MAKRO FOTOGRAFIJA

Saveti za makro fotografisanje

Ovi najbolji saveti za makro fotografiju pomoći će vam da snimate spektakularne fotografije izbliza. Evo svega što treba da znate, od kreativnih tehnika i osnovnih postavki fotoaparata do izbora odgovarajuće Canon opreme.
Izuzetno krupan plan ose jarkih boja se hrani na limeta zelenom prašniku cveta.

Fotografije krupnih planova svega, od insekata do cveća, hrane i kućnih predmeta mogu da prikazuju zadivljujuće nivoe detalja. Uz odgovarajući fotoaparat i objektiv, kao i odgovarajuće postavke, možete da otkrijete detalje koji su nevidljivi golim okom. Obično makro objektiv pruža uvećanje od 0,5x do 1x na minimalnoj razdaljini za fokusiranje. To možda ne zvuči naročito impresivno, ali uvećanje od 1x reprodukuje male objekte u punoj prirodnoj veličini na senzoru slike fotoaparata. To znači da će biti znatno uvećani kada ih pregledate na ekranu ili odštampane, čime dobijate potpuno novu perspektivu za fotografisanje.

Sve može da bude subjekat u makro fotografiji dok otkrivate skriveni svet i posmatrate svakodnevne stvari na drugačiji način. Snimanje sa zaista male razdaljine može da bude zabavno, ali nije bez tehničkih izazova. Nastavite da čitate da biste otkrili profesionalne savete za kreiranje spektakularnih fotografija izbliza, kao i najbolju Canon opremu za makro fotografiju, čak i ako imate ograničen budžet.

Tehnike za makro fotografisanje

Krupni kadar živopisnog roze cveta.

Priroda ima skrivene dubine lepote koje možete da otkrijete fotografisanjem izbliza ili makro fotografisanjem. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/1.250 s, f/2 i ISO 400. © Ilvy Njiokiktjien

Fokusiranje može da bude nezgodno prilikom snimanja izbliza, a zahteva izuzetnu preciznost usled tipično veoma male dubine polja. AplikacijaCanon Photo Companion sadrži korisnu alatku za izračunavanje najbliže i najdalje tačke fokusa, dubine polja i hiperžižne daljine, u zavisnosti od fotoaparata i postavki.

Za fotografije mrtve prirode, poput makro fotografisanja hrane, najbolje je da postavite fotoaparat na stativ ili drugu stabilnu površinu kako biste ga fiksirali, bez pokreta ili zamućenja. Da biste osigurali potpunu stabilnost, koristite tajmer od dve sekunde na fotoaparatu ili daljinski upravljač, tako da ne morate da dodirujete fotoaparat prilikom snimanja.

Čak i kada se koristi stativ, može da dođe do vibracija usled dodirivanja fotoaparata neposredno pre ekspozicije i, za DSLR, pomeranja refleksnog ogledala nagore. Dobra kombinacija postavki na većini DSLR fotoaparata kompanije Canon je korišćenje tajmera od dve sekunde u kombinaciji sa režimom zaključavanja ogledala. Ogledalo će se zatim pomeriti nagore dve sekunde pre okidanja, čime se dobija dovoljno vremena za uklanjanje vibracija. AplikacijaCanon Camera Connect takođe je korisna u tim situacijama jer omogućava da upravljate fotoaparatom sa telefona.

Kada je fotoaparat fiksiran automatski fokus može dobro da funkcioniše ako koristite AF u jednoj tački i precizno poravnate tačku sa delom subjekta koji želite da bude najoštriji. Ručno fokusiranje može da funkcioniše još bolje. Canon fotoaparati bez ogledala EOS M i svi modeli EOS R imaju opciju isticanja fokusa (objektiv mora da bude u režimu MF). Uključite ovu funkciju i oblasti u kadru će biti označene u tražilu ili na zadnjem ekranu dok ulaze u fokus, što vam omogućava da doterate snimak. Takođe možete da koristite uvećani pregled željene oblasti kako biste obezbedili optimalno ručno fokusiranje. Možete da koristite istu tehniku na zadnjem ekranu Canon DSLR fotoaparata prebacivanjem u režim prikaza uživo.

