URBANO FOTOGRAFISANJE

Saveti za kompoziciju za fotografisanje grada od kojeg zastaje dah

Jedinstveni uglovi i sveže perspektive – fotograf Paula Stopka deli savete za kadriranje upečatljivih snimaka urbanog pejzaža.
Silueta zgrada na horizontu Čikaga tokom zlatnog sata, sa vodom ispred zgrada. Čitava scena isijava narandžastim sjajem horizonta.

Od moderne urbane arhitekture koja svetluca na horizontu do istorijskih struktura od cigle koje su vekovima stare, gradovi nude pregršt perspektiva koje zaslužuju da budu zabeležene, a svaka od njih je jedinstvena za svakog fotografa.

Samouki grafički dizajner i fotograf Paula Stopka koja živi u Londonu ali je poreklom iz Krakova u Poljskoj, često se može videti kako istražuje gradove širom sveta noseći fotoaparat u ruci, od nedavno Canon EOS R, u potrazi za novim perspektivama i inovativnim uglovima.

Ovde ćemo podeliti njen inspirativni rad zajedno sa našim najboljim savetima za pravljenje kreativnih snimaka gradskih pejzaža i urbanih scena.

1. Istražite različite perspektive

Slika snimljena nagore kroz šuplji centar vertikalno-okrugle strukture. Nizovi balkona formiraju koncentrične krugove do vrha strukture, dok avion leti preko otvorenog neba.

Različiti uglovi mogu da pruže potpuno novu perspektivu gradskih zgrada. Ne plašite se da se spustite i da snimate nagore. Snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS 6D Mark II sa objektivom Canon EF 16-35mm f/4L IS USM pri 16 mm, 1/160 s, f/8 i ISO 100. © Paula Stopka

Slika betonskih spiralnih stepenica koje formiraju vijugav obrazac nalik na školjku, snimljena nagore.

Otvori stepenica mogu da budu odlično okruženje za pronalaženje tekstura, vodećih linija, krivih linija i drugih oblika koji pomažu u vođenju oka. Snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS R sa objektivom Canon EF 16-35mm f/4L IS USM i Canon adapterom za montiranje EF-EOS R pri 16 mm, 1/50 s, f/6,3 i ISO 320. © Paula Stopka

Različiti uglovi mogu da pruže novi pogled na grad kada ste u pokretu, a imate fotoaparat uz sebe. Snimanje nagore kroz upečatljivu arhitekturu koja stremi ka nebu i uvođenje slojeva sa različitim spratovima zgrade može da poveća dubinu i da vodi oko. Takođe možete da isprobate pogled odozgo kako biste dobili uzbudljivu panoramu krovova i nebodera, pogled sa vidikovaca ili da snimite scenu pejzaža preko površine vode sa niske tačke gledišta, da biste dobili slikarsku refleksiju. Ekran osetljiv na dodir sa promenljivim uglom vašeg fotoaparata idealan je za takve scenarije, naročito kada se fotoaparat koristi u kombinaciji sa stativom, pošto vam omogućava da snimate iz kreativnijih položaja.

Ponekad se u zgradama koje oduzimaju dah i njihovim jedinstvenim strukturama može uživati i iznutra. Popnite se na najviši sprat i pogledajte nadole ili u daljinu da biste istakli dizajn krovova uz korišćenje svetla za uzbudljiv efekat. Ili ako imate omiljenu zgradu u svom gradu, posetite je u različito doba dana – zlatan sat neposredno pre zalaska sunca može da rasplamsa i transformiše scene. Pokušajte da je fotografišete sa različitih mesta da biste pronašli ugao koji je potpuno vaš.

2. Napravite vizuelne putanje po slici

Obične gradske scene mogu da ožive kada fotograf napravi kompoziciju sa zanimljivim vizuelnim putanjama. Otvori stepenica sa kontrastnim krivim i pravim linijama mogu da daju prelepe slike nalik na školjku kada se koristi ova tehnika, čime se dobija replika alatke za kompoziciju pod nazivom zlatni odnos, ili Fibonačijeva spirala, koju fotografi mogu da koriste za navođenje gledaoca kroz fotografiju.

