VLOGOVANJE

Svet je širok: putni vloger Kloi Ganing testira Canon RF 16mm F2.8 STM

Saznajte šta ovaj ultraširokougaoni, pristupačni RF objektiv čini savršenim za vlogovanje na putovanjima uz gradski izlet sa Wanderlust Chloe.
Canon Camera

Kloi Ganing je jedan od najboljih putnih vlogera u UK. Radila je u muzičkoj industriji, za nezavisnu radio-stanicu i iza kulisa u TV emisiji za talente, ali je 2014. godine odlučila da je došlo vreme za promenu. Ona od tada istražuje svet svojim fotoaparatom i bloguje i vloguje kao Wanderlust Chloe (Lutalica Kloi) i deli priče, savete i slike iz svih delova sveta.

Kloi je do sada koristila Canon EOS M50 (sada ga je nasledio Canon EOS M50 Mark II). „Uvek sam bila veoma zadovoljna koristeći ga za svoj blog za putovanja“, kaže ona. „To je odlična, sveobuhvatna, mala konfiguracija sa dobrim kvalitetom i jednostavna je za korišćenje. Omiljena stvar mi je koliko je kompaktan za putovanja – uz to ima i rotirajući ekran koji je idealan za vlogovanje i selfije.“

Mađutim, uoči snimanja putnog vodiča u engleskom gradu Bristolu, Kloi je istražila EOS R sistem kompanije Canon. Dizajniran za kreativne stvaraoce koji su uvek u potrazi za novim načinima za prezentovanje sadržaja, R sistem daje vlogerima i influenserima pristup sve većem asortimanu RF objektiva visokog kvaliteta, uključujući i najnoviji dodatak porodici Canon RF objektiva, Canon RF 16mm F2.8 STM. Uz mogućnost snimanja sveobuhvatne perspektive i veliki maksimalni otvor blende f/2,8, novi ultraširokougaoni RF objektiv otvara mnoštvo kreativnih mogućnosti.

Kloi je gradski vlog snimala pomoću fotoaparata punog formata Canon EOS R6, ali Canon RF 16mm F2.8 STM, koji ima težinu od samo 165 g, takođe bi bio idealan kompaktni partner za osnovni model EOS R fotoaparata poput malog i laganog Canon EOS RP.

Ultraširokougaoni prikaz

Canon RF 16mm F2.8 STM pruža mnoštvo prednosti kada ga koristite za vlogovanje. Za početak, izuzetno širok prikaz olakšava beleženje okruženja prilikom snimanja autoportreta. „Zaista volim da koristim superširokougaoni objektiv za vlogove, pošto mi omogućava da smestim zaista mnogo na snimak“, potvrđuje Kloi. „Mogu vizuelno da ispričam sjajnu priču kada gledaoci mogu da vide toliko mog okruženja dok ćaskam o njemu.

„Naročito je bio idealan za snimke tokom vožnje čamcem u Bristolu“, objašnjava ona. „Bilo je nekoliko trenutaka kada sam sedela na ivici čamca i snimala prizor iza sebe dok pričam. Ultraširokougaoni objektiv uspeo je da zabeleži zaista puno okruženja, uključujući šarene redove kuća, brod „SS Great Britain“ i druge čamce koji prolaze.“

Devojka sedi na ivici čamca i drži Canon EOS R6 na stativu sa rukohvatom, sa rekom i redom kuća u pozadini.

Kloi se veoma svidela mogućnost da toliko veliki deo scene smesti na snimke. „Mislim da je za one koji gledaju uzbudljivije, što im gotovo omogućava da i sami budu deo snimka“, kaže ona.

Ovaj prostrani prikaz takođe je od pomoći kada radite u relativno uskim prostorima, kao što je vlogovanje iz spavaće sobe ili kuhinje, pa ne možete fizički da se udaljite da biste otvorili perspektivu. Širokougaoni objektiv, kao što je Canon RF 16mm F2.8 STM, omogućava vam da zabeležite što je moguće veći deo scene.