Odlični makro subjekti tokom cele godine

Za efektivnu makro fotografiju potrebno je da razmišljate o malim stvarima. Baštenske bube, pauci i pčele predstavljaju odlične subjekte, dok priroda generalno ima mnogo toga da ponudi tokom cele godine. Od napupelih cvetova u proleće do pčela i leptira u leto, zlatnog lišća i pečurki u jesen i snežnih pahulja i mraza u zimu, uvek postoji nešto za snimanje.

U zatvorenom prostoru možete da pokažete kreativnost pomoću makro fotografisanja hrane ili da snimate ekstremne krupne planove objekata kao što su bojice, koje su bogate finim detaljima. Ako vam je potrebna dodatna inspiracija za subjekte i način snimanja, pogledajte gornji video zapis Jana Vejda o jesenjoj makro fotografiji.

Osvetljenje za makro fotografiju

Dobro osvetljen krupni plan crvenog kupusa koje je snimio Met Dugi pomoću fotoaparata Canon EOS R10.

Ovaj krupni plan crvenog kupusa snimljen je pri punom uvećanju i sa osvetljenjem odozgo. Fotograf Met Dugi koristio je slaganje fokusa u fotoaparatu kako bi održao ujednačen fokus na celoj fotografiji. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/60 s, f/5,6 i ISO 250.

Kao kontrast tome, tamnija verzija krupnog plana crvenog kupusa koje je snimio Met Dugi pomoću fotoaparata Canon EOS R10.

Krupni plan crvenog kupusa snimljen pri punom uvećanju; ovog puta osvetljen sa desne strane i sa smanjenom snagom radi isticanja teksture i kontura linija kupusa. Met je ponovo koristio slaganje fokusa u fotoaparatu radi održavanja ujednačenog fokusa. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/60 s, f/5,6 i ISO 250.

Da biste istakli detalje, pokušajte da eksperimentišete sa različitim izvorima svetla, od prirodnog ambijentalnog osvetljenja i reflektujućeg svetla pomoću lista belog kartona ili papira do korišćenja fotografskog panela za LED osvetljenje ili Speedlite blica.

Osvetljenje slabijeg intenziteta obično ne predstavlja problem ako koristite stativ za makro fotografisanje cveća, krupne planove hrane i druge subjekte mrtve prirode, ali prigušeno osvetljenje može da rezultuje neupečatljivim fotografijama. Za snimke u zatvorenom možete da dodate svetlo pomoću stone lampe ili da koristite dnevno svetlo sa prozora. Fotografske LED lampe takođe su dobra opcija, kao i LED svetla za makro fotografiju.

Naprednije rešenje predstavlja korišćenje blica ili Speedlite blica. Pored dodavanja osvetljenja, veoma kratko trajanje blica efektivno zamrzava akciju. Za vrhunsku kontrolu krupnih planova i efekat osvetljenja bez senki pri makro fotografisanju, Canon Macro Ring Lite MR-14EX II kompatibilan je sa većinom makro objektiva kompanije Canon. Takođe možete da probate da usmerite intenzivno svetlo prema subjektu iz iskošenog ugla. To će stvoriti duboke senke, pružajući trodimenzionalni izgled.

Povećavanje dubine polja

A close-up image of blue flowers; the blooms in the centre are in focus, while the background is blurred.

Čak i sa najpreciznijim fokusom i malim otvorom blende, ponekad ćete utvrditi da i dalje ne možete da dobijete onoliko oštrine od prednjeg do zadnjeg plana koliko želite. Još jednom, to se dešava zbog veoma male dubine polja prilikom snimanja izbliza. Neki Canon fotoaparati, uključujući Canon EOS R8 i EOS R6 Mark II, imaju režim breketiranja fokusa. Ovo je odlično za makro snimanje jer omogućava pravljenje serije snimaka uz automatsko napredovanje kroz opseg razdaljina za fokusiranje između svakog kadra. Serija zatim može da se objedini u jednu fotografiju u fazi uređivanja, što dovodi do mnogo šire dubine polja.

