OSNOVE FOTOGRAFISANJA

Saveti za jesenju fotografiju

Od korišćenja promenljivih vremenskih uslova na najbolji način do snimanja sezonskih boja, otkrijte opremu i tehnike koji su vam potrebni za kreiranje neverovatnih fotografija i video zapisa ovog prelepog doba.
Krupni plan sa braon jesenjim listom na tlu, prekrivenim kapima kiše.

Jesen je verovatno najbolje godišnje doba tokom kojeg bi trebalo da izađete sa fotoaparatom. Toplo svetlo, živopisne boje i životinje koje skupljaju hranu za zimu pružaju mnoštvo prilika za fotografisanje. Međutim, period za fotografisanje najupečatljivijih jesenjih boja brzo prođe, pošto je potreban samo jedan vetrovit dan da drveće ogoli od lišća. Zato je važno da uhvatite svaki trenutak koji možete.

Za početak, evo devet saveta za jesenju fotografiju koji će vam pomoći da na najbolji način iskoristite predivne nijanse narandžaste, crvene i zlatne, koji god Canon fotoaparat da koristite.

1. Iskoristite promenljivo svetlo

Planinski potok teče kroz jesenji pejzaž, sa paprati i kamenjem u prednjem planu.

Nisko sunce po jesenjem danu može da istakne teksturu terena. Ova klasična jesenja slika beleži sve boje godišnjeg doba. Kretanje vode, snimljeno pomoću duge ekspozicije, uz paprat, bukve i breze, doprinosi balansu kompozicije. Snimljeno pomoću Canon EOS 5D (sada ga je nasledio Canon EOS 5D Mark IV) sa objektivom Canon EF 17-40mm f/4L USM pri 29 mm, 15 s, f/16 i ISO 100. © Theo Bosboom

Nekoliko listova visi na inače golim granama, dok se u pozadini vide bleda stabla u izmaglici.

Mutna pozadina doprinosi naglašavanju nekoliko jesenjih listova koji se i dalje drže na kržljavim granama. Snimljeno pomoću Canon EOS 5D Mark III (sada ga je nasledio Canon EOS 5D Mark IV) sa objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (sada ga je nasledio Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) pri 190 mm, 1/50 s, f/8 i ISO 200. © Theo Bosboom

Manja visina sunca znači da je jesenje svetlo često toplo i meko – što je odlično za snimanje fotografija tokom celog dana.

Možda je najbolje vreme za jesenju fotografiju tokom „zlatnog“ sata – period neposredno nakon izlaska sunca i neposredno pre zalaska. Sunčeva svetlost u tom periodu može da vam pomogne da beležite poboljšane teksture i oblike, što je idealno za približavanje i snimanje opalog lišća. Duge senke koje stvara nisko sunce takođe mogu da dodaju dramatičnost fotografijama pejzaža i gradskih pejzaža.

Kasniji izlasci sunca i maglovito svetlo u rano jutro mogu da pruže odlične mogućnosti za upečatljive snimke, kao što su prazne gradske ulice i maglovite šumske scene. Takođe probajte da snimate dok sunce zalazi, kada još uvek ima svetla na nebu, ali možete da zabeležite i uticaj gradskih svetala.

2. Iskoristite kišu, maglu i hladnoću u svoju korist

Dva labuda na reci koja su delimično zaklonjena izmaglicom iznad vode, koja sceni daje svetlonarandžasti sjaj.

Iskoristite vremenske uslove u svoju korist. Ovde izmaglica koja delimično zaklanja labudove stvara atmosferu i ovom rečnom prizoru pruža doživljaj sa drugog sveta. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa Canon adapterom za montiranje EF-EOS R i objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L USM pri 200 mm, 1/1.000 s, f/3,5 i ISO 100. © Dmitry Kupratsevich

Pauk stoji na sredini mreže nasuprot tamnozelenoj i braon pozadini. Linije mreže su prekrivene sićušnim kapljicama rose.

