VIDEO TEHNIKE

Kako da snimate noću

Kako da na najbolji način iskoristite dostupno svetlo za beleženje uspomena noću.
Fotograf snima dve osobe u zimskoj odeći, šćućurene jedna uz drugu, dok peku maršmelou na logorskoj vatri. Jedino svetlo u ovoj sceni su vatra i lanac prazničnog svetla u pozadini.

Kada naučite da rukujete fotoaparatom, najvažnija lekcija koju treba da naučite u fotografiji i u videografiji jeste kako da radite sa svetlom. Izvori svetla su noću ograničeni, ali i dalje postoji mnogo trenutaka koje ćete poželeti da snimite, od slavljeničkog radovanja do dubokomislenih razgovora oko logorske vatre. Video zapisi su naročito pogodni za beleženje tih malih posebnih trenutaka – nečijih pokreta, načina na koji priča i smeje se, a što nije moguće zabeležiti na fotografiji. Međutim, ponekad nije lako znati kako da pristupite snimanju kada nema mnogo svetla u okruženju.

Ako koristite višu ISO vrednost, povećaće se osetljivost fotoaparata na svetlo, a ako izaberete širi otvor blende i manju brzinu zatvarača, povećaće se količina svetla koja dospeva do senzora. Međutim, ako ne razumete kako da kontrolišete ove postavke u odnosu na okruženje, verovatno ćete dobiti zrnast ili zamućen snimak. Ipak, uz malo znanja, možete da prevaziđete ove prepreke i dobijete snimke kojima ćete se godinama vraćati, a napredovaćete u veštinama snimanja filmova.

Elis Rid, autor sadržaja i fotograf/videograf iz Bata u Ujedinjenom Kraljevstvu, ovde daje savete koji su najbitniji za snimanje video zapisa noću.

Upravljajte postavkama

Vide se ruke koje podešavaju ISO postavke na Canon fotoaparatu. Okolna pozadina je potpuno tamna, što znači da je noć.

Kada snimate noću, ručni režim će vam dati najbolje rezultate. Upoznajte se sa postavkama fotoaparata pre nego što krenete da snimate i eksperimentišete sa ISO osetljivošću, brzinom zatvarača i otvorom blende, kako biste postigli željeni izgled.

Kada birate postavke fotoaparata za noćno snimanje, možete da koristite scenski inteligentni automatski režim na Canon fotoaparatu da biste primenili postavke za koje smatrate da će raditi najbolje. Međutim, ako koristite ručni režim, imaćete veći stepen kontrole.

Ako snimate fotoaparatom Canon EOS R, kao što je EOS R6 Mark II,elektronsko tražilo će vam pokazati uticaj koji promena svake postavke ima na ekspoziciju u realnom vremenu, što će vam pomoći da imate više pouzdanja kada pređete na ručni režim.

Takođe može biti korisno promeniti režim fokusa na režim Ručno. Sistem Dual Pixel CMOS AF II u modelu EOS R6 Mark II i u drugim fotoaparatima, kao što su Canon EOS R7 i Canon EOS R8, veoma je dobar u detekciji subjekata pri slabom osvetljenju,ali ako radite u skoro potpunom mraku, možda ćete morati ručno da fokusirate. Koristite baterijsku lampu da biste osvetlili subjekat koji pokušavate da izoštrite, a zatim zumirajte u tražilu dok podešavate prsten za fokusiranje na objektivu dok ne izgleda oštro. Ovaj metod je takođe veoma koristan i za astrofotografiju kada se oslanjate na skoro potpunu tamu, ali želite da se fokusirate na nešto u prednjem planu dok i dalje snimate nebo.

Odaberite veliki otvor blende

Kada snimate pri slabom osvetljenju, važno je da što više svetla dospe na senzor. Jedan način da to postignete jeste da otvorite otvor blende što je najviše moguće, što znači da postavite f-korak na najnižu moguću vrednost f-broja. Iako zum objektiv može da bude dobra i prilagodljiva opcija za snimanje dobro osvetljenih scena tokom dana, prelazak na fiksni objektiv kao što je Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM ili Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM može da se isplati, da biste imali koristi od šireg otvora blende.

Izaberite brzinu smenjivanja kadrova i brzinu zatvarača

Par ruku drži Canon EOS R6 Mark II, sa ekranom sa promenljivim uglom rasklopljenim u stranu, na kojem se vidi drvena brvnara u šumi.

Izbor brzine zatvarača koja je duplo veća od brzine smenjivanja kadrova pomaže da postignete prirodan i estetski prijatan stepen zamućenja pokreta na snimku.

Prvo izaberite brzinu smenjivanja kadrova. 24 kadra u sekundi (fps) je standard filmske industrije, zato što kreira snimak najprirodnijeg izgleda sa samo jednim dodirom zamućenja pokreta. Veće brzine smenjivanja kadrova, kao što su 60 i 120 kadrova u sekundi, koriste se za usporeno snimanje, čija je namena da izgleda neprirodno.

Canon EOS R6 Mark II vam omogućava da snimate 4K materijal brzinom do 60 kadrova u sekundi, a snimke kvaliteta 1080p brzinom do 180 kadrova u sekundi, što vam omogućava da još više usporite stvari.

Kada izaberete brzinu smenjivanja kadrova, jednostavno udvostručite taj broj da biste izabrali brzinu zatvarača. Na primer, ako snimate brzinom od 25 kadrova u sekundi, to bi značilo da treba da izaberete brzinu zatvarača od 1/50 s da biste sprečili zamućenje pokreta. Ovo se smatra najboljom praksom, ali postoje situacije kada ćete želeti to da prilagodite, kao što Elis objašnjava. „Ako želite namerno da dodate zamućenje pokreta, na primer, ako šetate kroz luna-park noću i želite da dočarate osećaj dinamike i gužve sa svetlosnim tragovima, onda će smanjivanje brzine zatvarača na više od duplo manje od brzine smenjivanja kadrova pomoći da to postignete.“

Širokougaoni objektiv kao što je Canon RF 16mm F2.8 STM omogućava vam da što više zabeležite okruženje, što doprinosi utisku dinamike. Ovaj lagani, izuzetno kompaktni fiksni objektiv idealan je i za vlogovanje iz ruke, ali pošto nema ugrađenu stabilizaciju slike u objektivu, obavezno koristite Movie Digital IS ako snimate iz ruke. Ova funkcija, koja je dostupna na svim fotoaparatima sistema Canon EOS R, elektronski stabilizuje snimak u fotoaparatu.

Proverite ISO vrednost

Par ćaska dok sede i drže tople napitke, a snima ih muškarac koji drži Canon EOS R6 Mark II.

Sa izvanrednim ISO performansama, Canon EOS R6 Mark II veoma je pogodan za snimanje sadržaja pri slabom osvetljenju, naročito kada je uparen sa brzim objektivima sa fiksnom žižnom daljinom, kao što je Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM ili Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

ISO postavka omogućava da kontrolišete koliko će fotoaparat biti osetljiv na svetlo. Kada snimate na otvorenom po sunčanom danu, možete da odaberete ISO 100 da biste što više smanjili osetljivost. Kada je oblačno, možete da snimate pri ISO 400, a kada snimate noću, možda ćete poželeti da eksperimentišete sa ISO 800 ili većom vrednošću, do približno ISO 3200 (u zavisnosti od mogućnosti fotoaparata). Canon EOS R6 Mark II omogućava snimanje do vrednosti ISO 102.400 (proširivo do ISO 204.800), ali što je vrednost veća, dobićete veću količinu šuma na snimku.

Potražite izvor svetlosti

Muškarac kači lanac prazničnog svetla na veliku drvenu gredu.

Nastojte da svetlo koje dodajete sceni odgovara raspoloženju onoga što snimate. Lanac prazničnih svetala poboljšava osećaj udobnosti ove scene sa logorskom vatrom, a istovremeno pruža i meko pozadinsko osvetljenje.