Efektivna kompozicija za makro snimke

Krupni plan ružičaste i žute torte koji je snimio Met Dugi pomoću fotoaparata Canon EOS R10.

U poređenju sa fotoaparatom punog formata, fotoaparat APS-C formata kao što je Canon EOS R50 ili EOS R10 ima manji senzor slike. Pored toga što montiranom objektivu pruža veću efektivnu žižnu daljinu, takođe pruža veće efektivno uvećanje zahvaljujući faktoru isecanja od 1,6x. Odličan je za zumiranje male oblasti na objektu radi postizanja dramatične kompozicije, poput ove torte koja je snimljena pri punom uvećanju, osvetljena odozgo i malo pozadi radi dodavanja senki i kontrasta. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/60 s, f/7,1 i ISO 1.250.

Možete da koristite uobičajenu malu dubinu polja kao prednost prilikom makro fotografisanja. Oblasti koje su na približno nekoliko centimetara ispred ili iza ravni fokusa postaju veoma zamućene na fotografiji. Stoga je važno da razmislite o pozadini, kao i o objektu kojeg snimate.

Pozadine sa prilično ujednačenim bojama i osvetljenošću daju običnu pozadinu koja može da pomogne u izolovanju glavnog subjekta i njegovom isticanju na fotografiji. Pozadine sa raznovrsnijim bojama i nijansama takođe mogu da budu dobre. U svakom slučaju, uzmite u obzir boje glavnog subjekta i okruženja, kao i koliko dobro se uklapaju radi poboljšavanja ukupne slike.

Pravilo trećina je klasična alatka za kompoziciju. Razmišljajte o kadru fotografije koji je podeljen na podjednako razmaknute linije koordinatne mreže – dve horizontalno i dve vertikalno, koje možete da dodate na fotoaparatu. Sada pokušajte da postavite glavnu oblast interesovanja preko tačke u kojoj se seku dve linije. To može da stvori maksimalni vizuelni efekat na fotografiji. Isto tako, prekršite pravila i postavite glavni subjekat pravo u centar kadra. To može dobro da funkcioniše sa simetričnim objektima koji sami po sebi predstavljaju odlične makro subjekte.

Za cveće, lišće i druge subjekte koji su malo veći, dobar savet za kompoziciju je da zumirate veoma mali deo celog objekta i da napravite precizan, detaljan snimak.

Najbolji fotoaparati za makro fotografiju

Ekstremni krupni plan školjke koji prikazuje teksturu spirala.

Slično drugim Canon EOS R fotoaparatima, EOS RP ima asortiman moćnih makro funkcija, uključujući isticanje fokusa i podešavanje fokusa. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 24 mm, 15 s, f/4 i ISO 100.

Izuzetno krupni plan crvenog cveta koji prikazuje detalje na laticama.

EOS RP takođe ima zadnji ekran osetljiv na dodir sa promenljivim uglom. Ovo je zaista praktično prilikom pravljenja makro snimaka iz nezgodnih uglova, a omogućava i brzo i jednostavno fokusiranje za opšte krupne planove pošto možete jednostavno da dodirnete pregled slike tamo gde želite automatski fokus. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 24 mm, 1/10 s, f/4 i ISO 100.

Nisu vam potrebni skupi fotoaparati i objektivi za snimanje krupnih planova. Najbolji fotoaparat za makro fotografiju je onaj koji vam je pri ruci. Mnogi osnovni modeli fotoaparata „uperi i snimaj“ imaju režim za makro snimanje koji omogućava fokusiranje sa razdaljine do samo 1 cm, dok kompaktni Canon PowerShot G7 X Mark III ima moćniji makro režim.