Nakon hladne noći, izađite rano sa fotoaparatom da biste zabeležili rosu ili mraz na paučini. Da biste istakli prozirne subjekte poput ovog, snimajte ih nasuprot tamne pozadine. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 70-200mm F4L IS USM pri 200 mm, 1/400 s, f/4 i ISO 500. © Lucia Griggi

Promenljivo jesenje vreme znači da je moguće snimiti mnoštvo raspoloženja u jednom danu. Nebo može da bude svetlo i jasno u jednom trenutku, a već u sledećem tmurno i olujno.

Čak i kiša može da donese čitav opseg prilika za kreativno fotografisanje. Canon EOS R fotoaparati i RF objektivi imaju zaštitu od vremenskih uslova, što znači da možete da ih koristite u širokom opsegu okruženja i uslova. Senilo za objektiv štiti prednju stranu objektiva ako pada slaba kiša, ali ponesite zaštitu od kiše za fotoaparat kako biste mogli da nastavite da snimate u slučaju pljuska. Nađite tamnu pozadinu kako biste mogli da istaknete kapljice kiše i iskoristite bare da biste snimali odraze raznobojnog drveća.

Hladnije noći takođe znače da postoji veća verovatnoća da se ujutru stvori magla – pa ustanite rano da biste snimali fotografije i video zapise maglovitog grada ili prirode pre nego što sunce rastera maglu. Pokušajte da snimate prema suncu ili uličnom osvetljenju kako biste izmaglici dali eteričan sjaj.

3. Na najbolji način iskoristite jesenje boje

Veliko golo stablo vidi se na travnatom parčetu močvare. U daljini se vidi izmaglica, a nisko sunce se vidi kroz grane drveta.

Ako fotografišete prema suncu, možda ćete otkriti da subjekat izgleda tamnije nego što je očekivano. Čuvanje fotografije u RAW formatu daće vam mogućnost da doterate ekspoziciju prilikom obrade. Snimljeno pomoću Canon EOS 5D Mark IV sa objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri 24 mm, 1/8.000 s, f/4 i ISO 2.500. © Marcus Hawkins

Fotografija velikog golog stabla na travnatom parčetu močvare otvorena u softveru za uređivanje Digital Photo Professional kompanije Canon.

Uređivanje datoteka u softveru Digital Photo Professional kompanije Canon omogućava vam da prilagođavate boje i podešavate stilove slike. © Marcus Hawkins

Podesite fotoaparat tako da daje jarke i zasićene boje za upečatljive jesenje fotografije. Da biste poboljšali zlatne nijanse jesenjih pejzaža, izaberite unapred podešenu postavku balansa bele koja će dodati toplotu, kao što je Dnevno svetlo ili Oblačno. Ako koristite neki od automatskih režima snimanja na fotoaparatu koji vam omogućavaju da promenite nijansu boje, podesite ga na Toplo.

Snimanje jesenjih fotografija u RAW formatu (za razliku od JPEG formata) pruža najveću fleksibilnost kada je potrebno da uredite slike na računaru. SoftverDigital Photo Professional kompanije Canon pruža sve potrebne alatke za obradu RAW datoteka. Na primer, možete da promenite balans bele kako biste fotografijama dali topliji doživljaj, kao i da eksperimentišete sa različitim stilovima slike, kao što je Autumn Hues koji je moguće preuzeti sa veb stranice kompanije Canon. Takođe je moguće fino podesiti nijansu, zasićenost i svetlinu pojedinačnih boja pomoću alatke za podešavanje boje.

4. Eksperimentišite sa sezonskim portretima

Mladić i devojka se osmehuju jedno drugom dok guraju bicikle po stazi, uz pozadinu sa zlatnim jesenjim lišćem.

Sunce koje sija kroz zlatno jesenje lišće daje prelepu pozadinu za ovaj portret. Eksperimentišite sa korišćenjem elemenata u prednjem planu za poboljšavanje kompozicije ili probajte da bacite jesenje lišće. Pejzažni snimci često mogu da se poboljšaju dodavanjem subjekta. Snimljeno pomoću Canon EOS 200D (sada ga je nasledio Canon EOS 250D) sa objektivom Canon EF 50mm f/1.8 STM pri 1/800 s, f/1,8 i ISO 200.

