FOTOGRAFISANJE NA PUTOVANJIMA

48 sati u Sevilji sa fotoaparatom EOS R10

Od hrane do flamenka, otkrijte kako je bloger za putovanja Diana Milos zabeležila duh španskog grada uz Canon EOS R10.
Žena u letnjoj haljini i šeširu za sunce drži Canon EOS R10 na licu i gleda kroz tražilo dok stoji ispred detaljne španske arhitekture.

Ako želite da vidite odredište za odmor u novom svetlu, podesite budilnik, kaže kreator sadržaja sa putovanja Diana Milos. „Izlazak sunca je moje omiljeno vreme za istraživanje i snimanje fotografija“, objašnjava ona. „Obično nema nikoga i svetlo je zaista meko. Doživljaj je jednostavno magičniji u to doba dana.“

Diana je snimala izlaske sunca širom sveta pomoću fotoaparata Canon EOS 80D (sada ga je nasledio Canon EOS 90D) i Canon EOS 7D Mark II. Njene fotografije privukle su više od 135 hiljada pratilaca na Instagram-u, a posetila je razne lokacije – od udaljenih destinacija, kao što su Indija, Meksiko i Vijetnam, do obilazaka evropskih gradova u Rumuniji, Gruziji i Italiji.

Međutim, na nedavnom obilasku grada u njenoj rodnoj Španiji, Diani se pridružio novi saputnik: Canon EOS R10. EOS R10 je jedan od dva fotoaparata bez ogledala u EOS R sistemu, uz EOS R7, koji ima APS-C senzor, što predstavlja istraživanje nove teritorije za kompaniju Canon. Impresivna rezolucija od 24,2 MP i kompaktni dizajn modela EOS R10, uz težinu od samo 429 g, kao i kreativne funkcije za fotografisanje i video zapise, čine ga idealnim za istraživače koji žele da pričaju priče na jedinstvene i inovativne načine.

Diana je ponela EOS R10 kako bi zabeležila scene iz Sevilje tokom 48-časovnog putovanja u prestonicu Andaluzije. Arhitektonska fotografija je jedna od njenih specijalnosti i posetila je neke od kultnih znamenitosti grada, uključujući Plaza de España, Giralda (zvonik seviljske katedrale) i Metropol Parasol – jednu od najvećih drvenih struktura na svetu.

Canon EOS R10 stoji na postolju u vidu ofarbanog keramičkog stuba.

„Budila sam se pre svitanja svakog dana kako bih na najbolji način iskoristila prelepo svetlo“, otkriva Diana. „Zaista sam imala osećaj da je leto u februaru. Sevilja je veoma ukrašen grad i veoma je lep.

„Koristila sam EOS R10 u raznim situacijama, od snimanja flamenko plesača do fotografisanja veslača na reci i imala sam priliku da eksperimentišem sa automatskim fokusom, brzim uzastopnim snimanjem i opcijama za video ovog fotoaparata.“

Pored toga što je prvi put da fotografisala Sevilju, tokom putovanja je takođe prvi put koristila fotoaparat bez ogledala. „Otkrila sam da je prelazak na EOS R10 veoma jednostavan“, kaže ona. „Bilo je nekoliko različitih dugmadi sa gornje strane, ali je zaista lak za korišćenje.“

Diana je takođe koristila dva nova RF-S zum objektiva napravljena za APS-C EOS R sistem, od kojih oba pružaju fantastičan kvalitet slike. Mali i relativno diskretni Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM ima opseg žižne daljine 18-45 mm za širok opseg scenarija na putovanjima, dok svestrani RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pruža odlične mogućnosti snimanja izbliza, kao i telefoto doseg i veliki zum sa opsegom žižne daljine 18–150 mm. Oba objektiva takođe imaju stabilizaciju slike.

Rezolucija i brzina za uzbuđenje i akciju

Žena u žutoj haljini stoji ispod ukrašenog luka i ispred dugog, uskog bazena sa vodom u kojem se vidi njen odraz.

Arhitektura je jedan od omiljenih Dianinih subjekata. „Priča priče o određenom mestu“, kaže ona. „Uvek pokušavam da nađem raznobojne lokacije ili one sa puno detalja.“ Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 35 mm, 1/2.000 s, f/5,6 i ISO 12.800.

Žena u žutoj haljini hoda duž staze oivičene palmama, sa kamenim tornjem u pozadini.

Diana više voli da radi sa fotoaparatima koji brzo snimaju. „Volim da koristim uzastopno snimanje velikom brzinom kako bih imala izbor od više slika“, kaže ona. EOS R10 može da snima do 23 kadra u sekundi sa elektronskim zatvaračem i do 15 kadrova u sekundi sa mehaničkim zatvaračem 1 . Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 18 mm, 1/1000 s, f/5,6 i ISO 100.

Prvo stanica tokom Dianinog obilaska bila je Plaza de España, znamenita zgrada koja predstavlja niz arhitektonskih stilova. „Meša uticaj arapskog nasleđa koje imamo u Španiji sa iberijskom arhitekturom“, kaže Diana. „Oni koji me prate na društvenim mrežama će znati da je moja tipična fotografija širokougaoni snimak zgrade sa mnom u prednjem planu, pa sam koristila RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM montiran na EOS R10, ali sam takođe prelazila na RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM da bih snimala krupne kadrove prelepih pločica na trgu.“

Diana je zatim usmerila pažnju na snimanje uzbuđenja i pokreta plesača flamenka. Tu je iskoristila prednost naprednog automatskog fokusa na modelu EOS R10 koji koristi AF sa detekcijom oka za praćenje osoba sa većom preciznošću, kao i veliku brzinu uzastopnog snimanja od 15 kadrova u sekundi pomoću mehaničkog zatvarača na fotoaparatu1.

Dva flamenko plesača u tradicionalnoj nošnji poziraju u dvorištu sa podignutim rukama.

„Iako su se plesači neprestano vrtali i kretali, fotoaparat je održavao fokus na njima, čak i tokom brzih rafala snimaka i to je bilo neverovatno“, kaže Diana. „Na nekim snimcima sam koristila relativno malu brzinu zatvarača, koja je blago zamutila uglove haljina devojčice kako biste stekli osećaj kretanja plesača. Obožavam način na koji sve održava u fokusu i koliko su fotografije oštre.“

Diana kaže da je elektronsko tražilo predstavljalo prednost kada je bilo potrebno da potvrdi da su fotografije oštre. „U tražilu možete da vidite funkcionisanje otkrivanja lica i oka i to je veoma korisno zato što možete precizno da ocenite šta je u fokusu.“

Elektronsko tražilo je takođe korisno prilikom snimanja tokom svetlih, sunčanih dana pošto vam omogućava da proverite ekspoziciju i obavite podešavanja pre nego što pritisnete dugme okidača. Mogućnost da vidite efekte podešavanja fotoaparata naročito je korisna za manje iskusne fotografe jer snimanje čini intuitivnijim.

Krupni planovi hrane uz veličanstvene detalje

Posuda za salatu napunjena iseckanom šargarepom, četvrtinama kuvanog jajeta, iseckanim crvenim kupusom, pečurkama i kukuruzom.

Diana je isprobala funkcije za podešavanje dubine fokusa u fotoaparatu EOS R10, što joj je omogućilo da snima fotografije hrane izbliza na kojima je više subjekta oštro fokusirano. Aplikacija Canon Photo Companion je korisna alatka ako prvi put koristite novi fotoaparat zato što daje objašnjenja za sve funkcije i točkiće. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 35 mm, 1/2.000 s, f/5 i ISO 1.600.

Krupni plan jagode.

„Voće sam snimala pomoću makro funkcije sa fokusom u centru na objektivu Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM“, objašnjava Diana. „Bilo je zaista kul što sam mogla toliko da se približim i da zabeležim sve teksture“, kaže ona. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 35 mm, 1/200 s, f/10 i ISO 400.

Pored prepoznatljive arhitekture, fotografije lokalnih specijaliteta ključni su sastojak Dianinih dnevnika sa putovanja. „Volim da radim sa bojama, a često su boje mesta koja posećujem povezane sa hranom“, kaže ona. „Hrana je deo kulture i važno je da je fotografišete kada želite da zabeležite suštinu nekog mesta.“

Diana je koristila EOS R10 za snimanje krupnih planova hrane u tapas baru i na lokalnoj pijaci. „Želela sam da fotografišem raznobojne sastojke i teksture“, kaže ona, „pa sam koristila makro funkciju sa fokusom u centru na objektivu RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.“

Eksperimentisanje sa ručnim fokusom i makro režimom omogućilo je Diani da se još više približi subjektima – žižna daljina od 35 mm daje maksimalno uvećanje od 0,59x – kako bi mogla da zabeleži svaki detalj.

Diana je takođe isprobala funkcije za podešavanje dubine fokusa u fotoaparatu. „To nije nešto što sam ranije koristila i bilo je zaista kul što mogu da napravim seriju snimaka jednim pritiskom na dugme okidača, pa da ih pregledam u vidu jedne slike na kojoj je sve u fokusu. Fotoaparat je takođe sačuvao sve pojedinačne fotografije, na kojima su različiti delovi kadra bili u fokusu. Baš mi se svidela ta karakteristika.“

Panoramski gradski pejzaži i zanimljivi uglovi

Panoramski snimak horizonta Sevilje.

Diana je koristila režim za panoramsko snimanje na modelu Canon EOS R10, koji spaja niz snimaka u fotoaparatu snimljenih vertikalnim ili horizontalnim rotiranjem fotoaparata, kako bi snimila horizont Sevilje. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 45 mm, 1/500 s, f/7,1 i ISO 100.

Drugog dana boravka Diana se uputila u Metropol Parasol, takođe poznat kao „Pečurke inkarnacije“. „Pruža neverovatan pogled na Sevilju i možete da zabeležite sve krovove i zgrade u daljinu“, kaže ona. Moderna drvena struktura pružila je kontrast u odnosu na tradicionalnu arhitekturu, a Diana je znala da će joj dati zanimljive fotografije.

