VODIČ ZA KUPOVINU

Najbolji osnovni Canon objektivi za fotografisanje divljih životinja

Otkrijte najbolje i najisplativije objektive za snimanje odličnih fotografija divljih životinja, idealne za fotoaparate iz EOS R sistema kompanije Canon, uključujući modele EOS R7 i EOS R10.
Iberijski ris na velikoj steni dok gleda direktno u fotoaparat.

Snimanje intimnih slika divljih životinja i ptica u prirodnom staništu zahteva razumevanje ponašanja životinja, terenske veštine, strpljenje i istrajnost. Ali čak i sa svim tim, nećete daleko stići bez telefoto objektiva.

Dobra vest je da ne morate da uložite mnogo novca u skupi profesionalni objektiv kako biste počeli da se bavite fotografisanjem divljih životinja. Dostupan je izbor mnoštva laganih objektiva visokih performansi za divlje životinje, uz opcije sa fiksnom žižnom daljinom i zumom koje su prilagođene EOS R fotoaparatima bez ogledala, uključujući Canon EOS R7 i EOS R10.

Detlić na grani okružen visokom travom i zelenilom.

Zum objektivi pružaju vam više opcija za kadriranje, što vam omogućava da idete od širokih snimaka koji prikazuju životinje u prirodnom okruženju do užih portreta koji ističu određene karakteristike. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/50 s, f/8 i ISO 800.

Krupni plan sa šarenim papagajem sa zelenim perjem na glavi, zeleno-plavim krilima i jarko narandžastim telom.

Telefoto objektivi vam omogućavaju da pravite detaljne snimke životinja kojima ne možete da priđete blizu, bez obzira na to da li zbog toga što su opasne ili zato što samo želite da izbegnete da ih uznemiravate. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 600mm F11 IS STM pri 1/350 s, f/11 i ISO 1.600.

Da li mi je potreban telefoto objektiv za fotografisanje divljih životinja?

Ne uvek. Ponekad možete da koristite širokougaoni objektiv (obično definisan kao onaj sa žižnom daljinom od 35 mm ili manjom) kako biste snimali slike divljih životinja u njihovom okruženju, ali ćete morati da se približite da biste to učinili. Ako želite da dobijete fotografije divljih životinja koje ispunjavaju kadar, obično vam je potreban objektiv u telefoto (85 mm ili veća žižna daljina) ili supertelefoto (300 mm i veća) opsegu. Ovi tipovi objektiva daju uže vidno polje – samo delić scene ispred vas – što znači da udaljene životinje i ptice izgledaju veće na slici.

Da li treba da koristim zum objektiv ili objektiv sa fiksnom žižnom daljinom za fotografisanje divljih životinja?

Telefoto zum objektivi su svestraniji i omogućavaju vam da promenite kadriranje fotografije bez potrebe za promenom položaja ili prekidanjem snimanja da biste promenili objektiv. Objektivi sa fiksnom žižnom daljinom pružaju samo jednu žižnu daljinu, ali su obično lakši od ekvivalentnih zum objektiva. Takođe su dostupni sa većim žižnim daljinama, što olakšava fotografisanje divljih životinja kojima ne možete fizički da se približite, čak ni kada zum objektiv nema dovoljno dosega.

Kanadska guska pliva na mirnoj vodi.

Revolucionarni EOS R sistem omogućava inovativan i lagan dizajn objektiva – kao što je Canon RF 800mm F11 IS STM sa težinom od 1.260 g i dužinom od samo 281,8 mm kada je u uvučenom položaju, što olakšava nošenje. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM pri 1/500 s, f/11 i ISO 1.250. © Ben Hall

Ruke drže fotoaparat Canon EOS R7 sa montiranim zum objektivom.

Zum objektiv pruža fleksibilnost ponovnog kadriranja snimka da biste snimili scenu kada jednostavno nemate vremena da menjate objektive.

Koje žižne daljine su najbolje za divlje životinje i ptice?

Ptice su obično manje i teže im se prilazi od drugih divljih životinja, pa vam je za njihovo fotografisanje često potrebna veća žižna daljina. Iako možete da pravite snimke velikog sisara koji ispunjava kadar sa objektivom od 300 mm ili 400 mm, za neke vrste fotografisanja ptica možda ćete morati da koristite objektiv od 500 mm, 600 mm ili čak 800 mm.

