FOTOGRAFISANJE VATROMETA

10 saveta za eksplozivne fotografije vatrometa

Oprema, tehnike i kompozicija – najbolji saveti za fotografisanje vatrometa.
Raznobojni vatromet eksplodira na tamnom nebu iznad mosta, osvetljavajući vodu ispod.

1. Koji je najbolji Canon fotoaparat za snimanje vatrometa?

Devojka u plavoj zimskoj kapi drži fotoaparat Canon EOS RP.

Tehnologija bez ogledala idealna je za fotografisanje vatrometa. Fotoaparati kao što su Canon EOS RP i Canon EOS R6 pokazuju kako će izgledati ekspozicija u elektronskom tražilu, kao i na zadnjem ekranu, što vam omogućava da vidite kako će tačno izgledati finalna slika. Ako koristite DSLR fotoaparat, kao što je Canon EOS 90D, isto važi za zadnji ekran pomoću režima prikaza uživo sa omogućenom simulacijom ekspozicije.

Nije važno koju opremu imate ili koliko ste iskusni – fotografisanje vatrometa može da bude jednostavno i zabavno. Ako ste napolju i uživate u vatrometu, idealan način za beleženje događaja je džepni fotoaparat koji se može nositi svuda, kao što je Canon PowerShot SX740 HS, sa veoma osetljivim CMOS senzorom, ili Canon PowerShot G7 X Mark III sa velikim maksimalnim otvorom blende f/1,8, koji je odličan za fotografisanje noću i pri slabom osvetljenju.

Moćni Canon EOS RP i Canon EOS 90D savršeni su za fotografe koji žele veću kreativnu slobodu. Senzor punog formata u fotoaparatu EOS RP pruža bolju kontrolu nad dubinom polja i bolje performanse pri slabom osvetljenju. EOS 90D je podjednako impresivan kada je osvetljenje slabo, a tu je i namenski režim za snimanje noćnih scena iz ruke, za oštre scene pri slabom osvetljenju bez stativa. Oba fotoaparata koriste DIGIC 8 procesor slike kompanije Canon koji digitalno smanjuje količinu šuma, čak i pri visokoj ISO (osetljivosti), radi dobijanja odličnih rezultata i fleksibilnosti u mraku.

Kao dodatno unapređenje, Canon EOS R6 je profesionalni fotoaparat napravljen za fotografisanje pri slabom osvetljenju. Ima 20.1 MP na čitavom senzoru punog formata, što znači da je svaki piksel veći i osetljiviji na svetlo, pa je rezultat vrhunski kvalitet snimaka pri slabom osvetljenju i izvanredan dinamički opseg. Poseduje i do 8 koraka stabilizacije slike kada se koristi sa kompatibilnim RF objektivima, što znači da možete da pravite noćne snimke bez zamućenja, čak i kada snimate iz ruke sa relativno malom brzinom zatvarača, kako biste zabeležili što više svetla.

2. Koji su najbolji objektivi za fotografisanje vatrometa?

Crveni i zlatni vatromet osvetljava tamno nebo.

Ugrađeni objektivi na kompaktnim fotoaparatima, kao što je Canon PowerShot G7 X Mark III, sasvim su pogodni za snimanje vatrometa – kao što je prikazano ovde, snimljeno pri 36 mm, 2 s, f/11 i ISO 125.

Roze i zlatni vatromet eksplodira na nebu iznad metalnog mosta.

Kompaktni zum objektiv će vam omogućiti da se približite akciji, a ugrađena stabilizacija slike znači da će snimci iz ruke biti prelepi i bez zamućenja. Snimljeno pomoću Canon EOS M10 (sada ga je nasledio Canon EOS M200) sa objektivom Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM pri 90 mm, 6 s, f/18 i ISO 100.

Odlične snimke možete da napravite pomoću ugrađenog objektiva na kompaktnom superzum fotoaparatu, odnosno pomoću objektiva koji ste dobili u kompletu sa fotoaparatom. Međutim, ako možete da birate druge objektive, možete da kreirate raznovrsnije i kreativnije kompozicije.

