DIVLJE ŽIVOTINJE

Najbolji saveti i najbolji komplet: prvi koraci u fotografisanju ptica

Ptice su prelepa stvorenja, ali njihovo fotografisanje može da budu teško. Pogledajte naš preporučeni komplet za pravljenje neverovatnih snimaka i naučite kako to radi fotograf divljih životinja Aron Sterling.
Fotografija ptice sa jarkim narandžastim perjem na grani, sa pozadinom izvan fokusa, koju je fotograf divljih životinja Aron Sterling snimio pomoću fotoaparata Canon EOS R6.

Fotografisanje životinja i ptica u prirodnom okruženju može da bude izazovno i da pruži zadovoljstvo. Ptice su posebno nepredvidive i mogu da pobegnu čim osete najmanji pokret, ali predstavljaju fascinantne subjekte za fotografisanje.

Kako da budete uspešni u fotografisanju ptica? Strpljenje, upornost i osnovno razumevanje ponašanja ptica su važni, kao i posedovanje pravog kompleta za snimanje tih relativno malih stvorenja koja se brzo kreću.

Fotograf divljih životinja Aron Sterling bavi se posmatranjem i fotografisanjem ptica otkad ga sećanje služi. Ovde deli savete za fotografisanje ptica bez uznemiravanja, kao i funkcije koje treba da tražite prilikom izbora fotoaparata i objektiva za ulazak u svet fotografisanja ptica.

Saznajte gde da idete i šta da tražite

Dva fotografa sede jedan pored drugog u skrovištu za posmatranje ptica.

Možete da izaberete jedan od dva pristupa fotografisanju ptica, savetuje Aron. „Možete da čekate da divlje životinje dođu do vas, što povećava verovatnoću da ćete uočiti nešto retko. Ili možete da budete u pokretu i u tom slučaju ćete mnogo više videti, ali rizikujete da uplašite ptice dok se krećete.“ Skrovište za fotografisanje je idealna opcija ako želite da ostanete na jednom mestu.

Snimak odozgo na kojem je fotoaparat Canon PowerShot SX740 HS na plavom rancu pored štapova za pešačenje.

Važno je biti dobro pripremljen kada krećete da fotografišete ptice. Ne zaboravite da nosite udobnu obuću, ponesite kišobran i ubacite grickalice u ranac kako biste održali nivo energije.

Aron kaže da je ključno da na odabranu lokaciju dođete rano. „Pronađite mesto gde se životinje navikle da viđaju ljude, pa nisu toliko stidljive kao što bi mogle da budu“, predlaže on. „Ako ste početnik, idite u prirodni rezervat i naviknite se na to okruženje.“

Snimanje iz skrovišta idealno je ako ne želite da uplašite subjekte. „Koristim mali šator sa kamuflažnom šarom i otvorima“, nastavlja on. „Samo strpljivo sedim u njemu. Što više vremena provedete napolju, to ćete steći bolju predstavu gde je dobro mesto.“

Ako nemate pristup prirodnom rezervatu, možete da fotografišete ptice u lokalnom parku, pa čak i u bašti. „Instalirajte hranilicu za ptice“, savetuje Aron. „One su sjajne zato što privlače različite ptice. Stavite mali štap pored hranilice da bi izgledalo prirodno i da bi ptice sletale na njega, pa će izgledati kao da ste bili u pokretu.“ Eksperimentišite sa kadriranjem kako se hranilica ne bi videla na finalnom snimku.

Potrebno je da naučite da se prilagođavate promenama vremena i važno je da se upoznate sa osnovnim fotografskim principima. „Saznajte sve što možete o brzini zatvarača, otvoru blende, ISO osetljivosti i onome što najbolje funkcioniše za željenu vrstu snimka“, kaže Aron.

Takođe treba da saznate više o subjektu, ali to ne mora da bude dosadno. „Što više posmatrate ptice, više ste zainteresovani da saznate više“, kaže Aron. „Počinjete da prepoznajete zov ptica i saznajete da se manje ptice obično nalaze u grmlju, dok se grabljivice obično mogu videti na vrhovima visokih stabala.“

Funkcije fotoaparata koje treba da tražite za fotografisanje ptica

Težina i prenosivost

Fotoaparat Canon PowerShot ZOOM nalazi se na oborenom stablu, sa šumovitim pejzažom izvan fokusa u pozadini.

Canon PowerShot ZOOM manji je od mog telefona, staje u džep i obavlja posao pravog fotoaparata, pa mi omogućava da uživam bez sputavanja“, kaže Aron.

Ruka koristi aplikaciju Canon Camera Connect na smartfonu za prikazivanje i deljenje fotografija divljih životinja snimljenih pomoću Canon fotoaparata.

Aron voli da deli fotografije na društvenim mrežama, a aplikacija Canon Camera Connect olakšava taj proces. Ona vam omogućava da prebacujete slike između Canon fotoaparata i smartfona. Takođe možete geografski da označavate slike, pa nikada nećete zaboraviti gde ste uočili crvendaća ili trstenjaka cvrkutića.

