VIDEO TEHNIKE

Kako da napravite video priču

10 saveta i trikova koji će vam pomoći da snimite sav materijal koji vam je potreban za kreiranje mini filmova.
Snimak odozgo fotoaparata Canon EOS R50, spoljnog mikrofona i stativa-rukohvata na ružičastoj drvenoj pozadini, okruženih materijalom za pravljenje rukotvorina.

Bilo da ste avanturistički dokumentarista, vloger za proizvode ili kuvar na društvenim mrežama, važno je da znate kako da napravite video priču. Suština snimanja filmova je u kreiranju narativa, bez obzira na to da li je odredište TikTok ili veliko platno.

Kako onda da napravite uzbudljivu video priču? Kao prvo, potrebna vam je oprema koja može da prati vašu kreativnost. Canon fotoaparati sistema EOS R dizajnirani su za današnje hibridne snimatelje. Na primer, Canon EOS R50 je lagan i jednostavan za korišćenje, ali omogućava snimanje prinudno uzorkovanog 4K videa, kao i asortiman profesionalnih video funkcija koje vam pomažu da kreirate sadržaj visokog kvaliteta, uključujući usporeno snimanje do 120 kadrova u sekundi, ekran osetljiv na dodir sa promenljivim uglom i Intelligent Dual Pixel CMOS AF II automatsko fokusiranje.

Međutim, kvalitet i profesionalnost video zapisa takođe zavise od odgovarajućih veština i tehnika. Evo 10 saveta za pravljenje upečatljive video priče od početka do kraja.

 1. Isplanirajte snimanje
 2. Pripremite scenu
 3. Stabilizujte stvari
 4. Usredsredite se na detalje
 5. Eksperimentišite sa različitim perspektivama
 6. Dobro razmislite o kompoziciji
 7. Eksperimentišite sa brzinom i vremenom
 8. Snimajte jasniji zvuk
 9. Izgradite neizvesnost
 10. Zabavite se, ali ostanite usredsređeni

1. Isplanirajte snimanje

Ruke stavljaju Canon EOS R50 u crnu torbu za fotoaparat.

Canon EOS R50 je neverovatno kompaktan za fotoaparat sa tako snažnim video funkcijama. To ga čini savršenom alatkom za kreiranje sadržaja, pošto je dovoljno lagan da možete da ga ponesete svuda.

Planiranje snimanja garantuje da ćete snimiti sav potrebni materijal. Napišite beleške o tome šta želite da prikažete i kako da tome pristupite ili sastavite grubi režiserski pano – time organizujete snimanje u glavu pre nego što do njega dođe.

Takođe vam pomaže da razmotrite kako želite da vaš video zapis izgleda i kakav doživljaj da pruža. Canon fotoaparat kao što je EOS R50 ima asortiman kreativnih profila boja za prelepu estetiku. Eksperimentišite sa ovim postavkama pre nego što odlučite o atmosferi koju želite za film.

Takođe je važno da pripremite opremu pre snimanja: napunite baterije, očistite objektive i formatirajte memorijske kartice.

Na kraju, proverite da li je smartfon ili tablet povezan sa aplikacijom Canon Camera Connect – to vam omogućava da daljinski podešavate postavke i da brzo prebacujete video zapise sa fotoaparata.

2. Pripremite scenu

Žena u pufnastom braon kaputu stoji i drži kišobran na kaldrmisanoj ulici, pored osvetljenih izloga. Snimljeno pomoću Canon EOS R50.

Eksperimentišite sa sa dubinom polja da biste izolovali subjekat ili ga pozicionirali u okruženju. Mnogi RF i RF-S objektivi kompanije Canon pružaju širok maksimalni otvor blende za meko zamućenu pozadinu, ali možda ćete želeti da obuhvatite okruženje pomoću male dubine polja, da biste pružili kontekst. Snimljeno pomoću Canon EOS R50 sa objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 45 mm, 1/40 s, f/6,3 i ISO 3.200.

Bočni profil žene u braon pufnastom kaputu dok drži naočari u ruci. Snimljeno pomoću Canon EOS R50.

Možete da se oslonite na sistem automatskog fokusa Intelligent Dual Pixel CMOS AF II kompanije Canon kako biste obezbedili da lice subjekta uvek bude oštro fokusirano pomoću praćenja lica i oka. Snimljeno pomoću Canon EOS R50 sa objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 18 mm, 1/500 s, f/4,5 i ISO 800.

Kada snimate na lokaciji, uspostavite kontekst širokougaonim snimcima okruženja. Pomešajte ih sa detaljima i ekstremnim krupnim planovima okruženja. Krećite se po lokaciji i izbegavajte snimanje iz istog položaja. Pokušajte da snimite najmanje 10 sekundi po video zapisu za uvodne snimke, koje zatim možete da isecate po svom ukusu prilikom uređivanja.

Ako snimate druge ljude, predstavite glavne likove pokazujući detalje o tome gde se nalaze i šta rade. Snimite različite klipove subjekata u akciji i isprobajte neobične kompozicije i stilove osvetljenja.

3. Stabilizujte stvari

CINC_EOS R50_Movie IS mode

Da biste izbegli nestabilan materijal i obezbedili profesionalni izgled filmova, važno je da stabilizujete fotoaparat i objektiv. Držite fotoaparat obema rukama i skupite laktove.

Za stabilniji video materijal iz ruke, Canon EOS R7 poseduje funkciju stabilizacije slike u telu (IBIS) sa pomeranjem senzora, koja može da pruži do 8 koraka kompenzacije pomeranja fotoaparata, u zavisnosti od objektiva koji se koristi. Canon EOS R50 takođe ima ugrađenu tehnologiju za maksimalno smanjivanje podrhtavanja fotoaparata prilikom snimanja videa. Movie Digital IS – ilustrovan u gornjem video zapisu – garantuje da će video zapisi iz ruke biti glatki i oštri.

Takođe razmislite o korišćenju objektiva sa internom stabilizacijom, kao što je Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Ovaj pristupačni zum objektiv ima 4,5 koraka optičke stabilizacije slike, za oštre snimke iz ruke, kao i svestrani opseg zuma za pravljenje različitih snimaka.

4. Usredsredite se na detalje

Izolovanje određenih stvari pomoću krupnog plana povećava primamljivost. Canon RF i RF-S zum objektivi mogu da vam pomognu da maksimalno približite subjekte kako biste ih učinili većim u kadru, uz umetničko izolovanje od pozadine.

Takođe možete da koristite makro objektiv sa fiksnom žižnom daljinom, kao što je Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, koji vam omogućava da se usredsredite na svaki detalj, čak i sa male razdaljine. Makro objektiv za fokusiranje sa male razdaljine naročito je koristan za materijal u vezi sa proizvodima, hranom i lepotom, pošto gledaoci žele da vide prefinjene detalje.

EOS R50 koristi korekciju variranja fokusa, koja je pokazana u video zapisu iznad, a održava ugao gledanja prilikom promene fokusa i garantuje da će pažnja ostati tamo gde želite da bude, uz pružanje prirodnijeg i profesionalnijeg izgleda.

5. Eksperimentišite sa različitim perspektivama

Fotoaparat Canon EOS R50 sa montiranim mikrofonom na vertikalnom postolju, sa objektivom okrenutim nadole. Tiganj se prikazuje na ekranu fotoaparata osetljivom na dodir sa promenljivim uglom.

Ekran fotoaparata Canon EOS R50 osetljiv na dodir sa promenljivim uglom pruža fleksibilnost snimanja iz gotovo svakog ugla.

Muškarac gleda u ekran osetljiv na dodir sa promenljivim uglom na modelu Canon EOS R50 dok ga drži da bi snimio tanjir sa hranom.

Ekran osetljiv na dodir sa promenljivim uglom takođe vam omogućava da proveravate kompoziciju i ekspoziciju prilikom snimanja iz ruke.

Zabeležite subjekte iz neobičnih uglova, kako biste video zapis učinili dinamičnijim. Neće svi snimci uspeti, ali nećete znati ako ne probate. Promenite ugao gledanja tako što ćete se pozicionirati iznad subjekta i snimati nadole, odnosno spustiti na zemlju i snimati nagore.

Promena perspektive takođe pomaže prilikom pričanja priča – na primer, snimanje iz niskog ugla može da doprinese prenošenju doživljaja da osoba na snimku ima moć ili dominantan položaj nad gledaocem.

Perspektivu možete da menjate i pomoću objektiva. Ako snimate iza subjekta u prednjem planu, izaberite određenu tačku fokusa da biste pozadinu održali oštrom i stvorili kinematografsko zamućenje u prednjem planu. To možete da uradite smanjivanjem otvora blende. RF objektiv sa širokim maksimalnim otvorom blende, kao što je Canon RF 50mm F1.8 STM, pruža neverovatno malu dubinu polja i glatko zamućenje, za postizanje kinematografskog efekta.

6. Dobro razmislite o kompoziciji

Canon EOS R10 postavljen na stativ između zaobljenih rukohvata, radi snimanja žene u daljini.

Snažne linije za kadriranje, kao što su ovi zaobljeni rukohvati, vode gledaoca od prednjeg plana ka zadnjem. Postavljanje fotoaparata nisko maksimalno pojačava efekat.

Razmislite o tome kako da najbolje pozicionirate elemente u kadru. Generalno, oprobani pristupi kompoziciji, poput pravila trećina i vodećih linija, funkcionišu dobro. Međutim, obavezno pokušajte i sa drugim tačkama gledišta. Na primer, pomoću simetrije kreirajte alternativne snimke. Ovo može da bude jednostavno kao pravljenje koraka levo ili desno, pomeranje fotoaparata više ili niže, čučanje ili ležanje.

Ako pronađete određenu kompoziciju koja odgovara subjektu, doterajte je i personalizujte kako biste materijalu dali upečatljiv izgled. Mnogi kinematografi su stekli reputaciju za svoj stil kompozicije, pa vredi eksperimentisati sa različitim pravilima – i kako ih je moguće zaobići – da biste preneli atmosferu filma i vaš lični stil.

7. Eksperimentišite sa brzinom i vremenom

Skokovi su korisni za dodavanje tempa videu. Snimajte slične sekvence iz istog ugla, pa skačite između različitih delova svake sekvence radi prelaska sa jednog trenutka na sledeći.

Odličan način za snimanje akcije je korišćenje velikih brzina smenjivanja kadrova. Snimanje u Full HD rezoluciji pri 120 kadrova u sekundi pomoću EOS R50 omogućava vam da kreirate efekte izuzetno usporenog snimanja, za beleženje svakog trenutka prilikom reprodukcije video zapisa normalnom brzinom.

Takođe možete da pokušate da angažujete gledaoca pomoću sekvence sa ubrzanim protokom vremena da biste komprimovali sporiju akciju u kraće snimke ili da probate da napravite video haiku.

8. Snimajte jasniji zvuk

Žena drži Canon fotoaparat sa montiranim stereo mikrofonom DM-E1 i snima muškarca sa bušilicom.

Zvuk je neverovatno važan prilikom kreiranja video priče, pa je dobra ideja investiranje u spoljni mikrofon, kao što je Canon stereo mikrofon DM-E1.

Kvalitet zvuka podjednako je važan kao slika i poboljšava video priču pružanjem konteksta i kreiranjem atmosfere. Većina fotoaparata ima ugrađen mikrofon koji može da snima zvuk, ali ćete bolji zvuk snimati pomoću spoljnog mikrofona, kao što je Canon stereo mikrofon DM-E1 ili Stereo mikrofon DM-E100.

Uparivanje fotoaparata sa Canon STM objektivom, kao što je Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, predstavlja odličan izbor za snimanje zvuka, pošto STM (koračni) motor pruža glatko i tiho pomeranje prilikom fokusiranja.

9. Izgradite neizvesnost

Važno je da uključite elemente vizuelne napetosti, naročito kako se video približava finalu. To možete da postignete pomoću različitih snimaka, ekstremnih snimaka izbliza i širokougaonih. Promena kadra kamere sa neutralnog subjekta na glavnu finalnu scenu predstavlja dobar način da video uvedete u ovu finalnu fazu.

Održite snimke kratkim da biste izgradili neizvesnost. Imajte u vidu da uvek možete da skratite duži klip, pa probajte da zabeležite nekoliko sekundi rezervnog materijala pre i posle onoga što želite da snimite.

10. Zabavite se, ali ostanite usredsređeni

Iako je dobra ideja snimati malo više nego što vam je potrebno, lako možete da se zanesete i znatno produžite snimanje, pa pokušajte da ostanete objektivni i da imate cilj. Bićete zahvalni kasnije kada počnete sa uređivanjem i ne morate da prolazite kroz mnogo nepotrebnog materijala.

Na kraju, zabavite se snimajući video zapise i zapamtite da ponekad stvari neće ispasti onako kako ste planirali, ali ćete uvek puno naučiti iz tih situacija. Vaša priča sadrži deo vaše ličnosti, pa uživajte u njenom pravljenju.

Peter Wolinski

Srodni proizvodi

Srodni članci

 • VIDEO TEHNIKE

  Oživite svoje priče pomoću video zapisa

  Nagrađivani dokumentarni kinematograf i Canon ambasador Džoel Santos deli svoje najbolje savete za pravljenje priča pomoću video zapisa.

 • VIDEO

  Saveti za poboljšavanje video zapisa za društvene mreže

  Četiri kreatora razgovaraju o tome šta čini odličan sadržaj i kako da se istaknete onlajn.

 • VLOGOVANJE

  Kreiranje sadržaja uz EOS R50

  Prenesite fidove na društvenim mrežama na novi nivo uz Canon EOS R50.

 • VIDEO TEHNIKE

  Saveti za snimanje noću

  Zakoračite u potpuno novi svet kreativnosti pomoću našeg vodiča za snimanje noću.