Manje žižne daljine omogućavaju vam da uključite zgrade i strukture na snimke radi dodatnog konteksta i vizuelnog interesovanja. Širokougaoni objektiv sa fiksnom žižnom daljinom, kao što je pristupačni Canon RF 16mm F2.8 STM, predstavlja odličan komad opreme za vašu torbu sa fotoaparatom iz Canon EOS R sistema, kao što je EOS RP ili EOS R6. Kompaktni profil čini ga svestranim saputnikom za razne vrste fotografisanja. Uparivanje fotoaparata iz EOS R sistema sa širokougaonim zum objektivom, kao što je Canon RF 14-35mm F4L IS USM ili Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM, omogućava promenu žižne daljine radi menjanja kompozicije – nešto što je posebno korisno na mestima sa gužvom, gde je prostor za stajanje ograničen.

Sa druge strane, telefoto objektivi izoluju i ističu detalje, što za rezultat ima impresivne kadrove koji su potpuno ispunjeni vatrometom.

Ako želite najbolje od oba sveta, isprobajte zum objektiv sa širokim opsegom žižne daljine, kao što je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, koji pruža dodatnu prednost ugrađene stabilizacije slike kako biste dobijali postojano oštre snimke.

3. Koja je najbolja lokacija za fotografisanje vatrometa?

Vredi planirati unapred da biste pronašli mesto koje će biti bez prepreka. Obiđite lokaciju po danu i saznajte u kom pravcu će vetar duvati. Ovo je naročito važno ako će biti logorske vatre, pošto će vam pomoći da izbegnete da dim ili žar završe u kadru. Ako planirate da koristite stativ, postavite ga na mesto gde je mala verovatnoća da će vam drugi ljudi smetati dok snimate.

Lokacija sa zanimljivim objektom u prednjem planu, kao što je most, takođe može da doda novu dimenziju vašim fotografijama.

4. Kako da fotografišem atmosferu vatrometa na zabavi?

Sjajna prskalica gori i baca varnice u svim pravcima.

Fotografisanje prskalica predstavlja odličan način da se pripremite za snimanje vatrometa, a moguće je uz minimalne troškove. Eksperimentisanje sa crtanjem svetlom takođe može da bude zabavna porodična aktivnost.

Dobar način za beleženje atmosfere na zabavi je da fotografišete članove porodice dok se zabavljaju sa prskalicama, pri čemu mogu da koriste maštu kako bi kreirali zabavne i umetničke oblike pomoću svetla. Aplikacija Canon Photo Companion sadrži vodič sa objašnjenjima najboljih tehnika i postavki za crtanje svetlošću, kao i mnoštvo drugih ideja za neverovatne slike.

Još jedan način za kreiranje zanimljivog snimka je da snimite odraz vatrometa na prozoru, dok porodica i prijatelji posmatraju iznutra. Napravite nekoliko probnih snimaka i proverite da li su subjekti dobro eksponirani, pa zadržite te postavke dok ne počne akcija. Ako vaš fotoaparat nudi ovu opciju, obavezno snimajte slike u RAW formatu. To će vam pružiti maksimalnu fleksibilnost prilikom podešavanja načina eksponiranja različitih delova slike. Naknadna obrada može da se obavi Digital Photo Professional (DPP), besplatnom softveru za obradu i uređivanje RAW datoteka kompanije Canon.

5. Kako mogu da dobijem oštre fotografije vatrometa?

Ružičasti i ljubičasti vatromet osvetljava nebo iznad mosta.

Podešavanje fotoaparata na uzastopno snimanje pomoći će vam da snimite spektakularnu sliku, čak i ako vatromet eksplodira trenutak pre ili posle očekivanog trenutka. Snimljeno pomoću Canon EOS M10 sa objektivom Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM pri 100 mm, 6 s, f/11 i ISO 100.

Dva narandžasta vatrometa eksplodiraju na tamnom nebu.

Snimajte fotografije čim vatromet počne i proverite da li ste zadovoljni ekspozicijom. Ako su suviše svetle, možete da isprobate uži otvor blende (veći f-broj), kao što je f/11. Ako su previše tamne, možete da isprobate veći otvor blende ili da povećate ISO postavku – ali ne zaboravite, što je manja ISO vrednost, to je slika oštrija i manji je rizik od šuma na slici. Snimljeno pomoću Canon EOS M10 sa objektivom Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM pri 40 mm, 30 s, f/11 i ISO 100.

Prva stvar koju treba da uradite, bez obzira na to koji uređaj koristite, je da isključite blic – želite svetlo vatrometa, a ne da obližnji objekti budu osvetljeni blicem. Zatim, ako je moguće, prebacite fotoaparat u režim koji omogućava određenu kontrolu nad postavkama, kao što je prioritet zatvarača (Tv) ili ručni (M) režim.