Jesenje boje stvaraju upečatljivu pozadinu za portretnu fotografiju. Da biste dobili laskavu fotografiju, udaljite se od subjekta i zumirajte objektiv na dugu postavku. To će crte lica učiniti manje izraženim, za prijatniji rezultat. Uži prikaz dužeg zuma takođe će vam pružiti veću kontrolu nad onim što se pojavljuje u pozadini portreta, pa pozadinu možete da ispunite jesenjim bojama.

Niski ugao sunca tokom jesenjih dana može da bude neprijatan za subjekat portreta, pa možete da snimate u hladu drveta ili zgrade, tako da osoba ne žmirka. Umesto toga, postavite osobu tako da je toplo svetlo obasjava sa zadnje ili sa bočne strane, a zatim držite nešto belo blizu lica subjekta kako bi se odrazilo svetlo i osvetlile oblasti u senci.

Jesenje vreme je nepredvidljivo, pa ćete ponekad morati da snimate unutra. Koristite belu mrežu ili til da biste prigušili svetlo sa prozora i postavite subjekat portreta tako da mu svetlo pada na jednu stranu lica. Zamolite subjekta da malo okrene glavu i da gleda napolje kako bi meko svetlo ravnomerno osvetlilo lice.

5. Budite spremni da rano ustanete za fotografisanje divljih životinja

Mala bela ptica stoji na grani sa crvenim bobicama, a njen dugački crni rep je podignut iza nje.

Za oštre slike, čvrsto poduprite fotoaparat i objektiv ili koristite stativ. Na primer, objektiv sa stabilizacijom slike (IS) ili EOS R fotoaparat sa stabilizacijom slike u telu (IBIS) pomoći će vam da snimite oštrije fotografije iz ruke. Snimljeno pomoću Canon EOS R7 sa objektivom Canon RF 600mm F4L IS USM pri 1/4.000 s, f/4,5 i ISO 640.

Jelen sa malim rogovima je polusakriven u polju visokih zlatnih useva, sa zlatnim nebom iza.

Jeleni i mnogi drugi sisari imaju veoma osetljivo čulo mirisa, pa im se približite kada vetar duva prema vama, umesto da nosi vaš miris prema njima. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 373 mm, 1/250 s, f/8 i ISO 1.250. © Ben Hall

Sezonske boje unose dodatni element na fotografije divljih životinja i ptica, iako će vam često trebati dugački objektiv da biste dobili snimke koji ispunjavaju kadar. Većina životinja je aktivna u zoru i u sumrak, pa pokušajte da zauzmete položaj pre nego što subjekat stigne. Koristite najbrži režim snimanja na fotoaparatu kako biste mogli da pravite rafalne snimke, a AI Servo / Servo automatski fokus podesite za praćenje životinja u pokretu.

Divlje životinje, kao što su jeleni, veverice i ptice, mogu da se utope u okruženje, pa pokušajte da ih kadrirate nasuprot živopisnog jesenjeg zelenila kako bi se više isticale. Ako imate ptice koje posećuju vašu baštu, koristite hranu za ptice kako biste ih naveli da slete ispred raznobojne pozadine.

6. Približite se za dodatnu upečatljivost

Krupni plan jedne bež i braon pečurke, na šumskom tlu prekrivenom mahovinom.

Da biste bili sigurni da će se subjekat isticati u odnosu na okruženje, izaberite dovoljno širok otvor blende (najmanji f-broj) da biste zamutili pozadinu. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa Canon adapterom za montiranje EF-EOS R i objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM pri 200 mm, 1/100 s, f/8 i ISO 640. © Brian Worley

Suvi jesenji list snimljen nasuprot niskom suncu na narandžastom nebu, kako bi se obasjale njegove šare.

Pokušajte da fotografišete sa narandžastim sjajem zalaska ili izlaska sunca iza subjekta kako biste ga učinili siluetom, a zatim upotrebite blic da biste ga osvetlili. Kada snimate jesenje lišće, držite zadnji deo fotoaparata paralelno sa listom da biste postigli da veći deo lista bude oštro fokusiran. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 24-105mm F4L IS USM pri 24 mm, 1/1.000 s, f/4 i ISO 100. © Agi Wojcik

Makro fotografija predstavlja odličan način za istraživanje nijansi i tekstura jeseni. Eksperimentišite sa makro režimom ili režimom za krupne planove na fotoaparatu i potražite sezonske detalje kao što su pečurke, kapi kiše na lišću ili šare opalog lišća.