Širokougaoni objektiv je često prvi izbor za snimanje pejzaža, što je aspekt koji je Kloi istražila prilikom snimanja panoramskih fotografija Bristola. „Bio je odličan kada sam snimala sa opservatorije Klifton i oko visećeg mosta Klifton“, kaže ona. „Uspela sam da podesim snimke tako da pokažem ceo most, kanjon Avon i gradski pejzaž na jednom snimku. To je ogroman prikaz, pa je impresivno da objektiv ima takvu perspektivu!“

Dizajn prilagođen putovanjima

Snimak preko ramena na kojem je devojka koja hoda kroz pokrivenu pijacu i snima sebe pomoću fotoaparata Canon EOS R6.

Zahvaljujući ekranu osetljivom na dodir sa promenljivim uglom, senzoru punog formata, 4K / 60p video zapisima, vodećoj stabilizaciji slike u klasi i kompaktnom dizajnu, Canon EOS R6 je fotoaparat za vlogovanje, praktičan za putovanja i omogućava snimanje vrhunskih video zapisa i fotografija. „Upotrebila sam Canon stativ sa rukohvatom HG-100TBR i stereo mikrofon DM E-100 kako bih kreirala intuitivnu konfiguraciju za vlogovanje koju lako mogu da nosim po gradu“, kaže Kloi. „Dosta postavki fotoaparata sam zadržala na automatskim opcijama.“

Devojka sedi za stolom, osmehuje se i drži tortilju punjenu povrćem ispred fotoaparata, koji stoji na stolu na Canon stativu sa rukohvatom HG-100TBR u obliku mini stativa.

Canon stativ sa rukohvatom HG-100TBR ima dve uloge, kao ergonomski rukohvat sa ugrađenim daljinskim upravljačem za fotoaparat i stativ koji pruža stabilnost kada je potrebno da vam obe ruku budu slobodne. Takođe ima produžni nosač za montiranje spoljnog mikrofona, kao što je Canon stereo mikrofon DM-E100.

Za snimanje u Bristolu, Kloi je opremila svoj EOS R6 Canon stativom sa rukohvatom HG-100TBR, što joj je olakšalo da snima sebe jednom rukom, a takođe se rasklapa, tako da pruža stabilnu podršku kao mini stativ.

Canon RF 16mm F2.8 STM je opremljen tehnologijom automatskog fokusa sa skoro nečujnim koračnim motorom (STM), što ga čini odličnom opcijom kada želite da snimite segmente na fotoaparat ili da snimite ambijentalne zvukove. Za najbolji mogući kvalitet snimanja zvuka, Kloi je postavila kompaktni Canon stereo mikrofon DM-E100 na priključak na fotoaparatu. Ovaj mikrofon moguće je povezati na priključak za zvuk od 3,5 mm na fotoaparatu i po potrebi ga postaviti na stativ sa rukohvatom HG-100TBR, koji ima namenski nosač za mikrofon i omogućava da se priključak na fotoaparatu koristi za drugu dodatnu opremu.

Čak i sa fotoaparatom punog formata EOS R6, Kloi je utvrdila da je konfiguracija sa laganim objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM veoma jednostavna za korišćenje. „Bilo mi je drago što vidim mnoštvo sličnih funkcija kao na EOS M50 u pogledu podešavanja“, dodaje ona. „Bilo je jednostavno pronaći odgovarajuće postavke u menijima, pošto su raspoređene na sličan način.“

Kada su u pitanju funkcije, Kloi kaže da je R6 „veliki korak napred u odnosu na ono što sam do sada koristila“. Fotoaparati iz EOS R sistema kompanije Canon imaju prednost širokog RF bajoneta koji omogućava bržu komunikaciju između fotoaparata i objektiva, čime se umanjuje podrhtavanje fotoaparata i pružaju dodatne kreativne mogućnosti. RF objektivi nove generacije takođe pružaju poboljšane performanse pri slabom osvetljenju i napredne mogućnosti automatskog fokusiranja, što znači da je moguće snimati zapanjujući materijal na svim vrstama lokacija i u svako doba dana ili noći.

Brz i svestran

Devojka stoji ispred gradskog pejzaža i snima sebe pomoću fotoaparata Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM.

„Uglavnom sam prelazila između dve postavke: snimanje pri 30 kadrova u sekundi i snimanje pri 60 kadrova u sekundi, obe u 4K rezoluciji“, objašnjava Kloi. „Želela sam da sav pomoćni materijal pruža kinematografski doživljaj, pa sam sa 60 kadrova u sekundi znala da mogu da usporim snimke kako bih dobila zaista prelep efekat.“

Devojka stoji pred širokim pogledom na duboki kanjon preko kojeg je postavljen viseći most.