Međutim, veličina senzora fotoaparata može da vam pomogne. Senzori u APS-C fotoaparatima bez ogledala, kao što su EOS R7 i EOS R10, manji su od senzora punog formata koji se nalaze u drugim fotoaparatima iz EOS R asortimana, kao što je EOS R6. Stoga, praktično isecaju sliku sa objektiva, tako da subjekat ispunjava veći deo kadra. Ovaj faktor isecanja od 1,6x povećava doseg objektiva, pa vam, na primer, objektiv RF 50mm F1.8 STM na APS-C fotoaparatu daje isto vidno polje koje biste dobili pomoću objektiva od 80 mm na fotoaparatu punog formata, a standardni objektiv od 100 mm daje isto vidno polje kao objektiv od 160 mm na fotoaparatu punog formata. Istu pogodnost dobijate kada koristite EF objektiv na fotoaparatu EOS R7 ili EOS R10 pomoću bilo kojeg iz asortimana EF-EOS R adaptera za montiranje.

Osoba snima fotografiju izbliza pomoću fotoaparata Canon EOS R10 i objektiva RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

Automatski fokus na fotoaparatu Canon EOS R10 nastavlja da radi u skoro potpunom mraku, do vrednost ekspozicije od -4 EV 1 . EOS R7 ide još niže, čak do -5 EV 1 .

Kako tehnologija objektiva i fotoaparata može da vam pomogne da snimate bolje fotografije divljih životinja?

Objektivi sa većim žižnim daljinama mogu da budu teži za mirnije držanje, ali ugrađeni optički stabilizator slike (IS) može da pomogne u ispravljanju zamućenja izazvanog podrhtavanjem fotoaparata. Modeli EOS R7 i Canon EOS R6 takođe imaju stabilizaciju slike u telu koja može da pruži do 7 koraka kada se koristi sa kompatibilnim objektivom.

Međutim, zamućenje nije uvek loše, kao što profesionalni fotograf divljih životinja Ben Hol objašnjava u videu o pokazivanju kreativnosti pri apstraktnom fotografisanju divljih životinja (ispod)2.

Sa druge strane, snažni motor za fokusiranje pomoći će vam da pratite životinje koje se brzo kreću, a što tiše radi, manja je verovatnoća da ćete uplašiti životinju. RF sistem za montažu na fotoaparatima iz EOS R sistema omogućava izuzetno brzu vezu između fotoaparata i objektiva, za ultrabrzo i pouzdano fokusiranje. Canon EOS R7, EOS R10 i EOS R6 takođe na najbolji način koriste brzinu automatskog fokusiranja objektiva i dele procesor koji koristi veštačku inteligenciju sa temeljnim učenjem za prepoznavanje i praćenje životinja i ptica uz neverovatnu brzinu i efikasnost. Da biste bili sigurni da ćete napraviti snimak pri akcionom fotografisanju divljih životinja, najbolje je da snimite niz fotografija, a EOS R7 i EOS R10 pružaju munjevite brzine okidanja do 30 kadrova u sekundi i 23 kadra u sekundi (tim redosledom)3, uz AF praćenje.

Veći maksimalni otvor blende (manji f-broj) znači da objektiv može da propusti više svetla u fotoaparat, što može da pomogne prilikom fotografisanja životinja koje se brzo kreću u uslovima slabog osvetljenja. Fotoaparati punog formata bez ogledala, kao što je EOS R6, naročito su pogodni za ovaj scenario.

Na kraju, trebalo bi da uzmete u obzir veličinu i težinu objektiva pošto je veća verovatnoća da nosite kompaktni i lagani objektiv sa sobom. Na primer, uz težinu od 300 g, ali i snažni efektivni opseg zuma 28,8–240 mm, RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM vam omogućava da na najbolji način iskoristite svaku priliku za fotografisanje divljih životinja.

Najbolji osnovni model kompaktnog RF objektiva za fotografisanje divljih životinja: Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

Snimak proizvoda na otvorenom koji je napravljen fotoaparatom Canon EOS R7, sa montiranim objektivom RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM na velikoj steni.

Efektivni opseg zuma od 28,8–240 mm na objektivu Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM omogućava vam da smanjite zum da biste videli veću sliku – idealno rešenje za snimanje divljih životinja nasuprot veličanstvenih pejzaža – ili da zumirate izbliza kako biste mogli da zabeležite detalje.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM je jedan od prvih objektiva koji je namenski dizajniran za APS-C EOS R fotoaparate, kao što su EOS R7 i EOS R10. Ima snažni opseg zuma od 8,33x koji ide od širokog ugla gledanja do telefoto dosega. To može da vam pruži upečatljivu prednost ako snimate u prašnjavom okruženju ili je potrebno da brzo reagujete na različite prilike za fotografisanje divljih životinja, gde ćete možda propustiti snimak dok menjate objektive.

Zahvaljujući faktoru isecanja od 1,6x na tim fotoaparatima, ovaj objektiv ima efektivni opseg zuma koji bi objektiv od 28,8–240 mm imao na fotoaparatu punog formata, ali je u poređenju relativno kompaktan i lagan, uz težinu od samo 300 g.