Teško je znati kada će najveći i najraznobojniji vatromet eksplodirati, pa je takođe dobra ideja da fotoaparat podesite na uzastopno snimanje, poznato i kao režim rafalnog snimanja, da biste snimili nekoliko uzastopnih slika svaki put kada pritisnete dugme okidača. Time ćete povećati verovatnoću da napravite jednu ili dve slike sa naročito uzbudljivim eksplozijama. Canon EOS R6 snima uzastopno do 20 kadrova u sekundi u režimu elektronskog okidača, što garantuje da uopšte nećete propustiti akciju.

Ako je fotoaparat na stativu, možete da koristite aplikaciju Canon Camera Connect da biste bežično upravljali okidačem fotoaparata pomoću telefona ili tableta. Pored toga, možete da koristite žični ili bežični daljinski upravljač, pa čak i funkciju tajmera na fotoaparatu. Sve to će vam omogućiti da okidate bez dodirivanja fotoaparata, što doprinosi izbegavanju podrhtavanja i postizanju oštrine slike.

6. Kako da fotografišem vatromet bez stativa?

Ako objektiv ima stabilizaciju slike (potražite IS u nazivu objektiva) ili imate fotoaparat kao što je Canon EOS R6 sa ugrađenom stabilizacijom slike, to će vam pomoći da poništite svako manje podrhtavanje usled snimanja iz ruke, ali imajte u vidu da može da smanji brzinu zatvarača ako snimate u režimu Prioritet blende (Av). Ako koristite stativ, isključite stabilizaciju slike objektiva. U suprotnom, radi dodatne stabilnosti, pokušajte da postavite fotoaparat na stabilnu površinu, kao što je izbočina ili zid, da koristite prikaz uživo na ekranu sa zadnje strane fotoaparata ili da napravite probne snimke da biste proverili kompoziciju.

7. Kako da fokusiram prilikom fotografisanja vatrometa?

Dete koje nosi kaput i kapu gleda žuti i crveni vatromet koji ispunjava nebo.

Još jedna stvar koju možete da isprobate prilikom snimanja vatrometa je da fokusirate zanimljivog subjekta u prednjem planu. Tako ćete kreirati prelepu pozadinu izvan fokusa. (Tehnički termin za svilenkasti kvalitet zamućenja pozadine je „bokeh“.) Snimljeno pomoću Canon EOS 5D Mark II (sada ga je nasledio Canon EOS 5D Mark IV) sa objektivom Canon EF 85mm f/1.8 USM pri 85 mm, 1/100 s, f/1,8 i ISO 1.600.

Podesite fotoaparat na ručno fokusiranje ili pomerite prekidač za fokusiranje na objektivu u položaj MF i podesite fokus na beskonačnost. Na kućištu objektiva ili ekranu fotoaparata to je označeno simbolom ∞. To je verovatno razdaljina za fokusiranje koja će biti potrebna ako želite da zabeležite vatromet na nebu.

Ako želite da na fotografiju dodate elemente u prednjem planu i želite da i oni izgledaju oštro, dobar savet je da fokusirate na tačku oko trećine puta u scenu koja će dati maksimalnu dubina polja i učiniti oštrim najveći deo snimka između prednjeg plana i pozadine. Ovo je brz način emuliranja profesionalne tehnike pod nazivom hiperfokalno fokusiranje – možete da pročitate više o tome, kao i da koristite precizniji kalkulator hiperfokalnog rastojanja u aplikaciji Canon Photo Companion.

8. Koje postavke bi trebalo da koristim za fotografisanje vatrometa?

Bez obzira na to koji fotoaparat koristite, niža ISO postavka (osetljivost na svetlo) daje oštrije slike sa boljim bojama i manje šuma. Počnite sa postavkom kao što je ISO 100 ili ISO 125, a zatim podesite otvor blende i brzinu zatvarača da biste dobili dobru ekspoziciju.

Ako snimate iz ruke, počnite sa najmanjom brzinom zatvarača koju možete da koristite bez pojave neprihvatljivog zamućenja izazvanog podrhtavanjem fotoaparata ili kretanjem vatrometa. Brzina zatvarača od oko 1/10 s često dobro funkcioniše – dovoljno je velika da zamrzne kretanje vatrometa, ali dovoljno dugačka da zabeleži njegovo svetlo. Kada koristite fotoaparat na stativu, kao početnu tačku možete da izaberete mnogo manju brzinu zatvarača, kao što je jedna ili dve sekunde.