Arhitektonska raskoš nije uvek potrebna, pošto možete da koristite ovaj efekat sa pokretnim stepenicama noću da biste napravili vodeće linije, pa čak i senke sa strane zgrade, kako biste gledaoca usmerili na glavnu tačku fokusa.

3. Ostavite slobodan prostor iznad scene

Silueta zgrada na horizontu Njujorka iz perspektive mesta koje se nalazi preko vodene površine, sa redovima malih stubova koji izviruju iz vode i stvaraju linije perspektive prema centru snimka. Na slici se vidi i veliko, prazno nebo iznad zgrada.

Prostor na vrhu slike može da doprinese isticanju glavnih žižnih tačaka kao što je upadljiv ugaoni horizont. Snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS 6D Mark II sa objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri 24 mm, 72 s, f/16 i ISO 100. © Paula Stopka

Unutrašnjost velike, bele zgrade, gledajući prema krovu, a drže je redovi podupirača.

Linearna arhitektura može da oživi na fotoaparatu kada pronađete jedinstven ugao. Snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS 500D (sada ga je nasledio Canon EOS 850D) sa objektivom Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM pri 10 mm, 1/80 s, f/7,1 i ISO 100. © Paula Stopka

Slobodan prostor na vrhu fotografije, naročito kada je u pitanju spektakularno nebo, može da omogući da slika dobije drugu dimenziju i da se eliminišu smetnje. Povećan slobodan prostor iznad scene takođe je koristan ako želite da manjom brzinom zatvarača snimate noćno nebo i da naglasite gradska svetla koja trepere da biste dobili tamnije nebo.

Prilikom snimanja urbanog horizonta, negativni prostor iznad scene dodaje ravnotežu slici i onemogućava da ona deluje natrpano. Ne zaboravite ni prostor ispod gradskih pejzaža – refleksija vode može da bude zaista kreativan način da dodate još jedan zanimljiv element kada želite da pronađete novu perspektivu na popularnom mestu za fotografisanje.

4. Iskoristite široke uglove

Sveobuhvatni gradski pejzaži su pogodni za širokougaoni objektiv. Objektivi Canon RF pružaju odličan kvalitet slike, poboljšanu stabilizaciju slike i brži motor za automatsko fokusiranje. Canon RF 15-30 mm F4.5-6.3 IS STM ima širok opseg zuma sa fokusiranjem sa male razdaljine i snažnom stabilizacijom slike – idealno rešenje za pejzaže i arhitekturu.

Ako želite da dobijete panorame koje ostavljaju bez daha, panoramski režim na fotoaparatima Canon EOS R7 i Canon EOS R10 kombinuje snimke dok pomerate fotoaparat u jednom smeru uz pritisnuto dugme okidača. Preporučuje se da fotoaparat pomerate mirno i ravnomerno dok koristite ovaj režim.

Kada snimate prostrane pejzaže, osigurajte da horizont bude ravan tako što ćete koristiti automatsko poravnanje, ako je dostupno na fotoaparatu. Takođe je korisno da koristite mrežu u tražilu kako biste osigurali dobro uravnoteženu kompoziciju.

Snimanje sa širokim otvorom blende pomoću fotoaparata visoke rezolucije takođe vam daje slobodu da isečete sliku radi uklanjanja ivica, poboljšanja kadriranja ili čak naglašavanja dela zgrade radi postizanja jedinstvenih rezultata.

5. Snimajte vertikalno

Ćošak zgrade, sa redovima zakrivljenog lima koji vire sa svakog sprata.

Čiste linije sa svetlom i senkom zajedno sa nepretrpanim ivicama mogu da proizvedu upečatljive kompozicije. Snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS R sa objektivom Canon EF 16-35mm f/4L IS USM pri 26 mm, 1/160 s, f/7,1 i ISO 100. © Paula Stopka

Redovi pokretnih stepenica, osvetljenih kontrasvetlom, reflektuju se na plafonu iznad.