Najbolji osnovni model RF zum objektiva za fotografisanje divljih životinja: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

Jelen sa velikim rogovima koji stoje na čistini u šumi okrenut prema fotoaparatu.

Na primer, udvostručivanje žižne daljine (sa 200 mm na 400 mm) omogućava da životinje i ptice izgledaju dvaput veće na fotografiji, što na najbolji način ističe subjekat kao tačku fokusa. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/40 s, f/8 i ISO 800. © Ben Hall

Jelen sa malim rogovima stoji uokviren paprati u zelenoj šumi.

Uzak ugao gledanja koji pružaju telefoto objektivi olakšava izbor savršene meke pozadine nasuprot koje ćete kadrirati životinju. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 373 mm, 1/50 s, f/8 i ISO 1.250. © Ben Hall

RF objektivi kompanije Canon za EOS R fotoaparate imaju brojne inovacije na polju dizajna, a Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM nije izuzetak. Lakši je od objektiva Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM, ali ima veći doseg, koji može dodatno da se poveća pomoću RF ekstendera. Ima prednost stabilizatora slike sa 5,5 koraka za oštrije snimke iz ruke, koji se povećava na 6 koraka sa IBIS fotoaparatima, kao što su EOS R6 i EOS R7. Takođe koristi izuzetno brzu, ali praktično nečujnu tehnologiju automatskog fokusa Nano USM koja neće uplašiti subjekte kojima pokušavate da se približite. Ovaj objektiv ima poboljšani efektivni opseg zuma 160–640 mm kada se koristi sa fotoaparatima EOS R7 i EOS R10.

Najbolji osnovni modeli RF supertelefoto objektiva za fotografisanje divljih životinja: Canon RF 800mm F11 IS STM i Canon RF 600mm F11 IS STM

Zec u polju, zamućena pozadina, sa sunčevom svetlošću koja prikazuje vene u jednom uvetu.

Veliki doseg telefoto objektiva kao što je RF 800mm F11 IS STM omogućava fotografisanje plašljivih životinja bez njihovog uznemiravanja. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM pri 1/100 s, f/11 i ISO 500. © Ben Hall

Oprezni lemur na steni, sa otvorima na licu kamenom zidu iza njega.

Telefoto objektivi sa manjim maksimalnim otvorima blende, kao što su f/5,6 i f/11, lakši su za nošenje i pristupačniji od objektiva sa velikim maksimalnim otvorima blende (manji f-brojevi). Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 600mm F11 IS STM pri 1/1.400 s, f/11 i ISO 1.600.

Objektiv RF 800mm F11 IS STM omogućava pravljenje snimaka divljih životinja koje ispunjavaju kadar, bez obzira na to da li fotografišete veliku divljač ili ptice u svojoj bašti. Dodajte Canon ekstender RF 1,4x ili Canon ekstender RF 2x na objektiv i možete da dobijete još veći doseg – do 1.600 mm sa potonjim. EOS R fotoaparati omogućavaju automatsko fokusiranje čak i pri ovoj impresivnoj žižnoj daljini. Postavite objektiv na Canon EOS R7 ili EOS R10 i faktor isecanja će vam pružiti moćnu efektivnu žižnu daljinu od 1.280 mm, bez smanjenja otvora blende do kojeg dolazi kada se koristi ekstender od 1,4x ili 2x.

Za objektiv sa tako dugim dosegom, RF 800mm F11 IS STM je iznenađujuće kompaktan i lagan i ima optički stabilizator slike sa 4 koraka, za oštrije fotografije i video zapise iz ruke.

Dok je objektiv Canon RF 800mm F11 IS STM naročito pogodan za fotografisanje ptica, RF 600mm F11 IS STM je supertelefoto objektiv opštije namene koji je podjednako pogodan za ptice i životinje. Njegov komplet funkcija sličan je objektivu RF 800 mm, uključujući otvor blende f/11 bez krilaca, za prijatno zamućivanje pozadine i STM motor za skoro nečujno automatsko fokusiranje, a radi sa Canon ekstenderom RF 1,4x (što vam daje žižnu daljinu od 840 mm) i Canon ekstenderom RF 2x (pruža 1.200 mm). Na fotoaparatima EOS R7 i EOS R10, on ima efektivnu žižnu daljinu od 960 mm bez ekstendera. Objektiv se takođe uvlači do dužine manje od 20 cm, što ga čini svestranim supertelefoto modelom koji možete da ponesete svuda.

Najbolji osnovni model EF objektiva za fotografisanje divljih životinja: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM

Patka fotografisana iz nivoa vode, kapljice vode kaplju joj sa kljuna.