EOS fotoaparati koji koriste izmenjive objektive pružaju vam veću fleksibilnost prilikom snimanja izbliza, pošto možete da postavite idealan objektiv za zadatak. Canon EOS R50 i EOS R10 takođe imaju ekrane osetljive na dodir sa promenljivim uglom, što olakšava snimanje iz kreativnih uglova. Samo dodirnite tačku na ekranu koja se odnosi na oblast scene gde želite automatski da fokusirate. Takođe imaju uvećanu opciju pregleda i funkciju isticanje fokusa, za izuzetno precizno ručno fokusiranje. Još jedan bonus kod ovih fotoaparata APS-C formata, u poređenju sa telima punog formata, jeste da faktor isecanja efektivno povećava maksimalno uvećanje makro objektiva od 1x na 1,6x.

Za entuzijaste koji žele da kreativnu makro fotografiju prenesu na novi nivo, asortiman fotoaparata kompanije Canon punog formata predstavlja idealan izbor. Na primer, veliki broj MP senzora punog formata u modelima EOS R8 i EOS R6 Mark II omogućava im da zadrže neverovatan kvalitet slike u uslovima slabog osvetljenja, što daje čiste snimke čak i pri visokim ISO vrednostima. Kao i EOS R50 i EOS R10, takođe imaju funkciju breketiranja fokusa, koja je naročito korisna za makro fotografiju.

Najbolji objektivi za snimanje krupnih planova

Izuzetno krupan plan lista koji prikazuje njegovu složenu strukturu.

Kao i većina skorašnjih Canon makro objektiva, RF 85mm F2 MACRO IS STM ima hibridni stabilizator slike. Ovo poništava efekte pokreta levo-desno, kao i gore-dole, što čini stabilizaciju mnogo efikasnijom u snimanju izbliza i makro fotografisanju iz ruke. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/40 s, f/2 i ISO 800.

Izuzetno krupni deo glave i krila leptira.

Objektiv Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM sa uvećanjem od 1,4x omogućava vam da zabeležite neverovatne detalje, na primer, pojedinačne segmente na krilima ovog leptira. Snimljeno pomoću Canon EOS R5 sa objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/50 s, f/4,5 i ISO 3.200. © Oliver Wright Photography

Mnogi objektivi koji se isporučuju sa EOS fotoaparatima kompanije Canon imaju impresivno kratke minimalne razdaljine za fokusiranje. To uključuje Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM za EOS R fotoaparate, koji ima minimalnu razdaljinu za fokusiranje od samo 13 cm.

Među izvrsnim makro objektivima su Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM i RF 85mm F2 MACRO IS STM. Oni pružaju maksimalno uvećanje od 0,5x i imaju hibridne stabilizatore slike. Oni obavljaju korekciju pomeranja po vertikalnoj i horizontalnoj ravni, kao i vibracija. U poređenju sa standardnim stabilizatorima slike, hibridni stabilizatori slike kompanije Canon mnogo su efikasniji pri snimanju iz ruke, za ekstremne krupne planove.

Što se tiče vrhunskih makro objektiva, Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pruža najveće uvećanje u klasi od 1,4x, kao i prsten za kontrolu sferičnih aberacija, koji vam omogućava da podesite izgled prednjeg plana i zamućivanje pozadine u oblastima van fokusa.

Najbolje postavke za makro snimanje

Žena snima makro fotografiju školjke pomoću Canon fotoaparata i objektiva. Obučena je u zimsku odeću i laktovima je oslonjena na pesak radi potpore.

Razmislite o tome koliko detalja možete da zabeležite na širokougaonom pejzažnom snimku. Sada zamislite da veći deo senzora slike popunite nečim što je veličine poštanske marke. Čak i makro uvećanje od 0,5x može da otkrije fine detalje koji su obično nevidljivi golim okom.

Muškarac koristi fotoaparat sa velikim objektivom za fotografisanje insekta na listu izbliza.

Snimanje krupnih planova insekata i drugih buba može da daje promenljive rezultate. Možete da poboljšate stopu uspešnosti tako što ćete izabrati režim automatskog fokusa AI Servo (uzastopno) i režim brzog uzastopnog snimanja. Zadržite dugme okidača pritisnuto da biste brzo snimili niz slika, kako biste bili sigurni da ćete imati nekoliko snimaka koje vredi sačuvati.

