja, isprobajte ga. Takođe možete da koristite zum objektiv i da snimate sa veće udaljenosti, kako bi portreti izgledali manje nametnuto i prirodnije.

Zamolite članove porodice ili prijatelje da vam poziraju da biste stekli praksu. Ako želite da snimate portrete nepoznatih ljudi, zatražite njihovu dozvolu – često im laska da ih pitate, a vama daje određeno vreme da postavite kadar.

Eksperimentisanje sa autoportretima predstavlja dobar način za upoznavanje sa postavkama i stilovima kompozicije.

Ispričajte priču o osobi tako što ćete je snimati u kontekstu

Mlada obučena u tradicionalni sari ukrašen zlatnim nakitom, sa dekorativnom kanom koja joj prekriva ruku.

Uzmite u obzir lokaciju kada uključujete kontekst u šire portrete. Pogledajte pozadinu pre snimanja i budite pažljivi, da biste izbegli ometajuće elemente. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM pri 70 mm, 1/1.000 s, f/2 i ISO 1.600. © Sanjay Jogia

Portret nasmejanog prodavca za tezgom, sa šalom i tamnocrvenom keceljom, dok stoji iza robe koju prodaje.

Ova slika prodavca za tezgom na zelenoj pijaci u Batu predstavlja odličan primer pružanja konteksta na portretnom snimku – pročitajte naš vodič za snimanje portreta ljudi u njihovom okruženju kako biste dobili više saveta i informacija. Snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM podešenim na 1/60 s, f/2,8 i ISO160. © Julian Love

Portret osobe u njenom uobičajenom okruženju često daje širu priču od jednostavnog snimka glave. Na primer, možete da koristite širokougaoni objektiv, kao što je Canon RF 16mm F2.8 STM, RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM ili RF 28mm F2.8 STM da biste snimili kuvara dok radi u kuhinji ili poljoprivrednika na polju punom krava. Zašto ne biste fotografisali prijatelja muzičara sa zamućenim enterijerom prodavnice gitara kao pozadinom? Razmislite o tome šta želite u pozadini fotografije i zašto. Cilj je da snimite sliku koja je vizuelno upečatljiva, da dodate sloj značenja i da ohrabrite gledaoce da žele da saznaju više.

Predstavite svoj stil na društvenim mrežama

Portret žene koja sedi na podu ispred zavese sa perlicama i smeši se ka fotoaparatu postavljenom na drveni sto ispred nje.

Vaš sadržaj na društvenim mrežama izgledaće skladnije i profesionalnije ako dosledno održavate paletu boja i stil uređivanja.

Kada kreirate modne portrete za društvene mreže, od ključnog je značaja da razumete svoju publiku. Osmislite snimke tako da odražavaju stil koji vaše pratioce najviše angažuje, kao što je retro ili moderni. Prirodno svetlo je vaš najbolji prijatelj u tim situacijama, pošto stvara mekani i laskavi sjaj na subjektima. Fotografišite se u vreme „zlatnog sata“ neposredno nakon svitanja ili pre zalaska sunca i zauzmite pozu u kojoj se osećate prirodno. Važno je da dopustite da vaš lični pečat dođe do izražaja, zato neka vaše držanje ispriča priču o tome ko ste i šta vaš osećaj za modu predstavlja.

Kada su u pitanju trendovi kao što je „Outfit of the Day“ (#OOTD), suština je u najsitnijim detaljima. Proverite da li je odeća čista i dobro ispeglana i da li su aksesoari odgovarajući. I mudro birajte pozadinu; trebalo bi da upotpunjuje vašu garderobu, a ne da se takmiči sa njom.

Doslednost u uređivanju takođe je od ključnog značaja. Zapamtite: razmišljajte o široj slici, a ne samo o pojedinačnoj fotografiji, kao i o tome kako će izgledati početna stranica vašeg kanala. Trudite se da održavate skladan vizuelni fid zahvaljujući kojem će se vaš profil isticati. Na kraju, suština društvenih mreža nije samo u objavama – već i u angažovanju pratilaca. Kada objavite slike, komunicirajte sa pratiocima i pratite influensere i modne ikone da biste se prilagodili i evoluirali uz trendove koji se brzo menjaju na društvenim mrežama. Ne zaboravite, vaši modni portreti ne prikazuju samo odeću; oni dele deo vas. Za više informacija o tome kako da dosledno beležite prepoznatljiv stil, pogledajte naš vodič za snimanje estetskih fotografija.

Eksperimentišite i prkosite konvencijama

Crno-beli snimak odozgo na kojem majka i dete čitaju knjigu. Dete gleda nagore u fotoaparat dok rukom poseže napred da okrene stranicu.

