A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

Fotografisanje zabava

Kako da snimate kreativne fotografije na zabavama

Jedna od najboljih stvari u vezi sa prazničnom sezonom je niz zabava i događaja koji okupljaju prijatelje ili porodicu i predstavljaju priliku za smeh, plesanje, opuštanje i nadoкnađivanje propuštenog. Bez obzira na to da li idete na malo okupljanje sa priјateljima ili na raskošnu božićnu zabavu sa celom porodicom, mogućnost da fotografišete zabavu i veselje na kreativan način pomoći će vam da napravite uspomene za ceo život. Ovi korisni saveti i tehnike će vam pomoći da snimate odlične fotografije na zabavama, koje će se svima sviđati i koje će deliti.

1. Odaberite najbolje postavke fotoaparata za zabavu u zatvorenom

Zabave obično podrazumevaju slabo osvetljenje i subjekte u pokretu, pa je važno da budete sigurni da je fotoaparat pravilno podešen za snimanje u ovakvom okruženju.

Ne morate da koristite blic, ali je potrebno da budete sigurni da je brzina zatvarača dovoljno velika za beleženje pokreta. Brzinu zatvarača podesite na najmanje 1/160 s ili 1/250 s i proverite da li je blenda relativno široko otvorena (niži f-broj). Ovde će takođe pomoći ako ISO osetljivost podesite na srednju ili visoku postavku, kao što je ISO 3.200 ili ISO 6.400.

2. Pravilno usmerite blic

Ako koristite blic, proverite da li je podešen tako da na najbolji način snimite subjekte. Ako koristite Speedlite blic, umesto da ga okrenete direktno ka onome što želite da snimite, okrenite ga prema plafonu kako bi se svetlo odbijalo ka subjektima. Ne samo da ćete na taj način dobiti prirodnije osvetljenje, već će to više odgovarati i subjektima.

Speedlite 470EX-AI, prvi blic na svetu sa tehnologijom Auto-Intelligent Bounce, brine se o izboru optimalnog ugla odbijanja umesto vas tako što procenjuje okolinu i automatski naginje glavu blica tako da se svetlo odbija u pravoj tački na zidovima ili plafonu – vi možete potpuno da se usredsredite na snimanje.

Ako vaš fotoaparat ima Wi-Fi funkciju i možete da nabavite spoljni blic sa bežičnom funkcijom, odnosno ne koristite bežičnu vezu, ali imate kabl za daljinsko upravljanje, blic možete da postavite sa strane i da ga daljinski aktivirate.

3. Prigušite svetlo blica

Alternativni način za dobijanje odličnih rezultata pomoću blica je da koristite poklopac za prigušivanje ili malu mekanu navlaku preko glave blica. To će raširiti i umekšati svetlo blica, što vam pomaže da dobijete prirodnije nijanse kože, uz zamrzavanje akcije.

4. Isprobajte spontano fotografisanje

Nameštene slike svakako su ponekad umesne, ali ako želite da zabeležite prirodne izraze radosti na zabavi, spontano snimanje predstavlja pravi način.

Duži objektiv, kao što je Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM, pomoći će vam da kadrirate udaljenije subjekte i omogućiti vam da snimate bez stvaranja utiska da ste fotoaparat uperili ka određenoj osobi. Iz istog razloga, trebalo bi da isključite svetlo na fotoaparatu za pomoć pri automatskom fokusiranju.

Umesto da koristite blic fotoaparata za spontano snimanje, bolje je da upotrebite širok otvor blende i srednju/visoku ISO postavku kako bi subjekti bili oštri i u fokusu.

Ne morate da koristite blic, ali je potrebno da budete sigurni da je brzina zatvarača dovoljno velika za beleženje pokreta.

Srodni članci
10 tips for capturing fireworks

FOTOGRAFISANJE VATROMETA

10 saveta za fotografisanje vatrometa

Oprema, tehnike i kompozicija – najbolji saveti za fotografisanje vatrometa.