„Bolje je razmišljati o tami kao o praznom listu, nego kao o izazovu“, kaže Elis. „Da biste doprineli kreiranju dramatičnog, kinematografskog snimka, pronađite način za korišćenje dostupnog svetla ili dodajte veštačko.“

Kada snimate noću, ne pokušavajte da osvetlite celu scenu. Umesto toga, potražite snopove svetlosti koji ističu subjekat i pričaju priču. Logorska vatra, izlog prodavnice, ulična rasveta i farovi automobila mogu da se koriste za kreiranje snopova svetlosti i da pomognu da se subjekat izdvoji od pozadine.

Druga opcija je da dodate veštačko svetlo. Kao i mnogi kreatori sadržaja, Elis svuda sa sobom nosi prenosivi LED izvor svetla. Malih dimenzija, ali dovoljno snažan da osvetli subjekat kada se snima izbliza, mali izvor svetla može da napravi ogromnu razliku u kvalitetu snimljenog materijala. Ali ne zaboravite, ako noću snimate dobro osvetljen subjekat, trebalo bi da odredite ekspoziciju prema subjektu, a ne prema pozadini.

Podesite balans bele

Muškarac se naginje držeći fotoaparat Canon EOS R6 Mark II dok snima preko vrha logorske vatre. Par koji sedi pored vatre vidi se na ekranu fotoaparata osetljivom na dodir.

Subjekti koji sede oko logorske vatre biće osvetljeni toplim svetlom koje se pojačava i umekšava sa treperenjem plamena. Ako izaberete prilagođeni balans bele od 6000 K ili više, vatra na snimku će izgledati toplije.

Kada dodajete veštačko svetlo, uvek je dobro da proverite balans bele radi doslednosti. Možete sami da izaberete balans bele pomoću kartice za balans bele ili lista belog papira. Fotografišite karticu ili papir u okruženju koje želite da snimite, a zatim izaberite Prilagođeni balans bele u meniju fotoaparata i izaberite ovu sliku kao referencu. Balans bele će sada biti podešen, a boje u sceni će biti precizno zabeležene.

Prilagođeni balans bele takođe može da vam pomogne da postignete određeni izgled. Ako želite da kreirate topliju scenu, na primer kada snimate logorsku vatru, možete da izaberete balans bele od oko 6000 K. Ako želite da istaknete plavlje, hladnije nijanse na sceni, izaberite neku vrednost oko 2000 K. Imajte na umu da ukoliko snimate u RAW ili Canon Log formatu, možete lakše da izmenite balans bele u softveru za naknadnu obradu.

Snimajte u najvišoj mogućoj rezoluciji

Fotograf čuči da bi snimio mladi par u zimskoj odeći dok sede i ćaskaju na drvenoj verandi. Scenu osvetljavaju male lampe.

Kada noćnoj sceni dodajete svetlo, cilj vam nije da osvetlite veliku površinu scene. Umesto toga, bolje je da svetlo koristite selektivno da biste istakli subjekte.

„Kada pravim snimak za društvene mreže, volim da snimam u 4K rezoluciji, a zatim da ga izvezem u rezoluciju 1080p“, objašnjava Elis, „zato što to pomaže sa vizuelnim šumom na snimku sa slabim osvetljenjem, a detalji postaju izuzetno oštri.“

Canon EOS R6 Mark II snima u rezoluciji 4K do 60 kadrova u sekundi, sa prinudnim uzorkovanjem 6K izlaza sa senzora kako bi se postigla još veća jasnoća i dodatno smanjio šum u poređenju sa prvobitnom rezolucijom 4K. Jednostavno rečeno, viša rezolucija znači da se u svakoj datoteci čuva više podataka, što daje oštrije slike, bolju reprodukciju boja i veću fleksibilnost prilikom naknadne obrade. Kada radite u uslovima slabog osvetljenja, što više podataka imate u svakoj datoteci, lakše ćete otkloniti zrna koja mogu da budu prisutna.

Ne zaboravite na zvuk

Muškarac postavlja mikrofon na višenamenski priključak na fotoaparatu Canon EOS R6 Mark II.

Canon direkcioni stereo mikrofon DM-E1D može da se postavi na višefunkcionalni priključak na fotoaparatu i napaja se direktno iz fotoaparata putem priključka – tako da vam nisu potrebni kablovi niti punjači.

Jedna od karakteristika snimka koja postaje još važnija po mraku jeste zvuk, jer se čulo sluha izoštrava kada je vid ograničen. Kamera bi trebalo da ima ugrađen mikrofon, ali da biste zaista zabeležili svaki poluglasni kikot i pucketanje logorske vatre, uložite u spoljni mikrofon kao što je Canon direkcioni stereo mikrofon DM-E1D, koji se montira na višenamenski priključak kamere.

Eksperimentišite sa različitim direkcionim režimima mikrofona kako biste snimili različitu količinu razgovora i ambijentalnih zvukova i tako zabeležili atmosferu događaja koji snimate. Možda ćete želeti i da snimate ambijentalne zvukove odvojeno od glavnog video zapisa – na primer, na snimku logorske vatre koji je prikazan ovde mogli biste da snimite pucketanje vatre, a zatim da to reprodukujete preko uvodnih kadrova snimljenih iz daljine.

Budite kreativni

U inače mrklom mraku, jedno svetlo osvetljava okvir u kojem je fotograf koji čuči.

Snimanje noću pruža puno kreativne slobode, naročito ako, kao i Elis, posmatrate mrak kao „prazan list na kojem možete da se izrazite“.

Kada budete naučili kako da pravite snimke prirodnog izgleda, moći ćete da počnete da pokazujete kreativnost sa samopouzdanjem. Bez obzira na to da li snimate noćni vlog, muzički spot ili kratak film, radite sa onim što vas okružuje. Ulična svetla predstavljaju dobru početnu tačku. Kao što Elis kaže: „Ulična svetla čine dobra glavna svetla [primarni izvori osvetljenja] i pozadinsko osvetljenje, u zavisnosti od toga gde postavite subjekat. Možete da eksperimentišete sa oštrim, jakim svetlom tako što ćete subjekat postaviti blizu uličnog svetla ili sa difuznijim svetlom, tako što ćete mu reći da se malo udalji.“

Još jedan Elisov savet jeste da koristite prednje farove automobila kao pozadinsko osvetljenje subjekta i da biste kreirali dramatičnu siluetu, koja se može dodatno istaći izmaglicom ili maglom koja umekšava svetlo i omogućava da izdvojite subjekat još dalje od pozadine. Koristite kratki telefoto objektiv, kao što je Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, da biste snimili samo subjekat bez okruženja i u potpunosti izbacili automobil iz kadra kako biste sceni dali notu misterije. Ili koristite širokougaoni objektiv kao što je Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM da biste obuhvatili automobil kao deo priče.

Ako ste navikli da snimate video zapise tokom dana, potrebno je samo nekoliko podešavanja da biste ovladali snimanjem video zapisa noću. A kada savladate osnove, otvara vam se čitav novi svet kreativnosti.

Matthew Bowen

Srodni proizvodi

Srodni članci

 • NOĆNA FOTOGRAFIJA

  Najbolji osnovni komplet za noćne snimke

  Fotoaparati i objektivi za izvanrednu noćnu fotografiju.

 • FOTOGRAFISANJE ZABAVA

  Najbolji saveti za odlične fotografije zabava

  Snimajte neverovatne fotografije zabava pomoću ovih jednostavnih saveta i tehnika.

 • VIDEO TEHNIKE

  Pravljenje video priče

  10 saveta koji će vam pomoći da snimate upečatljive mini filmove.

 • TEHNIKE OSVETLJENJA

  7 saveta za fotografisanje pri slabom osvetljenju

  Otkrijte ključne tehnike za snimanje oštrih fotografija pri slabom osvetljenju i najbolju opremu kompanije Canon za fotografisanje pri slabom osvetljenju.