Da biste istakli teksturu jesenja lišća, osvetlite ga iz niskog ugla. Ako želite da snimite delikatnu strukturu lista, zalepite ga na prozor tako da možete da ga fotografišete uz pozadinsko svetlo sunca.

Fotoaparat Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM za EOS R ima minimalno rastojanje za fokusiranje (MFD) od 14 cm (uvećanje 0,5x ili pola prirodne veličine), što vam omogućava da ispunite kadar detaljima, dok Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM omogućava fokusiranje sa razdaljine do 35 cm (uvećanje od 0,5x). Makro objektivi ne služe samo za fotografisanje izbliza – možete da ih koristite i za portrete, pejzaže i druge subjekte.

Nije vam potreban namenski objektiv za makro fotografiju. Sve dok imate fotoaparat i objektiv dobrog kvaliteta, svaki snimak možete da isečete kako biste prikazali detalje subjekta. Mnogi objektivi koji se isporučuju sa Canon EOS fotoaparatima imaju impresivno kratko minimalno rastojanje za fokusiranje, kao što je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, koji može da se fokusira sa razdaljine do 13 cm.

7. Izaberite odgovarajuću opremu

Žena u toplom šeširu i kaputu gleda u LCD ekran Canon fotoaparata dok čuči kako bi fotografisala kamen prekriven mahovinom.

Umesto da sve snimate sa visine glave, potrudite se da se spustite nisko, kako biste prikazali jesenje scene iz nove perspektive. Fotoaparat sa ekranom sa promenljivim uglom olakšava snimanje iz kreativnih uglova.

Fotoaparat Canon EOS R predstavlja odličnu, laganu opciju za celodnevno jesenje fotografisanje napolju. Kompaktni Canon EOS R10 i Canon EOS RP su jednostavni za korišćenje i napakovani kreativnim funkcijama koje vam omogućavaju da razvijate fotografske i video veštine.

Eksperimentišite sa različitim objektivima kako biste dodali raznovrsnost na jesenje fotografije. Širokougaoni objektiv, kao što je Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, odličan je za sezonske fotografije pejzaža, dok je lagani RF 100-400mm F5.6-8 IS USM idealan za fotografisanje divljih životinja. Objektiv sa velikim maksimalnim otvorom blende, kao što je Canon RF 50mm F1.8 STM, olakšava snimanje pri slabom osvetljenju.

Ne zaboravite da spakujete dodatnu opremu. Reflektor će vam pružiti veću kontrolu nad osvetljenjem prilikom snimanja jesenjih krupnih planova i portreta, a lagani stativ će vam omogućiti da nastavite da fotografišete noću. Kružni polarizujući filter koji se montira sa prednje strane objektiva odličan je dodatak za jesenju fotografiju, jer smanjuje refleksiju i povećava zasićenost.

8. Pokušajte da snimite jesenji video

Dve žene u toplim šeširima i kaputima stoje u šumi sa Canon fotoaparatima i gledaju gore. Jedna od njih takođe pokazuje nagore.

Pogledajte nagore i vidite šta se dešava iznad vas. Uključivanje skoro golih grana nasuprot neba na fotografijama ili u video zapisima prenosi jesenji doživljaj i omogućava gledaocu da ceni lepotu i krhkost prirode.

Dok snimate jesenje fotografije, zašto ne biste snimili i jesen u pokretu? Canon EOS fotoaparati, kao što je Canon EOS R10, omogućavaju snimanje video zapisa visokog kvaliteta pomoću jednog dugmeta. Ako imate fotoaparat opremljen Wi-Fi funkcijom, video zapise možete lako da delite na društvenim mrežama dok ste u pokretu pomoću aplikacije Canon Camera Connect.

Ako snimate prijatelje, članove porodice ili druge osobe, pobrinite se da zvezde filma nose boje koje se uklapaju sa jesenjim nijansama. Kako biste dobili profesionalni izgled, držite fotoaparat nepomično i izbegavajte zumiranje objektivom tokom snimanja.

