VLOGOVANJE

Uputstvo za vlogovanje: odlični saveti za vlogovanje

Započinjanje vloga je zabavno i isplativo – samo pratite naše savete za vlogovanje i naučite kako da snimate prelep materijal koji će zadovoljiti zahtevne gledaoce.
Osoba na plaži koja drži fotoaparat na stativu ispred sebe.

Pronašli ste temu, prelepu lokaciju i zanimljivu priču za vlog. Možda imate sve sastojke za savršen vlog, ali da li znate koju opremu da odaberete i kako da snimite video dovoljno visokog kvaliteta za zahtevnu publiku?

U ovom uputstvu za vlogovanje otkrivamo sedam saveta za početnike i za vlogere koji žele da poboljšaju kvalitet video zapisa. Saznajte kako možete da zabeležite kvalitetan materijal koji će gledaoce navesti da se vraćaju po još – kako da snimate stabilan (bez podrhtavanja) i jasan materijal, o važnosti kreativnog kadriranja i šta vam je potrebno za snimanje oštrog i jasnog zvuka. Bez obzira na to koji fotoaparat koristite za vlogovanje, Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II ili Canon EOS M6 Mark II, evo stvari koje treba da uzmete u obzir prilikom kreiranja prvih vlogova.

1. Prilikom izbora opreme, uskladite veličinu fotoaparata i senzora

Muškarac u mantilu koji stavlja PowerShot G7 X Mark III u džep.

Bez obzira na izbor fotoaparata, pratite sedam vrhunskih saveta iz ovog članka i otkrijte kako možete da uđete u svet vlogovanja.

Fotoaparat sa većim senzorom daje bolji kvalitet slike, ali za vlogovanje je važno da uskladite veličinu senzora sa ukupnom veličinom fotoaparata. Na primer, fotoaparat iz serije PowerShot G sa ugrađenim objektivom, kao što je Canon PowerShot G7 X Mark III, predstavlja izuzetno kompaktan i prenosiv model za vlogovanje. Međutim, fotoaparat bez ogledala ili DSLR sa izmenjivim objektivima pruža raznovrsniji izbor objektiva.

Posedovanje manjeg i većeg fotoaparata pokriva različite situacije za snimanje i omogućava vam da dobijete dodatne uglove snimanja u vlogovima.

2. Koristite širokougaoni objektiv

Mnogi vlogeri koriste širokougaone objektive zato što omogućavaju korišćenje u skučenim prostorima, kao što je spavaća soba ili kuhinja, uz maksimalni prikaz scene. Objektiv od 24 mm je dobar u tu svrhu, ali je ultraširokougaoni objektiv još bolji. Ako snimate pomoću fotoaparata sa APS-C senzorom, kao što je Canon EOS M6 Mark II ili Canon EOS M50 Mark II, u kombinaciji sa ultraširokougaonim zum objektivom, kao što je Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM, možete više da smestite u kadar. Za korisnike DSLR fotoaparata, odnosno one koji koriste Canon adapter za montažu EF-EOS M sa telom bez ogledala, objektiv Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM pruža slične mogućnosti.

Bez obzira na to za koji objektiv se odlučite, okrenite ekran fotoaparata nagore da biste se lakše pozicionirali u kadru, za veoma jednostavno snimanje selfija i pravljenje snimaka iz niskih uglova. Mnogi fotoaparati, kao što je Canon PowerShot G7 X Mark III, takođe mogu da uspostave Bluetooth vezu sa aplikacijom Canon Camera Connect na pametnom uređaju radi daljinskog snimanja ili fotografisanja.

3. Odlučite se za rezoluciju i brzinu smenjivanja kadrova

Ekran sa postavkama fotoaparata Canon EOS M50 Mark II sa montiranim mikrofonom.

Opcija snimanja u 4K rezoluciji više nije ograničena na profesionalne fotoaparate. Počinje da se pojavljuje u malim fotoaparatima bogatim funkcijama, kao što je Canon EOS M50 Mark II.

Potražnja za video zapisima raste, a sa njom i očekivanja po pitanju kvaliteta. Bez obzira na to koliko je kreativan vaš sadržaj, ako mu nedostaju detalji, vredi unaprediti ga. Tražite fotoaparate sa Full HD ili 4K videom – Full HD je dobar početni standard, ali će vam 4K pružiti još više detalja, što vam omogućava da isecate i stabilizujete materijal bez ugrožavanja kvaliteta. Ako snimate u 4K, ne znači da morate i da objavljujete u 4K, ali imajte na umu da je za uređivanje i otpremanje 4K materijala potrebno više vremena.

Najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir je to koja brzina smenjivanja kadrova će odgovarati subjektu. 60 kadrova u sekundi (fps) je najbolja opcija za akcione vlogove i pruža mogućnost kreiranja usporenih efekata. 30 ili 25 kadrova u sekundi je dobra opcija za sve ostalo. Za još detaljniji usporeni materijal, Canon EOS M6 Mark II i Canon PowerShot G7 X Mark III pružaju velike brzine do 120 kadrova u sekundi kada snimate u Full HD rezoluciji.

4. Održavajte materijal stabilnim i u fokusu

Muškarac šeta šumskom stazom i snima se pomoću fotoaparata PowerShot G7 X Mark III.

Za glatko i besprekorno vlogovanje isprobajte stativ, kao što je Canon HG-100TBR.

Žena koja drži rukohvat stativa na koji je postavljen fotoaparat PowerShot G7 X Mark III sa ekranom okrenutim nagore.

Takođe možete da postavite fotoaparat za vlogovanje na stativ ako želite da održite kadriranje postojanim. Ako imate fotoaparat za vlogovanje sa ekranom koji može da se rotira, kao što je PowerShot G7 X Mark III, to može da vam pomogne da vidite šta snimate.

