OSNOVE FOTOGRAFISANJA

Vodič za početnike za izbor objektiva

Razmišljate o tome da nabavite novi objektiv? Ovde se nalazi sve što treba da znate da biste pronašli najbolji objektiv – od tipova objektiva koji su kompatibilni sa vašim fotoaparatom do funkcija koje treba da tražite.
Tri Canon RF objektiva – RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 50mm F1.8 STM i RF 85mm F2 MACRO IS STM – na drvenoj podlozi sa narandžastim zidom u pozadini.

Tražite novi objektiv? Možda prelazite sa kompaktnog fotoaparata na fotoaparat sa izmenjivim objektivima ili možda želite da proširite potencijal za snimanje i ostavite po strani objektiv koji ste dobili sa fotoaparatom. Evo šta treba da znate da biste pronašli savršen objektiv.

Ime Canon objektiva sadrži sve ključne informacije o njemu. Uzmite Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM kao primer:

 • RF = tip objektiva koji odgovara različitim tipovima sistema za montažu na Canon fotoaparatima.
 • 100mm = žižna daljina objektiva.
 • F2.8 = maksimalni otvor blende.
 • L znači da ovaj objektiv pripada Canon L seriji „profesionalnih“ (višeg kvaliteta) objektiva.
 • MACRO = nudi mogućnost snimanja slika sa makro uvećanjem.
 • IS = objektiv poseduje ugrađen optički stabilizator slike koji smanjuje zamućenost usled podrhtavanja fotoaparata.
 • USM = ultrazvučni motor, brz i tih motor za fokusiranje.
 • Specijalizovani objektivi mogu imati druge elemente u nazivu koji se odnose na dizajn ili tehnologije koje poseduju, kao što su Fisheye (riblje oko), DS (Defocus Smoothing – glatko defokusiranje) i DO (Diffractive Optics – optičko prelamanje svetlosti).
 • Neki objektivi imaju i broj II ili III u nazivu. On označava broj modela, a ne neko svojstvo objektiva. Na primer, EF 75-300mm f/4-5.6 III USM je treća verzija ovog EF zum objektiva sa opsegom žižne daljine 75 – 300 mm, opsegom otvora blende od f/4 do f/5.6 i USM motorom.

Mnoštvo Canon RF objektiva je poređano nasuprot prljavo bele pozadine.

Širok asortiman RF objektiva kompanije Canon sadrži ponešto za sve žanrove i potrebe snimanja, od širokougaonih objektiva za snimanje cele scene do telefoto objektiva za fotografisanje udaljenih subjekata.

Sistemi za montažu objektiva i kompatibilnost sa fotoaparatom

Pre kupovine svakog objektiva, važno je da proverite da li je kompatibilan sa vašim fotoaparatom. Svaki Canon EOS fotoaparat koristi jedan od četiri sistema za montažu objektiva. Svaki tip objektiva dizajniran je da odgovara određenom sistemu za montažu objektiva:

 • RF i RF-S objektivi namenjeni su za korišćenje sa EOS R fotoaparatima bez ogledala – pogledajte ispod.
 • EF, TS-E ( tilt-shift) i MP-E (makro) objektivi dizajnirani su za EF sistem za montažu na Canon EOS DSLR fotoaparatima. Takođe možete da ih koristite sa EOS R fotoaparatima preko adaptera za montiranje EF-EOS R.
 • EF-S objektivi su predviđeni za APS-C DSLR fotoaparate. Ne mogu da se koriste sa DSLR fotoaparatima punog formata, ali mogu da se koriste sa (puni format ili APS-C) EOS R fotoaparatima sa adapterom za montiranje.
 • EF-M objektivi su predviđeni za EOS M fotoaparate bez ogledala i ne mogu da se koriste ni sa jednim drugim tipom fotoaparata.

Svi fotoaparati sa EOS R sistemom imaju identičan RF sistem za montažu, što znači da se svaki fotoaparat iz asortimana može upariti sa bilo kojim RF ili RF-S objektivom. RF-S objektivi su dizajnirani za APS-C fotoaparate, ali se mogu koristiti i sa EOS R fotoaparatima punog formata, iako će fotoaparat automatski opsecati oblast slike kako bi se uklopio sa manjom pokrivenošću APS-C objektiva.

Takođe je moguće koristiti RF objektiv punog formata (ili EF objektiv sa adapterom) na APS-C EOS R fotoaparatu kao što je EOS R7, EOS R10 ili EOS R50. Međutim, APS-C senzori su manji od senzora punog formata, što znači da senzor neće koristiti puno vidno polje objektiva. Umesto toga, slika će biti isečena na manje aktivnu oblast senzora. Na Canon fotoaparatima, faktor isecanja je 1,6x. On ima efekat zumiranja na slici, tako da objektivu od 50 mm daje isto vidno polje koje ima objektiv od 80 mm na fotoaparatu punog formata (50 x 1,6 = 80), objektivu od 100 mm daje vidno polje koje ima objektiv od 160 mm itd.

Da biste izračunali efektivnu žižnu daljinu objektiva na APS-C fotoaparatu, jednostavno pomnožite žižnu daljinu objektiva sa 1,6. Odnosno, da bismo pojednostavili korišćenje zum objektiva sa promenljivom žižnom daljinom, besplatna aplikacija Canon Photo Companion sadrži kalkulator efektivne žižne daljine.

Osoba drži Canon fotoaparat sa objektivom Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM uz lice.

Naziv Canon objektiva, u ovom slučaju objektiva RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM, sadrži sve ključne detalje, poput fotoaparata sa kojima je kompatibilan i koja je njegova žižna daljina i maksimalni otvor blende.

Korisnik se sprema da montira objektiv na RF sistem za montažu na modelu Canon EOS R7.

Objektivi RF i RF-S su dizajnirani za korišćenje sa Canon fotoaparatima sa EOS R sistemom . U poređenju sa EF sistemom za montažu, RF sistem za montažu omogućava mnogo bržu komunikaciju između fotoaparata i objektiva, mnogo veći propusni opseg prenosa podataka i podršku za najnovije tehnologije fokusiranja, stabilizacije slike i optičke tehnologije.

Šta je žižna daljina?

Žižna daljina objektiva doslovno predstavlja razdaljinu između optičkog centra i senzora fotoaparata. Ona je obično zapisana na objektivu. Na objektivu sa fiksnom žižnom daljinom nalazi se jedan broj, na primer 24 mm ili 135 mm. Na zum objektivu (promenljiva žižna daljina) nalazi se opseg, kao što je 15 – 35 mm ili 24 – 70 mm.

Žižna daljina objektiva određuje njegovo vidno polje, a objektivi se mogu podeliti u tri opšte kategorije: širokougaoni, standardni i telefoto.

 • Širokougaoni objektivi – oni do približno 35 mm obuhvatiće veći deo scene koju fotografišete, što ih čini idealnim za fotografisanje pejzaža. Objektivi ispod približno 24 mm (ekvivalent punom formatu) ponekad se nazivaju „izuzetno široki objektivi“.
 • Standardni objektivi obično imaju žižnu daljinu od približno 50 mm. Za njih se smatra da imaju „prirodnu“ perspektivu koja odgovara ljudskom oku, što ih čini odličnim objektivima za fotografisanje u svim prilikama, putovanja i portrete.
 • Telefoto objektiv ima žižnu daljinu od oko 85 mm ili više. Postoje objektivi koji imaju žižnu daljinu do 600 mm, 800 mm ili čak 1200 mm. Objektivi sa žižnom daljinom većom od 300 mm ponekad se nazivaju „supertelefoto“ i obično se koriste u žanrovima poput fotografisanja divljih životinja isportske/akcione fotografije , gde fotografi obično moraju da snimaju subjekte sa udaljenosti ili da biraju mali deo scene.