Kada želite da zadržite određenu oštrinu u čitavom kadru, počnite sa postavkom otvora blende f/8. Ako je potrebno da povećate količinu svetla, ali ne možete da koristite manju brzinu zatvarača bez zamućenja, možete da pokušate da povećate otvor blende na f/5,6 ili f/4 – ali što je širi otvor blende (tj. što je manji f broj), uža je dubina polja, što znači da je manje scene oštro fokusirano.

Možda će biti potrebno nekoliko pokušaja i grešaka kako biste pronašli odgovarajući balans brzine zatvarača i zabeležili detalje uz željenu oštrinu, u kombinaciji sa otvorom blende koji pruža dobru ekspoziciju i dubinu polja koju želite. Ako ne možete da dobijete dobro eksponirane rezultate bez zamućenja pomoću otvora blende i brzine zatvarača, pokušajte da podesite ISO. Fotoaparati sa većim senzorima, kao što su fotoaparati bez ogledala punog formata, poput EOS RP ili EOS R6, pružaju bolje performanse pri visokoj ISO osetljivosti i daju najbolje rezultate, ali i dalje važi pravilo da ostavite ISO vrednost nisko i da je povećate samo ako je potrebno.

9. Kako da zabeležim oblike od vatrometa?

Režim otvorene blende na fotoaparatu omogućava vam da zatvarač zadržite otvorenim koliko god je potrebno, što znači da možete da zabeležite kretanje i eksplodiranje vatrometa po nebu, uz tragove od svetla koji prave impresivne oblike. Da biste koristili režim otvorene blende, izaberite ručni režim (M) ili režim prioriteta zatvarača (Tv) i idite do kraja skale, preko 30 s. Jedanput pritisnite dugme okidača da biste otvorili okidač, pa ponovo kada želite da ga zatvorite.

Za dugačke ekspozicije potrebno je da fotoaparat bude izuzetno miran, pa je neophodan stativ. Korišćenje okidača na kablu ili daljinskog upravljača, kao što je Canon bežični daljinski upravljač BR-E1, takođe je veoma korisno pošto omogućava snimanje bez upotrebe ruku i održavanje oštrine slike. Ako imate fotoaparat sa podrškom za Wi-Fi, kao što je Canon EOS 90D, takođe možete da isprobate aplikaciju Canon Camera Connect, koja vam omogućava da daljinski okidate sa smartfona ili tableta.

10. Kako da izaberem pravilnu ekspoziciju za vatromet?

Tamno nebo sa jarkim vatrometom koji eksplodira na njemu predstavlja prilično neobičan scenario u pogledu fotografskog subjekta, pa u automatskom režimu fotoaparat može da podesi ekspoziciju koja je presvetla za vatromet na noćnom nebu. Ako snimate u ručnom režimu (M), odnosno u poluautomatskom režimu, kao što je Prioritet blende (Av) ili Prioritet zatvarača (Tv), možete da upotrebite kompenzaciju ekspozicije da biste to izbegli. Potražite dugme ili ikonu -/+ na ekranu i podesite na vrednost od približno -1 ili -2.

Ako koristite Ručni režim (M), takođe možete da obratite pažnju na skalu indikatora ekspozicije na LCD ekranu ili u dnu tražila fotoaparata, uz biranje kombinacije postavki kojа indikator pomera na levu stranu skale.

Moguće je snimati spektakularne fotografije vatrometa bez obzira na to koju kameru koristite. Ono što je najvažnije je da izađete, isprobate i probate da se zabavite!

Napisao: Petar Volinski

Slični proizvodi

Srodni članci

 • FOTOGRAFISANJE VATRE

  Saveti za fotografisanje vatre

  Otkrijte tehnike koje su vam potrebne za fotografisanje vatre ili sveća.

 • FOTOGRAFISANJE ZABAVA

  Najbolji saveti za odlične fotografije zabava

  Snimajte neverovatne fotografije zabava pomoću ovih jednostavnih saveta i tehnika.

 • NOĆNA FOTOGRAFIJA

  Fotografisanje noćnog neba

  Vrhunske tehnike za snimanje zvezda noću, uključujući snimke sa ubrzanim protokom vremena i slike sa zvezdanim tragovima.

 • OSNOVE FOTOGRAFISANJA

  Daljinski snimajte fotografije

  Otkrijte prednosti daljinskog snimanja za razne vrste fotografisanja.

 • Prijavite se za naš bilten

  Pronađite najnovije vesti i informacije o proizvodima