Party with Creative Park

ŠTAMPANJE I RUKOTVORINE

Zabava uz Creative Park

Dekoracije i rekviziti koje možete da odštampate kod kuće uz aplikaciju Creative Park.

5. Saznajte kako da kreirate izvanredan „bokeh“ efekat

Bez obzira na to da li je u pitanju bezbroj treperećih svetala na božićnoj jelci ili jednostavna sveća, praznični period prepun je lepih svetala koja mogu da se pretvore u prelepe svetleće kugle u pozadini slika, uz odgovarajuće podešavanje. Japanska reč „bokeh“ koristi se za opisivanje estetskih kvaliteta tih detalja van fokusa.

Zamućeni detalji u pozadini mogu da budu veliki i apstraktni ili manji i jasnije definisani. Možete čak i da pokažete kreativnost i da zamućene detalje učinite zvezdastim, u obliku srca ili božićne jelke – saznajte kako u donjem videu.

Ovaj efekat je najlakše postići kada je objektiv podešen na najširi otvor blende, kao što je f/2,8 ili f/2, što vam omogućava da budete veoma izbirljivi po pitanju tačke fokusiranja kako biste istakli subjekat u odnosu na zamućenu pozadinu. Takođe možete da dobijete primamljive, zamućene detalje pomoću manjih otvora blende, kao što je f/5,6. Učinite efekat upečatljivijim povećavanjem razdaljine između subjekta i pozadine, odnosno približavanjem subjektu.

6. Smanjite brzinu zatvarača da biste zabeležili zamućenje pokreta

Dok vam veće brzine zatvarača pomažu da dobijate oštre slike subjekata u pokretu, alternativni pristup predstavlja korišćenje mnogo manje brzine zatvarača radi stvaranja pokreta u sceni sa statičnim subjektima.

Podesite brzinu zatvarača na približno 1/10 s ili 1/20 s ako snimate iz ruke i uverite se da je statični (ili relativno statični) subjekat vidljiv u sceni. Korisno je ako objektiv ima stabilizator slike, pošto će vam to pomoći da slike održite oštrijim pri manjim brzinama zatvarača. Neki fotoaparati imaju ugrađenu stabilizaciju slike, pa će u tom slučaju stabilizacija slike fotoaparata funkcionisati sa svakim objektivom.

Ako koristite stativ, možete da koristite mnogo manje brzine zatvarača radi postizanja ovog efekta. Aktivirajte zatvarač pomoću žičnog ili bežičnog daljinskog upravljača, aplikacije Canon Camera Connect ili režima tajmera.

A woman throws her arms back amidst trails of light

7. Zabeležite tragove svetla na plesnom podijumu

Ako kontrolišete kada fotoaparat okida blic tokom ekspozicije, možete da zabeležite raznobojne šare od svetla, koje odražavaju duh zabave na kreativan način, uz održavanje oštrine subjekta. Izaberite malu brzinu zatvarača od približno 1 s, pa u meniju sa opcijama blica odaberite režim sinhronizacije sa prvom ili drugom zavesicom.

Sinhronizacija sa prvom zavesicom je podrazumevana opcija na većini fotoaparata. Okida blic na početku ekspozicije i beleži zamućenje ispred subjekta. Sinhronizacija sa drugom zavesicom okida blic na kraju ekspozicije i beleži svetlosne tragove i druge detalje iza subjekta.

8. Usredsredite se na manje detalje

Imajte u vidu da slike proslava ne moraju uvek da budu popunjene ljudima. Usredsređivanjem na manje detalje, bez obzira na to da li su u pitanju ukrasi koji vise sa jelke, centralni predmeti na stolu ili druge stvari koje odražavaju duh proslave, takođe možete efektivno da prenesete raspoloženje i doživljaj tog skupa.

Ako ne možete dovoljno da se približite subjektu pomoću objektiva koji koristite, razmislite o makro objektivu, kao što je Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM, Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM ili Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. Sa druge strane, relativno široka opcija kao što je Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM (za EOS M fotoaparate) omogućava vam da se približite, ali i da zabeležite više okruženja zbog konteksta.

Napisao Met Golovčinski

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike