VLOGOVANJE

Tehnike za isticanje sadržaja

Ne mora da bude teško istaći sadržaj na društvenim mrežama. Poboljšajte kvalitet svojih objava pomoću ovih saveta za fotografiju i vlogovanje.
Mlada žena sa plavim pletenicama snima sebe pomoću fotoaparata na rukohvatu ispred železničkih šina.

Platforme društvenih mreža prepune su korisnika koji se trude da njihov sadržaj bude primećen. Ali kako da vam se postovi ističu?

Prema navodima četiri umetnika koji su učestvovali u kampanji Crew Create kompanije Canon, potrebno vam je samo tri stvari: strast prema onome što pravite, želja da pomerite sopstvene kreativne granice i objave najvišeg mogućeg kvaliteta.

Prva dva su na vama, ali da bismo vam pomogli u poslednjem slučaju, evo nekoliko saveta za fotografisanje i snimanje video snimaka za početnike i iskusne influensere.

1. Nabavite stalak… i stativ

Žena sa plavom kosom sedi ispred laptopa dok je fotoaparat na malom stativu snima.

Vlogovanje na fotoaparatu je klasična tehnika, koju su dodatno olakšali najbolji fotoaparati za vlogovanje kompanije Canon, kao što je Canon EOS M50 Mark II sa ekranom sa promenljivim uglom i modelom modelu Canon PowerShot G7 X Mark III sa senzorskim ekranom sa mogućnošću naginjanja, koji vam omogućava da se vidite tokom snimanja. Međutim, ulaganje u rukohvat će vam pomoći i da dodatno doterate sadržaj sniman iz ruke. Rukohvati omogućuju nove, udobne uglove kamere i doprinose estetici materijala. Nagibni nosač na rukohvatu sa stativom HG-100TBR kompanije Canon omogućava vertikalno snimanje – savršeno kad snimate za Instagram ili TikTok. Zahvaljujući velikom dosegu možete da postignete više, bolje uglove za selfi, što vaše objave čini uglađenijim.

Canon rukohvat sa stativom HG-100TBR može da služi i kao stativ radi kreativne fleksibilnosti i pruža stabilnu bazu za snimanje snimaka celog tela, uputstava ili širokih scena, što obuhvata okruženje i prijatelje. TikTok zvezda i plesačica Nifè koristi ovaj rukohvat za razne sadržaje, često uparujući ugrađeni Bluetooth daljinski upravljač sa automatskim tajmerom za film na modelu EOS M50 Mark II.

„Ponekad snimam iz ruke, ali ponekad moram da sve podesim i izmaknem se. Možda će mi u kadru trebati torzo ili celo telo. Treba mi mogućnost da pomeram telo, i potrebno mi je vreme da dođem u odgovarajući položaj pre nego što počnem“, kaže ona. „Daljinski upravljač je zaista praktičan. To znači da su moji klipovi kraći. Ne moram da uređujem početak ili da ponovo pokrenem muziku jer što je numera počela mnogo pre snimka.“

2. Ne propustite ni trenutak uz usporen snimak

Osoba snima grafit neonske jagode na zidu pomoću fotoaparata Canon PowerShot G7 X Mark III.

Važno je da vašim pratiocima pokažete što je moguće više detalja. Zbog toga mnoge od najboljih kamera za autore sadržaja snimaju video snimke u režimu usporenog snimka. Probajte da koristite usporeni snimak da biste povećali dramatičnost ili napetost sadržaja, odnosno da biste obezbedili da vam neverovatni trenutak, koji traje delić sekunde, ne pobegne.

U režimu za film, Canon PowerShot G7 X Mark III omogućava snimanje pri 120 kadrova u sekundi u Full HD rezoluciji. Usporen snimak na 120 kadrova u sekundi automatski daje video snimak od 30 kadrova u sekundi koji je četiri puta sporiji nego prilikom snimanja. Fat Cap Sprays koristi ovu tehniku za snimanje snažnog nanošenja intenzivnih boja i za beleženje živopisnosti i lepote njegove umetnosti.

„Gledaoci bolje reaguju na sadržaj dobrog kvaliteta, na boje koje „iskaču“ sa ekrana, kad to izgleda kao da vide moju umetnost na ulici“, objašnjava on. „Kad nanosim efekat sijanja, sve postane prašnjavo. To je kao veliki plamen. PowerShot G7 X Mark III omogućava snimanje na 120 kadrova u sekundi, što mi omogućava da odlično snimim taj efekat „prašnjavog plamena“. Mogu da pokažem neverovatne detalje svoje umetnosti, a vi vidite akciju dok se dešava.“

3. Sačuvajte oštrinu uz AF praćenje

Canon EOS R6 sa skinutim mikrofonom postavljenim na travu – osoba izvodi fudbalski trik u pozadini.

Da biste sadržaj zadržali u svom fazonu, uverite se da sve ostaje oštro korišćenjem sistema automatskog fokusa na fotoaparatu.

Canon EOS RP i Canon EOS R6 imaju Dual Pixel CMOS AF, kao i funkcije praćenja lica i oka, što ih čini odličnim za snimanje solo sadržaja kod kuće i za praćenje dinamičnih pokreta. Omogućite Movie Servo AF na komandnoj tabli automatskog fokusa na fotoaparatu i aparat će stalno tražiti fokus prilikom snimanja. Ako podesite AF metod na prepoznavanje lica i praćenje, fotoaparat će automatski detektovati lica koja se nalaze u kadru i pratiti ih, a subjekt može da se prati jednostavnim dodirom na senzorskom ekranu.

Vloger fudbalskih veština Evan Bagot (zvani EABSkills) koristi Canon EOS R6, koji prati tačke za fokusiranje u 100 procenata kadra, da bi fokusirao bez obzira na brzinu kretanja.