Svestrani objektiv Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM kompatibilan je sa EOS DSLR fotoaparatima punog formata i APS-C, a može se koristiti i na EOS R i EOS M fotoaparatima pomoću adaptera. Snimljeno pomoću Canon EOS 850D sa objektivom Canon EF 70-300mm IS f/4-5.6 IS II USM pri 267 mm (35 mm ekvivalentna žižna daljina je 427 mm), 1/320 s, f/5,6 i ISO 640. © Ben Hall

Ovo je zum objektiv koji pokriva širok opseg žižne daljine 70–300 mm i predstavlja klasični početnički objektiv za divlje životinje koji pruža fleksibilne opcije za kadriranje za veće životinje. Da biste se još više približili, postavite Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM na Canon EOS R10 ili EOS R7 pomoću Canon adaptera za montiranje EF-EOS R da biste dobili efektivni opseg zuma od 112–480 mm.

Uz težinu od samo 710 g i kompaktnu dužinu do 14,55 cm, ovaj objektiv je pogodan za putovanja, a stabilizator slike sa 4 koraka doprinosi smanjivanju zamućenja od podrhtavanja fotoaparata, za oštrije slike.

Najbolji osnovni model EF-S objektiva za fotografisanje divljih životinja: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM

Dva labuda plivaju na mirnoj vodi.

Svestrani objektiv EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM je lagan i kompaktan, što znači da možete da se približite udaljenim životinjama i da glatko i tiho snimate kako ne biste uznemirili subjekat. Snimljeno pomoću Canon EOS 850D sa objektivom Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM pri 200 mm (35 mm ekvivalentna žižna daljina je 320 mm), 1/4.000 s, f/5,6 i ISO 800. © Ben Hall

Ako tražite telefoto zum objektiv koji se uklapa sa objektivom od 18–55 mm iz kompleta, ovo je dobra opcija. Dizajniran za EOS DSLR fotoaparate sa APS-C senzorom, kao što su Canon EOS 90D i EOS 850D, EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM daje sliku sa ekvivalentnim vidnim poljem kao objektiv od 88–400 mm na fotoaparatu punog formata. Mali je, lagan i lak za nošenje tokom dana, u zoološkom vrtu ili parku za divlje životinje ili na izletu u prirodi.

Alternativni objektivi za divlje životinje

Iako telefoto objektivi predstavljaju glavni izbor za fotografisanje divljih životinja, postoji mnoštvo drugih objektiva koji mogu kreativno da se upotrebe prilikom fotografisanja životinja i ptica.

Makro objektivi, kao što su Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM i Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM savršeni su za fotografisanje insekata i drugih sićušnih stvorenja. Iako Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM nije namenski makro objektiv, ima impresivno uvećanje skoro do polovine veličine. EF i EF-S objektivi su u potpunosti kompatibilni sa fotoaparatima EOS R7 i EOS R10 pomoću Canon adaptera za montiranje EF-EOS R. EF-S objektive takođe možete da koristite pomoću adaptera na EOS R fotoaparatima punog formata, kao što su EOS RP i EOS R6, ako želite da koristite režim isecanja od 1,6x.

Širokougaoni objektivi, kao što su Canon RF 14-35mm F4L IS USM i ultraširokougaoni Canon RF 16mm F2.8 STM, takođe mogu da predstavljaju dobar izbor za bolje beleženje staništa životinja ili celog jata ptica, pa čak i za vlog u kojem vi u kadru govorite o divljim životinjama iza sebe.

Napisali Markus Hokins i Metju Ričards

1Tokom snimanja fotografija sa objektivom od f/1,2, AF tačkom u centru, One-Shot AF, pri 23 °C/73 °F, ISO 100. Ne uključuje RF objektive sa premazom za glatko defokusiranje.

2Video zapis je dostupan samo na engleskom jeziku.

3Brzina uzastopnog snimanja može da se razlikuje u zavisnosti od različitih uslova; detalje potražite u specifikacijama.

Slični proizvodi

Srodni članci

 • DIVLJE ŽIVOTINJE

  Fotografisanje ptica sa objektivom RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  Profesionalni fotograf i hobista udružuju se da bi testirali RF 200-800mm F6.3-9 IS USM na terenu.

 • FOTOGRAFISANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

  Saveti za fotografisanje divljih životinja

  Saveti i tehnike za prenošenje fotografisanja divljih životinja na viši nivo i kako da na najbolji način iskoristite Canon fotoaparat i objektive.

 • FOTOGRAFISANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

  Saveti za fotografisanje divljih životinja

  Profesionalni fotograf Deni Konor daje svoje najbolje savete za uspeh u branši ambicioznom mladom fotografu divljih životinja.

 • MAKRO FOTOGRAFIJA

  Otkrijte svet insekata

  Otkrijte tajne živote sićušnih stvorenja uz savete Pjera Ankea.