Kloi je iskoristila punu prednost širokougaone perspektive objektiva Canon RF 16mm F2.8 STM za snimanje upečatljivih panoramskih fotografija, kao što su poznati viseći most Klifton i kanjon Avon. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM.

Kloi je snimala razne segmente na fotoaparat, kao i dosta pomoćnog materijala kako bi ispričala priču o danu. „Bristol je sjajan grad za snimanje poput ovog, jer ima širok opseg lokacija, uključujući priobalje, raznobojnu uličnu umetnost, užurbane pijace, restorane i naravno čuvene prizore kanjona oko Kliftona. Želela sam da kreiram vlog koji bi predstavljao odličan uvod za sve koji prvi put posećuju grad.“

Neki enterijeri u kojima je Kloi snimala bili su relativno tamni, ali joj je veliki maksimalni otvor blende objektiva Canon RF 16mm F2.8 STM, u kombinaciji sa izvanrednim performansama pri slabom osvetljenju na modelu EOS R6, pružio više opcija. „Mogućnost snimanja pri f/2,8 znači da je video materijal svetliji, oštriji i sa manje šuma. Takođe mi je pomogao kod nekih fotografija koje sam snimila tokom dana. Ako na fotografiji ima manje šuma, to mi olakšava stvari kada je u pitanju uređivanje.“

Devojka koja je uperila fotoaparat Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM u biljku u prodavnici.

Da bi kreirala jasne kompozicije na užurbanim pijacama i prodavnicama u Bristolu, Kloi se često opredeljuje da fokusira detalje. Mogućnost objektiva Canon RF 16mm F2.8 STM da fokusira sa samo 13 cm pruža joj mnoštvo dodatnih kreativnih opcija.

Devojka fotografisana otpozadi dok drži Canon EOS R6 uperen prema vitrini za salate napunjenoj činijama sa raznobojnim salatama.

Tanki i pristupačni objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM pruža izvanredan kvalitet na veoma širokom vidnom polju.

RF 16mm F2.8 STM takođe fokusira na samo 13 cm, što je karakteristika koja može da doda svestranost pri snimanju vloga. „Iako je objektiv izuzetno širok, obožavam to sa koliko male razdaljine može da se fokusira“, kaže Kloi sa oduševljenjem. „Bilo je praktično kada sam snimala na pijaci Sv. Nikole u Bristolu, jer sam želela da snimim krupne planove neke hrane koja se nudi. Pomoću ovog objektiva sam mogla da zabeležim detalje, kao što su tekstura i živopisnost salate od šargarepe. Takođe je bilo odlično to što brzo može da prebaci fokusa sa prednjeg plana na pozadinu, bez opadanja kvaliteta.“

Kvalitet slike je, naravno, vrhunski. To je nešto što će vam pomoći da video zapise i slike izdvojite iz mora sadržaja sa telefona. Uz devet elemenata objektiva, uključujući asferično sočivo za oštre i kontrastne slike, Canon RF 16mm F2.8 STM živopisno oživljava lokacije, bez obzira da li snimate žive ulice Bristola ili senzacionalne plaže Sardinije. Uparite ga sa Canon EOS R6 ili EOS RP i dobijate savršenu konfiguraciju za započinjanje putovanja u svet vlogova za putovanja visokog kvaliteta.



Napisao Markus Hokins

Srodni proizvodi

Srodni članci

  • VLOGOVANJE

    Kreiranje sadržaja uz EOS R50

    Prenesite fidove na društvenim mrežama na novi nivo uz Canon EOS R50.

  • VLOGOVANJE

    Kako da postanete vloger

    Krenite u avanturu i napravite kvalitetne vlogove koristeći naše savete za vlogovanje za početnike.

  • ULIČNA FOTOGRAFIJA

    Izazov za objektiv za uličnu fotografiju

    Zašto je Canon RF 28mm F2.8 STM obavezan komad opreme za ulične fotografe.

  • FOTOGRAFISANJE NA PUTOVANJIMA

    10 saveta za fotografisanje na putovanjima

    Fotograf i bloger Diana Milos deli najbolje savete za neverovatne fotografije na putovanjima.