Stvaranje vizuelnih putanja kroz sliku sa urbanim detaljima kao što su pokretne stepenice fotografijama daje grafičku dizajnersko-stilsku estetiku. Snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS 6D Mark II sa objektivom Canon EF 16-35mm f/4L IS USM pri 16 mm, 1/50 s, f/4 i ISO 800. © Paula Stopka

Konstantna tema u Paulinim urbanim kompozicijama jeste uspravan položaj. „Smatram da je fotografisanje u uspravnom položaju zabavno i izazovno. Kada okrenem fotoaparat na stranu, to me tera da gledam stvari iz drugačije perspektive. To stvara osećaj dubine na slikama“, kaže ona. „Za mene je sve u simetriji i to je moj glavni fokus. Simetrija sve čini vizuelno veoma prijatnim, izbalansiranim i atraktivnijim za oko gledaoca. Takođe slici daje harmoniju.“

Paula koristi korisne funkcije svog fotoaparata Canon EOS R za fotografije u uspravnom položaju. Ona objašnjava: „Uvek imam uključene linije mreže na svom Canon fotoaparatu, pošto mi pomažu da bolje kadriram i komponujem svoje slike, a ponekad koristim funkciju elektronskog poravnanja.“

Svi fotoaparati Canon EOS R omogućavaju fotografima da izaberu kako se prikazuju informacije u tražilu prilikom vertikalnog fotografisanja. Moguće je preći na vertikalni prikaz tako da se informacije automatski rotiraju i lakše čitaju.

6. Koristite svetlo da biste poboljšali kompoziciju

Londonska ulica noću sa crvenom telefonskom govornicom u prednjem planu, Katedralom Svetog Pavla u pozadini i dugim svetlosnim tragovima crvene, bele i žute boje koji se protežu duž puta između njih.

Pokažite kreativnost pomoću svetlosnih tragova i duge ekspozicije tokom tame za zanimljiv način prikaza znamenitosti i napravite sopstvene vodeće linije. Snimljeno pomoću fotoaparata Canon EOS 500D sa objektivom Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM pri 13 mm, 15 s, f/14 i ISO 100. © Paula Stopka

Snimanje noću može da pretvori svakodnevne scene u zapanjujuće raznobojne pejzaže. Pored toga, kada radite u sumrak ili u mraku, to može da pomogne prilikom podešavanja snimka sa bilo kojom znamenitosti pomoću ekrana prikaza uživo da biste jasno videli kompoziciju, promenom ekspozicije putem kompenzacije ekspozicije ili potpuno ručnog (M) režima na ekranu.

Pomoću okidača na kablu možete daljinski da snimate, što je korisno za neobične uglove i duge ekspozicije. Aplikacija Canon Camera Connect omogućava vam da preko telefona menjate postavke fotoaparata i ekspozicije. Možete čak i da gledate prikaz uživo na uređaju.

Ekspozicije dugačke nekoliko sekundi su odlične za beleženje kretanja vozila koja prolaze pored impresivne znamenitosti, samo sačekajte da počne protok saobraćaja pre nego što pritisnete okidač da biste dobili kreativne svetlosne tragove sačinjene od zadnjih i prednjih svetala vozila. Eksperimentisanje sa kompozicijom i uglom snimanja da biste saznali gde će svetlosni tragovi biti u odnosu na znamenitost uz različite brzine zatvarača takođe je deo zabave.

Pogledajte naš video zapis o fotografisanju gradskih pejzaža dok sunce zalazi da biste dobili više saveta i preporuka.

Poslednji savet: kako se dodaje GPS u fotografije

Kada budete pregledali znamenitosti omiljenog grada, može da bude veoma korisno ako se setite tačnog mesta sa kojeg su fotografisane, naročito ako želite da ponovo posetite neku lokaciju i da ponovo doživite putovanje. Neki Canon fotoaparati imaju ugrađenu GPS funkciju, pa će podaci o lokaciji biti sačuvani u datotekama slika. Ako vaš fotoaparat nema ovu funkciju, aplikacija Canon Camera Connect može da koristi podatke o pozicioniranju telefona i da slikama doda informacije o lokaciji.


Kao što je Paula zaključila, snimanje zgrada i gradskih pejzaža predstavlja odličan način da „dostignete svoje granice kao fotograf“. Iskoristite naše savete da biste napravili nezaboravne urbane slike.


Napisala Lorna Dokeril

Slični proizvodi

Srodni članci