Neki zum objektivi pokrivaju više od jedne od ovih kategorija, a neki idu čak od širokougaone do telefoto postavke – na primer, 24 – 240 mm.

Da li je bolje imati objektiv sa fiksnom žižnom daljinom ili zum objektiv? Zum objektivi imaju širu primenu, što znači da ne morate da nosite više objektiva u torbi sa opremom koju koristite za fotografisanje u različitim scenarijima. Međutim, objektivi sa fiksnom žižnom daljinom obično imaju bolji optički kvalitet i često su dostupni sa širim otvorima blende – pogledajte ispod.

Muškarac je okrenuo Canon fotoaparat sa objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM ka modelu u šarenoj odeći crvene, žute i plave boje.

Objektiv sa širokim otvorom blende, kao što je Canon RF 50mm F1.8 STM, propušta više svetlosti na senzor fotoaparata, što znači da možete da snimate pri većim brzinama zatvarača i dobijete oštre slike subjekata u pokretu.

Fotografija portreta snimljena sa otvorom blende f/1.8 na kojoj je prikazan oštro fokusiran model u žutom džemperu sa zamućenim drvećem u pozadini.

Široki otvori blende takođe stvaraju prelepo zamućenu pozadinu, što ove objektive čini idealnim za snimanje portreta. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/2500 s, f/1,8 i ISO 100.

Otvor blende – objašnjenja

Jednostavno rečeno, otvor blende objektiva predstavlja otvor kroz koji prolazi svetlo. Veličina otvora blende izražava se u f-koracima, u obliku f/2.8, f/4 itd. Kosa crta nije uvek uključena u nazive objektiva, ali je važna, jer je f-korak zapravo razlomak:

prečnik otvora blende = žižna daljina (f) podeljena f brojem

Kada to shvatite, biće vam jasno zašto manji f-broj označava veći otvor – on je imenilac u razlomku, a 1/4 je veća od 1/16. Što je broj manji, širi će biti maksimalni otvor blende koji objektiv može da ima: f/1,4 je veoma širok, f/4 je uži i f/16 je još uži.

Što je otvor širi, više svetla može da prođe do senzora fotoaparata, što znači da dobijate bolje rezultate, naročito pri slabom osvetljenju. Objektiv sa širokim maksimalnim otvorom blende (mali f-broj) poznat je kao „brzi“ objektiv – budući da propušta više svetla, možete da koristite veću brzinu zatvarača nego što bi to bilo potrebno sa objektivom sa manjim otvorom blende za postizanje iste ekspozicije.

Pored toga, otvor blende takođe određuje dubinu polja slike – to jest, koliki deo scene koju fotografišete je oštro fokusiran. Široki otvor blende (manji f-broj) daje malu dubinu polja, tako da se, na primer, na portretima dobija prelepa zamućena pozadina. Uži otvor blende (veći f-broj) daje veću dubinu polja, što je idealno za sjajnu oštrinu od prednjeg do zadnjeg plana na zadivljujućem pejzažu. Saznajte više u našem sveobuhvatnom vodiču za otvor blende.

Neki zum objektivi imaju promenljivi maksimalni otvor blende, što znači da se maksimalni otvor blende koji možete da podesite razlikuje u zavisnosti od položaja na koji je podešen zum. Na primer, objektiv RF 24-240mm F4-6.3 IS USM ima maksimalni otvor blende f/4 na 24 mm i f/6,3 na 200 mm

Objektivi sa fiksnom žižnom daljinom nude najšire otvore blende, što ih čini odličnim izborom za snimanje pri slabom osvetljenju, kao i za kreiranje male dubine polja. Zbog svoje optičke preciznosti, objektivi sa veoma širokim otvorima blende mogu da budu skupi, ali ne i uvek – među pristupačnim modelima je i popularni Canon RF 50mm F1.8 STM.

