TEHNIKE OSVETLJENJA

Početnički vodič za fotografisanje sa crtanjem svetlom

Crtanje svetlom nije komplikovano kao što možda izgleda, i zahteva malo specijalizovane opreme. Zabavite se eksperimentisanjem i pravite spektakularne slike pomoću ovih saveta i trikova.
Krupni plan lica žene pokrivenog raznobojnim svetlosnim tragovima, snimljen pomoću fotoaparata Canon EOS R6.

Svetlo predstavlja najvažniju komponentu fotografije, ali zabava ne mora da prestane kada sunce zađe. Korišćenjem baterijske lampe ili drugog izvora svetla možete da izađete po mraku i da sami slikate pomeranjem svetla, kako biste kreirali sve oblike koji vam se svide. Te oblike ne možete da vidite u realnom vremenu, ali pomoću dugačke ekspozicije možete da ih snimite u fotoaparatu kako biste kreirali jedinstvene slike. Ova tehnika se često naziva „crtanje svetlom“ ili „crtanje pomoću svetla“.

Šta je to crtanje svetlom?

Duga ekspozicija saobraćaja u pokretu stvorila je crvene i bele pruge duž prometnog puta.

Pomoću duge ekspozicije moguće je transformisati prednja i zadnja svetla automobila u pokretu u pruge bele i crvene boje. Crtanje svetlom koristi sličnu tehniku, ali vi kontrolišete izvor svetla. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM pri 28 mm, 124 s, f/16 i ISO 400. © Lorenz Holder – Canon ambasador

Postoji magija u pokretu. Možda ste videli fotografije koje sadrže svetlosne tragove. One obično prikazuju noćni saobraćaj, gde automobili i druga vozila ostavljaju crvene i bele svetlosne tragove koje teku kroz sliku dok oni voze putem. Crtanje svetlom koristi istu ideju, ali je prenosi na kreativniji nivo, pa vam daje kontrolu.

Kao i sa svetlosnim tragovima, biće potrebno da koristite dugačku ekspoziciju koja pruža dovoljno vremena za beleženje svih pokreta izvora svetla. Sam pokret može da bude sve što želite da bude, a za crtanje slike možete da koristite belo svetlo ili svetla u boji.

Šta vam je potrebno za uspešno crtanje svetlom?

Žena pozira ispred Canon fotoaparata dok muškarac drži svetlo iza njene glave.

Korišćenje stativa može zaista da pomogne prilikom snimanja dugačkih ekspozicija jer ćete izbeći podrhtavanje fotoaparata, a subjekat ili pozadina slike će ostati oštri.

Povezivanje fotoaparata sa telefonom ili tabletom pomoću aplikacije Canon Camera Connect ne samo da vam omogućava da daljinski upravljate fotoaparatom, već i da prikazujete ono što objektiv vidi na ekranu, kako biste mogli da proverite da li je crtež svetlom dobro kadriran i da li ispunjava kadar.

Iako je suština crtanja svetlom uglavnom u pokretu, obično će biti potrebna slabo osvetljena pozadina, da bi izgledala oštro na slici. Stoga će biti potrebno da fotoaparat montirate na stativ ili na drugu stabilnu platformu. Ako objektiv ima optičku stabilizaciju slike (IS), obično je najbolje da isključite tu funkciju za duge ekspozicije. Najnoviji fotoaparati mogu da detektuju kada se fotoaparat postavi na stativ i automatski će isključiti IS umesto vas.

Poput svake fotografske tehnike, za crtanje svetlom može da bude potrebna određena praksa. Korisno je planirati moguće snimke pre zalaska sunca kako biste mogli da vidite koje kompozicije će najbolje funkcionisati. Kada se smrkne, stavite fotoaparat na stativ i prebacite ga na režim prikaza uživo kako biste mogli da pregledate snimak na zadnjem LCD ekranu.

Različita okruženja mogu da pruže alternativni izgled i doživljaj crtežima svetlom. Ako koristite relativno kratko vreme ekspozicije od oko 10 sekundi sa tamnom pozadinom, ona će obično ostati tamna na završnoj slici, pa će sva pažnja biti usmerena na oblike koje kreirate pomoću lampe. Duža ekspozicija sa noćnim gradskim pejzažom ili drugom osvetljenom pozadinom može da doda kontekst kompoziciji i da pruži osećaj mesta i prostora.