Pokušajte da snimite nekoliko klipova na mestima gde lišće pada sa drveća, a zašto ne biste uzeli šaku lišća i bacili ga u vazduh? Postarajte se da je uključeno interno snimanje zvuka, kako biste zabeležili zvuk šuštanja lišća pod nogama ili smeh vas i vaših prijatelja.

Možete čak i da probate da snimite film sa ubrzanim protokom vremena ili film sa izuzetno ubrzanim protokom vremena, koji prikazuje kako se sezonsko svetlo menja tokom nekoliko sati, ili rosu koja se formira na jesenjoj travi.

9. Odštampajte omiljene fotografije

List sa tematskim jesenjim fotografijama izlazi iz kompaktnog štampača kompanije Canon.

Canon SELPHY CP1500 štampa prelepe fotografije kvaliteta kao iz fotolaboratorije na različitom papiru, od veličine razglednice do mini nalepnica.

Vredi izabrati optimalni papir u skladu sa fotografskim stilom kada štampate fotografije sa zasićenim i toplim nijansama. Iako popularni foto-papir visokog sjaja Canon Pro Platinum daje izuzetno detaljne i živopisne rezultate, možete da isprobate i mekši papir. Odličan primer je Plus Semi-gloss kompanije Canon, koji ima satensku završnu obradu i smanjeni sjaj za mekši izgled.

Štampač iz serije Canon PIXMA TS7450 predstavlja idealnu kućnu opciju za štampanje na raznim kreativnim medijima, dok je Canon SELPHY CP1500 odličan kompaktni izbor.

Istraživanje lepote jeseni pomoću fotoaparata može da podstakne ideje za obilje inspirativnih fotografskih projekata, pa obavezno iskoristite ovo živopisno godišnje doba dok magija traje.

Napisao Markus Hokins

Slični proizvodi

 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R8

  Pređite na fotografiju i video u punom formatu i realizujte svoje kreativne ambicije.
 • RF objektivi

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Mali i prelepo lagani zum objektiv 24–50 mm iz serije RF koji možete da koristite svaki dan za putovanja, pejzaže i druge situacije.
 • RF objektivi

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  35mm f/1.8 MACRO sa velikim otvorom blende za širokougaonu perspektivu, fokusiranje izbliza i hibridnu stabilizaciju slike.
 • Ultraširokougaoni zum objektiv

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Kompaktan i lagan zum objektiv RF 15-30mm savršen za putovanja, uključujući gradske pejzaže, arhitekturu i vlogovanje u pokretu.
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R10

  Napravite sledeće korake na polju fotografije i video zapisa pomoću EOS R fotoaparata bez ogledala napravljenog oko senzora APS-C formata.
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS RP

  Mali, lagani i intuitivni fotoaparat punog formata bez ogledala, dizajniran za putovanja i svakodnevno fotografisanje.
 • Širokougaoni objektiv sa fiksnom žižnom daljinom

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompaktan i lagan objektiv od 24 mm sa fiksnom žižnom daljinom idealan je za fotografisanje pejzaža, vlogovanje i enterijere – kao i za odlične makro slike.
 • Telefoto zum objektivi

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Svestrani, kompaktni i lagani RF 100–400 mm zum objektiv sa stabilizacijom slike sa 5,5 koraka, za snimanje divljih životinja i akcije, bez težine.
 • Kućni štampači

  SELPHY CP1500

  Uz ovaj kompaktan foto-štampač za samo par sekundi možete da napravite živopisne i veoma dugotrajne otiske.
 • Srodni članci

 • AVANTURISTIČKA FOTOGRAFIJA

  Avanturistička fotografija na otvorenom

  Fotograf Ana Blekvel pešači kroz divljinu Dartmura sa fotoaparatom Canon EOS R6.

 • PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

  Snimanje godišnjih doba

  Istaknite jedinstvenu atmosferu svakog godišnjeg doba pomoću ovih saveta koje daje Benjamin Heđi.

 • FOTOGRAFISANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

  Divlje životinje pri slabom osvetljenju

  Otkrijte skrivene živote životinja pomoću naših najboljih saveta za noćnu fotografiju.

 • PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

  Najbolji saveti za pejzaže

  Otkrijte tehnike za snimanje koje će vam pomoći da prenesete pejzažne fotografije na viši nivo.