Biranjem zum objektiva sa relativno širokim maksimalnim otvorom blende, kao što je f/2.8, dobijate odličan balans između prednosti širokog otvora blende i fleksibilnosti različitih žižnih daljina.

Sprinter kreće brzo napred dok startuje iz bloka – snimljeno pomoću objektiva Canon RF 600mm F11 IS STM.

Uz optičku stabilizaciju slike sa do 5 koraka, objektiv RF 600mm F11 IS STM je zaslužan za izuzetno oštre slike i video zapise, čak i kada snimate sportske događaje i akcione scene iz ruke. Snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS R sa objektivom Canon RF 600mm F11 IS STM pri 1/1600 s, f/11 i ISO 800.

Osoba drži Canon fotoaparat sa objektivom Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM u prirodi sa vodenom površinom u pozadini.

Objektiv Canon RF 15-30 mm F4.5-6.3 IS STM je odličan zum objektiv za vlogovanje i putovanja – njegov snažni stabilizator slike sa 5,5 koraka olakšava snimanje iz ruke.

Kvalitet objektiva, stabilizacija slike i druge funkcije na koje treba obratiti pažnju

Svi objektivi su proizvodi složenog optičkog i mašinskog inženjeringa, ali neke komponente, materijali i tehnologije su skuplji od drugih. Na cenu objektiva mogu da utiču brojni faktori, kao što su vrsta stakla koje je korišćeno za izradu, specijalni premazi ili procesi koji se koriste za optičke elemente radi otklanjanja problema poput pojave senki i odbleska, kao i precizne konstrukcije i zaptivni materijali koji se koriste za poboljšanje otpornosti na prašinu i vlagu. Canon objektivi serije L, koji imaju slovo L u nazivu objektiva posle otvora blende, dizajnirani su da zadovolje visoke zahteve profesionalnih fotografa po pitanju performansi i izdržljivosti.

Neki objektivi imaju ugrađenu stabilizaciju slike (IS) koja poništava efekte zamućivanja slike koji se javljaju usled podrhtavanja fotoaparata. Ovi objektivi imaju skraćenicu IS u svom nazivu. Oni mogu imati prekidač sa strane za aktiviranje stabilizacije slike i poseban prekidač za prebacivanje između IS režima za različite situacije snimanja. Stabilizacija slike je korisna ako, na primer, snimate pri slabom osvetljenju pa je potrebno da koristite malu brzinu zatvarača – zahvaljujući stabilizaciji slike dobićete izoštren snimak, čak i kada snimate iz ruke. Stabilizacija slike je takođe korisna ako nemate stativ, ako nije zgodno da ga koristite ili ako nije dozvoljeno da ga koristite. To može da obuhvata sve vrste fotografija, od motosportova do planinarenja. Specifikacije objektiva sa stabilizacijom slike (na primer, na njegovoj veb stranici na lokaciji kompanije Canon) obuhvataju i prednosti koje možete očekivati od stabilizacije slike, mada one zavise od žižne daljine, brzine zatvarača i drugih faktora.

Želite da fotografišete insekte, cveće ili druge male subjekte izbliza? To možete da uradite koristeći različita podešavanja, ali makro objektiv – objektiv sa rečju MACRO u svom nazivu – pomoći će vam sa najmanjom žižnom daljinom i uvećanjem od 0,5x ili više. Imajte na umu da makro objektiv takođe može da se koristi za razne vrste fotografisanja – na primer RF 24mm F1.8 MACRO IS STM je kompaktan i lagan širokougaoni objektiv idealan za fotografisanje pejzaža i vlogovanje, kao i za makro fotografiju.

Par ruku montira objektiv Canon RF 24mm F1.8 MAKRO IS STM na fotoaparat Canon EOS R5.

ObjektivCanon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM je brz, lagan i idealan za snimanje pejzaža i makro subjekata sa udaljenosti od samo 14 cm.