Dobra je praksa da ne dodirujete fotoaparat kada snimate duge ekspozicije – čak i ako je montiran na stativ – kako biste izbegli zamućenje slike izazvano vibracijama.

Kako da podesite fotoaparat?

Figura stoji u tami i leluja lampama radi kreiranja crvenih i belih svetlosnih tragova.

Nakon što fotoaparat postavite na stativ ili na čvrstu površinu, prebacite ga u režim Ručno (M) i podesite ISO vrednost na 100 i mali otvor blende, kao što je f/11 ili manji. Eksperimentišite sa različitim otvorima blende i brzinama zatvarača pre nego što počnete, da biste otkrili kako različite postavke utiču na rezultat, uz stalno pregledanje snimaka na zadnjem ekranu fotoaparata. Imajte u vidu da snimci mogu da izgledaju svetlije nego što zaista jesu kada gledate ekran fotoaparata u mraku, pa bi možda trebalo da podesite osvetljenost ekrana kako biste to kompenzovali.

Za mnoge noćne snimke poželjan je širok otvor blende sa malim f/brojem i visokom ISO postavkom, pa možete da zamrznete svaki pokret pomoću velike brzine zatvarača. Kada crtate svetlom primenjuje se suprotno, jer je kretanje ključni faktor koji želite da snimite.

Izaberite režim Ručno (M) na fotoaparatu i koristite niske ISO vrednosti od približno 100 do 200. Koristite mali otvor blende od približno f/11 i podesite brzinu zatvarača na vrednost između 10 i 30 sekundi, u zavisnosti od toga koliko vam je vremena potrebno za kreiranje crteža svetlom.

Takođe ćete morati ručno da podesite razdaljinu za fokusiranje, pa izaberite režim MF. Unapred fokusirajte područje u kojem ćete koristiti lampu da biste kreirali crtež. Na mnogim fotoaparatima takođe možete da omogućite isticanje ručnog fokusa (MF Peaking), vizuelno pomagalo za pokazivanje delova slike koji su najoštrije fokusirani.

Dobar kreativni savet je da ručno izaberete postavku balansa bele. Na primer, korišćenje postavki Daylight (Dnevno svetlo), Cloudy (Oblačno), Shade (Senka) ili Tungsten (Volfram), efektivno će promeniti temperaturu boje svetla, čime se postiže progresivnije topliji ili hladniji efekat. Ako je to dostupno na fotoaparatu, snimajte u režimu kvaliteta RAW koji omogućava promenu postavke balansa bele prilikom obrade slike u softveru za uređivanje, kao što je Canon Digital Photo Professional.

Jednostavno počnite tako što ćete koristiti postavke fotoaparata koje smo predložili, pa pomoću baterijske lampe ili svetla smartfona kreirajte osnovne oblike ili čak napišite svoje ime svetlom. Da biste postigli željeni efekat, možda će biti potrebno da koristite kraću ili dužu ekspoziciju, odnosno širi ili uži otvor blende. Eksperimentišite sa postavkama i uskoro ćete steći osećaj šta najbolje funkcioniše.

Koji subjekat i izvor svetla treba izabrati?

Baterijska lampa sa čašama različitih boja zalepljenim za kraj.

Ako kod kuće nemate lampu sa više boja, lako možete da je kreirate pomoću plastičnih čaša u boji ili sličnih raznobojnih predmeta, kao što su male posude za čuvanje hrane, krep papir ili raznobojna praznična svetla.

Lale u bašti uokvirene svetlosnim tragovima.

Kada upravljate fotoaparatom dok druge osobe crtaju svetlom, pokušajte da koristite Bulb ekspoziciju dužu od 30 sekundi i da povremeno prekrivate objektiv šeširom ili drugim predmetom. To će vam omogućiti da kreirate kompoziciju u odvojenim, selektivnim segmentima, umesto da pokušavate da zabeležite sve u jednoj uzastopnoj sekvenci. Snimljeno pomoću Canon EOS 90D sa objektivom Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM pri 71 mm, 83 s, f/22 i ISO 100.