Režim za makro snimanje na mnogim Canon fotoaparatima funkcioniše dobro, ali za kreativnije snimanje izbliza uz fotoaparate za entuzijaste najbolje je da preuzmete kontrolu. Korišćenje poluautomatskih i ručnih režima može da se isplati.

Naročit izazov predstavlja to što dubina polja (udaljenost između najbliže i najdalje tačke u sceni koja se oštro prikazuje) postaje veoma mala prilikom fotografisanja izbliza i apsolutno sićušna prilikom punog makro snimanja. Da biste maksimalno povećali dubinu polja, možete da pređete na režim prioriteta blende (Av) i da izaberete mali otvor blende od približno f/16 do f/22. Međutim, osim u slučaju da je osvetljenje veoma intenzivno, ovo može da zahteva male brzine zatvarača za odgovarajuću ekspoziciju. To obično nije problem ako koristite stativ.

Makro fotografisanje insekta zahteva veliku brzinu zatvarača radi zamrzavanja pokreta. To takođe važi i prilikom snimanja drugih živih subjekata, na primer, za makro fotografisanje oka. Jedan način za postizanje ovog cilja, uz korišćenje uskog otvora blende, predstavlja povećavanje ISO postavke fotoaparata. Međutim, izbor više ISO vrednosti može da dovede do gubitka finih detalja i povećanja šuma na slici – gde do izražaja dolazi niski nivo šuma na fotoaparatima punog formata, kao što je Canon EOS R8 i EOS R6 Mark II.

Završna obrada

Zadnji ekran fotoaparata Canon EOS R6 koji prikazuje režim snimanja RAW i postavke za krupni plan glave papagaja.

Mnogi fotoaparati kompanije Canon imaju režim kvaliteta RAW. Iskoristite ovo kako biste dobili najširi izbor opcija u fazi uređivanja pomoću softvera kao što je Digital Photo Professional kompanije Canon (dostupno je za besplatno preuzimanje). Moći ćete fino da podesite vrednost ekspozicije i balans bele kako biste dobili optimalnu osvetljenost i reprodukciju boja, bez opadanja kvaliteta slike. Takođe možete da primenite izoštravanje ili da koristite Unsharp Mask da biste naglasili detalje i dodali upečatljivost podešavanjem jasnoće, kontrasta, nijansi boja i zasićenosti.

Većina krupnih planova i makro fotografija može znatno da se poboljša pomoću malo uređivanja. Ako vas minimalna razdaljina za fokusiranje objektiva ograničava tako da ne možete dovoljno da se približite subjektu, ne paničite. Kreativno isecanje u fazi uređivanja omogućava vam da uklonite neželjenu periferiju sa slike i da zadržite samo željenu oblast.

Ništa nikada nije potpuno savršeno. Prilikom snimanja makro fotografija ili krupnih planova, sam nivo finih detalja koji ćete zabeležiti naglasiće sve čestice prašine, nepravilnosti i druge nedostatke. „Spot Healing Brush“ ili alatka za kloniranje u softveru za uređivanje slika može efikasno da ih maskira kopiranjem podataka osvetljenosti, boja i tekstura sa okolnih piksela.

Najnovije verzije softvera Digital Photo Professional (DPP) kompanije Canon takođe imaju alatku za pravljenje kompozicija sa dubinom. Time se automatizuje proces konvertovanja grupe fotografija snimljenih pomoću režima breketiranja fokusa na EOS R fotoaparatima koji nemaju internu opciju, uz objedinjavanje u jednu fotografiju. Savršen je za povećavanje efektivne dubine polja prilikom snimanja izbliza i makro fotografisanja.

Nadamo se da su ovi saveti i tehnike pokazali koliko je lako ući u svet makro fotografije i inspirisali vas da izađete i oprobate se u pronalaženju detalja i snimanju krupnih planova.


Napisao Metju Ričards

Srodni proizvodi

Srodni članci