Žena u lepršavoj žutoj haljini čuči da bi podesila položaj fotoaparata Canon EOS R10 na malom stativu.

Fotoaparatom EOS R10 moguće je upravljati bežično sa smartfona pomoću aplikacije Canon Camera Connect ili pomoću bežičnog daljinskog upravljača Canon BR-E1.

Žena u žutoj haljini pozira na krivudavoj stazi.

Diana često koristi društvene mreže kako bi pronašla inspiraciju za putnu fotografiju, ali uvek pokušava da pronađe kreativne uglove koje nisu ranije isprobani. „Odlazak na neko mesto koje možda izgleda malo nasumično kako bih proverila da li je vredno snimka predstavlja moj omiljeni način fotografisanja“, kaže ona. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 18 mm, 1/500 s, f/5,6 i ISO 100.

Da bi mogla da bude u kadru, Diana obično koristi mali stativ za podupiranje fotoaparata, a na ovo putovanje je ponela izuzetno prenosivi Canon stativ-rukohvat HG-100TBR. „U pitanju je kratki stativ, pa je EOS R10 bio prilično blizu tla, ali mi je ekran osetljiv na dodir sa promenljivim uglom omogućio da lako vidim sliku, baš kao što mogu sa mojim EOS 80D“, kaže ona.

Video mogućnosti za hibridne snimatelje

Zadnja strana fotoaparata Canon EOS R10 na kojoj su prikazane opcije za video.

EOS R10 ima opciju za Movie Digital IS koja može da se omogući radi stabilizacije materijala snimljenog u hodu ili iz ruke.

Najbolji fotoaparati za putovanja moraju da budu sposobni hibridni uređaji, a EOS R10 nije izuzetak. Opremljen moćnim skupom video funkcija, ovaj fotoaparat može da snima preko standardnog vremenskog ograničenja od 30 minuta, što omogućava snimanje uspomena na putovanjima u kvalitetu 4K 60p, 4K 30p sa 6K oversemplovanjem i veoma kvalitetnoj Full HD rezoluciji, što ga čini jednim od najboljih fotoaparata za vlogovanje u asortimanu kompanije Canon.

Veoma brzi 4K UHD sa 60/50 kadrova u sekundi na ovom fotoaparatu idealan je za snimanje akcionih video zapisa sa oštrim detaljima, a Diana je iskoristila te video mogućnosti za snimanje veslača na reci. Slika se iseca2 prilikom snimanja sa ovom većom brzinom, što može da predstavlja prednost prilikom snimanja udaljenih subjekata za koje želite da izgledaju veće u kadru.

Snimanje pri velikoj brzini smenjivanja kadrova je EOS R10 podešen na Full HD video, što omogućava snimanje izuzetno glatkih usporenih snimaka brzinom od 120/100 kadrova u sekundi. „Za jedan video, pratila sam veslače i uspela sam da na snimak dodam i porodicu pataka“, kaže Diana. „Kada to vidite u usporenom prikazu, zaista je kul.“

Od raskoši istorijske arhitekture i flamenko plesača koji se vrte do raznobojne hrane u ukusnom krupnom plan, Canon EOS R10 je dizajniran tako da kreatorima sadržaja pruža još veću slobodu za istraživanje sveta na sveže i kreativne načine. Pruža sve prednosti koje dolaze sa fotoaparatima iz EOS R sistema kompanije Canon, pa ipak predstavlja dobru ponudu za vlogere i blogere kao što je Diana, koji su navikli da za snimanje koriste DSLR i žele fotoaparat koji je kompaktan, brz i pristupačan. „To je ono što zaista volim u vezi sa ovim fotoaparatom“, dodaje Diana. „Mali je i lagan, ali ipak tako snažan.“

Napisao Markus Hokins

  1. Brzina Uzastopno snimanja može da se razlikuje u zavisnosti od različitih uslova; detalje potražite u specifikacijama.
  2. Režim snimanja 4K 60p iseca se na 64% horizontalne oblasti.

Slični proizvodi

Srodni članci

  • PUTOVANJA

    Savršeni saputnik

    Profesionalni fotograf Martin Bisig putuje u Sri Lanku sa fotoaparatom EOS R10.

  • FOTOGRAFISANJE NA PUTOVANJIMA

    10 saveta za fotografisanje na putovanjima

    Fotograf i bloger Diana Milos deli najbolje savete za neverovatne fotografije na putovanjima.

  • FOTOGRAFISANJE NA PUTOVANJIMA

    Najbolji fotoaparati i objektivi za putovanja

    Bilo da istražujete gradske ulice ili divlji ruralni teren, pa čak i da idete na drugu stranu sveta, isplati se da smanjite težinu opreme. Evo najidealnije Canon opreme za snimanje iskustva, bez ugrožavanja budžeta.

  • FOTOGRAFIJA

    EOS R50 nasuprot EOS R10

    Upoređujemo glavne karakteristike i dizajn dva APS-C fotoaparata iz EOS R sistema.