Koristite baštu kao mesto za vežbanje i kadrirajte snimak cveća, drveća ili bilo kojeg drugog živopisnog bilja. Ako želite da pokažete kreativnost, pokušajte da upotrebite plastične čaše u boji ili krep papir zalepljen na baterijsku lampu kako biste napravili svetleći štapić kojim možete da mašete tokom ekspozicije kako biste kreirali raznobojne pruge i oblike.

Uperite baterijsku lampu prema glavnom subjektu i automatski ga fokusirajte. Kada to uradite, prebacite na režim MF tako da razdaljina za fokusiranje bude fiksirana. Ako je potrebno da ekspozicija traje duže od 30 sekundi, izaberite režim ekspozicije Bulb ako je dostupan na fotoaparatu.

Pokrenite ekspoziciju i počnite da mašete baterijskom lampom ili drugim izvorom svetla po sceni. Šarena, praznična svetla mogu da dodaju kreativnu atmosferu. Može dobro izgledati ako tim ili drugim izvorom svetla mašete iza objekata, kako bi se prikazali kao siluete. Ako želite da dodate dodatno svetlo određenom delu scene, jednostavno uperite baterijsku lampu u njega na nekoliko sekundi, pre nego što pređete na cvetne leje i druge oblasti, kako biste kreirali raznobojnu pozadinu.

Duga ekspozicija svetlosne konfiguracije sa plavim tragovima kreiranim zumiranjem.

Još jedna varijanta crtanja svetlom uključuje snimanje statičnih svetala i pomeranje fotoaparata tokom duge ekspozicije radi kreiranja svetlosnih tragova. Pokušajte da rotirate fotoaparat uspravno i položeno, odnosno sasvim u krug. Takođe možete da zumirate ako koristite zum objektiv kako biste kreirali naizmenični efekat svetlosnih tragova. Snimljeno pomoću Canon EOS 5D Mark III (sada ga je nasledio Canon EOS 5D Mark IV) sa objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (sada ga je nasledio Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) pri 135 mm, 0,6 s, f/22 i ISO 200.

Snimak skoro celog tela žene okružene sa nekoliko svetlosnih tragova.

Kombinovanje crtanja svetlom sa kreativnim portretima postalo je veoma popularno na društvenim mrežama. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 44 mm, 13 s, f/16 i ISO 100.

Ponekad je manje više. Korišćenje veoma jake baterijske lampe može da izgleda kao dobra ideja, ali suptilniji izvori svetla često funkcionišu bolje. Snažna svetla uperena direktno u objektiv mogu da izazovu odblesak, dok lampe manjeg intenziteta sprečavaju rizik. LED svećice i raznobojne LED diode takođe mogu veoma dobro da funkcionišu, a trepćuća LED svetla daju naizmenični efekat isprekidanih crtica.

Može biti zabavno da uključite prijatelje i članove porodice, pa svako od njih može da koristi lampe za popunjavanje željenih zona dodatnim svetlom. Jedna baterijska lampa ne mora da pokrije čitav predmet, pošto možete da je pomerate tokom ekspozicije da biste selektivno crtali svetlom na različitim oblastima. Ovo može da bude odlično rešenje za osvetljavanje zanimljivih tačaka na noćnim pejzažima.

Dodatne lampe i drugi izvori svetla mogu da budu dobri ako želite da na slici budete vi ili druge osobe. Takođe možete da isprobate pisanje reči ili pravljenje oblika, kao što su zvezde i srca. Druga opcija je da kombinujete dugu ekspoziciju sa kratkim bleskom svetla pomoću blica Canon Speedlite, kako biste mogli da dobijete odgovarajuću ekspoziciju za portret ili drugi subjekat u prednjem planu, uz mogućnost zamrzavanja njegovog kretanja, ali i kreiranje crteža svetlom tokom ostatka ekspozicije.

Kada fotografišete iz zabave, crtanje svetlom može da bude prijatan način za pokazivanje kreativnosti. Ne zahteva skupe fotoaparate, objektive i dodatnu opremu. Potrebno je samo malo vremena da se upoznate sa osnovama. Uskoro ćete shvatiti da pravite izuzetno upečatljive slike sa zaista jedinstvenim izgledom i atmosferom.Napisao Metju Ričards

Slični proizvodi

Srodni članci