Eksperimentišite sa portretima pomoću različitih postavki za stil slike. Ova crno-bela slika podjednako je smela i upečatljiva kao slika u boji, ako ne i više. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM pri 1/1.250 s, f/2,2 i ISO 1.000. © Helen Bartlett

Portret iz profila žene sa tamnocrvenim karminom koja gleda prema fotoaparatu. Zraci zamućenog svetla vidljivi su iza nje.

Razmislite o tome kako postavke fotoaparata, kao što su ekspozicija i dubina polja, mogu da vam pomognu da postignete željeni izgled. Ne plašite se da eksperimentišete i da se igrate sa tim izgledom kako biste dobili različite efekte. Možete čak i da pokušate da dodate „bokeh“ na sliku da biste dodali dinamički element, kao što je to ovde slučaj sa svetlima. Ako bi svačiji portreti izgledali isto, svet bi bio dosadno mesto. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/125 s, f/1,8 i ISO 1.250. © Ejiro Dafé

Pored podešavanja postavki fotoaparata, postoje i jednostavni načini da dodate interesovanje i da postignete upečatljivost na portretnim snimcima. Umesto da gleda u fotoaparat, možete da zatražite od subjekta da gleda na drugu stranu, u nešto unutar kadra ili u daljini. Zašto ne biste pokušali da snimite subjekat odozgo pomoću merdevina? Ili se savijte i snimajte iz visine struka? Prekršite pravila kompozicije tako što će subjekat u potpunosti popuniti sredinu kadra. Takođe možete da isprobate pozadinsko osvetljenje, senke i male brzine zatvarača kako biste dodali atmosferu na portrete.

Možete čak i da kreirate kućni studio kako biste eksperimentisali sa različitim tehnikama ili saznali više o tome kako da kreirate sopstvene kreativne postavke za portrete*. Cilj je da eksperimentišete, učite i dobijate rezultate kojima ste zadovoljni.

Napisali: Petar Volinski, Tamzin Vilks i Džef Mejer

*Dostupno samo na engleskom jeziku

Srodni proizvodi

 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R8

  Pređite na fotografiju i video u punom formatu i realizujte svoje kreativne ambicije.
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R10

  Napravite sledeće korake na polju fotografije i video zapisa pomoću EOS R fotoaparata bez ogledala napravljenog oko senzora APS-C formata.
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R50

  Snimite sadržaj koji će privući najviše pažnje pomoću ovog EOS R fotoaparata bez ogledala, od oštrih fotografija do 4K filmova i strimova uživo. Sve u jednom namenskom uređaju.
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R100

  Kreirajte savršeno upečatljive uspomene u izvanrednom kvalitetu pomoću ovog intuitivnog EOS R fotoaparata koji je uvek spreman.
 • CANON OBJEKTIVI

  RF 28mm F2.8 STM

  Tanki, lagani „pljosnati“ objektiv za fotografisanje na putovanjima i uličnu fotografiju sa svestranom žižnom daljinom od 28 mm i velikim maksimalnim otvorom blende f/2,8.
 • RF objektivi

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  35mm f/1.8 MACRO sa velikim otvorom blende za širokougaonu perspektivu, fokusiranje izbliza i hibridnu stabilizaciju slike.
 • Standardni objektivi

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompaktni, tihi i lagani RF objektiv sa fiksnom žižnom daljinom od 50 mm i širokim otvorom blende f/1,8, savršen za realizovanje vaše kreativne vizije.
 • RF objektivi

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM pruža svestranost izbliza, uz prefinjeno telefoto komprimovanje i stabilizaciju slike u 5 koraka u kompaktnom, laganom telu.
 • Telefoto zum objektivi

  RF 70-200mm F4L IS USM

  Osnovni kompaktni i lagani telefoto zum objektiv iz serije L, RF 70-200mm F4L IS USM je idealan za putovanja, sport/divlje životinje i portrete.
 • Srodni članci

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Najbolja osnovna oprema za portrete

  Fotoaparati i objektivi za sve vrste portretne fotografije.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Unapredite selfi

  TikToker Nina Kolins objašnjava kako da kod kuće snimate kreativne autoportrete.

 • FOTOGRAFISANJE BEBA

  Saveti za fotografisanje beba

  Učinite fotografisanje beba zabavnim i postignite odlične rezultate.

 • ULIČNA FOTOGRAFIJA

  Portreti za otiske

  Fotograf i tiktoker Kim Mozli deli savete za snimanje i deljenje upečatljivih fotografija stranaca.