„Funkcija koja je apsolutno ključna za mene je automatski fokus“, kaže on. „Obično se vrlo brzo krećem, a moji snimci idu na sve strane. Mogao bih da ulazim i izlazim iz kadra, ali fokus je tu, nikad ne ispada.“

4. Personalizujte svaku fotografiju

Fotografije su podjednako važne kao video i u obezbeđivanju da vaši pratioci dobiju željeni sadržaj, pa je od ključne važnosti da ono što otpremite na društvene mreže odražava vašu kreativnost.

Svi EOS fotoaparati kompanije Canon imaju prilagođene stilove slike za personalizovanje parametara fotografija. Preuzimajte ili kreirajte prilagođene stilove slike, otpremajte ih na fotoaparat i dobijajte lajkove pomoću jedinstvenih slika.

Muzičar i producent, dobitnik nagrade Brit Džek Garat voli da se izražava fotografijom, a koristi stilove slike za individualizaciju fotografija. „Napravio sam stil slike za svoj Canon EOS RP – crno-bela unapred podešena postavka, koja svaku fotografiju koju napravim čini prelepom. Snimam mnogo fotografija svog psa i na svakoj je izgledao kao da ga je slikala Ana Lajbovic“, kaže on.

5. Koristite žižne daljine za više od zumiranja

Mladić u belom džemperu sa kapuljačom podešava postavke na fotoaparatu.

Žižne daljine nisu namenjene samo približavanju ili udaljavanju, već mogu da se koriste i kao alatka za kreativno izražavanje. Možete potpuno da promenite doživljaj sadržaja jednostavnim izborom odgovarajuće žižne daljine objektiva.

Žižna daljina može da drastično promeni umetnički osećaj sadržaja. Možete da eksperimentišete različitim objektivima da biste fino podesili raspoloženje i upečatljivost.

Širokougaoni objektivi menjaju percepciju razdaljine uvećanjem subjekata u prednjem planu, uz efekat povećavanja prividne dubine scene. To dovodi do ličnog tona, što gledaocima čini da se osećaju kao da su u prostoriji sa vama – odlično za solo sadržaj kod kuće, kao što su uputstva.

Telefoto objektivi imaju uže vidno polje i čine da stvari izgledaju bliže nego što jesu, uz komprimovanje dubine na slici. Srednji telefoto objektiv, kao što je 85mm, je sjajan za portrete, dok je duži telefoto objektiv odličan za bezbednu distancu fotoaparata tokom snimanja akcije, kao što su fudbalski trikovi. Ovi objektivi takođe komprimuju razdaljinu, pružajući izgled manje dubine polja čineći da gusto zamućena pozadina izvan fokusa izgleda bliža onome što je u fokusu. Koristite duže objektive da biste upravljali okruženjem, koristeći zamućenost da biste izolovali i istakli važne aspekte kadra i dobili profesionalni osećaj.

Uz Canon EOS R6 i Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM Evan koristi kompresiju telefoto objektiva da bi kadrirao sebe u golu. „Zaista se udaljim od kamere“, objašnjava on. „Stavio sam ga na liniju na pola puta i zumirao okvir na 200mm. Dobićete lep efekat male dubine polja.“

Tako ne samo da kreira zanimljivu sliku, već mu i fotoaparat nije na putu dok izvodi trikove.

6. Počnite da strimujete uživo

Bradati mladić koji sedi na kauču boje senfa i postavlja Canon fotoaparat da bi se snimao.

Povezivanje i živa interakcija sa publikom predstavljaju ogroman deo uspeha autora na mreži, jer omogućava da delite kreativnost sa drugima dok prenosite uživo. Na svu sreću, većina Canon fotoaparata bez ogledala i DSLR fotoaparata može da koristi softver Canon EOS Webcam Utility za prenos sadržaja uživo sa PC ili Mac računara. Vaš fotoaparat je kapija za povezivanje sa publikom pa isprobajte šta sve možete.

„Uvek pokušavam da pronađem načine za deljenje muzike sa ostatkom sveta dok je pravim, i jedan od najboljih, najbržih i najlakših načina za to je strimovanje“, kaže Džek, koji namerava da koristi Canon EOS RP da bi prenosio proces obožavaocima. „Zato sam počeo da razmišljam o načinima na koje mogu da uključim više striminga, naročito iz studija.“

Da biste saznali više o Canon kompletu koji koriste naša četiri autora – i zašto – pročitajte više ovde.


Napisao: Petar Volinski

Slični proizvodi

Srodni članci

 • VLOGOVANJE

  Kreativna saradnja

  Četiri umetnika koji koriste opremu kompanije Canon udružila su snage da različitim veštinama naprave odličan kratki film.

 • Canon PowerShot G7 X Mark III sa pričvršćenim ručnim gimbalom, postavljen na zid pored nekoliko limenki boje u spreju.

  VLOGOVANJE

  Najbolji komplet za kreiranje sadržaja

  Otkrijte komplet koji koriste ova četiri veoma različita kreatora onlajn sadržaja i način na koji im pomaže da sadržaj dignu na viši nivo.

 • Žena sa dugom plavom kosom koja nosi ružičaste naočari za sunce pozira ispred ružičaste zavese sa visećim nizovima perli. Njena slika je vidljiva na zadnjem ekranu fotoaparata na stolu ispred nje.

  PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Unapredite selfi

  TikToker Nina Kolins objašnjava kako da kod kuće snimate kreativne autoportrete.

 • VLOGOVANJE

  Vlogovanje na putovanjima uz ultraširokougaoni objektiv

  Putni vloger Kloi Ganing snima gradski izlet pomoću objektiva Canon RF 16mm F2.8 STM.