Kompaktne dimenzije i mala težina Canon fotoaparata za vlogovanje, kao što su Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II i Canon EOS M6 Mark II, čini ih idealnim za snimanje kretanja. Upečatljiv vlog trebalo bi da publiku povede na putovanje sa vama – bez obzira da li je to po gradskoj kaldrmi ili dok otpakujete najnoviju kupljenu stvar – kretanje može da bude ključno. Umesto da materijal podrhtava i odvlači pažnju, uverite se da su vam snimci glatki kako bi gledaoci mogli da se usredsrede na uzbudljivu lokaciju ili na zanimljivu priču.

Da biste postigli stabilnost snimaka, poduprite fotoaparat odozdo dlanom i uhvatite ga sa strane. Ako vam je potrebna dodatna podrška, koristan dodatak može da bude rukohvat koji se postavlja na telo fotoaparata i predstavlja deo koji možete da uhvatite. Dobra tehnologija takođe dosta pomaže: za oštre i stabilne filmove, koristite fotoaparat sa stabilizacijom slike ili objektiv sa optičkom stabilizacijom slike, koji materijal čini jasnijim i lakšim za gledanje, kao što je Canon PowerShot G7 X Mark III. Dinamička stabilizacija slike u 5 osa koju koristi taj fotoaparat osmišljena je tako da poništava podrhtavanje fotoaparata čak i dok trčite, pomerate ili snimate pri punom zumu.

Pošto ste vloger, ljudi će gledati vaše lice, pa je njegovo održavanje u fokusu ključno. Tehnologija za prepoznavanje lica i oka kompanije Canon omogućava automatsko praćenje lica i održavanje u fokusu.

5. Švenkujte sa razlogom

Muškarac drži fotoaparat Canon EOS M6 Mark II na oku.

Neki fotoaparatu, kao što su Canon PowerShot G7 X Mark III i Canon EOS M6 Mark II, imaju indikator nivoa, koji vam pomaže da lako dobijete ravan horizont.

Horizontalno pomeranje fotoaparata tokom snimanja, odnosno „švenkovanje“, publici omogućava da gleda kroz vaše oči – da bude sa vama dok posmatrate prostrani zaliv ili pejzaž ispunjen primamljivim zgradama. Prekomerno švenkovanje može da izazove dezorijentaciju, ali umerenim korišćenjem možete da povećate primamljivost i da vodite narativ.

Umereno koristite švenkovanje, bez žurbe i horozont održavajte ravnim. Ako nemate stativ, fotoaparat stavite na nešto stabilno – kao što je ivica klupe ili stola – držite fotoaparat na jednom mestu i ravnomerno i sigurno ga pomerajte u stranu.

6. Priključite spoljni mikrofon za bolji kvalitet zvuka

Osoba koja drži objektiv u jednoj ruci i fotoaparat Canon EOS M50 Mark II sa montiranim mikrofonom.

Poboljšajte kvalitet video zapisa pomoću namenskog spoljnog mikrofona, kao što je Canon DM-E100.

Većina fotoaparata koji snimaju video pruža prihvatljiv kvalitet zvuka, ali ako vam je za vlogovanje važno da imate izvanredan kvalitet zvuka, razmislite o priključivanju spoljnog mikrofona. Spoljni mikrofon je naročito koristan kada radite napolju, zato što će ugrađeni mikrofon na fotoaparatu verovatno snimiti ometajuću pozadinsku buku, poput vetra, a spoljnom mikrofonu možete da promenite položaj da biste to blokirali. Ako želite da koristite spoljni mikrofon, potražite fotoaparat sa priključkom za spoljni mikrofon, kao što je Canon EOS M50 Mark II ili Canon PowerShot G7 X Mark III.

7: Koristite Wi-Fi za deljenje

Mnogi fotoaparati koji su trenutno dostupni na tržištu, uključujući Canon EOS M50 Mark II i Canon EOS M6 Mark II, imaju ugrađene funkcije Wi-Fi i Bluetooth, što vam omogućava da bežično delite i pravite rezervne kopije gde god da se nalazite. Fotoaparati kao što je Canon PowerShot G7 X Mark II (sada ga je nasledio Canon PowerShot G7 X Mark III) imaju čak i Wi-Fi dugme, što izuzetno olakšava čuvanje i deljenje.

Canon PowerShot G7 X Mark III ima Bluetooth i Wi-Fi za uvek aktivnu vezu sa pametnim uređajem – tu je i mogućnost Wi-Fi povezivanja sa pametnim uređajem ili mrežom sa pristupom internetu radi strimovanja uživo na YouTube1 kanalu.Napisala Natali Denton

  1. Usluga strimovanja uživo na ovom proizvodu podržava samo striming uživo na YouTube-u. Da biste koristili uslugu strimovanja uživo, treba da se najpre registrujete za uslugu image.canon.

    U skladu sa YouTube ograničenjima za strimovanje uživo, korisnici moraju da imaju bar 1.000 pratilaca kanala da bi mogli da strimuju uživo sa mobilnog uređaja. Ovo važi i za YouTube uslugu striminga uživo dostupnu na uređaju Canon PowerShot G7 X Mark III

    Za najnovija obaveštenja o ograničenjima posetite Google podršku

    Strimovanje uživo na portalu YouTube može da se promeni, zaustavi ili okonča bez obaveštenja.

    Imajte u vidu da kompanija Canon ne snosi odgovornost za usluge koje pružaju treća lica, što uključuje i striming uživo na YouTube-u.

Slični proizvodi

Srodni članci