Osoba stavlja Canon fotoaparat sa objektivom Canon RF 28mm F2.8 STM u torbu.

Izuzetno kompaktan objektiv Canon RF 28mm F2.8 STM olakšava stavljanje fotoaparata u torbu, a nećete ga ni osetiti dok ga budete nosili sa sobom.

Težina i veličina objektiva fotoaparata

Veličina i težina objektiva mogu da budu važni za vas, u zavisnosti od faktora kao što je broj drugih objektiva koje već imate u torbi sa opremom i koliko objektiva možete da nosite sa sobom. Iako EOS R fotoaparati mogu da se koriste sa EF objektivima (uz adapter za montiranje, zbog čega će biti malo teži), vredi pogledati i RF objektive – obično su RF objektivi manji i lakši od EF objektiva. Takođe nude brojne tehničke prednosti poput brže komunikacije između fotoaparata i objektiva.

Međutim, čak i među RF objektivima ćete pronaći modele čije su specifikacije veoma slične, ali se razlikuju po veličini. Na primer, objektivi RF 24mm F1.8 MACRO IS STM i RF 28mm F2.8 STM imaju slične žižne daljine i podjednako su dobra rešenja za različite namene: uličnu fotografiju,putovanja i svakodnevnu fotografiju. Međutim, drugi objektiv je poznat kao „pljosnati“ objektiv, što znači da je veoma kompaktan – dugačak je samo 24,7 mm i težak svega 120 g. Prvi objektiv je dug 63,1 mm i težak 270 g. Ako su vam veličina i težina najvažniji, onda je objektiv od 28 mm odlično rešenje. Međutim, objektiv od 24 mm ima širi maksimalni otvor blende i nudi mogućnost makro fotografije pri uvećanju od 0,5x. Dakle, ako vam je bitnija veća fleksibilnost, onda su dodatna veličina i težina samo stvar kompromisa.

Na fotografiji koja je snimljena pomoću objektiva Canon RF 14-35mm F4L IS USM prikazana je voda koja teče preko kamenja sa mahovinom.

Objektiv RF 14-35mm F4L IS USM je trenutno najširi objektiv iz Canon asortimana RF objektiva. Maksimalni otvor blende f/4 ostaje konstantan u čitavom opsegu zuma, pa nema varijacija u brzini zatvarača niti ISO osetljivosti prilikom korišćenja zuma. Snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS R5 sa objektivom Canon RF 14-35mm F4L IS USM pri 35 mm, 1,3 s, f/10 i ISO 100.

Žena u polju sa visokom travom snima sebe pomoću fotoaparata Canon EOS R7 sa objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM koji drži u ruci.

Objektiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM nudi veoma širok opseg zuma, od širokougaonog do telefoto (efektivna žižna daljina 29 – 240 mm), što ga čini pogodnim za putovanja, fotografisanje divljih životinja i čak makro fotografisanje. Odličan je i za vlogovanje, naročito ako pokušavate da snimite scenu oko sebe, a njegova stabilizacija slike u 4,5 koraka maksimalno smanjuje podrhtavanje fotoaparata.

Izbor objektiva

Ako vam je potrebna pomoć oko izbora objektiva, praktična Canon alatka za traženje objektiva ponudiće vam preporuke na osnovu vašeg fotoaparata, žanra koji želite da snimate i funkcija koje su vam najbitnije. Ako imate određeni žanr na umu, pogledajte naše vodiče za najbolje objektive za fotografisanje portreta, fotografisanje pejzaža, akcionu fotografiju i fotografisanje divljih životinja kako biste lakše odlučili.

Spremni ste da napravite sledeći korak i prenesete svoje fotografske veštine na viši nivo? Naši saveti će vam pomoći da pametno izaberete objektiv i počnete da snimate slike o kojima ste oduvek sanjali.

Amy Davies and Alex Summersby

Srodni proizvodi

Srodni članci