Ako planirate da budete na nogama ceo dan, želite komplet koji je lak za nošenje. Canon PowerShot ZOOM, džepni superzum monokularni fotoaparat, idealan je za fotografisanje ptica i omogućava snimanje fotografija rezolucije 12,1 MP i Full HD video zapisa. Njegovo kompaktno kućište smanjuje rizik od plašenja ptica, a ima zum od 3 koraka sa žižnim daljinama od 100 mm, 400 mm i 800 mm, pa kadar možete više da ispunite subjektom. PowerShot ZOOM takođe je potpuno automatski, pa ne morate da trošite vreme na menjanje postavki.

Aron je isprobao Canon PowerShot ZOOM u Christopher Cadbury Wetland Reserve na obodu Birmingema u Ujedinjenom Kraljevstvu i svidelo mu se to što može samo da ubaci fotoaparat u džep i izvuče ga čim spazi pticu. „Sviđa mi se traka zato što omogućava veoma lako nošenje“, kaže Aron. „Ne morate da brinete da će vam iskliznuti iz ruku, naročito kada ste u žurbi.“

Alternativni kompaktni fotoaparat predstavlja Canon PowerShot SX740 HS, koji ima ugrađeni optički zum od 40x i CMOS senzor od 20,3 MP, pa možete jednostavno da snimate fotografije visoke rezolucije.

Ako tražite fotoaparat sa izmenjivim objektivima, Canon EOS R50 od 24,2 MP je mali i diskretan – uz težinu od samo 375 g.


Veoma brzo, tiho snimanje

Dve male ptice na grani, dok jedna prenosi hranu u usta druge na fotografiji koju je snimio Aron Sterling.

Aron zna da su u pitanju milisekunde kada se beleži istaknuti trenutak. Kada se pojavi ptica, najbolje je da napravite niz snimaka da biste poboljšali šansu da dobijete savršenu sliku, pa isprobajte rafalni RAW režim na Canon fotoaparatu. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 600mm F11 IS STM pri 1/320 s, f/11 i ISO 2.500. © Aaron Sterling Photography

Rafalni režim je verovatno najbolji izbor za snimanje subjekata koji se brzo kreću poput ptica. Canon EOS R50 snima trenutke pri 12 kadrova u sekundi (15 kadrova u sekundi sa elektronskim zatvaračem), dok EOS R10 može da snima neprekidni niz slika brzinom do 15 kadrova u sekundi (23 kadra u sekundi sa elektronskim zatvaračem).

Da biste izbegli uznemirivanje subjekta, želite da pravite što manje buke kada radite izbliza, a fotoaparati sa tihim režimom elektronskog zatvarača omogućavaju vam da snimate nečujno.

Rafalni RAW režim sa funkcijom snimanja unapred, dostupan u fotoaparatima kao što je Canon EOS R7, predstavlja još jednu korisnu funkciju za fotografisanje nepredvidivih subjekata. Fotoaparat počinje da snima RAW datoteke kada do pola pritisnete dugme okidača, a kada ga potpuno pritisnete čuva snimke u baferu (snimljene u trajanju do pola sekunde). „To je izuzetno važno prilikom fotografisanja ptica jer nikada ne znate kada bi mogle da odlete“, objašnjava Aron.

Odličan način za fotografisanje ptica kod kuće je da postavite fotoaparat na stativ u blizini hranilice za ptice, sklonite se sa vidika i daljinski snimate. Širok opseg Canon fotoaparata ima Wi-Fi vezu, a svi EOS R fotoaparati takođe imaju Bluetooth. Aplikacija Canon Camera Connect omogućava vam da upravljate širokim opsegom postavki i da okidate direktno sa smartfona ili tableta. EOS Utility kompanije Canon, koji je uključen u početno podešavanje softvera sa svim EOS fotoaparatima, takođe vam omogućava da fotoaparatom upravljate sa računara i da pregledate fotografije na velikom ekranu.


AF praćenje za subjekte u pokretu i AF sa detekcijom očiju životinja

Mala ptica pevačica na grani drveta okružena tankim grančicama i snimljena nasuprot jarko plavom nebu. Snimljeno pomoću Canon EOS R10.

AF sa praćenjem subjekta omogućava vam da pticu fokusirate čak i kroz zelenilo. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM pri 500 mm, 1/1.000 s, f/8 i ISO 400.

Mala ptica stoji na grani nasuprot tamne, zamućene pozadine na fotografiji koju je snimio Aron Sterling.

„Fotografisanje ptica predstavlja odličan način za povećavanje svesti o uticaju koji imamo na životnu sredinu“, kaže Aron. „To je jedan od razloga zašto se time bavim – volim ptice i želim da delim njihovu lepotu sa svima.“ Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/250 s, f/8 i ISO 1.600. © Aaron Sterling Photography

Tehnologija automatskog fokusa Dual Pixel CMOS AF II u EOS R fotoaparatima, kao što su EOS R50 i EOS R10 , funkcioniše zajedno sa DIGIC X procesorom radi brzog praćenja subjekta, što vam omogućava da trenutno fokusirate pticu u pokretu. AF sa detekcijom očiju životinja jedna je od naprednih funkcija automatskog fokusa napravljenih da vam pomognu da dobijete oštre snimke ptica u letu. AF će tražiti ptice u kadru i dati im prioritet kao glavnom subjektu za praćenje, uz fiksiranje na oči ako može da ih detektuje. To znači da ne morate da žrtvujete oštar fokus prilikom snimanja ptica u pokretu.


Mogućnosti pri slabom osvetljenju

Fotografija čaplje koja stoji na delimično potopljenoj grani na ivici slabo osvetljene reke snimljena pomoću fotoaparata Canon EOS R10.

Aron više voli snimanje po danu, kada je osvetljenje povoljnije, ali fotoaparati kao što je Canon EOS R10 mogu da vam pomognu da snimate zadivljujuće fotografije ptica pri slabom osvetljenju. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM pri 343 mm, 1/800 s, f/5,6 i ISO 100.

Mnoge ptice – kao što su sove – izlaze samo noću ili rano ujutru kada uslovi osvetljenja nisu idealni za fotografisanje. Canon EOS R10 od 24,2 MP pruža fokusiranje pri slabom osvetljenju od -4 EV, maksimalna ISO osetljivost od 32.000, koja je proširiva do 51.200, omogućava vam da fotografišete čak i pod mesečinom.

Šta treba da tražite na objektivu za fotografisanje ptica

Kugara na grančici među zamućenim vlatima trave, snimljena pomoću objektiva Canon RF 800mm F11 STM.

Fotografisanje iz skrovišta vas stavlja na bezbednu udaljenost od subjekata, pa je duži objektiv koristan. Canon RF 800mm F11 IS STM može da se proširi do 1.600 mm pomoću Canon ekstendera RF 2x. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM pri 1/40 s, f/11 i ISO 1.600.

Fotografija male ptice na grani, sa pozadinom izvan fokusa, koju je Aron Sterling snimio pomoću objektiva Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM.

Uzak ugao gledanja koji pruža telefoto objektiv, kao što je Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, olakšava izbor savršene meke pozadine ispred koje ćete kadrirati pticu. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 100-400mm F.5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/250 s, f/8 i ISO 1.600. © Aaron Sterling Photography

Ptice su obično manje i teže im se prilazi od drugih divljih životinja, pa vam je za njihovo fotografisanje često potrebna veća žižna daljina. Canon RF 600mm F11 IS STM – što je žižna daljina koju Aron preporučuje za fotografisanje ptica – predstavlja lagani supertelefoto objektiv koji će vam omogućiti da ispunite kadar prelepim, detaljnim slikama. Takođe ima optički stabilizator slike sa 5 koraka koji sprečava pojavu zamućivanja usled podrhtavanja fotoaparata.

Zum objektivi pružaju vam više opcija za kadriranje, što vam omogućava da idete od širokih snimaka koji prikazuju ptice u prirodnom okruženju do užih portreta koji ističu određene karakteristike. Zahvaljujući snažnom opsegu zuma (ekvivalentan je opsegu 29–240 mm na fotoaparatu punog formata), Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM je kompaktan, lagan i tih, sa 4,5 koraka optičke stabilizacije slike. Još jedan kompaktni zum sa opsegom žižne daljine koji ga čini pogodnim za fotografisanje ptica je Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM. Njegov skoro kružni otvor blende sa 7 krilaca daje prijatan izgled oblastima van fokusa i omogućava izolovanje subjekta radi dobijanja upečatljivijih slika. Saznajte više u našem vodiču za najbolje osnovne objektive za fotografisanje divljih životinja.

Ne morate da budete stručnjak za fotografisanje ptica da biste uživali u tome, a nema negativnih strana. „Posmatranje ptica može da se pretvori u veliku ovisnost“, kaže Aron. „To je kao video igra, gde završite jedan nivo i odmah želite odmah se bacite na sledeći. Uočite jednu pticu, pa poželite još jednu i još jednu. Iskoristite priliku da se povežete sa prirodom i počećete više da cenite našu prelepu planetu. I ne zaboravite da je posmatranje ptica privilegija.“


Napisao Nikita Ačanta

Srodni proizvodi

Srodni članci

 • DIVLJE ŽIVOTINJE

  Durbin ili dvogled – šta je najbolje za posmatranje ptica?

  PowerShot ZOOM kompanije Canon je džepni monokularni fotoaparat idealan za posmatranje ptica – ali kakav je u poređenju sa dvogledima kompanije Canon?

 • FOTOGRAFISANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

  Saveti za fotografisanje divljih životinja

  Profesionalni fotograf Deni Konor daje svoje najbolje savete za uspeh u branši ambicioznom mladom fotografu divljih životinja.

 • FOTOGRAFISANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

  Prepustite se prirodi

  Fotograf divljih životinja Tolga Aktas govori o tome kako PowerShot ZOOM može da vam pomogne da ostanete u trenutku.

 • DIVLJE ŽIVOTINJE

  Fotografisanje ptica sa objektivom RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  Profesionalni fotograf i hobista udružuju se da bi testirali RF 200-800mm F6.3-9 IS USM na terenu.